Kolumne

Para za vjerske škole ne fali, dok se obrazovni sistem urušava

Slobodan Backović

Piše: Slobodan Backović

Unacrtu budžeta za 2023. godinu predviđena je podrška vjerskim školama od 1.700.00 eura kao i ove 2022. godine?! I pored toga što mislim da je finansiranje vjerskih škola protivno Ustavu Crne Gore (član Član 14, ,,Vjerske zajednice odvojene su od države. Vjerske zajednice su ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova“) komentarisaću namjeru da se i ove godine sredstva dodjeljuju vjerskim školama.

Bilo bi poželjno da neko iz vlasti, iz Ministarstva prosvjete, objasni koji je prioritet i interes države da finansira rad vjerskih škola, za naše prilike ogromnim sredstvima, kada nam javno obrazovanje grca u nedostatku elementarnih uslova za rad. Posebno objašnjenje duguju kako sve ovo može da radi sekularna država.

Trenutno stanje sa vjerskim školama je da je Ministarstvo prosvjete ove godine finansiralo dvije vjerske škole: Medresu „Mehmed Fatih“ i SPC vjersku školu „Sveti Sava“. Medresa je za dobijanje licence za rad prošla zakonom predviđenu proceduru, škola „Sveti Sava“ nije. Neophodno je da Ministarstvo prosvjete preispita licencu za ovu školu kao što je uradilo u slučaju „Crnogorskog centra za obrazovanje i edukaciju odraslih“ iz Podgorice.

Prosvjetna inspekcija, ako još radi, mora da provjeri proceduru i dokaze za dobijanje licence za školu „Sveti Sava“ s obzirom na to da je zadužena za provjeru zakonitosti u obrazovnom sistemu. Nadležna finansijska inspekcija mora da kontroliše upotrebu sredstava dodijeljenih ovim školama.

Treba istaći da je rješenje o dodjeli licence za rad SPC školi „Sveti Sava“ nezakonito jer je u rješenju morao biti naveden „najveći broj učenika, odnosno polaznika koji može upisati ustanova“, kako je propisano članom 50 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Licenca je osim toga nezakonita: jer škola „Sveti Sava“ nije imala potpisan ugovor za korišćenje prostora predviđenog za rad kao i da poslovni prostor u „Volvox zgradi“ ne može da zadovolji uslove za rad škole; jer Nacionalni savjet nije utvrdio da obrazovni program škole odgovara javno važećem programu za pojedinu oblast obrazovanja i vaspitanja pa nije postao javno važeći program (član 23 Opšteg zakona).

Nacionalni savjet je morao da utvrdi obrazovni program škole i zbog toga da ministar Vojinović zna i može da nam odgovori da li program škole ima vjerske predmete ili ih nema. Osim navedenog, iznos oročenog osnivačkog uloga kojim su obezbijeđena finansijska sredstva za realizaciju obrazovnog programa navedenog u izvještaju komisije je nedovoljan i nije mogao biti izračunat po Zakonu (član 46a) koji propisuje da se osnivački ulog „izračunava u odnosu na cijenu koštanja obrazovanja učenika za određeni obrazovni program i broja učenika za koji se traži licenca“.

Sve navedeno su propusti komisije za licenciranje škole koja je u svom izvještaju konstatovala i predložila: „Komisija smatra da su obezbijeđeni potrebni uslovi u pogledu obezbijeđenog: odgovarajućeg prostora, sredstava, opreme i drugog, u skladu sa normativima i standardima, sredstava za osnivanje i rad (!)… te se predlaže da se izda licenca…“

Kome su namijenjena predložena sredstva u budžetu za 2023. kao podrška vjerskim obrazovnim ustanovama od 1.700.000 eura. Sada su aktuelne samo dvije vjerske škole – Medresa „Mehmed Fatih“ koja iz budžeta dobije sredstva od 2018. i kontroverzna škola „Sveti Sava“ koja je dobila nezakonito ove godine 900.000 eura za osnivanje!

Postavlja se pitanje kako Ministarstvo prosvjete i Vlada planiraju da rasporede ova sredstva. Opštim zakonom propisano je: „srednje vjerske škole (koje izvode javno važeće obrazovne programe) mogu se finansirati iz budžeta Crne Gore, u skladu sa članom 138 ovog zakona“. U članu 138 se kaže da se ustanova finansira: „na osnovu ekonomske cijene koštanja obrazovanja učenika za određeni obrazovni program, broja učenika, odnosno djece, koeficijenta programske grupe u koju je obrazovni program razvrstan i drugih kriterijuma karakterističnih za obrazovni program, ustanovu i određeno područje“.

Ako se zna da Medresa ima oko 350 učenika, onda je dobila i dobijala više novca nego što je Zakonom propisano, a školi „Sveti Sava“ sredstva su dodijeljena apsolutno nezakonito.

Škola „Sveti Sava“ može eventualno početi sa nastavom tek u septembru 2023. Po Zakonu ovoj školi se ne mogu dodijeliti sredstva jer član 139 Opšteg zakona predviđa da se privatna ustanova koja izvodi javno važeći obrazovni program može finansirati iz budžeta ako: „izvodi obrazovni program od prvog do završnog razreda školovanja“ i „ima zaposlene nastavnike i saradnike potrebne za izvođenje obrazovnog programa, u skladu sa zakonom i drugim propisima“! Dakle, privatna škola, pa i škola „Sveti Sava“ mogla bi da stiče pravo na sredstva iz budžeta poslije četiri godine od dana početka nastave u prvom razredu, dakle 2027. godine.

Zato je dodjela bilo kakvih sredstava iz budžeta ovoj školi, kao i ovogodišnja od 900.000 eura nezakonita i predstavlja krivično djelo koje nanosi štetu budžetu.

Nacrtom budžeta za 2023. godinu za obrazovanje je predviđeno da se u odnosu na 2022. godinu sredstva povećaju: za predškolsko obrazovanje 35 odsto, za osnovno 29,3odsto, za srednje 22,1 odsto. Ono što opravdano brine prosvjetnu zajednicu je povećanje zarada. Nacrtom budžeta je predviđeno povećanje sredstava za neto zarade od 21 odsto do 34 odsto zavisno od obrazovnog nivoa, tako da se traženo povećanje neto zarada od 45 odsto ovim nacrtom budžeta ne planira.

Prosvjetnim institucijama: Zavodu za školstvo, Centru za stručno obrazovanje, Ispitnom centru i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva je planirano povećanje neto zarada od pet odsto do 21 odsto.

Prosvjetne vlasti treba da objasne prosvjetnoj zajednici i građanima da li je budžetsko finansiranje vjerskih škola moguće u Ustavom definisanoj sekularnoj državi kao što je Crna Gora. Posebno objašnjenje prosvjetnoj zajednici je dužan ministar Vojinović: da li uopšte treba i zašto finansira privatne vjerske škole kada javnom sektoru obrazovanja nedostaju finansijska sredstva za normalan rad, a on je odgovarajući na poslaničko pitanje obećao: „Budite sigurni na moju spremnost da ćemo uraditi sve da se resor prosvjete preporodi“.

Ono što je očigledno je spremnost Vojinovića da nastavi da nezakonito finansira privatnu vjersku školu „Sveti Sava“, čiji je osnivač SPC i to sigurno ne doprinosi preporodu resora prosvjete kako je obećao. Da li je finansiranje vjerske škole samo Vojinovićeva „spremnost” ili je obavezan da to radi kao vojnik partije po planu klerikalizacije Crne Gore? U svakom slučaju, postoji namjera u izvršenju nezakonitog djela! Ostaje da se tužilac o tome izjasni.

Desekularizacija Crne Gore je počela kada je 2017. ozakonjena neustavna mogućnost budžetskog finansiranja vjerskih škola, a klerikalizacija kada su „apostoli“ u budžet sekularne države, kršeći Ustav, stavili podršku vjerskim školama od 1.700.000 eura.

14

avatar
1000
11
3
0
 
14
SrdjanLenkapravoDiogenProf
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srdjan
Gost
Srdjan

Druze, 35% Srba koji placaju porez CG, imaju pravo da ako zele imaju svoju vjersku skolu kao sto muslimani u cg imaju medrese. Ne dajes ti svoje pare nego pare koje srbi uplacuju u budzet jednim dijelom se vraca ka njima. Prosto i jednostavno.

Lenka
Gost
Lenka

Da političare više interesuje obrazovanje CG bi bila bolja država za sve njene stanovnike.

Prof
Gost
Prof

Hvala profesore na svemu sto radite i trudite se da obrazovanje ne skrene potpuno u corsokak iz kojeg se vratiti nece. Oni su shvatili prostu stvar, a to je da je Crkva osvojila vlast i da je to najveca politicka organizacija u CG – i svi se dodvoravaju.

d.v.
Gost
d.v.

Ako se država CG uspije vratit sebi nakon ovog zla i jada i ako bude izvukla i naučila nešto iz toga prvo što će morati ako oće živjet Da sve vas tkz ministre prosvjete i nauke od 2006 do potopa 2020 sve osudi i otpremi u ziks….i ne samo vas već i vaše kolege iz drugih ministarstava….Sram vas bilo…ništa ljudi.

Podgorica
Gost
Podgorica

Piše u tekstu “Ako se zna da Medresa ima oko 350 učenika, onda je dobila i dobijala više novca nego što je Zakonom propisano, a školi „Sveti Sava“ sredstva su dodijeljena apsolutno nezakonito.” Uskladit će se, ne sjekekiraj se, da i Pravoslavci u CG mogu imati ono što drugi odavno imaju. A kome je krivo nek se nervira. Ja sam… Više »

Janus
Gost
Janus

Alo Titograd, alo da li se čujemo?! Pare od države ne treba da idu u finansiranje vjerskih škola već na finansiranje svjetovnih škola koje grcaju u problemima.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Uoropastit će bas sps,zar to narod ne vidi pobogu?
Vjernici,molite se bogu a ne srpstvu.

Canon
Gost
Canon

To nije tvoja oblast… Idi redom.. Ima li pravo Crkva da ima vjerski školu, da li ima ona to pravo, jer ste ti pravo ti kao ti odavno dali Medresi…. Ima… Nemoj da vrtiš, nego reci otvoreno. Crkva traži ono što već drugi imaju. A to što kažeš treba da piše broj đaka, napisst će, 5.000. Da li zbog toga,… Više »

Diogen
Gost
Diogen

Kad kažeš Pravoslavci braniš li ti samo prava Srba ili i Crnogoraca? Pošto Sveti Sava nije crnogorski svetac.

pravo
Gost
pravo

Crkva ima pravo da ima vjersku školu. To niko ne osporava. Ali Crkva nema pravo da finansira tu školu sredstvima iz budžeta u ustavno sekularnoj državi kao što je Crna Gora. Važi i za Medresu!

Realan
Gost
Realan

Propali primitivni narod = propala drzava

Podgorica
Gost
Podgorica

Kaže.. “Ako se zna da Medresa ima oko 350 učenika, onda je dobila i dobijala više novca nego što je Zakonom propisano, a školi „Sveti Sava“ sredstva su dodijeljena apsolutno nezakonito.” Uskladit će se, ne sjekekiraj se, da i Pravoslavci u CG mogu imati ono što drugi odavno imaju. A kome je krivo nek se nervira. Ja sam da isto… Više »

VLADIKA
Gost
VLADIKA

Bože mili ovoga cirkusa.
Naši stručnjaci sve znaju( pozicija I opozicija)…
Jada crna bez iđe bijela!!!
Što je ovo puklo među ovi crni narod
te mu političari ne daju mira

Marsal
Gost
Marsal

Sve te sekte treba procerat

Send this to a friend