Kolumne

Oni su mislili da će ovako: više popova, više sekularizma; manje Crnogoraca, manje podjela

Foto: Printsccreen

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Na snimku vidimo gradonačelnika Nikšića – koji mora da je zbog nečega važan, ali sam mu ja zaboravio ime a ne da mi se da guglam – kako svršenim srednjoškolcima dijeli ikone.

Korisnik Facebooka pod imenom Gruna Stramen pita se: „Šta se dešava ako učenik nije vjernik ili je druge vjere“.
Pitanje je, dakako, retoričko a odgovor jasan: pokrstiti ga.

Praktično istovremeno, Joanikije Drugi kaže kako je Joanikije Prvi bio jagnje Božije. Ubilo ga na pravdi Boga, kao i ostale saradnike okupatora.

A prije koji dan, junaci nakon 80 godina skupili hrabrosti pa udarili na partizanske grobove.

Sve su to posljedice Amfilohijeve klerikalne kontrarevolucije koju je, na ovaj ili onaj način, sa većim ili manjim intenzitetom, više ili manje skriveno, podržao popriličan broj naših građavinara (eto nove riječi: građavinar; pripadnik navodno građanskih pokreta i partija finansiranih novcem građevinskih tajkuna, koji pod formom „prevazilaženja podjela“, pod čim se misli na varijaciju parole „Manje crnaca, manje rasizma“, u našem slučaju formulisanu kao „Manje Crnogoraca, manje podjela“, sprovodi politiku jedan narod, jedna crkva, jedan vođa, a vođa u Beogradu) i NGO-ista, za šta su nakon izbora 2020. isti bili nagrađeni – i po dubini i po širini.

Manevar u kojem zastupnici civilnog, sekularnog društva podržavaju sveopštu klerikalizaciju društva, koja dovodi do toga da jedan pop u Ostrogu postavlja jednog crnogorskog premijera, a drugi pop u istom manastiru na noge prima drugog crnogorskog premijera, koji je mlađi od prvog, pa može bolje i brže kleknuti, a i nekako je merhametan, tek prividno je kontroverzan. Nikad niste čuli za izreku: klin se klinom izbija?

Ako imate problem sa mamurlukom, drmnite ujutro tri loze: ako ništa drugo, nije dobro jesti na prazan stomak. Ako imate problem sa malignim uticajem proruske crkvene strukture, do kraja pojačajte uticaj te strukture: dajte joj vlast. Uzgred, ambasadori zemalja koje su sad zabrinute zbog malignog uticaja kojim Rusija prijeti regionu upravo preko te crkve, tokom Amfilohijeve klerikalne kontrarevolucije samo što nisu izlazili pred litije i bacali cvijeće na popove, baš kao građani Beograda onomad na tenkove koji su se zaputili da ruše Vukovar.

Suprotno uvriježenom mišljenju, predviđanje budućnosti kod nas lak je posao. Ko se kladio na nesreću, nije promašio.

Pa tako ni ja. U februaru 2020, povodom zbivanja u Mostaru (i tamo su neki dan opet udarili na partizansko groblje) pisao sam kako “antifašizam u Bosni i Hercegovini više nije, već dugo nije, društvena vrijednost. Shodno tome, nije ni poželjan. Nedavna zbivanja u Mostaru to potvrđuju. Rečena „zbivanja“ nisu bila potvrda iz koje se nešto može naučiti (kome do sada nije jasno, ne bilo mu nikad jasno), nego gola demonstracija moći. Moći koga, moći čega?

Moći fašizma.

Dakle: tačka u kojoj je antifašizam značio preventivno djelovanje odavno je iza nas. Fašizam je pobijedio i on danas, još uvijek, antifašizam toleriše – ponegdje i ponekad. Koliko sutra, antifašizam će biti zabranjen, sa poznatim obrazloženjem – da je u pitanju najogavnija, podmukla verzija bezbožnog, titoističko-jugoslovenskog lijevog radikalizma.

U Mostaru su, prije neki dan, rekosmo, antifašiste tretirali onako kako Amerikanci-desničari tretiraju Indijance kada se bune zbog gasovoda koji prolazi kroz njihov rezervat: da, dosadni su, da, bilo bi bolje da ih nema, bilo bi bolje da smo ih sve pobili, ali kad su već tu, u ime demokratske šarade i hipokrizije dozvolimo im da se, pod strogom policijskom kontrolom, okupe i kažu šta imaju – mada ne onako kako su oni zamislili.

Antifašisti su, recimo, zamislili da prohodaju Mostarom. Reklo im je da nemre. Uznemiravali bi javnost, pa bi neko od pripadnika javnosti mogao negodovati… Treba razumjeti policiju: ne mogu pustiti antifašiste da uznemiravaju fini mostarski fašistički svijet. Bolje da ih, radi njihove sigurnosti, potrpaju u autobus. I bi tako.

Mostar je, dakle, grad u kojem, zvanično, policija antifašistima ne može garantovati bezbjednost. Po tome se Mostar ne razlikuje od većine drugih naših gradova. U većini drugih gradova, međutim, još uvijek nije posve uobičajeno, nije prihvaćeno kao zlatni standard, on o što u Mostaru jeste – crtanje kukastih krstova po grobovima, recimo – partizana. Što bi rekli, razumijem logiku fašista: pa jesmo li pobijedili ili nismo? Ako smo pobijedili, crtaćemo kukaste krstove kad i gdje se nama ćefne, nismo li se za to borili?

Fašizam će kod nas biti sve snažniji, antifašizam sve slabiji. Garancija za to su mladi. Koji su listom fašisti. Omjer fašista i antifašista među omladinom je stravičan i ne ostavlja mjesta nadi. Fašisti nas, da ponovim, tretiraju kao Amerikanci Indijance: sve naše su već uzeli ili uništili, više im nismo nikakva prijetnja i sada, prosto, čekaju da izumremo.

Drugi svjetski rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je oslobodilački rat, ali i integralni dio revolucije. Ratovi u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina bili su, između ostalog, i integralni dio kontrarevolucije. Koja je uspjela. U ekonomskom smislu, ona je dovršena na cijelom ex-YU prostoru: sve što su komunisti sagradili već je prodato, ili će prodato biti uskoro. U ideološkom smislu, kontrarevolucija nije dovršena jedino u Crnoj Gori. No i u Crnoj Gori u toku je konačni kontrarevolucionarni udar: vodi ga Amfilohije, uz pomoć Srbije i Republike Srpske – pisao sam prije dvije i po godine”.

A onda su 30. avgusta stvoreni uslovi da se kontrarevolucija do kraja sprovede i u Crnoj Gori.

I opet nisu uspjeli.

Svi smo mi skloni kritikovati Crnu Goru. I neka. Oštra kritika je nužna, ona je ljekovita. Ali da ne zaboravimo: ova zemlja, kakva je da je, i njen antifašizam, kakav je da je, u tri decenije uspjeli su preživjeti dvije kontrarevolucije i dva frontalna udara velikosrpskog nacionalizma (prvi je bio tzv. Antibirokratska revolucija).

U februaru 2020. napisao sam zašto mislim da je to tako. Isto mislim i sada. Prisjetite se, baš tih dana crkveni omladinski odred upao je na partizansko groblje u Orjoj Luci kod Danilovgrada, zapalio baklje i zapjevao himnu Legijinog odreda smrti, napjev pod mirotočivim naslovom „Hriste bože“.

Kao ni u Mostaru, ni u Danilovgradu državni organi nisu bili u stanju zaštititi groblje. No za razliku od Mostara, mještani Orje Luke bili su odlučni da problem riješe sami.

Oni su saopštili:

“Orja Luka je sinoć bila svjedok neprimjerenog i nerazumljivog ponašanja grupe nepoznatih osoba, koje su pored grobova časnih Orjelučana napravili bakljadu uz pjesme kojima se duboko vrijeđa orjelučka državotvornost i antifašizam, kao i ljudsko i građansko dostojanstvo mještana. Samo zahvaljujući glasu razuma taj skandal završio bez težih posljedica.

U ime svih mještana Orje Luke kojima je ljudska dobrobit na prvom mjestu, a Crna Gora jedina kuća, zahtijevamo od nadležnih državnih organa da se počinioci ovoga gnusnoga čina otkriju i najstrožije kazne. Još uvijek imamo dozu povjerenja u državne organe. Ako oni ne učine ništa u zaštitu Orje Luke i njenoga sa mukom stečenog ugleda Orja Luka će naći načina da odbrani sebe i svoju čast onako kako joj po tradiciji i po istoriji pripada” .

Zapamtite ovo saopštenje. Posve je moguće da je po srijedi jedan od posljednjih autentičnih antifašističkih glasova koji ćete čuti u ovom pokorenom regionu. Nikakvo, dakle, „marksističko čitanje“, nikakav intelektualno-salonski hipsteraj, nego seoski domaćini koji su über-popu Amfilohiju poručili da će, budu li njegova bijesna paščad opet skakala po grobovima njihovih očeva-partizana, dotičnima vlastoručno jebati sve po spisku.

Old School, baby, Old School.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tim
Gost
Tim

Raspućin je odlican bio

Emanon
Gost
Emanon

Mladi se odlicno opiru fasizmu za sada, dok vi i vama slicni stariji, narocito dozivotni foteljasi uporno im punite glavu fasizmom. Isti ti mladi ce sve vise da napustaju ovu drzavu, delom zbig mrznje koju sijete ali prvenstveno radi normalnog zivota, jer ovde nece biti bolje, opet zahvaljujuci vama, starijima.

Zoka
Gost
Zoka

Mora da si ti mladi litijas.A računaju li se i popovi u te foteljase?

Nikola
Gost
Nikola

Uvaženi gospodine autore, način na koji postupate je strogo zabranjen u Sjedinjenim Americkim Državama. Oslobodite se. Komunizam je zabranjen. Mihailoviću, Putniku, Djurisicu, Djujicu itd. su podignuti spomenici u Americi, dok Brozu, Pavelicu, Lenjinu, Adolfu itd. je strogo zabranjeno čak i sliku staviti u javnosti. Inace ovakvi stavovi,sociološki pristup i mišljenje autora i sličnih su jedan čist produkt štancovanih tehnokrtatskih kadrova… Više »

Legenda
Gost
Legenda

Laž.Pavelić je sahranjen u Španiji,pa to ne znači da nije bio ratni zločinac,a njegov pokret fašistički.Inače ,to što su SAD iz interesa primile Fon Brauna čije rakete su ubijale Britance ne znači da Hitlerov režim nije bio zločinački.

Sale
Gost
Sale

Uvazeni gospodine Nikola, nije u redu iznosti neistine, iako je to mozda trendu… Doticnima je Zapad iskazao podrsku poslednji put polovinom 2. Sv. Rata dok se jos mislilo da se bore protiv fasizma, a ne saradjuju sa istim zbog ostvarivanja sopstvenih fasistickih ideja… Isto tako tretiranje SFRJ i partizana za vreme Hladnog rata se mnogo razlikovalo od drugih komunistickih zemalja… Više »

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Gdje li su tebe vodili, pa rekli da je to svijet?

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Isprani mozgova

Mitar
Gost
Mitar

Hahahha Andrej kralj!!!

Sova
Gost
Sova

Ovo ste doveli u prosvjetu, hapseno…aoooooooooo
Ostavkeeeeeeèee

da se zna
Gost
da se zna

Štancuju “ikone” a Kovačević plaća Vučićevim parama…Skrnave crnogorskog sveca, bezbožnici! Djeco, vratite im to, nije to vjera u Hrista no oprane pare bezbožničke.

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Kome to smetaju ikone nasih Svetaca?

Sasa.M.V.NK.MNE
Gost
Sasa.M.V.NK.MNE

Okle si pobjegao ti ili ti tajo nijesu vasi nego Naši Crnogorski ne mislim pri tom na one okupatore nemanjice oni su tamo daleko bilo ničijiji.

Emi
Gost
Emi

Pokušacu da ti se obratim u tvom stilu da bi me skonto. 1) meni prvoj ne smetaju ikone i sveci. A sumnjam da i drugima ne smeta. 2) samo na tren razmisli da li je ikona prikladan poklon za jednog učenika gimnazije, elektronicara, ugostitelja itd ?! Učenik vjeronauka ima privilegiju i čast dobiti takav poklon. A jedan gimnazijalac ili električar… Više »

Sasa
Gost
Sasa

Meni,sto ti nije jasno ?

Micko
Gost
Micko

smetaju ograničenima

Micko
Gost
Micko

smetaju skučenima

Zoka
Gost
Zoka

Ne smetaju samo licemjerima i lazovima i zar crkva nije odvojena od drzave ili je to samo trenutno i prolazno jer ce se i ovaj direktor sa Bratickom morat vrnut u zavičaj.Ko voli crkvu ima nacin da to i ispolji ali ne preko naše djece.Samo naivni vjeruju da ovo nije organizovano od strane roditelja pa ko vele lijepo bi bilo…Samo… Više »

Shames Bomb!
Gost
Shames Bomb!

Svakom ko ima pa makar zrno mozga u glavi i trun poštenja u srcu. Ostalima ne.

Okrim
Gost
Okrim

Tačno i junačno.
Nažalost, dokazani današnji “staroškolci” su samo Belvederci i SD-ovci.
Dako se i kod ostalih probudi duh njihovih časnih i junačnih predaka.
Država je u pitanju.

Perun
Gost
Perun

Nista dalje od Hrista nije do crkva,blizi su i drazi Bogu komunisti,ateisti od ovih velikih kvazivjernika,klerikalnih fasista i nacional-sovinista.

ex yu
Gost
ex yu

Nema se šta ovde komentarisati ,gola istina.Nego moramo se javiti zbog podrške genijalcu.Ima nas što mislimo antifašističi neznam koliko ali ima nas i pokušavamo vaspitati đecu u ovoj iskrivljenoj društvenoj realnosti.

Ruki
Gost
Ruki

Lijepo je pročitat ovakav tekst, ali mi gledamo nikakvu reakciju od vlasti zato i rade to.

Nada Bojanić
Gost
Nada Bojanić

Evo prilike 13.jula da dođete svi u Nikšić ,pa da im poručimo što i mještani Orje Luke.

Srce
Gost
Srce

Andrej,najbolji si❤️

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Sve su ovo, litije i drpska crkva kosovo i bosna.
Crnogorci su vkečni i postojaće za vjek vjekova.
Živ bio, Andrej svaka čast na tekstu živi bili CG 100god.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪☝️👊👊👊

Be ze
Gost
Be ze

Sve isto bih im i ja rekao. Najblazi a neophodni oblik diktature potreban da bi ovaj narod funkcionisao je bio za vrijeme TITA…

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Katastrofa šta se radi id škola! Ovo je sve pkanirano u otvorenom negiranju svega crnogorskog od strane srpske crkve!

Legenda
Gost
Legenda

Eto,na kraju si se Ipak ispravio.Nije kod nas fašizam prevladao ,ali je u jednom dijelu javnosti mjnstrim..Njima je Amfilohijeva priča o ljudima lažne vjere i Đilasovoj kopiladi normalna.

Tivat
Gost
Tivat

Bravooo!

BELVEDER
Gost
BELVEDER

Da se ne lažemo, sva zla na Balkanu, stvarali su, stvaraju i stvaraće Rusi i njihove sluge Srbi!

BBBB
Gost
BBBB

2022 godina ……necu nista vise reci

Rajko Zoric
Gost
Rajko Zoric

Bravooo! I ushicenje i smijeh si izazvao kod mene. Rajko Zoric

Bevanda
Gost
Bevanda

Old School, elem prava škola

D R. V
Gost
D R. V

Svu podršku i pomoć časnim slobodarskim Orjelučanima na odbrani svog imena i svog ognja imate i imaćete vazda od ostatka Slobodarske CG.
Smrt fašizmu i izdajnicima CG države.

D R. V
Gost
D R. V

Ako ozbiljno misli današnja građanska,sekularna,antifašistička,multivjerska….da čuva i sačuva sebe i svoju slobodu,svoju nezavisnost od povampirenog porsženog zla prošlog vijeka onda mora bez odlaganja u cjelosti rasformirat državni i privatni obrazovni sistem od vrtića do univerziteta na čelu sa CANU i formirati jedan jedini koji će služiti samo interesima i potrebama CG..Ovo danas je sve samo nije dobro i napredak za… Više »

Mongro
Gost
Mongro

1. Ođe se previše filozofira 2. Treba se jače organizovati, UDRUŽITI i izaći na ulice! Abazović treba da bude svjestan da CG nije on i ura!

sičija
Gost
sičija

Abazovića treba odmah smijeniti, Dovoljno je vidjeti jučerašnju sjednicu Vlade i zaključiti da je on vrlo problematična osoba…vrlo…Znači, ako stvarno ne želimo da sebi dodatno iskomplikujemo život – pošaljimo toga čovjeka doma!

Plave crne? D
Gost
Plave crne? D

Slabo su mislili.

Send this to a friend