Kolumne

Od blogera i sadržaja zavisi koliko će zaraditi

62993aa8-490f-4d81-9961-7b3f159543b5.jpg

 

U pitanju je projekat “Bloggers Network Adria” koji ima za cilj da pomogne blogerima u porfesionalizaciji njihovih blogova. Treću godinu zaredom organizatori su raspisali konkurs za devet učesnika (blogera) u projektu, iz pet zemalja: Srbija (4), Hrvatska (2), Bosna i Hercegovina (1), Makedonija (1) i Crna Gora (1). Na konkurs se ove godine prijavilo 219 blogera, što je 2,5 puta više nego prethodne godine kada se ukupno prijavilo njih 88.

Kriterijumi

Osnovni kriterijumi za izbor blogera u Coca Cola Bloggers Network Adria projektu bili su:

Kvalitet sadržaja prijavljenog blog posta na temu aktivnog života, kao i kvalitet ostalih sadržaja na blogu.

Osobine samog blogera u odnosu na kreirane sadržaje i u odnosu na angažman na društvenim mrežama.

Pored osnovnih kriterijuma, ove godine je bio povećan broj tema za blogere, pa su dodate sljedeće: aktivan život, programi podrške mladima, zaštita životne sredine i brendovi.

“Nas devetoro odabranih blogera bićemo zaduženi da jednom mjesečno u svojim tekstovima obradimo prethodno dogovorenu temu, uspostavimo kvalitetnu međusobnu saradnju, odazovemo se na različite događaje u organizaciji Coca Cole, kao i da na svojim blogovimo jasno naznačimo učestvovanje u CCBNA projektu postavljanjem posebnog banera i dodatne rečenice na kraju svakog sponzorisanog posta”, naglasila je Kaluđerović.

 Benefiti koje blogeri ostvaruju učešćem u ovom projektu su višestruki:

– bolja vidljivost bloga putem Coca Coline promocije naših tekstova;

– mogućnost da kroz međusobna druženja steknemo nova iskustva u pisanju i unaprijedimo kvalitet sadržaja naših blogova;

– mjesečna novčana naknada u skladu sa prosječnom platom države iz koje bloger dolazi;

– otvaranje mogućnosti za kreativnu saradnju sa drugim kompanijama koja može donijeti veliku obostranu korist. 

Šta je blog? Kako blogeri zarađuju? Zašto bi neka kompanija sarađivala sa blogerom?

Termin “Blog” nastao je skraćivanjem dvije riječi – Veb Log, što bi se moglo u ovom kontekstu prevesti kao Veb dnevnik. U fenomenu bloga, najjednostavnije rečeno, radi se o javnom vođenju dnevnika putem veb stranice.

Suština blogovanje jeste izražavanje ličnog stava samog blogera o nekoj pojavi. Blog se upravo po tome razlikuje od ostalih oblika internet publikacija – u ličnom stavu. Čitaoci su željni unikatnih, brzih, jedinstvenih i ličnih informacija. Upravo sam se vratila sa PRO.PR konferencije gdje sam saznala da po nekim istraživanjima ljudi više vjeruju blogerima nego samim medijima. I tu dolazimo do priče kako blogeri mogu iskoristiti gore navedene prednosti i svoj blog pretvoriti u ozbiljan biznis. 

Dobar bloger, kroz tekst, može na spontani i jedinstveni način da prikaže određeni proizvod ili uslugu i time ih približi potencijalnom kupcu. Jednom napisan tekst na blogu može da ostane zauvijek, dok reklama putem banera ima određeni rok trajanja. Blog sadrži puno informacija i ključnih riječi i time je automatski dostupniji pretraživačima i organskoj pretrazi. Čitalac – potencijalni kupac će se nad tekstom sigurno zadržati duže nego nad banerom. Blogeri su, osim na vebu, veoma aktivni i praćeni na društvenim mrežama, što dodatno povećava vidljivost njihovih tekstova i aktivnosti.

Upravo je CCBNA projekat jedan od primjera uspješne saradnje između blogera i kompanije. Projektom se želi dati primjer ostalim kompanijama kako na kreativan način mogu promovisati svoje proizvode ili usluge, i tako omogućiti blogerima mogućnost razvitka uspješnog biznisa. 

U svijetu je blog postao fenomen koji je masovno prihvaćen posljednjih deset i više godina. Uticaj blogova je ogroman, i biće sve veći kako vrijeme prolazi. I dalje će samo najsnalažljiviji i najuspješniji blogeri moći da žive isključivo od pisanja bloga. U Engleskoj, recimo, ima blogera koji godišnje zarađuju i više od 100.000 funti, što je zaista impresivan podatak, koji potvrđuje da blogovanje može biti itekako ozbiljno zanimanje. Sve zavisi od samog blogera, koliko će svojim vještinama u pisanju i prikazivanju sadržaja zainteresovati potencijalne klijente za saradnju.

U Crnoj Gori postoje kompanije i institucije koje za promociju svojih proizvoda angažuju svjetski poznate blogere. Turistička organizacija Budve u okviru svojih promotivnih aktivnosti već dvije godine unazad dovodi svjetski poznate blogere u cilju promovisanja Budve i Crne Gore kao turističke destinacije. Kompanija Dukley je takođe prošle godine organizovala posjetu food bloggera u cilju promovisanja svojih ugostiteljskih objekata. 

Osim svjetski poznatih blogera, potrebno je da kompanije što prije shvate i značaj domaćih blogera koji i te kako mogu doprinijeti efikasnoj promociji proizvoda i usluga. Za sada je saradnja sa domaćim blogerima još na niskom nivou. 

Kaluđerović o svom blogu

Kao veliki zaljubljenik u internet, društvene mreže, moderne tehnologije, i 10 godina profesionalnog iskustva u marketingu i komunikacijama, rodila se želja i potreba da izrazim svoje lične stavove kao i životna i profesionalna iskustva na vebu. Tako sam u novembru mjesecu počela da pišem blog. Moj blog je na engleskom jeziku i bavi se temama iz svakodnevnog života (rubrika Lifestyle), putovanjima kroz rubriku Travel, promocijom Crne Gore kao turističke destinacije (rubrika Explore Montenegro) i temama iz biznisa – rubrika business. Učešće u projektu Coca Network Adria Bloggers doživljavam kao veliko priznanje za svoj rad, potvrdu da sam na pravom putu i podsticaj za unapređenje kvaliteta sadržaja na blogu. Učešćem u ovom projektu, skrenula sam pažnju javnosti na svoj blog, tako da se nadam da će kompanije prepoznati mogućnost saradnje koju sam spremna da im ponudim, uz obostranu korist i zadovoljstvo. 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend