Kolumne

Nije ovo vladavina naroda, još manje vladavina građana. Ovo je buvlja pijaca

Andrej Nikolaidis (Foto: Tone Stojko, Sa(n)jam knjige u Istri)

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Rođaci iz Kanade su mi naširoko pričali o jadima bosanskih izbjeglica koje su u veliku zemlju preko okeana pobjegli od rata. Te su priče bile pune crnog humora. Prirodno, jer crni humor je ono što trpamo u sve: kao da će stvari biti manje strašne ukoliko im se uspiješ nasmijati. To funkcioniše. Zaista bude manje strašno. Ali to vodi ka tome da sve u tvom životu i životima ljudi oko tebe postane niz bizarnosti. Naši su životi, društva i države, tako, dobri za smijanje, ali nikakvi za življenje.

Jedna od priča iz Kanade za junake je imala bračni par koji je u Sarajevu živio i radio na pijaci na Grbavici. Tu su imali tezgu koja im je, kako se kaže, bila drugi dom. Sreo ih neko od mojih rođaka dva mjeseca nakon njihovog dolaska u Kanadu.

Kako je, snalazite li se?

Odlično, idem na kurs engleskog.

Pa, kako ide?

Prva liga, još malo ono šud i vud i ja sam spreman za pijacu.

Čovjek je, ako mene pitate, sve ispravno shvatio. Znate ono omiljeno pitanje amaterskih filozofa i spisatelja: šta je život? Te život je maskenbal, te život je more, te nije život što i poljem preći, te život je kad si živ, itakodaljeitomeslično. Dozvolite da i sam dam skromni doprinos žalosnoj potrazi za riječju koja bi prigodno opisala život, koji je sam po sebi toliko tupav da evo milenijima uspješno izmiče i umu i jeziku.

Život je, hoću reći, pijaca. To je bosanski izbjeglica u Kanadi ukapirao. Još malo ono trebalo bi i biće i ja sam spreman za život ovdje – eto šta je taj čovjek zapravo rekao.

Čak i ako život nije pijaca – u šta ćete me lako ubijediti, jer razumijem da život isto tako može biti i tariguz, perla, ajvar ili pusta zemlja – ja uticaj pijace na naše živote ne bih potcjenjivao.

Zašto? Zato što se istorija bivše Jugoslavije od 1989. naovamo ne može shvatiti ako se pravilno ne razumije pijaca.

Najprije smo, kao na buvljoj pijaci, budzašto dali sve ono u šta smo se pola vijeka kleli. Kada nam više nisu potrebni, budzašto prodajemo sve – pa i ljude i ideale. Ne može se u novo vrijeme sa starim idealima – je li tako?

Pokazalo se da je to bila loša trgovina: otud sva ta silna nostalgija u našim životima. Ali budimo, makar kada je sve okončano, za promjenu pošteni: niko nas nije puškom tjerao. Bratstvo i jedinstvo trampili smo za mržnju i nacionalizam vlastitom voljom. Fabrike smo dali za metke i granate koji su ubijali dojučerašnju nam braću i rušili gradove u kojima smo se prvi put zaljubili. A koga smo pritom najstrastvenije mrzili? Upravo one koji su nas od toga odgovarali, one koji su govorili “nemoj”.

Je li nam smetala hiperinflacija, koja je otopila društveno bogatstvo i stvorila novu klasu bogatih? Gdje nam je bila klasna svijest, gdje su bili zahtjevi za pravdom, dok su našim parama i našim glasovima ubijali gradove i ljude? Gdje su bili radnici i sindikati da ustanu u zaštitu prava zaposlenih dok se etnički čistilo i sa zemljom ravnalo? Od naše šutnje niži je bio samo “viši cilj” zarad kojega smo pristali na klanicu.

Kako tada, tako i sada. Pratite pregovore koji navodno vode ka novoj sklepanoj vladi? Pijaca nije najbolja metafora kojom bi se ti pregovori opisali?

Na pijaci se cjenjka i laže. Pa se tako laže i da u pijačnim pregovorima o našoj nezavisnoj i suverenoj tezgi ne učestvuju Vašington, Beograd i Brisel. Jok. Nego učestvujemo vi i ja.

Naš nacionalizam je, hoću vam reći, nastao na pijaci, naš kapitalizam je mješavina ustava i krađe na vagi, naša demokratija je mesara koja prodaje drobove izbjeljene u varikini, naša tranzicija bila je pljačka na kamionskoj pijaci, naše akademije su tržnice antikvitetima a univerziteti buvlje pijace, sve za euro, u našim parlamentima sjede nakupci, koji nam demokratiju prodaju iz tek ponekad druge, a po pravilu treće i četvrte ruke, strane diplomate u našim zemljama ponašaju se kao bijelci na orijentalnoj pijaci.

Sve u svemu: još malo ono šud i vud i mi smo spremni za Evropsku uniju.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

25

avatar
1000
14
11
0
 
24
NnnnnngggggggPetkokotorankaGradjaninKimi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kotoranka
Gost
kotoranka

Tako je, Nikolaidis. Ali,nama ovako i treba kad nismo u stanju reci “dosta ponizavanja i zajeb…cije”. Bojimo se sopstvene sjene…da ne ostanemo bez ovoga, bez onoga…da se ne zamjerimo kojekakvim otpadima bacili smo obraz podnoge. Citajuci Vasu kolumnu dodje mi da zaplacem koliko ste u pravu, koliko je sve to istina.

Kimi
Gost
Kimi

Samo kad ti i tvoji ne vladate, pa ko god oce!

Darija
Gost
Darija

Plače mi se 😪 samo to imam za reći !

Roro
Gost
Roro

Ovo je raspad od države,ali zahvaljujući 30 godišnjoj vladavini Dpesa.Posledice tek stižu.

Mitar
Gost
Mitar

Ne lupaj! DPS da se vrati na vlast, doveo bi zemlju u red ekspresno! Ta matrica da je DPS kriv ne pije vodu, to DF i posrbice iz CG guraju za racun Srbije, pumpaju pd 30.avgusta. A videli smo sta su nam doneli “oslobodioci”, jad i cemer! Da nas DPS nije uveo u Nato i doveo na prag EU, ovde… Više »

Lagum
Gost
Lagum

Nije ovo što živimo ni buvlja pijaca koja ipak ima svoje zakone i pravila, ovo je nešto neviđeno do sada i ikuda

dragan
Gost
dragan

Svaka cast Legendo! Respekt!

Petko
Gost
Petko

Ne znam samo na cemu respekt.

Zvushovicevic
Gost
Zvushovicevic

30 god dps a dobro smo u glavu čisti ostali…
Parodija… dps bi opet vladao…
Bolje je nego zadnjih 30 god…
Ako nam amerika kroji sudbinu to znaci dps ce brzo na vlast…mozda pozele da ruse boga kad nisu uspjeli svetinje…mozda da cuvaju crne goru iz šume…

Hogar
Gost
Hogar

Trebao si još jednom napisat “30 godina”.. 😁
#jasno je,bot crkvenjak..tj trol.U korpu odma’ komentari koji sadrže 30 godina.

stefan_pg
Gost
stefan_pg

I opet ti crkvu pominjes…Pratim te nedeljama…svaki koment neebitno koja je vijest ti pominjes crkvu

Gradjanin
Gost
Gradjanin

@stefan
To nije crkva, nego političko- interesna zajednica Vučića i Putlera,

Nnnnnnggggggg
Gost
Nnnnnnggggggg

Zna li iko sta bi sa mitropolitom Mihailom i vladikom Borisom. Ko pobijedi?

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Mozgu moj mozgu. Pa upravo zbog takvijeh kao ti andrej pise ovu metaforu. Procito si i jopet mrka kapa – pa zato nam i je sve ovako – dok tebi i velikim broju naroda je bolje da tudji popovi misle casom glavom. Samo napeijed i uzivaj. Sve mi ovo izgleda zasluzujemo i po zasluzi. Sto jes jes.

Dejan
Gost
Dejan

Genijalan malo je rec

Tonii
Gost
Tonii

Kako da ne kada prvo protjerano prave intelektualce i pustimo da nas vode doktora ti kako čine danas

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ovo je seljačka buna!

Hogar
Gost
Hogar

Baš tako..i to bivša stočna u Pg,danas popularna “Prosuta pjaca”.

Sup
Gost
Sup

Milion pitanja đe smo bili. Niđe. Bili i ostali. Sve što smo zaradili sada kusamo. Razorena porodica kao stub društva, što veli jedan pametniji od mene ” jedan sin mafijaš a drugi udbaš”. Lako Stanovnice i stanovnici Crne Gore bačiše obraz pod noge. Mi smo bolesno društvo i kroz bolest nam je isplivao karakter. Nijesmo dostojni ničega.

Drachki
Gost
Drachki

Potpisujem svaku riječ.

Cuca
Gost
Cuca

Bar nije diktatura ko zadnjih 30 godina .

Duklja
Gost
Duklja

Ne no gora.

Vienna da je
Gost
Vienna da je

Ne razumijes drugacije …diktatura mozga ili ti lobotomija …drzavu vode oni koji su glasali da je ne bude …

Tajfun
Gost
Tajfun

Nikolaidis satirican i briljantan u opisu nase tuzne stvarnosti.

beharovic serif
Gost
beharovic serif

DOK je bio dps znalo se red i zakon cetnici su bili mirni ko bube ? Gledaj sad dritanga n’a vlasti vucicev pijun radi sta hoce unisti sve po cg ?ZALOST

Send this to a friend