Kolumne

Nešto sasvim lično

Piše

Miodrag Živković

Da se malo toga promijenilo u načinu političkog razmišljanja u našoj malenoj državi, potvrdio je jučerašnji dan, kada je orkestrirano napadnuta GI “21. MAJ”, ja lično i Rade Bojović kao jedan od koordinatora ovog građanskog pokreta.

Podsjetilo me to na “stara dobra vremena” kada su se ti napadi izvodili preko strogo kontrolisanih šaptačkih brigada čiji je zadatk bio, na njgrublji mogući način ocrniti svog političkog protivnika. Za razliku od tih vremena, tehnološki smo napredovali, pa se ovakvi napadi danas organizuju preko partijskih botova na društvenim mrežama. Nažalost, metodi i ciljevi koji se time žele postići su isti – uništiti onoga koji ima iste ciljeve kao i vi, ali to želi uraditi na drugačiji način.

Usudio sam se zamislite, juče u svom tekstu kritikovati politiku DPS-a, tražeći u njoj uzroke ovoga zla koje nam se dešava. Uradio sam to opravdano, sa željom da najzad shvatimo da nam se ništa slučajno nije desilo, jer i u politici, kao i u životu, sve ima svoje uzroke i posledice. Uradio sam to i kako bi zajedno shvatili da Crna Gora u budućnosti mora tražiti svoj novi i drugačiji put, koji će se u bitnom razlikovati od svih dosadašnjih modela vladanja.

Usudio se i Rade Bojović iznijeti svoje slobodno političko mišljenje da bi reformisani i podmlađeni DPS, bez Mila Đukanovića na njegovom čelu, jer je već na čelu države, bio uspješniji akter u motivaciji crnogorskog biračkog tijela na sledećim izborima.

Zbog ovakvih političkih stavova, baš kao u stara, dobro poznata vremena, proglašeni smo sumnjivim licima i izdajnicima koji rade protiv interesa Crne Gore. Dio organizovane DPS javnosti je objavama od juče pokušao staviti pod svoj uticaj i značajan dio javnosti, opravdano zabrinut za sudbinu svoje zemlje, ubjeđujući ih da je jedino ispravna politika DPS-a, a da je sve ostalo ravno izdaji. Ponovo su juče ovakvim neprimjerenim atakom na svoje neistomišljenike iz CRNOGORSKOG BLOKA, željeli, po ko zna koji put poručiti da su oni jedini i isključivi zaštitnici crnogorskih nacionalnih i državnih interesa, a svi ostali, sumnjivi izdajnici. Potvrdili su juče nažalost da žele po svaku cijenu zadržati svoj monopol na upravljanje ovom državom i u budućnosti.

U čemu je grijeh GI “21 maj”? Samo u tome što želi dati svoj najveći mogući doprinos mobilisanju što širih snaga na sledećim izborima za spas i opstanak svoje države. Što želi mobilisati i one građanske snage koje nijesu do sada željele glasati DPS ili uopšte nijesu izlazili na izbore i posebno zbog toga što se zalažemo da Crna Gora nakon izbora koji nas očekuju, dobije drugačiju-kontrolisanu vlast koja će se razlikovati od svih dosadašnjih, sa ciljem da državu, najzad stavimo na čvrste i jake temelje, kako bi napredovala i kako joj se nikada više, ovako nešto ne bi moglo ponoviti.

I da vam priznam, teška srca smo odćutali stalno ponavljane priče DPS-a o Demokratama i URA-i kao poželjnim za saradnju, građanskim i evropskim strankama, jer smo dobro znali što se iza toga krije i isto tako znali da to nije put za potpuno ozdravljenje posrnule CG. Prećutali smo, jer bi ta kritika bila ozbiljnija i nijesmo željeli dovoditi pod sumnju njihovu ulogu i značaj za ukupni oporavak i izlazak iz krize u koju nas je upravo dovela njihova prethodna vladavina.

Zato je važno svi da shvatimo,… da GI “21 maj” nije osnovana da šteti, nego prije svega i iznad svega da pomogne Crnoj Gori izlazak iz ovog pakla, koji nije ružan san, nego naša tužna i tragična stvarnost. Da pokažemo ukupnu zrelost društva koje neće izlagati šikani svakog pojedinca ili grupu koji su slobodni da iznesu svoje slobodno mišljenje, pa i kada se to ne dopada onima koji misle da sve treba biti po njihovome i da moraju ostati nedodirljivi. Istina i realan pristup su najbolji lijek za prevazilaženje svih naših problema, a svako guranje istine pod tepih je naše zajedničko i dugo mrcvarenje.

Kod neupitne činjenice da GI “21 maj” svoje saveze može i mora praviti, isključivo sa političkim strankama koje su sada opozicija i koje pripadaju crnogorskom građanskom bloku, moramo shvatiti da je i svaki napad na nas i slabljenje ukupnog crnogorskog političkog bloka.

U uvjerenju da ste me pravilno shvatili i razumjeli poručujem…

Svaku sreću želim DPS-u da se reformiše i bude što bolji, jer od toga u najvećoj mjeri zavisi i sudbina Crne Gore, pošto su oni najjača politička stranka!

Hvala svima onima koji mi po ko zna koji put mjere i broje crnogorska krvna zrnca, naučio sam na to, iako sam u svakom trenutku bio na pravoj strani novije crnogorske istorije.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
AnitaCrnogora
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anita
Gost
Anita

Svako normalan zna da je ovo stanje u Crnoj Gori posledica neadekvatne politike DPS u predhodnom periodu.Politike koja nikom iz procrnogorskih snaga nije dala da pomoli glavu a ne da slobodno radi i doprinosi napretku CG miliji im je bio svaki opozicionar sa Radikalskom politikom nego slobodarski i demokratski procrnogorski politicari umjesto da su im pruzili ruku pomoci da stasaju… Više »

Crnogora
Gost
Crnogora

Ok.Ali je vrijeme Crmogorskom bloku bez prozivanja ijednog pojedinca pa makar to i bio obican glasac.

Send this to a friend