Kolumne

Nestala je jedna država, a narod niko ništa nije pitao

Piše,

Slobodan Jovanović.

Nema nikakve sumnje da je prisajedinjenje Crne Gore Srbiji unaprijed pripremljeno i da je tzv. Podgorička skupština samo predstava koja je trebalo da simulira kako je to odluka crnogorskog naroda. O nelegitimnosti Podgoričke „skupštine” izrečeno je mnogo referentnih analiza. Čak i da se prihvati da su suspendovani zakoni Kraljevine Crne Gore zbog „bjekstva“ kralja Nikole u Francusku (kao da je srpski kralj Petar I otišao na ljetovanje na Krf), procedura kojom je proglašena aneksija Crne Gore je potpuno suprotna svim mogućim pravnim normama. Niti su postojali birački spisko-vi,        niti su organizovani izbori za ustavotvornu skupštinu koja bi izradila zakonske osnove za sprovođenje izbora za skupštinu koja bi dala kakav takav legalitet da se donese tako velika odluka kao što je nestanak međunarodno priznate kraljevine.

Aneksija

Kako bi se bolje razumio način na koji je sprovedena aneksija Kraljevine Crne Gore, zanimljivo je pismo Todora Božovića i Jovana Đonovića, učesnika Bombaške afere (pokušaja atentata na knjaza Nikolu 1907), Ljubomiru Davidoviću, čelniku srpske Samostalne radikalne stranke, u kome obrazlažu plan prisajedinjenja Crne Gore Srbiji, koji su uputili Nikoli Pašiću:

„U pismu, upućenom G. Ministru Predsedniku, čiji smo Vam duplikat predali, naglasili smo da je vreme za rešenje crnogorskog pitanja, i da je najzgodniji način za to, kad se Crna Gora već ne može smatrati kao obična neoslobođena pokrajina, obrazovati jednu privremenu crnogorsku vladavinu, čim se uđe na teritoriju Crne Gore. Imala bi se obrazovati jedna narodna revolucionarna vlada, koja bi, s pomoću upotrebljivih dosadašnjih crnogorskih podanika na strani i dodatih Crnogoraca oficira i činovnika u Srbiji, organizovala vlast i pripremila narod da u najpogodnijem momentu proglasi zbacivanje dinastije Petrovića i sjedinjenje Crne Gore i Srbije u jednu kompaktnu celinu…

Na Krfu 18. avgusta 1916. g. Todor Božović, s.r.

Jovan Đonović, s.r.“

Da je Crna Gora unaprijed predviđena kao žrtva aneksije srpske države, govori sam tekst Krfske deklaracije, od 7. jula 1917. godine, koju je svojim potpisom učinio projektom srpske države njen prešednik vlade, Nikola Pašić „I autorizovani predstavnici Srba, Hrvata i Slovenaca, konstatujući da je jedini i neodstupni zahtev našeg naroda, zahtev koji on postavlja na osnovu načela slobodnog samoopredeljenja naroda, da bude potpuno oslobođen svakog tuđinskog ropstva i ujedinjen u jednoj slobodnoj, nacionalnoj i nezavisnoj državi, složili su se da ta njihova zajednička država bude zasnovana na ovim modernim i demokratskim principima.

  1. Država Srba, Hrvata i Slovenaca, poznatih i pod imenom Južnih Slovena ili Jugoslovena, bit će slobodna, nezavisna Kraljevina s jedinstvenom teritorijom i jedinstvenim državljanstvom. Ona će biti ustavna, demokratska i parlamentarna monarhija na čelu sa dinastijom Karađorđevića, koja je dala dokaze da se s idejama i osećajima ne dvoji od naroda i da stavlja narodnu slobodu i volju vrh svega.
  2. Država ova zvat će se: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenac a, a vladalac: Kralj Srba, Hrvat a i Slovenaca.
  3. Ona će imati jedan državni grb, jednu državnu zastavu i jednu krunu. Ovi državni emblemi bit će sastavljeni iz naših sadanjih posebnih emblema. Državna celina obeležavat će se državnim grbom i državnom zastavom. Državna zastava, kao simbol jedinstva, isticat će se na svim nadleštvima Kraljevine.
  4. Posebne zastave, srpska, hrvatska i slovenačka, ravnopravne su i mogu se isticati i slobodno upotrebljavati u svim prilikama.
  5. Sva tri narodna imena: Srbi, Hrvati i Slovenci, potpuno su ravnopravna na cijeloj teritoriji Kraljevine i svako ih može slobodno upotrebljavati u svim prilikama javnog života i kod svih vlasti.

Tako ujedinjeni narod Srba, Hrvata i Slovenaca sastavljao bi državu, koja bi brojala oko 12 miliona državljana. Ona bi bila garantija narodne nezavisnosti i svestranog narodnog kulturnog napretka, jak bedem protiv germanskog nadiranja, nerazlučni saveznik svih onih kulturnih naroda i država, koje su istakle princip prava i slobode naroda i princip međunarodne pravde, i dostojan član međunarodne zajednice.

Dano na Krfu 7. (20.) jula 1917. godine

Predsednik jugoslovenskog Odbora i Predsednik Ministarskog Saveta Dr. Ante Trumbić

i Nik. P. Pašić.

Svršeni čin

Krfskom deklaracijom je već donešena odluka o detronizaciji dinastije Petrovića, u njoj nema mjesta za, niti se pominje bila kakva volja crnogorskog naroda, ili, ako hoćete, građana Crne Gore, suverene, međunarodno priznate države, već se to sve smatra svršenim činom. Da ne govorimo o tome da nema pomena o crnogorskom narodu, već je neko, u njegovo ime, odlučio da on nikada nije ni postojao.

Nakon toga, fantomski „Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje” u Parizu objavljuje Deklaraciju (29. jula) 11. avgusta 1917. godine, u kojoj se kaže: „Potpuno solidaran sa Krfskom Deklaracijom, a uvjeren da izražava želje srpskoga naroda u Crnoj Gori Crnogorski Odbor za Narodno Ujedinjenje produžiće rad na ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca.”

U potpisu stoje imena Andrije Radovića, koji se potpisuje kao „pređašnji ministar predsednik i min. spoljnih poslova i pređašnji član državnog savjeta”, Janka Spasojevića, koji se potpisuje kao „pređašnji poslanik, pređašnji ministar pravde i pređašnji član velikog suda“ Danilo Gatalo, potpisan sa „pređašnji ministar vojni, inspektor min. vojnog i gl. int. crnogorske vojske“, Miloš Ivanović, potpisan sa „član oblasnog suda“, Luka Pišteljić, „publicista“ i Jovan Đurašković, „narodni poslanik”.

U listu „Crnogorac“ broj 23 od 6. juna 1925. objavljen je tekst „Ser Edvard Bojl o crnogorskom pitanju“, u kome Ser Edvard Bojl piše svoje impresije o poseti Crnoj Gori, u kojima se, između ostalog, kaže: „U Crnoj Gori ne može se primijetiti dinastičkog pokreta, ali postoji na veliko rašireno osećanje, da su prevareni, izlukavljeni, i da je Evropa obmanuta. Skupština u Podgorici, Crnogorci kažu, bila je sramno djelo, vješto izmajstorisano. Crnogorci su se zaista predali Austrijancima, ali tek onda kad nije bilo drugog izlaza, a njihov komandant bio je jedan srbijanski general. Mada je Crna Gora bila nezavisan borac nije primila ni jedne pare od naknade ratne štete. Kakav pobijeđeni neprijatelj ne bi mogao pretrpjeti grđu sudbinu od sudbine Crne Gore ona je uništena i progutana”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
z d
Gost
z d

Zašto se jednom ne kaže da je 1918-te izvršena okupacija Crne Gore od strane bratske Srbije.

Bodin
Gost
Bodin

Zato sto Srbija nije bratska a okupacija je nesporna

R. Srpska
Gost
R. Srpska

z d Čemu patetika gospodine z d ? Vi nama niste bratski narod, nadamo se da je tako i obratno. Vi ste naša možda i najveća greška. Nama Srbima su bratski narodi npr. Rusi i Grci, možda i Rumuni. Odnosno, svi koji nijesu Kosovo priznali. Hvala vama što ste prije 11 godina izašli iz zajednice sa Srbijom. Međutim, Crna Gora… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Što vas Rusi ne odbraniše 99-te. No su Hrvatima poslali S-300 a vama nijesu htjeli da prodaju rezervne djelove za helikoptere. Mi smo vas ušli u prvi rat a vi ste nam lijepo vratli. Drž se ti tvoje braće, samo ne mutite kod nas.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Podgorica Čekaj malo momče Crnogorče ? Kakve s vama imaju veze naši odnosi s Rusima ? Zašto se petljaš u stvari vama potpuno stranih i dalekih ( osim, nažalos geografski i pomalo jezičkih) naroda. Ja tebi to nijesam dužan da odgovaram jel to nikakve veze s vama nema. Kao što nas zabolje za vaše odnose sa vama prijateljskim narodima, tipa… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Podgorica… a kakve veze s tobom ( i tvojim narodom) imaju odnosi Srba sa Rusima ? Npr. mene veze Crne Gore kao države i Crnogoraca kao naroda sa vama prijateljskom Prištinom ili Tiranom, ni najmanje, ali ni najmenje ne zanimaju. Radite sa sobom šta oćete, a mi ćemo šta sobom šta oćemo. Mislim da je to krajnje pošteno. Normalno da… Više »

Boban
Gost
Boban

Kako se niko ne zapita kako je to Pasic znao godinu ipo ranije da ce narod Crne Gore glasati za nestanak Crne Gore. I ko je Svetozar Tomic, gradjanin Srbije da on organizuje izbore i “skupstinu” koja ce glasati o nestanku Crne Gore. Ako je Podgoricka skupstina demokratska, neka DPS organizuje izbore na kojima ce se AKLAMACIJOM glasati za povjerenike… Više »

Zoran
Gost
Zoran

Kraljevina.shs.je.bila.drzava.stvorena.
silom.velikosrpskih.snaga.zato.se.i.raspala.1941.
godine.

Sekula Drljevic
Gost
Sekula Drljevic

Sta nas briga sta vi mislite sjasite vise
Sad kad udemo u NATO pjevajte borbene
Zivila Crna Gora i Crnogorski narod

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Drljeviću,…. jesi uzeo naziv po Drljeviću iz mlađih dana, ili iz starijih. Mislim, Drljević iz mlađih dana je bio veliki Srbin i zalagao se za bezuslovno ujedinjenje Srbije i CG. Onaj iz starijih dana je bio ustaša, krvnik iz Jasenovca.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ajmo malo Crnogorci o zločinima crnogorskih proleterskih jedinica po Podrinju. Indirektni ste krivci za stradanje oko 6 ooo srpskih civila u mjestima Miloševići i St. Brod sjeverno od Višegrada, dana 21. i 22. marta 1942. godine. A mogli bi malo i o zločinima vaših komunista po Srbiji 1944- 45 godine. Čudesa ste činili, da bi dobili stanove na Dedinju a… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Još nešto Crnogorci, ako mi komentar puste. Marta 1942. godine, u sadejstvu sa Crnom legijom Jura Francetića ( inače ujaka Borisa Tadića- Crnogorca po nacionalnosti) ste iz pravca Foče napadali na teritoriju oslobođenu od NDH-a ( oslobođeno od Zvornika do Foče) i tako ste Srbima vezali znatan dio snaga protiv navedenog krvnika koji je sa Romanijskog platoa napadao. Rezultat se… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Kad istoriju učiš iz Politikinog zabavnika, moraš da imaš problem. Dražu ste rehabilitovali, još malo pa ćete i Nedića. Ostaje samo da poništite Kosovsku bitku i da je nekako dobijete službenim rezultatom.

prki
Gost
prki

Bili su pośečeni iz ofsajda.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Da prki. Tvoji ideološki i krvni prethodnici samo znaju da čine nešto iz ofsajda. A kad zasluženo dobiju crveni karton onda se bune. Ma kmeče.

Podgorica
Gost
Podgorica

Sve je to povezano. Počeli ste sa mijenjanjem istorije jer vam nije odgovarala. 450 godina pod Turcima , ni pokušali nijeste da se oslobodite, no ste čekali da sami odu. U prvom ratu zamutili pa pobjegli u Grčku, Iskreno, i mene bi bilo sramota. Mi vas razumijemo što izmišljate, ali ne petljajte nas u to.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Podgorica Kad je Beograd odlobođen od turaka, a kad Podgorica ? Kad je Novi Sad oslobođen od Turaka a kad Nikšić ? Kad je Boka ušla u sastav CG a kad Pljevlja ? Ako je Cetinjska opština ( koju ni Turci nijesu htjeli a koja je tada imala par stotina st.) CG, onda u redu. U pravu si. Knjigu iz… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Vi nijedan grad nijeste oslobodili, no su i Tuci digli ruke od vas i sami otišli. Karađorđe je proba, pa ste mu glavu poslali za Stambol.
Koliki god da smo bili, imali smo iskru slobode i uvijek ratovali za nju, dok ste vi za to vrijeme poštovali zakon prve bračne noći. Pa bi sad to da promijenite. E ne može.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Prva bračna noć i ostale glupost ? A po čemu onda Srbi imaju daleko više Evropskih ( domicil im je Evropa) hg-a, od vas ? A vi daleko više hg-a ( domicil Bliski istok i sjev. Afrika) od Srba. Molekularna genetika je egzaktna nauka. svidjelo se tebi ili ne svidjelo. Evo, vidi dolje, ako se razumiješ, naravno : http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml Pristrasan… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Izvinjavam se. Gore umjesto glad treba stojati grad.

Sablja
Gost
Sablja

R sprski, ti si u velikoj zabludi cim si nasao da na portal cdm kucas ovakve komentare. Ti si nasao da spocitavas kako su crnogorci zlicinci, kolaboranti, izdajnici, kako srbi imaju genetski materijal najcistiji od svih naroda u ex yu. Ti ili si lud ili si izrazito glup. Sto se tice genetskig materijala zna se ko ima najcestiji srpski gen.… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Podgorica, ovo su vaši zločini protiv mog naroda. Demantuj ko što ja tebe činjenično demantujem, nemoj se šprdati – nije lijepo.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Podgorica… kakve veze ima rehabilitacija nekoga i nečega u tebi stranoj državi sa satanističkim ritualima tvojih ideoloških a možda i genetskih predaka ? Bježiš od suočavanja sa istinom.

Ana
Gost
Ana

R. Srpska nastala sada, oslobadjali su vam teritoriju Crnogorci koje mrziš a prevashodno ne znaš ni o kojima pričaš uopšte jer nikad ništa nisi čuo niti znaš. Crna Gora je oduvjek pomagala Srbiju i Hercegovinu i eto Srbija je kao zahvalnost ukinula nam državu za sve one dobrovoljce po Balkanu naše, ništa ordenje, ništa imanja ništa vojničke plate, da li… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ana

Ne mrzim vac, jer vi ste i mržnje nedostojni.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Нажалост у праву си за доста тога. Али ми смо црногорци такви па признат никако кад што није добро, а наше.

Mikas
Gost
Mikas

Ču u Parizu potpisali, ajde nepeglajte i ser Edvard?! Jes ali malo sjutra! Napisite da su tadasnji crnogorci bili neuk i nepismen narod i to je to, a Srbija ti nemoze biti kriva za nepismenost! Srbija je bila i bice jaka drzava za vijek vijekova, a i nasa crna gora samo ne toliko!

prki
Gost
prki

Idi ti tamo đe ti je bolje. Ne trebaju nam izdajnici ovđe.

100godišnjica
Gost
100godišnjica

… i da je tzv. Podgorička skupština samo predstava koja je trebalo da simulira kako je to odluka crnogorskog naroda.” I NIKAKO DA NAS ISTORIJA NAUČI NEČEMU! POSLE TAČNO 100 GODINA SKUPŠTINA ĆE POKUŠATI DA NAS UVUČE U NATO KAO DA JE TO ODLUKA NARODA!

axel
Gost
axel

E bas si virus i to hiv virus

Mne
Gost
Mne

Proslo je vrijeme kad je Crna Gora nestajala bez pristanka njenih građana.
Sa ulaskom u NATO ,ulazimo u novu eru vjecnog postojanja Crne Gore

Crna Gora
Gost
Crna Gora

evo vidjecemo jel proslo vrijeme toga, vidjecemo oce li ko pitati gradjane dali zele u NATO.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Pa sto se nije napravio referendum ako je proslo vrijeme da se narod ne pita. To je trebalo uz izbore nije bio neki veliki trosak. Nego je bas sad vrijeme kad narod niko nista ne pita jer je vlast apsolutno odnarođena. Razmisli!

Mikas
Gost
Mikas

MNE Referendum da za 100 godina nebi izasao jos jedna glupa prica, ko ova gore! Vjerovatno ce nam juzni sloveni i tada buti krivi

Hasan
Gost
Hasan

Bolje da sam duvao lepak, nego sto sam procitao ovaj ,,tekst”, korisnije bi bilo..

Risto Ćirov
Gost
Risto Ćirov

@Hasan
Nemoj BRE da duvaš lepak. Moji kaluđeri su zgotovili BOTOJAVLJENSKI pasulj za tebe i tebi slične.
Zvonim na “Mlazno Botovaje” tj. BOTOJAVLJANJE

Podgorica
Gost
Podgorica

Stvarno bi bilo bolje da si duvao.

Virus
Gost
Virus

1918. godine ogromna većina Crnogoraca je bila za ujedinjenje sa Srbijom. Podgorička skupština je samo izraz želje naroda Crne Gore. Jedan mali dio, koji se mjeri promilima, nije se slagao sa načinom i dinastijom koja je trebala da vlada u budućoj državi. Taj dio se pobunio, ne protiv ujedinjenja nego protiv Karađorđevića. U pobuni je na strani pristalica kralja Nikole… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Čemu onda Podgorička skupština. Što to nijesu odradili legalni organi vlasti, što su zabranili povratak Kralju. Pročitaj pismo Živojina Mišića: ” na teritoriji koju je naša vojska OKUPIRALA”… No izdajnici uvijek traže opravdanje. Pametnom dosta, ako oće da čita.

cetinje
Gost
cetinje

no kako će zakonski donijet odluku pametni ako ne prođe skupštinu tačno čovjek veli ova šaka jada bila je iz svojih interesa za kralj Nikolu i to je pobuna

Podgorica
Gost
Podgorica

Prije bi reka da si iz Ćićevca no sa Cetinja. Postojala je Crnogorska narodna skupština ali nije imala takve ingerencije i svaku njenu odluku mora je Knjaz da potvrdi. Čak nije imala uticaja na ministre. A nešto što je nazvano velika podgorička skupština nije postojalo. Bila je to grupa ljudi iz Crne Gore i Srbije i srpska vojska.

Mikas
Gost
Mikas

Sve li znas, kazes da u to doba crnogorsku skupstinu sacinjavali casni ljudi, a ovu nazovemo podgoricku skupstinu iliti crnogorskosrpsku vojsku lako kazes sacinjavali djavoli, da nije mozda obratno bilo? Mozda je tadasnji narod crne gore vise vijerovao podgorickoj skupstini

Podgorica
Gost
Podgorica

A da malo pročitaš. Ti ljudi od kojih je pola došlo iz Beograda nijesu bili izabrani članovi, nego skupljena družina. Pročitaj dokumenta iz tog vremena. I kako tad reče Savo Fatić: “BRAĆO MI VIŠE NIJESMO CRNOGORCI SAD SMO SRBI” Kome pričaš o “crnogorskosrpskoj” vojsci. Vojska je bila Srpska.

ipsilon
Gost
ipsilon

Viruse, pročitaj šta piše Vitni Voren, dr Bajza i ostali, da osvježiš tu tvoju pamet, pošto je preporučuješ nama

Virus
Gost
Virus

1918. godine ogromna većina Crnogoraca je bila za ujedinjenje sa Srbijom. Podgorička skupština je samo izraz želje naroda Crne Gore. Jedan mali dio, koji se mjeri promilima, nije se slagao sa načinom i dinastijom koja je trebala da vlada u budućoj državi. Taj dio se pobunio, ne protiv ujedinjenja nego protiv Karađorđevića. U pobuni je na strani pristalica kralja Nikole… Više »

prki
Gost
prki

Molim te nemoj da siris lazi i neistine na ovom forumu, neko će se naći ko ti možda i povjeruje. Činjenice su najveći neprijatelji Srba.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ko oće da čita jasno mu je. Jasno u telegramu Pašić kralju Aleksandru 1917-te kaže: “Gubimo rat protiv Austro-Ugarske, ali za sva vremena dobijamo rat protiv Crne Gore”. A molili su pred Mojkovac i obećavali “zlatna slova” u njihovoj istoriji. Treba da čitamo stara dokumenta koja su nam dostupna. Dosta smo istoriju učili iz epskih pjesama.

cetinje
Gost
cetinje

1917 su bili uveliko u Grčkoj i počeli proboj sa Kajmakčalana prema Makedoniji i Srbiji pa poveži pravilno događaje a ne kako tebe odgovara

Podgorica
Gost
Podgorica

Telegram je naravno bio poslije bitke na Mojkovcu. I ti možeš da ga nađeš. Sad je važnije što sam pogriješio u kucanju no što je Pašić napisa za rat protiv Crne Gore. “Zlatna slova” su naravno pominjana kad je trbalo braniti srpsku bježaniju preko Crne Gore. “Činjenice, srpski vjekovni neprijatelji”

prki
Gost
prki

Ubaciti u udžbenik istorije što je rekao srpski general Krstu Popoviću: Je li vas neko TERAO da ginete na Mojkovcu?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

To mora da je bilo u ovu seriju na TV! I ti bi to iz serije u istorijske knjige?!!! E propalo se.

Vlado
Gost
Vlado

Ala voliš da mastis – lažeš jer to što si naveo ne postoji. Da ista znaš o tim vremenima znao bi da je tada već bio probijen solunski iliti južni front tako da 1917. god. Pasic regentu Aleksandra ( nije bio još kralj) nije mogao da napise takvu glupost.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nije nestala jedna drzava nego 4. Nestale su i Srbija, Hrvatska i Slovenija. Definicija naroda je komplikovana stvar i tu ce vazda bit onih koji ce da se svađaju jer vide stvar ovako ili onako, a cvrsto drze svoje i ne prihvataju ni gram misljenja nekog drugog. Ja sam Crnogorac i vazda ce mi CG bit milija o Srbije i… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Prvo je Crna Gora nestala jer je Srbija anektirala, a onda su Srbija, Hrvatska i Slovenija napravile državu. Budimo realni i shvatimo da kao što ne možeš bit malo mrtav ili malo trudan, ne možeš bit malo Srbin ili malo Crnogorac. Ili si jedno ili si drugo. Za početak pogledaj ko je prvi crnogorski (Duklja-Zeta-Crna Gora) kralj a ko i… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Kralju to mi je previse daleko u proslost i o tome nijesam slusao od predaka, a istoricarima ne vjerujem previse jer svaki pise kako mu naruci vlast(koja je promjenjiva). I vjeruj mi da mozes bit i Srbin i Crnogorac , a da to dvoje ne iskljucuju jedno drugo samo treba da imas mozak koji nije ispran. Ti spadas u onu… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

To ti i pričam. Čitaj dokumenta od prije sto godina i više. Dosta možeš sam naći. Vidjećeš da si to bila dva naroda koji nijesu imali dodirnih tačaka kad su bile posebne države. Do 1912-te nikad u istoriji nijesu zajedno ratovali. Od svih crnogorskih vladara Kralj Nikola je jedini koji je posjetio Rašku ili Srbiju i to mu se o… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ma druže Njegoš je rođen 1813-te što je prije više od 200 godina pa je bio Srbin i pisao srpski što je naslijedio od predaka. Naravno bio je Crnogorac i vladar Crne Gore pa kad njemu nije smetalo Srpstvo ne bi trebalo ni tebi. I zato kažem da nije nestao narod ulaskom u Kraljevinu SHS kako to neki mlate danas.… Više »

ipsilon
Gost
ipsilon

Ovome “realnome” je “daleko” da čita. Lkše mu je da čita posrbljene prađedove… E, šteta što uzimaš prostor na ovom portalu. Pa kako razgovarati sa nekim ko ništa ne čita no pamfletira zacementiranim mozgom. Ajd, zdravo!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ipsilone dragi! Ovome realnom se prađedovi nijesu ni posrbili ni poturcili no ostali ono sto su bili vjekovima. Ako su kralj Nikola i Njegos posrbice onda sam i ja i moji preci i ponosim se time. Ipak i oni i ja smo Srbi, a bili su i tvoji dok nijesu poceli klanjat ili dok ti nijesi pljunuo na pretke i… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Đe pročita to za Njegoša časti ti ? Pročitaj kako Kralj Nikola objašnjava budućem Kralju Aleksandru dok je kod đeda bio na Cetinje, zašto Aleksandar ne može bit Crnogorac, no je Srbin. Ne možeš bit malo ovo, malo ono. Pročitaj i pisma Darinke Obrenović sekretaru Kralja Nikole. Ave u originalu iz srpskog arhiva.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Pa Aleksandar nije mogao bit Crnogorac i to je svakom jasno. On je bio Srbin i srbijanac, a mi smo Srbi i crnogorci i tu nema greske. Zbilja mi nijesu jasni ljudi koji to skapirat ne mogu. Hercegovci, kraisnici, crnogorci, srbijanci, makedonci sve su to Srbi, a naravno da cu ja kao svaki normalan Crnogorac vise voljet CG od bilo… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Kako možeš bit Srbin kad je Duklja-Zeta-Crna Gora starija od Raške-Srbije dvjesta godina. Prvi naš kralj Milutin 140 godina stariji od prvog srpskog kralja Stefana Prvovjenčanog. Drugačija ti je nošnja, drugačija organizacija države. Čim kažeš da si iz plemena… kažeš da si Crnogorac, jer u Srbiji toga nema.

Vlado
Gost
Vlado

SHS nisu stvorili nikakva Hrvatska i Slovenija jer one nisu bile države i niko ih nije ništa pitao čak njihove delegacije nisu hteli da puste na konferencije na kojima se odlučivali posleratne sudbina ovog prostora. Da nagovorimo dasu pripadale poraženoj strani, samo lakovernoscu regenta Aleksandara i voljom Francuske i delimično VB su pripojene pobedničkoj strani. Trebalo je da ih podele… Više »

Ime
Gost
Ime

Hrvatska i Slovenija nisu ni postojale, da bi nestale ujedinjenjem. Postojale su samo Crna Gora i Srbija prije rata, kao nezavisne države. Današnja Slovenija i Hrvatska su bile dio Austro-Ugarskog carstva.

prki
Gost
prki

I Bosna.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

U pravu si.

ipsilon
Gost
ipsilon

Crnogorci NIJESU Srbi. Prestanite više sa izmišljotinom milenijuma. Čitaj šta piše grof Petar Tolstoj u izvještaju svom caru 1700 i neke godine. Oćeš li da ti PREVEDEM? Ali, ne – OBRAZUJ SE a ne ponavljaj “resavski” iskonstruisanost Srpske akademije. Imaš li SVOJ mozak? Crnogorci su POSEBAN STARI NAROD koga ste vi svojatali zbog njegove vanserijske hrabrosti i časti.

Vlado
Gost
Vlado

Nestale su dve države ( Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora) jer Slovenija i Hrvatska nisu bile države već provincije unutar Austrougarske carevine. Stvaranje Kraljevine SHS je bio interes sila pobednica ( Francuske i V.B.) dabi sprečili izlazak i širenje Nemačke na topla mora. Stvaranje SHS nije bio interes srpskog naroda što se videlo po posledicama do dana današnjeg. Nikad… Više »

ipsilon
Gost
ipsilon

Tako je bilo, Jovanoviću. Tako veli i Vitni Voren, i doktor Bajza, i engleski lordovi… Tako vele porodice Nikčevića, Krivokapića, i da ne nabrajam crnogorska prezimena čiji preci su stradali i razasuli se na sve strane, jer ih ima previše. Tako vele dokumenta crnogorskih istraživača. Tako veli istorija u zapretanim arhivima, koji se, srećom, OTVARAJU. Ali, tako ne govore akademici… Više »

Vlado
Gost
Vlado

Kada vidiš dve ribice da se svađaju na sred okeana znaj daje engleska ( britanska) podmornica u blizini ( Mahatma Gandi) . Zapamti da njih vodi samo njihov interes i dabi gazili preko naših leševa da ga ostvare. Pametnom dosta.

Send this to a friend