Kolumne

Okupacija Crne Gore: treći put Bog pomaže

Andrej Nikolaidis

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Momke je na vlast doveo Amfilohije. Zviznuo im je, dotrčali su u u Ostrog. Tamo im sastavio vladu.

Kad su se uhodali u poslu ministrovanja, ovi su mladići došli na genijalnu ideju: ljudima treba povećati plate.

Projekat su nazvali: „Evropa sad“. Jeste, šklapili su ime od Slovenaca, koji su osamdesetih imali „Evropa zdaj!“, što na slovenačkom srpskom znači, pogađate, upravo – Evropa sad. Ali ko još danas može biti originalan?

Problem je ležao u pitanju: okle pare?

Država, čak i najprslija, uvijek ima para – barem malo. Uzmeš iz jedne budžetske rupe pa prebaciš u drugu. Novac za povećanje plata Spajić & Milatović našli su, između ostalog, u zdravstvu. Robin Hud je uzimao od bogatih da bi dao siromašnima. Super Hik iz „Alan Forda“ je krao od siromašnih da bi dao bogatima – što je, uostalom, ideja-vodilja globalnog sistema koji znamo pod imenom kapitalizam. Spajić & Milatović su uzeli od bolesnih da bi dali gladnima. Zvuči surovo, no ako malo bolje razmislimo… Zdravlje je najvažnije – niko to ne zna kao onaj ko je zdravlje izgubio.

Šta će ti pare kad si bolestan?

Danas je crnogorski zdravstveni fond pred pucanjem; nema ljekova za oboljele od, recimo, raka. Ali, šta ima veze? Znate kako to ide: kad propadne nešto javno, nađe se neko ko to za male pare privatizuje. Nećemo imati besplatno zdravstvo, ali ćemo imati zdravstvo u koje su uložili „renomirani strani investitori“.

Spajić i Milatović
Spajić i Milatović

Čim su zaposjeli zgradu u Karađorđevoj, Spajić und Milatović saopštili su da su vlast preuzeli da bi Crnu Goru oslobodili, demokratizovali i zaveli vladavinu prava. Ili tako nekako.

Crna Gora je danas bijedna Vučićeva kolonija – no ni blizu bijedna koliko će to biti sutra. Demokratija u ovoj zemlji je klinički mrtva, ne daje znakove života a šanse da se pridigne i prohoda nešto su manje od izgleda da Toma Zdravković, u pratnji orkestra Šabana Bajramovića, napuni beogradsku Arenu.

Vladavina prava je osnažena tako što zemlja nema Ustavni sud, a tužilaštvo procesuira isključivo kriminal i korupciju opozicije, dočim se vladajući, čak i kada su snimljeni kako kupuju glasove, uzimaju mito i švercuju cigare, tretiraju kao loš san: protljaš oči, opet ih sklopiš i nastaviš da sanjaš. Crnogorsko tužilaštvo prije bi uhapsilo Svetog Petra Cetinjskog nego bilo kog pripadnika vladajućih.

No dobro… Laž je osnovna alatka politike. U politici, laž je konvencija. Za razliku od mnogih ja vam, vidite, ne vjerujem da su Spajić and/und Milatović bilo koga zaveli. Kao što niko od onih koji ostaju uz Dritana nije zaveden. Politika nije kvantna fizika. Svi sve razumiju. Kada građani podrže političara, oni to ne čine zato što ne razumiju da ona/on laže, nego upravo zato što razumiju zašto laže – šta je ono što lažima pokušava prikriti. I to odobravaju.

Tako je lokalno, tako je globalno. Struktura laži i hipokrizije je univerzalna. Pogledajte, recimo, kako Amerikanci u regionu jačaju vladavinu prava za koju se retorički zalažu – tako što od Kosova traže da suspenduje primjenu vlastitih zakona, zato što kriminalne grupe sa sjevera te države ne žele prihvatiti zakon. Jasno?

Kad se laže, zašto ne lagati raskošno? U raznim analizama, autori skloni mašti ističu kako su u Podgorici prevagu odnijele „građanske snage“. Jasno: zato su nakon izbora na ulice izašli nacionalisti i pripadnici „pravoslavnih bratstava“ – da proslave pobjedu građanske Crne Gore.

Ovaj film smo već gledali. Igrao je prije otprilike trideset godina. Ovo čemu sada svjedočimo je, pretpostavljam, remake.

„Evropa sad“ je građanska opcija koliko je to bio i DPS 1992. godine. Obje „građanske opcije“ na vlast je doveo velikosrpski nacionalizam. Obje „građanske opcije“ glumile su centriste, u čemu su im pomagala strašila – nekad Narodna stranka, danas Demokratski front. Dio prestravljenih Crnogoraca, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata utočište su, juče, našli u onom, građanskom DPS-u. Dio uplašenih i oportunista sutra će ga naći u građanskoj Evropi sad. Koja je čak, po uzoru na ondašnji DPS, podijelila i liderske uloge.

Spajić će se, tako, nakon pobjede obratiti Crnogorcima i poručiti im da nemaju šta da brinu. On je, kao, Milo. Milatović će zapucati u crkvu, pa u Beograd, i tako poslati signal Srbima da ni oni nemaju razloga za brigu. On je, kao, Momir.

Razlika između originala i remakea je u kraju. Beogradski reditelj originala je izgubio kontrolu nad produkcijom, pa je film, suprotno scenariju, završio proglašenjem crnogorske nezavisnosti, a on u Hagu.

Režija remakea povjerena je mlađem čovjeku, boljeg zdravlja. Ovoga puta svi će sve odigrati po scenariju. Jer ovaj reditelj glumce tretira kao roblje. I prezire ih više nego Hičkok svoje. Hičkok koji je, legendarno, glumici koja mu je prišla da ga pita koja je njena motivacija u narednoj sceni rekao: tvoja motivacija je 10 hiljada dolara.

Remake je, dakle, u toku. Ovoga puta bez sretnog kraja.

Tako kaže scenario. I tako će biti.

Hoće. Al’ u kurcu.

Tags

68

avatar
1000
42
26
0
 
61
nenad_mneKomitaSouSouSou
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nenad_mne
Gost
nenad_mne

Hvala Andrej, iako mi je sve jasno!

Komita
Gost
Komita

Ko je to okupirao CG krkane .NJENI DRZAVLJANI KOJI NE GLASAJU DIKTATORA

Vienna da je
Gost
Vienna da je

Ko je kupio sveti stefan i budvansku rivijeru ko kupuje akcije luke bar …itd ova 2 prevaranta su na zadatku srpskog sveta

Bubulj
Gost
Bubulj

Kralj!!Savršen finis

Gastos
Gost
Gastos

Narod se trg’o iz Milove hipnoze zbog praznog stomaka. A vi partiJote samo nastavite da vredjajte narod koji glasa. 60% nece DPS i satelite

Nenad CG
Gost
Nenad CG

Ako predizbornim inžinjeringom možeš da utičeš na nečije nacionalno opredjeljenje onda smo nacija bez karaktera.Ništa manje mi nije kao Crnogorcu odvratno prenaglašeno profesionalno i zatucano crnogorčenje od isto takvog srpstva u CG.Andrej i ostali intelektualci pali su u nekakav očaj i kuknjavu koja nije svojstvena Crnogorcima.

Rakun
Gost
Rakun

Opusti se malo, ne mozes na silu protiv naroda…

Thor
Gost
Thor

Odlican tekst ali nema sanse da su uzeli novac iz Fonda Zdravstva jer u tom fondu vjerovatno da nije bilo dovoljno novca ni za samo zdravstvo a kamoli za povecanje plata i penzija. U sustini da bi imali rast plata i pemzija drzava mora da se zaduzuje, medjutim problem je zaduzit se kad nemamo ekonomski rast izmedju 5 i 7%… Više »

Yugo
Gost
Yugo

Samo sto je DPS devedesetih imao i bijelo i zeleno krilo. Bijelo je dominiralo uz pomoc Milosevica, a zeleno je svoj oportunizam pravdalo jugoslovenstvom. Jakov i trt Milojko nemaju ni z od zelenog u partiji. Sve je to Joanikijeva mlada srbadija koja se folira i ne bira sredstva da zauzme kljucne pozicije vlasti. Do tada ce kupovati glasove dovodeci drzavu… Više »

Dajevječnacg
Gost
Dajevječnacg

Nije korektno ni u jednom svom porazu tražti krivca u drugom, a imali su 30 godina da od ove male lijepe Crne Gore naprave raj za život, a što su učinjeli, vladali na zavadama

Sale
Gost
Sale

Pogledaj slike od pre 30 god i sada…. da je dobro nije, da je bolje mnogo jeste, a da je moglo jos bolje takodje jeste… Jedina zemlja iz bivse Jug, koja je u svakom ekonomskom parametru bolja nego 1989…. Ali cemo izgleda opet na fond za nerazvijene, pa će tek onda narod skapirati, ali dobro, poslednja pamet, magarcu pod rep

Gastos
Gost
Gastos

Narod se probudio iz Milove hipnoze zbog praznog stomaka. A vi partiJote samo nastavite da vredjajte narod. 60% nece DPS i satelite.

Sale
Gost
Sale

A sta ti kazes prijatelju koji sve svoje pare posalje na neki anonimni racun jer je dobio mail od nigerijskog princa…e ovo je to… kaznimo DPS sto nisu bolje tako sto cemo da sje..mo i sebe i ovo sto jesu dobro…Nazvati stvari pravim imenom nije vredjanje… ono sto rade nazovi svestenici i ovi mediji iz susedstva je vredjanje…. samo laganje… Više »

ana
Gost
ana

Aooooogh

Ljubo
Gost
Ljubo

Srbi kriminalci na Kosovu a Albanci ne eee Ljuša pazi šta pišeš to je isto carević se obogatio , opljačkao državu ok, a ko ga je puštio za čije vrijeme su se Carević i slični obogatili pa nije se to zadnje dvije godine desilo….

Kokot
Gost
Kokot

Stvarno ne znam hoće li CDM objaviti ali najveći krivci su intelektualna elita CG.Ćutali ste jer vam je bilo dobro .Žmurili ste jer vam je bilo dobro.Dok su bezbroj radnika propalih preduzeća protestvovalo i krpilo kraj s krajem upravo ste vi mudro ćutali.Sada se pozivati u odbrani CG.

Fendi
Gost
Fendi

Što ima da pričaju više , koji identitet. Niko na svijet’ ne priča o tome kolko mi. Nemamo druge teme do te. Neko nas osvaja a Milo nas brani.
I evo 2g se ne pita ništa i sve isto..
Dajte plate, fabrike, poslove

Nebojša
Gost
Nebojša

Fond zdravstva je bio u dugovima od 50 miliona i dok je plata bila 220 eura.

ex yu
Gost
ex yu

Nova stranka/partija koja može uzeti 20% glasova.Jedna trećina nikad ne glasa.Sjećate se svojevremeno dolaska novih naprimer Pokret za promene.U startu bez mnogo reklame činimi se 16 ili 19 %.

Tivat
Gost
Tivat

Pokret nije tih izbora osvojio Vlast, je da jeste i sad bi imso toliko.
Odnisno Sd ili Dps imsju po 3% i imsju ih stalno jer du i Vlasti

SasaPG
Gost
SasaPG

Mogao je i dps da poveca plate. Samo izracunaj stanove i jeftine kredite koje su sebi podijelili, plus drzavne subvencije/biznis sa lojalnim firmama. Ali su htjeli sve za sebe.

vesko nk
Gost
vesko nk

Saša a vjetroparkovi mini hidrocentrale primorje planine i još mnogo toga moj Saša.Obezbijedili su i unučad.Samo i oni su nam poslati iz Beograda da nama vladaju a u korist Beograda. Koja je razlika između njih i ovih današnjih.Nema je jer ni njih nijesmo birali.E ali ni u ratnim godinama nije bilo ovoga da ljekova nema u primarnoj i sekundarnoj zdrastvenoj… Više »

roki
Gost
roki

Bravo Andrej. Nazalost komentari na tekst pokazuju koliko smo u rasulu. Ljudi koji su do juce mislili isto sada se svadjaju i svaljuju greske jedni na druge.
Ja i dalje tvrdim da nije sve izgubljeno. Spojimo se ,i nadjimo zajednicke teme koje nas spajaju. Ne smemo pasti u depresiju. Gradjanska opcija je jaca , samo se treba kanalisati.

Minja
Gost
Minja

Ništa nije izgubljeno 🇲🇪

Lipo
Gost
Lipo

Bravo…

Goran
Gost
Goran

Danas kolumna i Nikolaidisa i Ljuba u CDM, očekujemo pad procrnogorskih i proevropskih partija od makar 2%, može li iko da Vas dvojicu zamoli da nas ne branite više molim vas, nije mi jasno kako niste postali svjesni koliko ste postali kontraproduktivni. Predjite na drugu stranu, dako krene nas Crnogorce. Srdačan pozdrav

Kom
Gost
Kom

Gorane ništa istinitije nisi mogao reći

Sou
Gost
Sou

Bravo za komentar,ove vise niko ne moze da gleda i slusa. Daleko im lijepa kuca i od jednih i od drugih.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

I stalno će se taj film ponavljat,dok se konačno ne utopimo u srpski svet,ako do tada i on ne propadne,i ove krajeve ne nasele”neki drugi srbi”koji pomalo natalitetom stižu”nebeski narod”
Sa kulturom su to odavno učinjeli.

S'ćoška
Gost
S'ćoška

U noć izbora nakon saznavanja rezultata.. Vuković je rekso da se raduje što su pobedile proevropse snage. A svi sad kažu okupacija. Mora da će te kazniti što se izmerio mslo. I ako je svima jasno da Df fi biče najjači blok, više to nije, i da dolaze evropske snage…bi pokušajte da to izbegnete da kaže. Idete u penziju i… Više »

Xxx
Gost
Xxx

Promašaj, kao loš remake.Odmori ..

oooo
Gost
oooo

Originalan i direktan ka vazda. Ko raumije shvatice, ili obrnuto. Samo sto je narod poblentavio pa ne zeli n jedno ni drugo da uradi. Ni da shvati ni da razumije.

Eureka
Gost
Eureka

E ako je ovo okupacija, i ako je ovo doživljava re, nadam se, da shvate zsšto vam se ni 1918g ni sad ne vjeruje da je to okupacija.
Ako narod nešto hoće, što imaš ti sa tim. Ko ima pravo protiv toga, bilo gdije na Svijetu
Ovo vam je okupacija, što smo smjenili Vukovića.

Ivan
Gost
Ivan

Raković je još u ljeto 2020 nacrtao mapu puta do Srpskog sveta i ta mapa se polako realizuje jer makar 15% ljudi glasa likove za koje vjeruje da su nova, progresivna CG a zapravo su umivene poluge vučićeve politike. To je poenta cijele priče. Da DF ima 51% trebalo bi odsvirat kraj i priznat poraz, ovako prisustvujemo prevari koja će… Više »

Terra_nova
Gost
Terra_nova

Znaš li ko je reka ovo za naaarod: Pučina je stoka jedna grdna.. itd itd. Eto toliko se naaarod pita…

Eureka
Gost
Eureka

Narod se ni do sad nije više pitao, ali se nadam da će pritisak na glasače biti manji.. Da neće beko ko glasa za drugi biti izdajnik, okupator… već samo neko ko glasa za drugu partiju na istom izborima

mina
Gost
mina

sad gey lobi,do sad lomi,dok se sve to ne slomi ostarasmo u svetosavskoj laznoj komi

Miso
Gost
Miso

Nikoladishvala nazalost tvoji tekst ovi su za intelektualci glasa I pro srpski za njih ke to tesko shvatiti mislis da ovi iz DF joki imakiosnovnu skolu to razumuju? Sigurno ne ka licni uzivam u tvojim tekstovima

Sou
Gost
Sou

Povecaj font i pravopis u ruke.

Istoričar
Gost
Istoričar

Tužilaštvo je uhapsilo vladajućeg za šverc,Miloševića.Demokratija je bila kada je DPS bio svemoćan!? Ljudi su proidisali i oslobodli se stega i okova,ali niko ne smije da bude ugrožen, po najmanje nacionalni Crnogorci,niti će biti.

Sale
Gost
Sale

Evo bas vidimo kako to ide evo 2 godine

Ivan
Gost
Ivan

Prijatelju, podsjetiću te da je u eri DPS “terora” tužilaštvo procesuiralo 7 gradonačelnika iz DPS-a i drugog čovjeka te partije. No je nama pamćenje kao u ribice.

Lopovska britva
Gost
Lopovska britva

Kojeg drugog…onog što vam je obavljao prljave poslove i ugrozio prvu porodicu

Miloš
Gost
Miloš

Za 30 godina 7 gradonačelnika? Aoooo

Ber Ct🇲🇪
Gost
Ber Ct🇲🇪

A dps ti je demokratija i plata 202 e penzija 2 e dnevno ocemo vratit demokratiju

Stanko
Gost
Stanko

E tebra one 250 su bile vrednije no novih 450 s onima si vise stvari mogao a sad sa 450 mozes samo 400 za stanarinu da das (za stan od 20 kvadrata) i da zivis od 50 eura
Cijene ostalih stvari necu ni pominjat!

Miso
Gost
Miso

Znaci bolje bi ti bilo da su ostale one 250e od kojih bi danas opet morao 400e za stanarinu dati i zivjeti od minus 150e? S obzirom da je inflacija globalni, a ne lokalni fenomen nikome ne vrijede iste pare vise kao prije dvije godine.

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Naš Andrej ali ovu vjeru srpski sektaški
stvoriše BOGA DOK SVATE OVE OVCE 🐑🐑🐑🐑🐑 DA TAJ NJIHOV BOG ČUVA SAMO SEKTAŠE I FOTELJAŠE A NJIHOVA I NAŠA DRŽAVA 🇲🇪 RAD NJI POLAKO NESTAJE I NJIHOVA HRIŠĆANSKA PRAVISLAVNA VJERA TAKOĐE NESTAJE ISUS HRIST NIJE SRBIN

Igor
Gost
Igor

Tako je. Dobro je samo kad si u k….! To bo trebalo dovesti fo fabrickog resetovanja. Kome, čemu, koliko vrijedimo? Drugim riječima, što stalno ponavljam na ovim kanalima, ako se nećemo prodati, kupiće nas neko. Zaista je teško održati nivo ponosa a ne spustiti se do kontejnera, pa makar to bio fašističko-šovinistički. Strašno! Dobar tekst!

Istina
Gost
Istina

Ovaj tekst ima neku kao prećutnu pretpostavku da je Crna Gora prsla, propala, onda “znate kako to već ide: uzmi pa privatizuj”… ali kako bi mi to znali kad je prije ove vlasti vladala po tekstovima (i penziji) Nikolaidisa najbolja vlast u istoriji? Spajić i Ekipa su u najgorem slučaju nastavljači tradicije rasprodaje i partokratije minus antisrpski šovinizam koji se… Više »

Alex
Gost
Alex

Ajmo ovako Andrej. Ja sam suverenista i uvijek cu biti, od svih mi je ideoloski najprihvatljiviji SDP na primjer. Ali budimo malo samokriticni, mozda nam pomogne. DPS je od vecine gradjana vidjen kao “elita” potpuno otudjena od naroda. Oni su mogli i te kako da sklapaju, a narodu nije ostajalo gotovo nista od te “demokratije”. Evropa zdaj je bar pokusala… Više »

Jabučilo
Gost
Jabučilo

Dobro joj je rekao Hičkok. 🙂

Hogar
Gost
Hogar

Valjda sam pominjao već,dobro je što imamo nekoga ko će opisati našu muku..da bar ostane trag,šta se god desi. #samo Andrej može to,Njegoš našeg doba.

Momčilo
Gost
Momčilo

Ti očigledno nisi mnogo čitao Njegoša..đe s njim da ga uporediš?!

Sou
Gost
Sou

Nisi ti dobro. Njegos se u grobu prevrce.

bbb
Gost
bbb

Narod je izabrao! Hvala i dovidjenja.

Parilo
Gost
Parilo

Andrej genijalac.

Bodin
Gost
Bodin

Daleko sam od pomisli da ce oni koji su sada na vlasti, i koji se spremaju da preuzmu preostale gradove, donijeti bilo sta dobro Crnoj Gori. Medjutim, ako ovakvi i slicni, nazovi analiticari, kao i predsjednik Milo Djukanovic, nastave sa ovakvom retorikom, siguran sam da ce iz dana u dana rasti podrska proslonedjeljnim pobjednicima.

Terra_nova
Gost
Terra_nova

Misliš da ovo srBi rade zbog retorike Nikolaidisa ili Djukanovića, ili možda zbog toga što žele da osvoje, evo 150 godina, Crnu Goru, crnogorsku teritoriju i more ?

Sale
Gost
Sale

I bas su uspeli zbog retorike a ne zbog upumpanih para… A vi sto ste glasali da sad imate 500e ali zato idemo u bankrot za 1 god, dzaba se vadite na DPS…. prodali ste glas i drzavu…

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Nije Grunf krao od siromasnih da bi davao bogatima.
To je radio Superhik

Hanibal Lektor
Gost
Hanibal Lektor

Ne zna on jer je njegov Broj Jedan isti 30 godina…

Srce
Gost
Srce

Bravo!Od ovovg Andrej,ne može bolje.

Pobro
Gost
Pobro

Uuuu sto si se rastužio

miško
Gost
miško

Rezultati izbora u nedelju su jasno pokazali šta narod hoće… ti rezultati su u izvjesnoj mjeri, izazvani upravo ovakvim i sličnim tekstovima. Umjesto da staneš na loptu, razmisliš, vidiš šta dalje, ti nastavljaš da duvaš u istu tikvu… ne znam šta bih rekao

Danilo br 1
Gost
Danilo br 1

Kad ne znas sta bi rekao – cuti !

Sale
Gost
Sale

Hahaaaha…mora da je to, a ne pare… prodao si glas i sad cuti i uzivaj ovo par meseci do bankrota….

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Ne valjamo Mi!

Send this to a friend