Kolumne

Oslobađanje

Draško Đuranović

Piše

Draško Đuranović

Zamislite da je, recimo u Italiji, noć nakon saopštavanja izbornih rezultata lider desničarske Lige Mateo Salvini pohrlio u Vatikan da se grli sa papom Franjom. Mislite da bi mu to papa dopuštio ili da ne bi bilo žestokog, odioznog, krika italijanske javnosti?

Zamislite da, recimo u Francuskoj, desetak dana poslije izbora nova vlast, recimo koalicija Makrona i Le Pen, izađe sa sporazumom kojim se svečano obavezuje da za svoga mandata nova ekspertska vlada neće mijenjati zastavu, grb i himnu. Vjerujete li da bi ih ko smatrao ozbiljnim političarima?

Zamislite da, recimo u Njemačkoj, nova vlada nakon odlaska Angele Merkel svečano se obaveže, odmah poslije izbora, da neće napuštati NATO i da se neće ponovo razdvajati na Istočnu i Zapadnu Njemačku. Kako bi Njemci i ostali, cijenili takve javne nebuloze?

Ali, dobro, to su one stare demokratije ove stare, umorne Evope. Ovđe u Crnoj Gori, u srcu Mediterana, sloboda baš zna da zapjeva.

U izbornoj noći, u onoj noći kada je, je li, Crna Gora “oslobođena diktature” lider klero-nacionalističke koalicije, odmah je pohrlio u Hram Hristovog vaskresenja da cjeliva čovjeku, koji veliča ratne zločince i koji mu je donio pobjedu, vitalne organe, prvenstveno ruku. Tako normalno, zar ne?

Nova normalnost. Evo, prije neki dan: tri lidera troglave pobjedničke koalicije obećala su da neće mijenjati ni zastavu, ni grb, ni himnu jer nemaju dvotrećinsku većinu. I neće izlaziti iz NATO jer ne mogu.

I neće tražiti povlačenje priznanja Kosova, jer ne smiju. I da: Crna Gora će nastaviti da se zove, pogađate, Crna Gora. Mislite da je bilo neke reakcije „oslobođene javnosti“?

Ne. Odmah su krenuli aplauzi u “kritičkim” medijima koji su životarili pod čizmom diktature i jedva skupili koje milionče. Javili su se i da objasne kako je to, eto, krunski dokaz da je na izborima, koji baš ovog puta nijesu pokradeni, “poražena diktatura Mila Đukanovića” i da je baš ovaj sporazum, koji garantuje, otprilike, da će se Crna Gora zvati Crna Gora pravi izraz “Nove Crne Gore”.

A kakva je ta Nova Crna Gora rođena 30. avgusta?

To već zna onaj matematičar-tajkun-bankar-apotekar Miodrag Perović, onaj što je liberala Slavka Perovića prije nekih dvadeset godina optužio da će biti novi Marko Daković. Proročki, kako to samo Moračani znaju, veli da je na izborima “ostvareno pomirenje dvije Crne Gore”, da je “poraženo i partizansko i četničko shvatanje Crne Gore”…

Ma, sjajno, nije profesor ko ovi Milovi plaćenici, vidi nadaleko. Naravno, oni izlivi četničke nježnosti po gradovima Crne Gore, one zastave tuđe države, lobanje sa ukrštenim kostima, sve je to bilo, eto, samo jedan dio, kako bi se to stručno reklo, “inkluzije Srba koji su bili obespravljeni”. Trebalo bi ove profesorove riječi da shvati ona samohrana majka, muslimanka, što joj je rulja pred kućom prijetila da će joj silovati kćerku, sve uz junačke pjesme o sječi turskih glava…

I oni urlici ispred kuće časne porodice Ajanović, nije to strašno, samo mala proslava “Nove Crne Gore”.

Svaka čast, pošteno, u zjenicu oka ubada: “Poraženo je i partizansko i četničko shvatanje Crne Gore”.

Je li tako? Evo, već se može vidjeti kako su sada, poslije pada diktature i svanuća “Nove Crne Gore”, pod novom vlašću koja će da se formira “izjednačeni u porazu”: i koljač-svetac pop Maca Vukojičić i njegova žrtva Milica Janketić; i partizanski junak Ljubo Čupić i njegove četničke ubice; i koljač crnogorske mladosti sa Lazina Jakov Jovović i španski borac i revolucionar Veljko Vlahović; i ponosna i nikad slomljena Jelena Ćetković i njen krvnik, upravnik logora Đorđe Kosmajac… Svi su oni dio poražene istorije, veli samoproklamovani guru nove vlasti.

Da se razumijemo, era jedne vlasti, koja jeste dovela do multietničke, nezavisne Crne Gore, članice NATO-a se završava, najviše zbog toga što je postala okoštala partijska mašinerija u kojoj su se ugnijezdili i korupcija i nepotizam. I što je potcijenila opasnost od srpske crkve i srpske države.

Većinska Crna Gora je, ipak, u vremenu kada su mnogi na Balkanu posrtali uspjela da baš u vrijeme te vlasti koju personifikuje Milo Đukanović a koju je podržavala većinska, multietnička Crna Gora povrati dio svojih istorijskih vrijednosti i sačuva duh antifašizma. Zato je bestidno da apologete novih pobjednika izjednačavaju antifašizam i zločine fašizma.

I još da sramno osporavaju onoj mladosti na Cetinju i u Podgorici da se bori, vlastitim srcem i zastavama crvenim, za opstanak mutinacionalnog i viševjerskog sklada.

Jer, bez obzira na novi sastav eskperstke vlade kojoj treba poželjeti sreću jer će joj sreće trebati, valja znati da trulo korijenje ne rađa zeleno stablo. Nova Crna Gora neće biti ljepša ako je onaj osmjeh Ljuba Čupića već sada proglašen osmjehom gubitnika.

E, to neće moći. Sa ekspertima i bez njih.

76

avatar
1000
42
34
0
 
60
SomebodyOljahttps://m.cNomen est omenmrkelaTojeto
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Svaka cast za ovu diskusiju

mrkela
Gost
mrkela

Gdje nema većinskog naroda 60 % ne može doći do promjene vlasti već samo do promjene naroda na vlasti i to se svugdje u svijetu završilo ratom !

Somebody
Gost
Somebody

ovu kolumnu treba isprintati i dijeliti Crnogorcima kao obavezno štivo . Možda im se prosvijetli. Svaka čast autoru !

Sloboda Crne Go
Gost
Sloboda Crne Go

Tako je .Fasizam nije porazen .Antifasizam i fasizam ne mogu ruku pod ruku.Crnoj Gori treba spas od ovog mraka.Ovo treba da vidi svijet .Mi vise necemo da trpimo zlo.Dosta je muke Crnoj Gori bilo.Nek oni idu unazad mi moramo da idemo samo naprijed a ne pod kopitu Srbine i Rusije i njihovih exspozitura ovdje.Uzas.

Bevanda
Gost
Bevanda

Alal vjera.

Orson Vels
Gost
Orson Vels

Da li mozete zamisliti da bilo koja vlast u Italiji posrzavi crkvr, opatije, hotele koji su u Rimu 90% u vlasnistvu Rimokatolicke crkve…
Neko bi rrkao to je ludilo!!! Neko je umislio da je sveti Patrik ili neki drugi vjetski vidja!!!

Markos
Gost
Markos

U Italiju nije dosla crkva iz Francuske pa ukinula Italijansku i sve njeno prisvojila… Orsone ovo sto pises je u stilu tvojih miljenika jedan obican falsifikat i manipulacija…

jovana
Gost
jovana

Tako je sve tacno….

Berkhamsted
Gost
Berkhamsted

Bravo, Gospodine Djuranoviću! Prvi pasus, za Salvinija i Papu, hvala za ovaj osmijeh, genijalno! I za Makeona itd, sve ste razobličili ovim tekstom. Miloš, Podgorica.

broj 1
Gost
broj 1

bravo samo tako nastavi

Sqw
Gost
Sqw

A ko si ti? Nevazan lik koji neće ni postojati u medijima kad ti gospodar ode…

broj 1
Gost
broj 1

pa da vi ce te gasiti medije u oslobodjenoj crnoj gori

Somebody
Gost
Somebody

Bilo bi ti pametno da ne pišeš jer ne bi pokazao vlastitu glupost. Ovako si otklonio svaku mogućnost.

Nina
Gost
Nina

Nije ovo tekst.Ovo je istina ispisana perom znalca koji zna kako da je pretoci na papir.Mnogi od nas osjecaju ovu gorcinu a istovremeno budi potrebu da se na sve izreceno i uradjeno,istupi i odgovori.Da,odgovori!Jer cini mi se da jesam u pravu kad kazem da se predugo cutalo.

Somebody
Gost
Somebody

Ovo je manifest za svakog Crnogorca. I da – šutnja je pristajanje.

Nina
Gost
Nina

Nije ovo tekst.Ovo je istina ispisana perom znalca koji zna kako da je pretoci na papir.Mnogi od nas osjecaju ovu gorcinu a istovremeno budi potrebu da se na sve izreceno i uradjeno,istupi i odgovori.Da,odgovori!Jer cini mi se da jesam u pravu kad kazem da se predugo cutalo.

No future
Gost
No future

Zapocece procese ujedinjenja sa Srbijom i Dodikovom RS i zbližavanje sa Rusijom. Sav trud, vrijeme i novac koji su Zapad i NATO ulozili da ova zemlja bude svjetla tacka mira i stabilnosti u regionu je ugrozen i bice izgubljen i protracen. Postacemo nova regionalna i evropska zona nestabilnosti na radost i sreću – Rusije koja ce time dokazati da clanstvo… Više »

Somebody
Gost
Somebody

No way !

No future
Gost
No future

Već su krenuli su sa pričom o crkvi na Cetinju i kapeli na Lovćenu. Pričaju i o potrebi ukidanja eura. NATO, integracije u EU, prozapadna spoljnopoliticka orijentacija zemlje i državni simboli su sad zasad na mirovanju do novih izbora i osvajanja većine za njihovo menjanje gdje im više neće trebati URA i sl. Vrši se pritisak i propaganda da aktuelni… Više »

Milka
Gost
Milka

Sto se tiče Cetinja iLovcena to sigurno neće proći.

Somebody
Gost
Somebody

no chance
there are other sides!

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Svaka cast g. Djuranovicu!

nick
Gost
nick

Odavno nije bilo od Vas ovakvog teksta. Svaka čast!

Prč
Gost
Prč

Izgubili smo mi i ljuba cupica i gradjansku crnu goru.sad mozemo pricati sto ocemo,ovo je gotova rabota

Walther
Gost
Walther

Drasko ja znam kako su se nasi preci ponasali prema okupacionim vladama e tako cu i ja da se ponasam prema istoj, za pocetak s prezirom i bojkotom a kasnije cemo vidjet. Ovo je za mene okupaciona vlada.

Milan
Gost
Milan

Ti izgleda nijesi mnogo čitao. Naši preci su se dodvoravali svakoj vlasti bila ona okupaciona ili domaća.

Somebody
Gost
Somebody

pa nisu sad preci u igri. Sada je 2020. Neki novi klinci…
NO SURRENDER

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Okupaciona vlada dobijena na izborima vecinskom voljom naroda koji zivi u Crrnoj Gori ! Aferim ti ga munjo !

Bnjj
Gost
Bnjj

Ti mora da si Dps patriota voliš Cg do zadnjeg Eura, nisi tako kritikovao drugare koji su od 2006 iselili 50 000 građana iz CG, koji su 50%Cg prodali strancima, koji svoje radnike drže kao robove da rade svaki dan za 200,300e, koji uništavaju potoke i rječice po Cg dok mještani žive u siromaštvu itd…….

Kokot
Gost
Kokot

Moram ti reći da si smešan

Marta
Gost
Marta

A tek cemo vidjeti pravo lice prorezimskih medija.

goran
Gost
goran

valter da nećeš ponovo da branis sarajevo

Autarijat
Gost
Autarijat

Ooo neki poziv na bunt i nemire? Neka toga ,miran… ne bi vas bilo ni 3000 ko sto nije ni 19 te

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Imaš li za burek jutros, ili ga kupuješ od majkine penzije?

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Tvoji preci su u kancelariju okupatora očigledno išli četvrtkom. Siguran sam da ih nećeš obrukati.

Roro
Gost
Roro

Tebi nije dobro mučeniče.

Velja gora
Gost
Velja gora

Tvoji su osmah posli da spijaju

Plana_brda
Gost
Plana_brda

Pa jeste, jer ti je mozak havarisan, percepcije, realnost.. Milo ti isprao mozak, gurnuo te na brata, na Srbiju a on se liže sa Vučićem kaaa… Ne razumiješ što je većina, i to pobijedila najkorupiranije izbore na svijetu… Osvijesti se, pokaj se i prvi put učestvuj u izgradnji Crbe Gore, domovine a ne u devastaciji i pljački..

Somebody
Gost
Somebody

kako možeš biti brat nekome tko te zove okupatorom i ne želi da ga zoveš ili smtraš bratom ? Netko tko ne želi s vama ! To rdaite zadnjih 30 godina. O korupciji- vidi pod : Vučić!

Velja gora
Gost
Velja gora

Zasto bi isao kod Pape ?
Pa bivsa vlast u Italiji nije donijela zakon kojim bi ugrozila imovinu Vatikana
Bivsa vlast nije imala namjeru da pravi Katolicku Crkvu Italije.
Teza ti je neodrziva

Somebody
Gost
Somebody

ne stoji tvoja teza: katolička crkva na cijelom svijetu je pod ingerencijom vatikana. Pravoslavne su državne – autokefalne. Brkaš lončiće.

Petko
Gost
Petko

Ono sto mene najvise plasi je Medij koji je vec ultra-rezimski i koji se vec obracunava i trazi sankcije za neistomisljenike. Najezih se na njihovo obracanje UCG-u da vide sta ce sa tamo zaposlenim (mladim i punim emocijama) Nemanjom Batricevicem tj. kako ce ga sankcionisati (i kako ce ga ocekivano otjerati s posla je li) zbog javnog nastupa. Zalosno i… Više »

Somebody
Gost
Somebody

vidi komentar ispod, od Jelene ! Ne smije se šutiti ! Za progon nekoga, kao Batričevića, vi morate ustati u obranu. Inače, on će postati žrtva i primejr drugima da ne govore.

Jelena
Gost
Jelena

Moramo se organizovati mi koji volimo svoju drzavu i ne dati im da nas gaze. Nema sanse nijedna pojedinacna akcija. Samo pokret za nezavisnu i antifasisticku Crnu Goru sto prije.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Draško, iz komunističke ste porodice, i sam ateista. Poštujem. Ali, ne omalovažavajte vjeru i vjernike. U Americi se na Bibliji zaklinje svaki novoizabrani predsjednik, Papi na audijenciju idu svi državnici i vladari (i koji nijesu katolici, zašto?)… Crnom Gorom su vladale vladike – vjerski i državnički glavari istovremeno.

Somebody
Gost
Somebody

1. papa je sef cijele katoličke crkve na svijetu i ima državu – Vatikan. Politički je utjecajan jer pokriva 1,2 milj. ljudi. Audijencija je u formatu : Predsjednik države Vs predsjednik Vatikana. 2. Vladike ili biskupi NE SMIJU imati svog kandidata na izborima ! Crkvena vlast i svjetovna vlast su 2 različite vlasti. crkva NEMA sta tražiti u svjetovnoj! Vladanje… Više »

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Pitanje je bilo možete li zamisliti da Salvini ode kod Pape? Pa, eto, i Vi potvrdisteda može. I da je vjerski poglavar izuzetno uticajna politička ličnost. Vazda bilo. Dakle, slažemo se.

Somebody
Gost
Somebody

Ne slažemo se ! Papa je državnik.Ima državu Vatikan, napisao sam. dakle, sastaju se državnici. Mogu biti muslimani, protestanti, pravoslavci, katolici…, oni imaju audijenciju kod sefa države vatikan. Ne , kao katoličkog vjerskog poglavara,

Jelica
Gost
Jelica

Koliko mrznje izlazi iz Djuranovica.

slavica
Gost
slavica

onaj koji u sebi ima mrznju, samo nju i vidi svuda oko sebe.

Lily
Gost
Lily

Bravoo!
Istinito!

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Svaka cast g. Duranovicu!

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Istina od rijeci do rijeci! Svaka cast g.Djuranovicu!

Kokot
Gost
Kokot

Zamisli da neko pokušava da bezobrazno otme crkvenu zemlju.Zamisli da neko 30godina vlada na podjelama.Zamisli da si akademski građanin kojem se sav akademski rad zasniva na veličanju jedne partije.I na kraju zamisli da sva ona priča o promjeni zastave,himne,NATOa pada u vodu ovim ugovorom.Opaaaa ipak ovaj ugovor nije čudan i ima smisla.

Tojeto
Gost
Tojeto

Za tebe ima smisla sve i samo što je besmisleno!

No future
Gost
No future

Donijece zakone o lustraciji i zapoceti revanšizam i progon svih drugacijih misljenja i politickih protivnika. Zapocece procese ujedinjenja sa Srbijom i Dodikovom RS i zbližavanje sa Rusijom. Sav trud, vrijeme i novac koji su Zapad i NATO ulozili da ova zemlja bude svjetla tacka mira i stabilnosti u regionu je ugrozen i bice izgubljen i protracen. Postacemo nova regionalna i… Više »

No future
Gost
No future

Već su krenuli su sa pričom o crkvi na Cetinju i kapeli na Lovćenu. Pričaju i o potrebi ukidanja eura. NATO, integracije u EU, prozapadna spoljnopoliticka orijentacija zemlje i državni simboli su sad zasad na mirovanju do novih izbora i osvajanja većine za njihovo menjanje gdje im više neće trebati URA i sl. Vrši se pritisak i propaganda da aktuelni… Više »

Cosmo
Gost
Cosmo

Sve istina, bravo

liask
Gost
liask

A milion što ti oprostiše te postade veliki (o)pozicionar?

Maestro
Gost
Maestro

O čemu ti pričaš? Kakav crni milion?

nnnnnn
Gost
nnnnnn

Dr matematicar- to ne moze biti svako!
Poltron–to je tesko ne biti!
Fino je nekada i ocutati, ljepse nego nepromisljeno pisati.

Mario
Gost
Mario

Drasko prijatelju Da je vjecna Crna Gora idemo dalje bez kompleksa u ocuvanju svoje Crne Gore,neka ne misle ‘domaci izdajnici,dogmate i ostali velje srpski ultranacionalisti da cemo sjedjeti “skrstenih ruku”nicija ne gori do zore.

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Sto bi Crna Gora bez tvoje mudrosti !?

Bata Gasic
Gost
Bata Gasic

Sto je vise iovakvih analiticara, to ce DPS brze da se gasi i fala bogu da je tako

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Montenegro je jedna, igrajte se fino

Nepoznato
Gost
Nepoznato

Sjajno!

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne znam da li je taj Mateo išao kod Pape, ali ovi naši su više u zadnje 2g bikibsa Papom nego sa Crnogorskim Mitropolitom.
Mislim da bi takvih primjera nećeš naći, ne u Italiju nego niđe na Svijetu

Atos
Gost
Atos

Ali isto ne mogu tek da zamislim da bi Italija donijela zakon kojim ss Vatikanu oduzimaju Crkve

Nina
Gost
Nina

Zakon o slobodi vjeroispovjesti je jednako pisan i vazi za se vjere.Zasto se bas i samo spc prepala “oduzimanjem”a niko drugi ne,pitaj onoga sto kune.

Dobrica cosic
Gost
Dobrica cosic

Bio na analitiku,,, opet isto spc nije postojala do 1918 pod tim imenom, postenom dovoljno znaci bili su i neki Crnogorci, a zna se kad su brda dosla i ko,,, mitree

nogo
Gost
nogo

Da Bog da ti crkva bila sva imovina i razonoda!

Somebody
Gost
Somebody

1.vatikan je drzava. 2. oVO je Crna Gora ! Šta tražite u tuđoj zemlji ? Ali, to pitanje vam postvaljaju zadnji 30 god., svi u okruzenju. Dobili ste od sviju po prstima, dobit ćete i u CG

Gavrile
Gost
Gavrile

Vidi se da mu je baš žao prethodne vlasti. Iskren tekst do kraja, toliko inspirativan da će mnogi glasači opozicije jutros pustiti suzicu.

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Bice nasi ulice i trgovi!Zgadice im se “vlast”.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Pjevajte sad.

Milosh
Gost
Milosh

Svaka cast.

Send this to a friend