Kolumne

Ostrog i Podostrog

Ostrog i Podostrog
Biljana Srbljanović

Piše
Biljana Srbljanović

Šta može biti loše u slobodnom ispovedanju vere, pitala sam se, lakoverna, kakva jesam, i još pomislila da su studenti prava u Srbiji sigurno za ispit učili da se zakoni ni u sopstvenoj, a kamoli u tuđoj državi, ne donose na štrafti u Knezu, te da procedura obično ne uključuje upade u ambasadu, gađanje jajima i šaranje farbom po tuđoj imovini. (Nije ključno, ali da dodam i to da sam, neiskusna kakva jesam, pomislila i da studenti, a posebno diplomci Filološkog znaju da se u rečenici “Milo lopove, ne damo ti svetinje” negacija piše odvojeno, a ne zajedno, kako je trenutno najpoznatiji čačanski nastavnik srpskog i povremeni poslanik najvišeg zakonodavnog tela Srbije, u žaru legislativne borbe, na zidu crnogorske ambasade napisao).

Glupa, kakva jesam, nisam mogla da shvatim zašto bi neki zakon o slobodi religije u drugoj državi doveo do toga da se, na dostojanstvenom protestu bogobojažljive i pravde žudne studentarije, izvikuje “Ubij, ubij, ubij pedera” u sred Beograda, i da to nikome ne predstavlja problem, i zašto uopšte taj zakon, na kome se i zvanično i u saradnji sa međunarodnim institucijama, radi godinama, može da postane razlog za pozive na novi građanski rat?

Neupućena, kakva jesam, uzela sam da se uputim: pročitala sam zakon i vidim da strah da će neko SPC-u da otme Ostrog ili bilo koji drugi manastir istorijskog značaja – nema nikakvog utemeljenja, to ne samo da u zakonu ne piše, već je napisano upravo suprotno: vekovne svetilišta pravoslavnih Srba ostaju to što jesu i tu nema ni mehanizma ni namere da se stvar promeni.

Pa šta je onda problem, pitam se ja i prostodušna, kakva jesam, pomislim da je u ovakvim situacijama obično najlakše pratiti trag novca. Vera za veru, al večera za večeru, tu se ispostavi opet kao pozadina svih duhovnih previranja u nas i kad se malo pogleda imovinsko pravni odnos SPC-a, organizacije koja ne plaća porez ni jednoj državi u kojoj opasno privređuje, shvati se da nije problem Ostrog, već hotel Podostrog, da se tako poetski izrazim.

Problem dakle nije čiji je manastir, nego čiji će da bude, na primer, taj hotel od 60 soba, na 200 metara od mora u Budvi, pa još i dve stambene petospratnice pored, pa sve prateće građevine i ugostiteljski biznis koji se prostire na ukupno 12 kvadratnih kilometara koji su upisani u imovinu Srpske pravoslavne crkve za samo desetak godina od polovine devedesetih do nezavisnosti Crne Gore.

Dakle, ne vekovna imovina i ne duhovne svetinje, nego hotel i soliter od juče, e to je problem. U tu, inače, imovinu ulazi svašta, od parcele kod Buljarica, terena na Svetom Stefanu i u Bečićina, do cimer fraj u Starom gradu. I to samo u budvanskoj regiji relativno nedavno upisane imovine SPC-a, a uz to, kako stručnjaci tvrde, još oko 50 kvadratnih KILOMETARA neoporezovanog zemljišta koje SPC smatra svojim. Nisam još čula da svetinju na Slovenskoj plaži, ali čak i ja, neobaveštena kakva jesam, razumem da je u pitanju pogolemi biznis kome ovaj zakon, usput i ko iz kakvih namera, staje na put.

Nije li Amfilohije najavio izgradnju nove najveće srpske svetinje u Crnoj Gori, baš na tom terenu kod Budve, a uz pomoć vlasnika izvesnog lanca hipermarketa, koji je, obećavši da će da asfaltira prilaz do nove crkve, za uzvrat dobiti teren za nekoliko hiljada kvadrata svoje “diskont” samoposluge, na primer?
Ja sam inače plemenita u duši i razumem da su i vernici ljudi i njima treba diskont pića, ležaj u Risnu i soliter pun stanova, kad krenu u hodočašće, duhovnost zna da umori čoveka.

Ali ono što ne razumem je – kakve veze imaju srpski studenti i “studenti”, što se obuku u crno, nose crne zastave pa glavinjaju centrom Beograda noću, pevajući zlokobne i preteće pesme, lupajući usput, rekreativno, Prajd info centar, e da bi završili ispred Hrama po mraku, da pretnju okončaju tako da se od snimka zaledi krv u žilama. Kakav to “performans” te, skoro pa falange, izvode i kako je moguće da vas nije strah? Jer mene, naivnu, kakva jesam, stvarno jeste. Baš me jeste strah.

171

avatar
1000
75
96
0
 
137
KizaNinaNik RikTinVuk Mujović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vuk Mujović
Gost
Vuk Mujović

A ja, glup kakav jesam, pomislih da uzvišena intelektualna elita kao što je Biljana Srbljanović veruje u svetost privatne imovine i tih evropskih vrednosti za koje se zalaže. Ja pomislih da privatnu imovinu ne treba dirati i da su ideje da nevladine organizacije rade protiv države samo bincanja srbočetničkoustaškobalijskih zatucanika. Kada ono, ne! Sve one teorije zavere o tome kako… Više »

Nik Rik
Gost
Nik Rik

ne pada sneg da pokrije breg….

Zapadni Balkan
Gost
Zapadni Balkan

Od 1920. traje velikosrpska hegemonija i želja da sve unCrnoj Gori bude srpsko. Zamislite neko se u Crnoj Gori drznuo prvo da se odvoji od Srbije, a sada da postavi SPC na zasluženo joj mesto u sekularnoj državi.

Tin
Gost
Tin

Vidi ‘vako. Crnogorac je geografsko poreklo, a nacionalnost Srb

Jovan
Gost
Jovan

N S…

Bata
Gost
Bata

Procitaj ponovo pazljivo zakon…ali neuradjena od belog…

Knego
Gost
Knego

Baš si naivna, kako za sebe ironično kažeš.

I treba da te s
Gost
I treba da te s

Obican covek

Damir
Gost
Damir

Sva neiskusna, lakoverna, naivna i neupucena kao francuska sobarica!

Kurjački
Gost
Kurjački

Naivna kao supruga francuskog diplomate!

Маринко
Gost
Маринко

Глупа, каква јеси.

Black Hand
Gost
Black Hand

Kuma prajda! Biljana Nesrbljanović !

Prle
Gost
Prle

Kakva jeftina prica za neupicene. Svako iole prosjecno pismen procitace zakon i sam zakljuciti a oni pismeniji i sta pise izmedju redova. Ova sirota ka da nezna ni da cita!

Janko
Gost
Janko

Ti si baš naivna vidim. Samo ne znam ko je naručio i platio taj tvoj tekst. Vjerovatno isti oni koji bi od Amfilohija uzeli tu istu zemlju da ONI PRAVE solitere i diskonte iako to nije njihova babovina…

Gruzanin
Gost
Gruzanin

Lepo napisano za normalne ljude, al se bojim da je njih sve manje

Damir
Gost
Damir

Molim Vas, lako mozete pronaci tekst zakona pa cete videti da to sto doticna prica nema veze sa temom!
A porez treba da placa Crkva, svakako! Podosta vremena su se izvlacili…

Nedeljko Petrov
Gost
Nedeljko Petrov

Ja idem iz krajnosti u krajnost ali ako je Biljana bar pola u pravu narodu treba objasniti suštinu zakona. Inače mislim da porez treba da plaćaju svi.

Simo
Gost
Simo

Drzi se pateticnih ljubavnih knjiga i clanaka… to ti bolje ide.

Saša
Gost
Saša

Iza svega stoje geostrareški interesi,sada vidimo spin majstore na delu i sa jedne i sa druge strane,izlazak na more je interes velikih sila,bitno je biti mudar da se ne izgubi ni jedna glava,to će biti uspeh

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

Nijesi ti procitala yakon te ovdje lazes! Član 52 Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. Vjerski objekti za koje se utvrdi… Više »

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

Nijesi Ti pročitala Zakon, kako tvrdiš i lažeš- Stoji jasno u tom Zakonu:Član 52 Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. Vjerski… Više »

Gruzanin
Gost
Gruzanin

I treba da im pripada, to ne menja vjeru ako je imas

Marko
Gost
Marko

Kome da pripada, državi koja hoće da to otme, ili građanima koji su to gradili? Građani svaki dan pokazuju šta misle o tom zakonu.

Anica Janković
Gost
Anica Janković

Niste Vi naivni nego površni , neuki, sijetni jer sebi samoj djeljujete komplimente pri tom izigravajući svestranu renesansnu ličnost, novinara , lektora, istoričara, politikologa, advokata, a o postulatima religije da ne govorimo… Naivi kakvi jeste upitajte se zašto je ovoliko naroda ogorčeno i ne zaboravite ako niste crkveni tj ako ne ulazite samo da upalite svijeće i skoknete na liturgiju… Više »

Adv. Đ.B.
Gost
Adv. Đ.B.

Ipak niste pročitali zakon što je fundus za svaku dalju polemiku koja se ovde i završava.

Bugaric Sloboda
Gost
Bugaric Sloboda

Divan tekst koji lepo objašnjava meni su smetali da ga ne pročitam.
Sa zatucanim narodom sve je moguće i za to vreme se skreće pažnja sa važnijih tema Kosovo i drugo.

Dragan
Gost
Dragan

Sve je laz samo je Nikola Tesla Istina!

Nina
Gost
Nina

Tako je Dragane, najbolji komentar❗️👏🌺🦋

Publicista :)
Gost
Publicista :)

Ovako zvuci kad neko, povrsno ali vrlo povrsno (sto je za doticnu malo zacudjujuce, a mozda i nije jer je,po njenom vidjenju, sve u pari, pa i sami motiv pisanja ovog teksta, sto da ne) izvuce i jos prepravi osminu polovine jednog stava iz jednog clana usvojenog zakona. Da ne procitah zakon, mozda bih joj i povjerovao. Zato, neka se… Više »

Todor
Gost
Todor

Meni je to prosto ako su problem hoteli a ne crkve što ne donesose zakon da se crkvi oduzimju ne verski objekti hoteli plaže i sl.

Srbija I Crna G
Gost
Srbija I Crna G

Tesko nama. Ovde su svi lopovi izgleda. Kakve veze ima hotel Podostog sa manastirom Ostrog? Svaki manastir treba da ima konak Koji se neplaca a ne hotel. Nisam ni na cijoj stani jer ne verujem nikom Ali neke stvari treba da se znaju. I zasto popovi naplacuju svecenje vodice I lomljenje kolaca kad oni primaju platu? Moze li to neko… Više »

Алекс
Gost
Алекс

За твоју информацију – свештеници не примају плату ни од кога. Приход свештеника је оно што зараде од народа.

Reljoni
Gost
Reljoni

A koliko to Crnogoraca ima?Da svako ima svoju privatnu crkvu?

Mirko
Gost
Mirko

Samo bih voleo da neko ti otme ovako tvoj stan, pa bih te pitao da li bi ga terala do Božije kuće???? Ili možda neki tvoj lokal, ukoliko ga imaš….

Jovana
Gost
Jovana

Svaka čast na pojašnjenju!!!

Grbalj
Gost
Grbalj

Odličan tekst hvala na pojašnjenjima, vjerovao sam popovima ali mi tu nešto nije pilo vodu..

Niko
Gost
Niko

A kome bi ti tako neobavijestena dala taj hotel? Nekom ko po tebi neobavijestenoj zna domacinski da se ophodi prema njemu ili nekom ko se do sad i nije pokazao kao domacin…

Alexandra
Gost
Alexandra

Super ti je ime! Jer, nomen est omen.

Kom
Gost
Kom

Odličan tekst. Kod “moćnika”, sve se i svodi na materijalnu moć.

Uskok
Gost
Uskok

Bravo , nije u pitanju svetinja Ostrog , nego hotel PodOstrog u Budvi !

Slobodan brajov
Gost
Slobodan brajov

Kako je lijepo čuti pametan čestit komentar mlade osobe i razumne Crnogorske.Hvala Vam i vraćate mi vjeru u crnogorski razum i dostojanstvo.
Mr.sc Slobodan Brajović Rovinj

ehti
Gost
ehti

Crna Gora Crnogorcima!

Andrija
Gost
Andrija

Slazem se, Ali I ovih milion crnogoraca (ma kako se izjasnjavali) sto se dzabe skoluju ili su partiski dobili stanove, ili poslove po Srbiji
Sve oterati dole u paketu, vozom kako su I dosli, mrs

nenad mne
Gost
nenad mne

Što čekaš Andrija? Reci koji su to, njima lično!

Andrija
Gost
Andrija

Tako je imenjace redom ako ti basta po imenu i prezimenu kreni junace !!!

Cg naivna
Gost
Cg naivna

Slazem se. Besplatno skolovanje za pomenute nije fer play, bas kao sto nije ni uslovljavanje istog besplatnog skolovanja promjenom nacionalnog izjasnjavanja. Kad budu cisti racuni zasto se to omogucava – onda svi mrs kuci – slazem se.

Dusan
Gost
Dusan

Nije dzabe skolarina osim ako se izjasne kao srbi.to znam jer kao crnogorac placem .oni ne posrbljuju crnogorce jeli tako? Kao sto nisu u doba kralja Nikole.E zato im Bog pomaze

Seka
Gost
Seka

Ko se dzabe skoluhe??? Ja mom sinu sve placala i fakultet i stanove i zivot. Ne znam ko se to u Bg dzabe skoluhe???

Meri
Gost
Meri

I ko se to džabe liječi,kako kažu zlonamjerni?Sve se pošteno plati iz sopstvenog džepa ili plati Fond CG kad se dođe sa uputom

Dragica
Gost
Dragica

Da,da skoliju se DŽABE…..samo na papiru napisu da su srpske nacionajnosti.
A, sta su u svom srcu….to fakultet nezna.

Građanin
Gost
Građanin

Pa kada ode taj milion Crnogoraca, i još minimum što Hrvata, Mađara, Bošnjaka i mnogih drugih ne Srba, nekih bar dva miliona, onda će te ostati baš bez glave, tužni jadni i žalosni. Ujedaće te jedni druge, do besvjesti.

Modi
Gost
Modi

Ne brini.

Nana
Gost
Nana

Da i ove onda sto po primorju rade a pljuju po Crnoj Gori a leba od iste uzimaju

Petar
Gost
Petar

‘Leba kako kazes uzimaju od turista, ne od CG

Niša Petronijev
Gost
Niša Petronijev

Ajd ostavite nešto i Bokeljima i Paštrovićima i Grbljanima malo li vam je vaših katuna po Lovćen u

Gost
Gost
Gost

Loše si ti nešto sanjala. Oduzimaju se samo kulturna dobra, što ne može da podrazumeva hotele nego upravo hramove kakav je Ostrog.

MMM
Gost
MMM

Ostrog je vlasnistvo ove drzave. Ne znam sta je tu sporno.

Njegoş
Gost
Njegoş

Koje drzave

Jedan od pravih
Gost
Jedan od pravih

Ostrog nije vlasništvo države,nalazi se u Crnoj Gori,zemljište je kupio,platio i poklonio Vasilije,kasnije Sveti Vasilije Ostroški!Izgrađen je hram trudom sveštenika,iskušenika i vernika.To je Božije,crkveno a i vernici polažu nadu i pravo na hram!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

A dje to u svijetu crkva ima hotele koje izdaje, preprodaje i smiče pare a da ne plaća porez pa čak tu državu ne proznaje i neće da se registruje kao crkvena organizacija.

nenad mne
Gost
nenad mne

U Srbiji, po Zakonu od 2006.g. , sve vjerske zajednice moraju biti upisane u Registar Ministarsva!

Gost
Gost
Gost

Ne lupetaj, svaka bogomolja pa čak i ona najveća, a to je hram Sv. Save je vlasnistvo SPC. To lijepo može da provjeri svaki čovjek, dovoljno je da pođete u katastar! Postoji samo jedna parcela oko hrama koja pripada državi Srbiji, a i ona je u fazi vraćanja crkvi!
I zato nemojte da širite dezinformacije

Gost
Gost
Gost

To što pišeš je sasvim drugo pitanje i klasična botovska zamena teza. Inače, porez ne plaća ni katolička crkva ni islamska zajednica ni jevrejska zajednica ni CPC.

Seka
Gost
Seka

Nigdje ovoga nema! Gdje god u svijetu udjes u crkvu i kupis nesto, dobijas racun, dakle, Drzavi se placa porez kao sto svi to rade. I to je problem. Sve sto je izgradjeno gradili su vjernici, ali svi, ne samo oni koji se izjasnjavaju kao srbi. Treba li Crkva u mom selu, koju su gradili stanovnici tog sela da pripada… Više »

Petar
Gost
Petar

Kome pripadaju manastiri? Svetosavskoj crkvi,onoj sto postoji vekovima,onoj koja ne poznaje granice,onoj koja nas je okupljala,cuvala,uspela i da ocuva nas indetitet koji je bio ugrozen 500 godisnjim ropstvom ili svi hramovi i crkve treba da pripanu NVO-u na celu sa Mirasom. I da crkva ne pripada drzavi vec vjernicima,ona ne poznaje amdistrativne granice,jer da je tako imao bi hrvatsku,madjarsku,spansku…rimokatolicku crkvu,tako… Više »

Joe
Gost
Joe

Vatikan

Kiza
Gost
Kiza

Predmet zakona je imovina stečena do 1918g ,tako da ove primedbe nenaju veze sa zakonom nego su više politikanstvo.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bravo Biljana! Konačno normalna priča sa iste adrese odakle dolaze nebulozne izjave. Ovo se zove realan pristup stvarima.

A mi smo ti ...
Gost
A mi smo ti ...

Istina bravo !!!

Njegoş
Gost
Njegoş

Znamo za vas..sve je popisano,ne brini

Bokelj
Gost
Bokelj

Sve živa istina. Hvala vam gospodjo Srbljanović, dako neko od onih neukih studenata sazna bar minimum što se iza brda valja i zašto se popovi grčevito bore da sačuvaju profit koji prave u Crnoj Gori. Nema odustajanja sprovodjenje zakona mora biti do kraja izvedeno.

саша
Gost
саша

објасните само дотичној , чији новац ,,пере” ,,извесни ланац хипермаркета” . . чисто да не пискара глупости и да се не бламира . . јер очигледно не ,,влада материјом” . .

Kotor
Gost
Kotor

Izgleda da si ti shvatio i savladao materiju kao i ovi popovi što smiču skorup noseći krst. Da se nijesi ti ugradio u ove popovske rabote?

Jovo
Gost
Jovo

Pročitaj njegoša pa će ti biti jasno

MMM
Gost
MMM

Njegos za razliku od tebe nista nije uradio protiv Crne Gore, a ti si u kolu koje o zlu radi Crnoj Gori.

Jovo
Gost
Jovo

Pročitaj i ti njegoša, pa ćeš shvatiti ko radi protiv cg, misliš da ono što radi vlast je u interesu cg pogledaj rezultat u svim sverama države pa ćeš videti da rade protiv cg.

milenko
Gost
milenko

pa je li ono Patrijah Pavle osvestao tenkove koji su krenuli iz BG na Vukovar ,a kad su se vracali narod ih je cvijecem docekao pa sto se onda cudimo

Filip
Gost
Filip

To za tenkove prvi put čujemo. A da li su navijali za svoje, jesu naravno

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Ne piši gluposti i ne lupaj.

1918.
Gost
1918.

Kako su završili tamo, tako će i ovđe. To im je u tradiciji. Jedini narod u svijet koji slavi poraze!

Predrag
Gost
Predrag

I sve te ” poraze ” dozivesmo zajedno a onda vi izadjoste, pa se kanda, pobednicima smatrate… slicno ka Hrvati sa endehazijom…u dobru ste skolu isli..n..

Ana
Gost
Ana

Ne kudi jednog poštenog čoveka vrednog svakog poštovanja!

Evoija
Gost
Evoija

Ovdje nikome nije jasno da su lopovi
političari iz vlast i popovi….
Primijeniti isti zakon za jedne i za druge. Neka vrate narodu i državi, i jedni i drugi sve što su ukrali i oteli.

Commentator
Gost
Commentator

Bravo, izvanredan tekst. Sve je rečeno.

Prč
Gost
Prč

Sve super samo kedna ispravka.ostorg nije samo hram srpskih pravoslavaca vec crnogorskih pa srpskih i svih ostalih pravoslavaca.crnogorski pravolsavci imaju tj ispravnije receno ima da imaju sva prava na sve te pravoslavne hramove i crkve.pogresno mislite da ce crnogorski pravoslavni vjernici morati da grade nekakve nove hramove gdje bi ispovijedali vjeru,vec postoje i nisu ni vise ni manje namijenjeni crnogorskim… Više »

Milos
Gost
Milos

Ko ce drzati liturgiju? Monasi Srpske ili Crnogorske crkve?

Maestro
Gost
Maestro

Gospođo, sve ste promašili. Nije Ostrog vjekovno svetilište Srba, već Crnogoraca, građen je od Crnogorakog novca, građen od Crnogoraca i branjen od Crnogoraca. A ovi hoteli i imovina koju je SPC izgradila od svojih para, to ostaje njima…

Rankovic
Gost
Rankovic

A dje su ti Hercegovci, mrcio se !

Ivan
Gost
Ivan

U Hercegovini, đe bi drugo bili.

Derač
Gost
Derač

A što će Hercegovci.Mozda njima nesto treba isto,a

Animus
Gost
Animus

Hoteli i ostala imovina SPC su gradjeni od haraca koji su ubirali od Ostroga i ostalih manastira po CG, jos od vremena okupacije CG. Znaci – ratno profiterstvo, imovina da se konfiskuje, a SPC klika da se procera iz CG. Vjerinici, tzv.samoproklamovani Srbi u CG su dobrodosli da i dalje obilaze i pale svijece po Pravoslavnim objektima u CG, bez… Više »

J.j.j
Gost
J.j.j

I vidi se da si ateista

Vjernici
Gost
Vjernici

Otkud im dozvola za gradnju i sve bez poreza

Andrija
Gost
Andrija

Ostrog(manastir Vavedenje) je sagradio Srbin iz okoline Trebinja
Stojan Jovanovic, na zemlji koju je kupio od opstine Danilovgrad KO Bogetici na brdu Ostrog (od srpske reci ostra ili ostro)
I Biljana je ok, ali da je naivna ili nevina, tesko
Cao

Njegoş
Gost
Njegoş

Tako je Andrija, i ne samo to..Sagradio ga je na hercegovackoj zemlji.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Do danas bi bili pod turcima da nebi crnogorskog maca to vi je zahnvalnost znamo ne umijete vi no po srpski a to znaci pocanski

Njeguš
Gost
Njeguš

A što ga ne sagradi u slavno Trbinje no u nezavisnu i tada slobodnu Crnu Goru. Ovo su gluposti od kojih se Srbi nikad osloboditi neće.

Animus
Gost
Animus

Ostrog je bio i bice opet crnogorski

Njegoş
Gost
Njegoş

Naravno. Cuveni manastir SPC..Gdje je bio,tu ce i da ostane.Sve potpuno isto kao i dosada

mrgud
Gost
mrgud

Njegose, koliko je bio srpski svetac neka ti pokaze kalendar srpski prije devedesetih, tek je sredinom devedesetih crvenim slovima, a do tada je bio crnim slovima. Valjda ti to jasno govori koliko je bio od znacaja. No kad je uvidjelo da je to “zlatna koka” udarise ga u crveno. To isto vazi i za svetog Petra Cetinjskog.

Pero
Gost
Pero

Odličsn tekst. Bravo. U centar.

Fundamentalizam
Gost
Fundamentalizam

Da srbi koji zive ovo urade u AUSTRIJI njihove bi SPECIJALNE jedinice KOBRE PUCALE na te iste srbe ovo sto srbi rade u Crnoj Gori zove se vjerski fundamentalizam od strane srpskih popova koji bi na sve moguce nacine da legalizuju preko DRZAVNIH institucija zlocin iz 1918god ili jos jednostavnije zamislite sve ove srbe koji protestvuju da udju u Crnogorske… Više »

Velja gora
Gost
Velja gora

A dq krenu prvo da pucaju u Blajburgu
Na paradu fasizma.
A nebi zgoreg bilo da americki SWAT pohapsi 80% Kongresa i Senata
Sve vjerski fundamelista do fundameliste
A da iz Britanskog parlamenta uklone svestenike koji tqmo ispovijedaju parlamentarce?
Genije …

Andrija
Gost
Andrija

A sta je bilo ’18-te, kapitulacija Crne Gore I vasa zelja da se prisajedinite matici, I’ma li sta novo?

Derač
Gost
Derač

Okupacija od strane “bratske” srbije.Jeli ti sad malo jasnije

Njegoş
Gost
Njegoş

Kako si ti meni smjesan..To ni gusle opjevat ne mogu.

veki
Gost
veki

zar nije Amfilohije posjetio S. Marovića u Spuž iz zahvalnosti za vjerske hotele u Budvi, on mu je sve sređivao

Suzana
Gost
Suzana

Aferim

Gusinje
Gost
Gusinje

Srpska crkva se nikad nije bavila vjerom sto bi trebalo,srpska,crkva je uvijek bila predvodnica zla na prostoru bivse Jugoslavije,npr’, drugi svjetski rat stali i pomagali cetnicki zlocinacka pokret I mnogi popovi direktno ucestvovali u zlocinima nad Komunistima i drugim narodima,Bosna,Sandzak itd.Isti scenarij i devedesetih godina kada su predvodili I direktno ucestvovali u zlocinackoj pokretu koji je krenuo iz Beograda u… Više »

Tito i ja
Gost
Tito i ja

Vi ste zlatni… Mrava nikad niste zgazili
Ko vas ne zna skupo bi vas platio. Handzar, Skenderbeg ss divizije, sta se desilo u Velici i Gornjoj Rzanici u II sv ratu?
Eee kad vam treba onda ste bas bas umiljati i fini.

Jedan od pravih
Gost
Jedan od pravih

E dobro si rekao,pored takvih prijatelja ne trebaju nam…

Mina
Gost
Mina

Dobro si rekla,nisi bas upucena u crkvena pitanja,jer da jesi,shvatila bi da neki clanovi spornog zakona,predvidjaju konfiskaciju sakralnih objekata,bukvalno.I zato gradjanii koji znaju sto je pravda,protestuju.

PPL
Gost
PPL

Ajde nabroj koji tacno clanovi predvidjaju konfiskaciju i objasni kako?

Vjernici
Gost
Vjernici

Da ti gradjani znaju sto je pravda priznali bi genocide na svim okolnim narodima u blizoj i daljoj proslosti

Njegoş
Gost
Njegoş

Da,nedavno jedan Jevrej,Gideon bas napisa knjigu o tim “dobrim i postenim” srpskim komsijama.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Пробаћу још једном овој љепотици и онима који “мисле” као она појаснити. Времена се мијењају па и црква прати развој државе. Сваки манастир је одвајкада био независтан и могао живјети од свог рада. Е сад замислите да манастир користи земљу у Будви за сточарство. Онда би вам сетале краве да градите елитни туризам. Црква прати трендове па и она себи… Više »

Anonimous
Gost
Anonimous

Da i mi tebe podsjetimo na porez?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Уколико све вјерске заједнице плаћају порез треба и МЦП. Уколико не зашто они. И то се могло лако ријешит, много лакше него отимањем имовине.

Derač
Gost
Derač

E da te podsjetimo,ne otimamo nego vrcemo ono nase crnogorsko.Razumijes li sad

Njegoş
Gost
Njegoş

Ostrog sagradio Hercegovac na hercegovackoj zemlji..Vase?,maa sta je vase jađo

Matija HN
Gost
Matija HN

Kakav doktorat!

Ubljanin
Gost
Ubljanin

A pita li ko koliko funkcioneri imaju? Ne, vi samo o crkvi, da skrenete temu

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Odličan je tekst,ali mogli bi Srbljanovićku da postavite za stalnog kolumnistu!Zna ona da oplete i po diktatorima,i mnogima što je danas hvale

Nina
Gost
Nina

Zna, zna da “oplete”, pogotovo za LOVU, pitamo se samo čiju⁉️👎🏽😉…Imate li vi saznanje tviteraši⁉️😳

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Najbolji su mi komentari ovih domaćih likova na tekstove ovih normalnih iz Srbije. Kakva je samo to logika samoobmane, nevjerovatno 🙂 Mukice naše što blokiraju puteve i obaraju stabla.

kojo
Gost
kojo

ni dodat, ni oduzet bilo sto…

21 MAJ
Gost
21 MAJ

To je srpska okupacija koju je dozvolila nasa vlast..oni decenijama pripremaju da “pokore” Crnu Goru a mi ocemo sve demokratski da rjesavamo..zato nam sad evo pozoriste..

Derač
Gost
Derač

I pozoriste ima svoj kraj

Njegoş
Gost
Njegoş

Naravno.Samo nemaju sve predstave sretan zavrsetak..Mnogo ste zalozili

Blok
Gost
Blok

Šta napisati kada je sama za sebe nspisala da je lakovjerna i neznavena.
Treba joj reći da se usvojen zakon koji će Crkve stare 800g, dati jednoj Nvo organizaciji koja sebe naziva Crkvom. A to onda mogu i drge Nvo da traže, i svaka Nvo da ima po nekolilo Crkvi i Masatira

Paša
Gost
Paša

Za to što je Crnogorska pravoslavna crkva NVO imamo zahvaliti lopovima koju su 1918. godine Crnoj Gori oteli državu i svetinje. Evo poslije 100 godina konačno ispravljanje nepravde i svoj na svome: Crna Gora samostalna država, sa autokefalnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom. U nju su dobrodošli svi pravoslavci, kao i vijekovima unazad.

Joo
Gost
Joo

I kao NVO…CPC je starija od SPC jer je REGISTROVANA…..sto SPC nije……

Sistem
Gost
Sistem

Ne ispravlja se ono što je pravo. Nsprabili ste nvo da ni otimsli Crkve, pa to samo vinmožete. I opravdanje vi je što Mitropolit ima džip i 1918g. A ko je god bio te godine Sveštenik u CG, njih 99% bili du na istim pozicijama i nakon 1918g. Znsči okupirali sami sebe.
I ti ispravljaš nešto, ne sprdaj se

Zlire
Gost
Zlire

800 godina lazi u stih je usla Crnjanskog koji glasi “Krvav je i gladan narod moj a sjajna proslost je laz”

Derač
Gost
Derač

Moze samo crnogorsoj crkvi,jer su to njeni manastiri i crkve

Ratko
Gost
Ratko

Svaka ti je ka Njegoševa, živjela nam 200 godina i još mnogo lijepih i nadahnutih tekstova napisala!

Kemal
Gost
Kemal

Kakva agresija na SPC na CDMu.
Svaki drugi članak… a mnogo je.

Beef
Gost
Beef

Ne kolje se vo za kilo mesa!

Mileva
Gost
Mileva

Bravo Gop. Srbljanović. Srbija je autistična na ovakve napise. Nažalost njeni građani više vole retoriku Šešelja. A što se tiče one studentarije, zaista zabrinjavajuće.

Joo
Gost
Joo

Svaka rec cista istina….a istina srbijance boli vise od ijedne rane…..jer laz je njihov nacionalni interes……

Brano
Gost
Brano

Kakvo otimanje? Pa valjda SPC ima sve papire na osnovu kojih je 90tih godina, uz Arkanovu pomoc, sve to legalno upisala u Katastar i postala vlasnik. U tom slucaju ce sve ostati kako jeste? Ako su svercom 90tih upisali imovinu koju su okupirali 1918, a dobili na upotrebu dekretom kralja Aleksandra 1920, onda to nije otimanje vec uvodjenje reda. Okupirano… Više »

MPG
Gost
MPG

Sjajno, kao i uvijek kad je Biljana Srbljanovic u pitanju

I ođe i tamo
Gost
I ođe i tamo

Gospođo,
Crkvi je narod ostavljao, pa otud sva ta zemlja. I jeste, problem je vrlo ugostiteljske prirode. Nećemo valjda sve dati Gospodaru Mikašu. Ionako narod nema ‘leba da jede.

Joo
Gost
Joo

Ne no daj Ristu….risto milione koje uzima od crkve ne ulaze u crkve i narod….nego preko raznoraznih tajkuna razvija privatne biznise koji su na njegovom imenu iwas njegovih najblizih……

mačor
Gost
mačor

Izgleda da ima još mnogo toga skrivenog.Bravo !Novinari istraživači će imati materijala za pisanje.

ND
Gost
ND

Svaka čast,obrazovana žena,racionalno i realno. Kome nije jasno…..

Velja gora
Gost
Velja gora

Sve si ispisala onako kakva jesi
NEUPUCENA, sa zeljicom da bljesnes..
Crkva nije do sada prodala nijedan jedini m2
A sve sto je izgradjeno na njenom zemljistu joj ostaje…
I ,moram ti reci, dobra si riba

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet Velja gora neistine. Crkva ustupa građevinskim firmama zemlju za stanove koje kasnije prodaje. Skoro je bio ugovor Amfilohija i Miškovećeve žene za zemlju na obali, zakup na 100 godina sa mogućnosti da zida i uknjiži na sebe.

Džikson
Gost
Džikson

Vidim da si dobro upućen ali lažno. Šta je sa zemljom pod goricom gde se radi zgrada. U Budvi gde laković pravi hiper market, sa turističko agencijom koju ima mitropolija, sa restorani a dečijim igraonica a. Treba da se crkva vrati tamo što i gdje treba i da se ne miješa u politiku. A ja ću se bori za mitropolija… Više »

Nepucen si ti
Gost
Nepucen si ti

Crkva jeste prodala i dobro valorizovala. Imamo kazina, hotele i druge ugostiteljske objekte. Dosli popovi iz Bosne, Srbije da krcme po Crnoj Gori, pritom predstavnici crkava se ponasaju suprotno i kanonskim i Bozjim zakonima.

Pedja
Gost
Pedja

FENOMENALNO !!!! Veliko bravo za Biljanuu

???
Gost
???

Nece dugo druze…Mozete vi jos koji dan se gicat i the end.A ona je 100% u pravu.$$$$$$$$,€€€€€€€,££££££,¥¥¥¥¥¥.Sto Amfi najvise voli.

Djomaa
Gost
Djomaa

A jes dobra riba.

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Seksisticka izjava. Elementarno nekulturna. Nikako da shvatim ciji su nasi manastiri? Da li su nasi preci ginuli brance Ostrog da bi to bilo vlasnistvo nekoga van Crne Gore.

vaso
Gost
vaso

Crkva nije prodala nista, ali nije ni kupila,vec su potkupljeni opstinski sluzbenici upisivali opsitnska zemljista na SPC. Neupucen si!

Mato
Gost
Mato

Bravo Srbljanovicka!
Steta sto u CG nema ovakvih intelektuslaca koji ce da stanu u odbranu ovog zakona.

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Posto vam je narod jasno rekao sto misli o ovome poceli ste istomisljenike traziti po okolnim drzavama. Jadno.

MPG
Gost
MPG

Kakav narod? ovih nekoliko hiljada po ulicama? od 600 hiljada stanovnika u cg? tesko ce biti da je to bas citav narod.

PametnicaCG
Gost
PametnicaCG

Jesi li ti zvezdaš ili pravoslavac , ili je kriza identiteta?

Laka matematika
Gost
Laka matematika

Ogromna većina naroda se slaže sa zakonom. Nekoliko hiljada članova df-a se ne slaže sa zakonom. Eto šta misli narod.

???
Gost
???

Stalno trtljate narod,narod…Kao papagaji.Uskoro CPC pa se onda gicajte.Mnogo vas je manje no sto mislite.

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Narod ce vam reci na izborima kapetane. Olako i netacno izvodite zakljucke.

Paša
Gost
Paša

Ako je tebi narod par stotina ili hiljada duša, nama, ostatku od 600 000, nije. A odgovaraju ti ovi iz okolnih država što pale zastavu rođene ti zemlje, ali ti ne odgovaraju oni što misle svojom glavom i nisu zaostali u srednjem vijeku, kao vaskolika popovska klika i njeni pratioci.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Glas razuma iz Srbije.

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

U zadnje vrijeme ih je vise. Polako se oslobadjaju intelektualnih okova koji su pritiskali ljude koji su na objektivan nacin prezentovali istoriju.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Ehhhh…stara Podgorice…kad je to dolazio glas razuma iz Srbije ?

Maks
Gost
Maks

Bravo,u centar ste pogodili

Djuro
Gost
Djuro

Super tekst a odgovor morate potraziti kod AV koji nastavlja visedecenijsku tradiciju sukoba sa Crnom Gorom i nepriznavanje ni drzave ni crnogorske nacije. Mi cemo znati da se i ovaj put odbranimo a vi vidjite sto cete sa njima jer se krug zatvara dje je poceo devedesetih.

Sova
Gost
Sova

Nije Vučić najveći problem. Gori bi bili Jeremić i Obradović. Najgori su u SPC – svi odreda. Kompletan vrh, i sadašnji i budući. Ne mogu da zamislim da će postati patrijarh neko blag kao papa Franjo.

Vjecna
Gost
Vjecna

Vucic je ka konfucije materijalista i gleda interes ali zbog mora i obala a ne crkve me budimo smijesni

Darko
Gost
Darko

Jes iz kineske dinastije WO JO haha

Send this to a friend