Kolumne Četvrtak, 25.05.2023.

Otpadnici i Očajnici

Dobro jutro! Nekoliko lista će se na ovim izborima očajnički boriti za razočarane glasače predtridesetoavgustovske “Za budućnost Crne Gore” koalicije. Hoće li ući u parlament, ili će samo prosuti glasove?

Priključite se našoj viber grupi, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Otpadnici i Očajnici

“Za budućnost Crne Gore”, lista predvođena Zdravkom Krivokapićem, iznijela je izbore 2020. godine. Konglomerat svega srpskog u crnogorskoj politici, uspio je da otvari istorijski rezultat za jednu opozicionu listu, i uz pomoć Ure i Demokrata smijeni trodecenijsku vlast DPS-a i partnera. Odmah nakon izbora, DF koji je bio temelj i stub ZBCG, nije bio dobrodošao u vladu. U vladu su ušli neki do tada anonimni ljudi, koji nikada nisu bili prepoznati kao opozicioni aktivisti u zemlji. Izgleda da su DNP i Nova, koji su opet bili temelj i stub DF-a, odlučili da više neće da sebe svode na odskočnu dasku i domaćina političkim parazitima koji su preko njihovih prebijanih i zatvranih leđa došli do privilegija i funkcija. Za koga će ovo biti kraj, a za koga novi početak? Izuzimajući Evropu sad, koja je jedina uspješna priča iz ove priče, i PZP, koji zaslužuje poseban tekst, danas ćemo govoriti o “otpadnicima i očajnicima” sa te liste. Otpadnicima i očajnicima koji će se na ovim izborima boriti za cenzus.

Krenimo od SNP-a, nekada najjače opozicione partije. SNP je nastao odvajanjem Miloševiću lojalnog krila DPS-a nakon pobjede Mila Đukanovića na izborima 1997. godine. SNP je dugo bio dominantna opoziciona partija, čije je osipanje krenulo padom Miloševićevog režima, i Momirovog napuštanja partije. Rastom Nove srpske demokratije, osnivanjem Fronta, otpadanjem DNP-a pod vođstvom Peđe Bulatovića i Milana Kneževića, a nakon toga i mladih snaga koje danas predvode Demokrate, SNP je sveden na partiju koja se davi na liniji cenzusa. SNP je podrškom manjinskoj vladi i učešćem u njoj značajno izgubio podršku ideološki agitovanog članstva, koje nije mogao da povrati ni zauzimanjem važnih ministarstava i državnih resursa. Lomljenje i podijeljena lojalnost Vučiću i Crnoj Gori, upliv spoljnog faktora, nepostojanje snažnog liderskog autoriteta, učinile su to da SNP pred samu kampanju napusti četvoro ministara i tako ga dodatno oslabe pred izbore. Uparivanje snaga sa Demosom teško da može dati rezultat, i SNP teško da ikad može igrati bilo kakvu ulogu na političkoj sceni Crne Gore.

Drugi su Dajković, Milačić i Dejan Vukšić. Milačić i Dajković, lideri ruskim parama finansiranim Prave Crne Gore, posvađali su se prije par godina. Dok je Milačić stvarao strukturu partije, Dajković se uz pomoć druga Malagurskog proslavio širom srpskog svijeta. Međutim, globalna slava nije i lokalna slava, pa se Dajković morao pridružiti Frontu pred podgoričke izbore. Milačić je izgubio rastuću snagu podrškom manjinskoj vladi. Vukšić, koji je lojalno pratio Zdravka Krivokapića, koji je ostao sam sa Demohrišćanskim nasljeđem političkog oca, svrstao se uz proruske političare, iako je pred njegovo imenovanje za direktora ANB-a važilo uvreženo mišljenje da je riječ o “prozapadnom, proameričkom čovjeku”. Ipak, kako neki od nas znaju da je đecu vaspitao da kače Legijine slike po fejsbuku, ovo nije nikakvo iznenađenje. Ova lista možda ima i najviše šanse za uspjeh i uđe u parlament, ako uspije da ostvari sinergetski potencijal.

Na kraju je ostao oćerani ministar Leposavić. Školovan u Americi, oženjen u Americi, Leposavić ipak nije skapirao mane etnonacionalizma, i do kraja ostaje lojalan SPC i velikosrpskim idealima. Sada je formirao listu izrazito lokalnog tipa. Osim par mimera, bez jakih poruka i snage, ova lista ostaje nepoznanica. Na osnovu dostupnih podataka i informacija, ne vidim prostor za uspjeh, ali kako kampanja bude odmicala, vidjećemo što će se dešavati.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

14

avatar
1000
7
7
0
 
13
MitarSaleVesnaavatarFractal
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Ma ok ako si samo profesionalan ali ipak mi se nesto cini da jevropejce ne smatras za ista ….. ka ostale fasiste. Ne znam… Jedan put sam te uhvatio da o balkan openu pricas pozitivno. Stvarno davno to bjese kad je pocinjala ta prica. Nadam se da grijesim…

Fractal
Gost
Fractal

Ljeposavic bi mogao lagano da udje u parlament.. postoji dobar broj razocaranih frontovaca koji ne mogu Mandica ocima vidjet

Mitar
Gost
Mitar

Zasto???? Sve sto je u ljudskoj moci da unisti CG je uradio!! Pa nije ni on svemocan! Stvarno bi trebalo da ga slave njegovi otpadi!!!

GorSt
Gost
GorSt

Dobro je za demokratske procese u nasoj zemlji da ima sto vise politickih ponuda i raznih opcija svih partija. Koliko sada vidim politicka ponuda je kao Gintas pijaca pa narod moze da bira sta mu se svidja. Ovako treba svaki put a ne samo birati izmedju dve partije. Zelim.srecu svima na izbore.

Sef_NK
Gost
Sef_NK

Nemoj kojim slučajem pomenuti SD,SDP, LP…to nisu davljenici, ne ne…

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Što misliš za Danijela. Za razliku od svih navedenih, on jedni nema autoritet ni među svojima, ni on, ni Vuković ni Jefto… Milo je sklanjao te koji su mogli imati autoritet, da bi dominirao, i sad je problem nema nikog da ponudi. Svi koje se naveo, kakvi god bili, makar u svojoj patiji imsžaju autoritet. A Danijel ga nema ni… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ljubo…ako je Leposavić kažeš “oćeran”, znači nije smijenjen, no oćeran.
Kako molim te gledaš na smjenu min.Ranka Krivokspića i min.Konjevića, da li su “oćerani”.
I oni su tamo neke parije predvodili, pa ne smeta pomenuti…

Tivat
Gost
Tivat

Zdravko Krivokapić je predvodio “sve normalno” u tom momentu. I one koji su bili protiv da se od Crkvi prave poslastočarnice, kako tada to javno reče Vladn ekdpert za taj Zakon, hvaleći tu novu mogućnost I oni koji su znali da je 450€ veće od 250€. Bili su tu i oni koji neće da pričaju o Prvom Svj ratu, a… Više »

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

Strasno mi se sviđa kad neko pominje pravljenje poslasticarnica od crkava. Pa da so prisjetimo kp ke u hramu organizovao bioskop, ko je u cetinjskom manastiru krenuo da prosiruje klonje za turiste, bez dozvole, i zamalo unistio istorijsko nasleđe, i da pogledamo kako npr. ostrog sad izgleda – kao vašar u kome mozes da kupis i vudu magiju. Eto toliko… Više »

Tivat
Gost
Tivat

Ne “neko pominje”, več vaš ekspert za taj Zakon javno na TV. Da se od Crkvi napravi poslastočarnica, taj primjer navodim, jer ga je on naveo. Hram, ima u “podrumu” , u Kripti Hrama, posebnu prostoriju, i koj se gotovo svakodnevno organizuju promocije knjiga, recitacije, ili prikazivanje kao tog dokumentarnog filma. Znači ne u Hramu, u dijelu koji je za… Više »

Sale
Gost
Sale

On lupio glupost kad je pitan u teoriji da li je to moguce tim zakonom, a nigde niko nikada tako nesto nije cak ni spomenuo jer je apsurd… a tebi ako je poslovni prostor u hramu ok, ako ti je pravljenje WCa od sobi za molitvu itd, zaista o tvojoj veri ili zdravom razumu ne treba vise pricati

Tivat
Gost
Tivat

Poslao sam jednom, ajde još jednom…jer se možda ne objavi… Nema tu “neko pominje”. Već pominje vaš ekspert za taj Zakon u TV emisiji javno. Primjer poslastočarnice je on izabrao. Ako vam je do kolača, napravite poslastičarnicu pored Hrama, pored Crkve, u nekom dijelu, ispred, iza, ne znam. Ali kako onaj vaš reče, ako se vidi da nema vijernika ili… Više »

avatar
Gost
avatar

Sfta su hramovi popovi i bogovi? Samo razmislite dobro! to je to reko jojo!!!!!!!!!!

Vesna
Gost
Vesna

A pedofilija?

Send this to a friend