Kolumne

Patrijarh Vartolomej i predsjednik su nadležni za autokefalnost

Lajović

Piše

mr Vladimir Lajović, arhimandrit

Kanonski gledano, kroz istoriju pravoslavne crkve u vaseljeni pa i u Crnoj Gori, pitanje autokefalnosti je u isključivoj nadležnosti državnih organa i Carigradske patrijaršije. Autokefalnost je specifična dimenzija pravoslavlja, ono što ga krasi a ne ruži, koja ima svoje duboko eshatološko značenje i smisao, i jedna je od duhovnih tajni održanja sabornosti i jedinstva različitosti unutar pravoslavlja, a ne ono što nas navodno ga razjedinjavanja kako se želi predstaviti.

Sv. Apostola Pavle, koji je “Jevrejima bio kao Jevrej, Grcima kao Grk, svima bio sve, ne bi li ih dohvatio za Hrista” u svojoj poslanici kaže “Kako je primiste (vjeru) tako je i držite”. Praviteljstvujući sud Crne Gore i Brda, te 1804. godine u pismu Ruskom caru, zbog odbijanja da RPC hirotoniše Mitropolita Petra I, kojeg su oni izabrali, kažu “mi smo vjeru svoju primili od Grka a ne od Rusa”.

Naime, slovenski kralj Svetopelek, taj “najhrišćanskiji car”, kako ga opisuje Ljetopis popa Dukljanina, primiše hrišćanstvo od Ćirila i Metodija, pozvao je Carigrad i Rim, da pošalju svoje egzarhe i zapovijedio im da postave arhiepiskopije u Splitu i Duklji, i po svijem crkvama u kraljevstvu rukopoložesvještenstvo. Napravio veliki Sabor, donio zakone i cijela država primila hrišćanstvo.

Svako formiranje države, odnosno dinastije (jer srednjovjekovni koncept države se razlikuje od modernog) od Vojislavljevića do Petrovića pratila je promjena u organizaciji crkve. U Duklji/Zeti, nakon sticanja samostalnosti (1042) i kraljevskih isignija (1077) koje je od Rima dobio prvi crnogorski Kralj Mihailo, njegov naslijednik car Bodin šalje pismo/zahtjev Rimskom episkopu (papi) 1088. godine upravo po Petru, episkopu barskom, da papa podigne nivo dostojanstvo Dukljanske episkopije na nivo Mitropolije. Tako Antipapa Klement III, svojom bulom iz januara 1089 postavlja Petra, za prvog arhiepiskopa (nadbiskupa) Barskog, sa izuzetnim ovlašćenjima da postavlja mitropolite i episkope u svim slovenskim zemljama današnjeg Zapadnog Balkana.

Tako i Ivan Crnojević, gospodar crnogorski, nakon obnavljanja vlasti 1485. godine, Poveljom uspostavlja Zetsku mitropoliju na Cetinju i postavlja arhijereje Visariona i Vavilu. Jer u sistemu pravoslavne simfonije države i crkava, posebno odnosa Vizantije i pravoslavnih slovenskih zemlja, svaki gospodar države kao predstavnik pravoslavnog naroda mogao je autokefalnost zatražiti u njegovo ime. Tako je državnoj vlasti pripadala “ne samo inicijativa, već i glavna uloga”, kako na jednom mjestu govori prof. S.Trojicki u Ortodoksiji (1948)
Crna Gora je najdrastičniji primjer simfonije Države i Pravoslavne crkve, bez presedana u novijoj istoriji Evrope. Ona se poslije Crnojevića obnovila kao pravoslavna teokratija, i uspostavlja novu dinastiju vladika iz porodice Petrović sa Njeguša.

Vladike Danilo (1697) i Petar I (1782) će biti izabrane u Crnoj Gori, a kasnije su išli da prime posvećenje. Tako je i nakon stvaranja knjaževine to nastavili činiti svjetovni vladari. Danilo I utvrđujući svoju vlast čuvenim Zakonikom, za vrijeme svoje kratke vladavinu sproveo je i reformu Crkve. Kao knjaz inokosno je postavio svojeg rođaka Nikanora Ivanovića (1852), za Mitropolita Cetinjskog, dao mu platu iz državnog budžeta, a vlasništvo nad manastirima prebacio pod svoju vlast.

Kako je moguće? A kako je moguće da Danilo kao svjetovni vladar u osnovnom zakoniku svoje knjaževine reguliše npr. jedno potpuno “crkveno pitanje”: “Svaki sveštenik u našoj zemlji dužan je svake neđelje u crkvu hoditi, crkvu čisto držati, pravila svete crkve točno izvršavati i narod koliko se više može na dobro poučavati, i svetu vjeru u njima utvrđivati; koji li ovo ne bi činio, biće lišen sveštenog čina.” (Clan 66.)

Knjaz Nikola po istom tom svom pravu, proćeruje tog istog Nikanora i postavlja 5.avgusta 1860. godine Ilariona Roganovića za Mitropolita Cetinjskog. Ne samo postavljanje vladika nego je knjaz usvajao i Ustav Crnogorske pravoslavne crkve (1903) i uredio sva ostala pitanja od značaja za crkvu Ustavom Kraljevine (1905) i Imovinskim zakonikom.

Znači svaku promjenu državnog statusa pratila je promjena pitanja autokefalnosti crkve. Tim slijedom i ona sporna i nametnuta odluka tkz. Podgoričke skupštine, voljeli to mi Crnogorci priznati ili ne, bila “pravni” i politički osnov Odluke koju je donio Sinod autokefalne CPC da se ujedini sa ostalim mitropolijama i stvori SPC. Zato, bez obzira, dal’ je krnja, neustavna, takva je kakva je, ona je sijedila ovaj isti princip o kojem pričamo, po kojem je crkva slijedila odluke državnih organa i svoju organizaciju prilagođava novoj državi, čime sankcioniše postojeći državno-pravni okvir.

Otud potpuno logičan i sljedstven je i Dekret Aleksandra Karađorđevića, naslijednika prijestolja Kraljevine SHS, kojim on 14. jula 1920, stvara novu crkvu koja dobija naziv Srpska pravoslavna crkva sa patrijaršijom u Beogradu. Tako je Autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva postala majka Crkva, toj Srpskoj pravoslavnoj crkvi a ne obrnuto kako se želi podmetati. Zašto bi kralj Aleksandar tražio tomos od Carigradskog patrijarha za tu ćerku crkvu nastalu ujedinjenjem tri autokefalne mitropolije i dvije samostalne eparhije, i sve platio velikim novcima, ako nije nova. Ako je to ista ona Arhiepiskopija beogradska i Mitropolija Srbije koja je dobila autokefalnost poslije Berlinskog kongresa (gle čuda opet neki politički akt).

Kako objašnjavaju protivnici vladinog procesa obnove autokefalne crkve u Crnoj Gori, odluke Kralja Aleksandra, koji potpuno inokosno, inicira i vodi proces stvaranja i onbavljanja autokefalnosti SPC, krunišući ga Zakonom o SPC (1929) i Ustavom SPC (1931) koje upravo on sam donio, po istom principu kao pomenuti crnogorski vladari kada je u pitanju Crnogorska crkva. Kako je to moguće za kralja SHS prije 100 godina a nije moguće danas za predsjednika Crne Gore?

Da zaključimo, sve su ovo gotovo opšte poznate činjenice, koje potvrđuju pravo Crne Gore da nakon obnove nezavisnosti 21. maja 2006. godine i Ustava iz 2007.godine, može od Carigradskog patrijarha zahtjevati obnovu autokefalnosti pravoslavne crkve Crne Gore. Pa sve da nije po kanonima, neko pravno stanje ili akt (tomos SPC-u) ako je nastao na jedan način, na isti način i po istom postupku se vrši njegova izmijena, odnosno restitucija. A da je ovo tako, viđeli smo prošle godine, na primjeru Ukrajine, da je inicijator i realizator cijelog procesa bio Predsjednik Ukrajine koja je 1992 godine stekla nezavisnost i da je upravo predsjednik potpisao akt o autokefalnosti sa Carigradskim patrijarhom, jer je autokofalnost pareskelans političko pitanje i svojevrsan afirmativni akt vaseljenske pravoslavne crkve prema državi koja nastaje i u kojoj ona treba da nastavi svoje đelovanje, uvažavajući novu političku realnost.

Država po svetootačkom poimanju, za razliku od Zapadne crkve koja ne zna za autokefalnost, ima dublji/mističniji i slojevitiji odnos prema svjetovnoj vlasti. Taj odnos temelji na autoritetu Isusa Hrista koji nije samo Prvosveštenik po redu Melhisedekovu, Glava Crkve, nego je i Kralj kraljeva i Gospodar gospodara “koji upravlja srcima kraljeva” prema svojoj volji. Državi pripada posebno mjesto u spasonosnom Božjem planu, jer ako Crkva služi da dovodi ljude Bogu i spasava duše od vječnog pakla, drżava svakako svojim zakonima i polugama prinude postoji da bi obezbjedila red, sigurnosti i mir, da ovaj život na zemlji ne postane pakao.

Upravo autokefalnost u granicama države obezbjeđuje jedinstvo, katoličanstvo i svetost Crkve. Iako inicirana od svjetovnih institucija ona je način da Crkva bude dalje od sfere profane političke instrumentalizacije bilo kog vanjskog centra moći, što je naročito važno ako je zemlja mala, kao što je Crna Gora. Samo autokefalna crkva, je Dom molitve za sve narode, koja ne dijeli ljude po nacionalnoj ili političkoj pripadnosti nego postaje faktor stabilnosti i očuvanja cjelovitosti njenog nacionalnog i društvenog bića, građanskog suživota i mira. Zato je bez presedana u istoriji pravoslavlja, a u Crnoj Gori naročito, da neka crkva nije u simfoniji sa državom a kamo li još da đeluje protiv nje.

Zato, jedini “kanonski grijeh” predsjednika je, što ovo pitanje autokefalnosti nije pokrenuo ranije, i poslao zahtjev Carigradskom patrijarhu odmah poslije obnove nezavisnosti. No nikad nije kasno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TALOG
Gost
TALOG

Koliko ovaj novokomponovani ,,POP,,isprica ,vise nego Vuk Mandusic.
Smijesna rabota.

vukomita
Gost
vukomita

ODLICAN TEKST I DOBRA ZAPAZANJA, DOKAZIVO NA SUDU VRLO LAKO, PAPIRI I DOKUMENTA POSTOJE..KRENUTI U REALIZACIJU

Bole
Gost
Bole

Arhimanit

Vasko
Gost
Vasko

Ne moze bez kralj da to oposli, a Crna Gora nije monarhija. Hahaha, cus mene nije monarhija.

Gospava
Gost
Gospava

Ovaj bolje zna od Steva !!!!

Markuze
Gost
Markuze

Jednako

sekularno
Gost
sekularno

crna gora vise nije pravoslavna drzava, na osnovu cega se trazi autokefalnost odje?

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Laf će da izbuca svetosavce. 💪
Samo ne znamo je li lav Mirašev ili samostalan? Nešto su se pokoškali, ako smo dobro razumjeli izjave iz medija.

Djuro Vučinić
Gost
Djuro Vučinić

Lav nije svještenik CPC čiji je poglavar Vladika Mihailo. On je u tekstu sve tačno pojasnio osim prava Sinoda CPC da ukine crkvu. Crkvu jednog naroda ne može niko ukinuti,čak ni Kralj, koji samo može administrativno pomoći uzdizanje Crkve bez miješanja u kanonske stvari. Sinod je činom odobrenja za prisajedinjenje SPC u ,ustvari istovremeno ukinuo CPC,zašta nije imao nikakvih Ustavnih… Više »

NVOCPC s tendom
Gost
NVOCPC s tendom

Ne reče, Đuro, koliko si razreda odio u školu?

gluposti
Gost
gluposti

Djuro Vucinicu, istinu zboris.
Sinod CPC nije bio regularno ispostivan niti
zastupljen, i nije kao takav validan njegov ” iznudjeni” zahtjev za utapanje u SPC. Toj istini dodajem da SPC ni na koji nacin ne moze biti kcerka Crnogorske pravoslavne crkve, i ne razumijem nacin na koji to Lav ” utvrdjuje”.
Pozdrav

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Interesantno. Pa u kojoj onda crkvi ima zvanje arhimandrita?

Almir H
Gost
Almir H

Da uspostavljenu CPC ivana Crnojevica ukine…ahaaaaaaa Jesili ti Djuro normalan hleba ti i soli Kad je to Ivan Crnojevic bio Crnogorac koje godine ?On je bio jadu vladar slavne prve Srbske drzave ZETE o cemu buloazis ? Vidisli da vi iz 4 nahije Crnogorske nemate sa Srbstvom ama bas nista sta onda skrnavis istoriju tugo?

Da

DUKLJA
Gost
DUKLJA

PRECIZNO I TAČNO,SVAKA ČAST VUČINIĆU.

Daire
Gost
Daire

Haha, čuš Ivan osnovao CPC, a tada SPC bila u najvećoj snazi na ovim prostorima. E šta sve može čoek od budala čuti. A ko je postavio vladiktj Danila? Pećki patrijarh. A ko vladiku Savu? A ko vladiku Vasilija? A ko vladiku Aresenija Plamenca? Sve pećki patrijarh. A ko vladiku Petra I? Karovački srpski mitropolit i Sinod, jer je došto… Više »

Markuze
Gost
Markuze

Ahahhhahahahahggahahs…..

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Ojjjj Lajevicu izgleda da vi Milogorci pre ima da predjete na islam i uzivate u Albanskim Alpama u sred CG nego sto dobijete autokefalnost crkve

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Oooojjjj kukalo srpstvo ugašenoooo! Da je vječno samostalno Kosovo!!!

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Sanjaj ljudino dzaba je nema vise 6 republika da vam hrane po 9ero djece sad i vi po 1 ili dvoje stoga pokri se usima a kako stvari idu Kosovo polako napustate sami zbog neimastine.

Tomos
Gost
Tomos

Ovo kao ovaj Lajović ili Miraš, može ko hoće. Otvaranje Nvo je 150-200€, statut i tri osnivača.
To može ko hoće za to ih i ima na stotine.
I svi da traže po dva, tri Manastira…
A to što te niko ne priznaje, i slično.. vidjeli smo da to nema veze…

Jack
Gost
Jack

Jel ovo onaj siledzija?

Petar
Gost
Petar

Stglo je davno PISMO Lafe, nijesi čuo? Jes bogomi, eno ga kod Mila, neka ti slika i pošalje na Viber.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gospodin Lajović je zaboravio da napomene da je Zetsku mitropoliju, koju je Ivan Crnojević 1485. premjestio na Cetinje osnovao Sveti Sava. Takođe, nije napisao da iako je gospodar pravoslavnog naroda mogao tražiti autokefalnost, nikada nije zabilježeno da je bilo koji gospodar Crne Gore to tražio ili dobio. Potpuno je netačna teza da promjena državnog statusa prati promjenu autokefalnosti, jer crkva… Više »

Brat
Gost
Brat

Pope, pope… Biće Sveta, Autokefalna, Kanonska, Jedinstvena, Svepriznata, Pomjesna, Pravoslavna Crkva Crne Gore, biće! Pope, pređi ti na vrijeme na strani Crne Gore. Srbija ti je u Srbiji, kućo.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brat, u Crnoj Gori već 800 gidina postoji Kanonska, Priznata, Pravoslavna crkva. I naravno da aam na strani one iskonske Crne Gore.

Mišo
Gost
Mišo

Slaaadoooleeed !

Brat
Gost
Brat

Vjerovatno misliš na Srpsku Crkvu. Ona ti je kanonska u Srbiji. Ova zemlja naša je Crna Gora i tu će biti kanonska i autokefalna samo Pravoslavna Crkva Crne Gore.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zna se koja je crkva u Crnoj Gori kanonska već 800 godina, zna se da su naše Mitropolite rukopolagali srpski patrijarsi. Džabe se trudite da uništite pravoslavlje u Crnoj Gori.

Djavoli si ti
Gost
Djavoli si ti

Brat cim ne umijes Srbstvo od Srbije razdvoit.Srbi iz Crne Gore i Slavne svete Balsica i Crnojevica su Srbiju posrbili ona je bila i zvala se Raska…No si ti izdajnik Crne Gore i svega Crnogorskog cim ti je Srbstvo u Srbiju jado

Mišo
Gost
Mišo

Ruuučaaak !

Zborim istinu
Gost
Zborim istinu

Lajoviću zboriš jednostavnu i pravu istinu, koja se ne sviđa jedino lažovima.

Libero7
Gost
Libero7

Manje drzave a vise neprijetelja nema na svijetu.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Znaci i njegos i kralj nikola, i sveti petar ct su neprijateli drzave , po tebi.

Region
Gost
Region

Miraš sa njima ima veze kolko i sa Britni Spirs

gluposti
Gost
gluposti

Opreme, otvoreno neistine govoris i blamiras se zestoko.

glup
Gost
glup

Zasto Oreme govoris ovoliko lazi? Dokle ces tako, i ko ti daje toliki prostor?

Avro
Gost
Avro

Ovo još nije bivalo da direktor neokomunističke Pobjede,za godinu dana dogura do arhimandrita. Kao da čobanin s katuna dogura do direktora Karneksa. Doduše i ovo se drugo dešavalo. Ipak smo mi Crnogorci!

CPC
Gost
CPC

Nađi mi ti Avro dva popa iz srbijanske crkve koji su školovani.

Јоцо
Gost
Јоцо

Универзитетски професори Митрополит Амфилохије (у пензији), свештеници Борис Брајовић и Саво Денда, професор Факултета свештеник Велибор Џомић, десетине магистара и мастера, а већина са високом школском спремом (не само теологије, има економиста, правника, математичара…), осим једног броја старијих који су постајали свештеници послије свршене петогодишње богословије. Не лажи.

gluposti
Gost
gluposti

Joco, ti brojis Dzomu koji je u nekoj selendri 10 godina studirao nekakvo pravo….ehehe

Region
Gost
Region

Preko 90% Sveštenika u CG su državljani Crbe Gore i naravno da su školovani

CPC
Gost
CPC

Samo kad vidiš popa kako izgleda a još i kad ga upoznaš što sve mlati, shvatiš kakve su to velike škole oni završili.

Brat
Gost
Brat

Biće Pravoslavna Crkva Crne Gore, biće! Evo, pročitajte šta se piše u Bibliji: “Tada mu priđoše Jovanovi učenici govoreći: zašto mi i fariseji postimo, a tvoji učenici ne poste? A Isus im reče: mogu li svatovi tugovati dok je mladoženja sa njima? Doći će dani kada će se oteti od njih mladoženja, i tada će postiti. Niko ne stavlja zakrpu… Više »

Palisad
Gost
Palisad

A ovo je brrraaat hahah

Nagradna igra
Gost
Nagradna igra

“mr Vladimir Lajović, arhimandrit”?, od četiri riječi jedna je tačna! Pobjednik dobija dojč sa Mirašem i Stevicom.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vladimir ?

Brat
Gost
Brat

Nagradna igro, stvar je ozbiljne prirode. Ti i ja, odnosno mi, smo dovoljno inteligentni da razumijemo da je đavo ponio šalu. Ni Mitropolit Mihailo u paketu sa Stevom, ni Mitropolit Amfilohije, svaki na svoj način, nisu razumjeli novu realnost koja nastala nakon obnove državnosti i nakon usvajanja Ustava Crne Gore, pa zbog toga, svaki na svoj način, se trudio da… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Јес’ баш. Вријеме Лајовићево… Он човјек уопште није православан.

Јоцо
Gost
Јоцо

Лајовић! Хоћу награду! 🙂

Nagradna igra
Gost
Nagradna igra

Bravo, Joco!☕🏊🔕

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

“Arhimandrit” 😂😂😂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O pope, na radnom mjestusi jutros. Opet te jemoj nick zapa. Ovaj Lajović mi je antipatičan ali je smiješno da vi koji imate: Sv.Milutina Nemanjića, Sv. Nikolaja, Sv.Popa Macu, Kačavendu, Pahomija… možete nekome da se narugate.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O Rome, spremaš li se put Indije ?👀🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, pope i Romi su ljudi kao ostali. Zašto misliš da možeš nekoga time da uvrijediš. Drži se ti ovih što liječe lopatama, što “padaju” sa punim kolima, što upadaju sa pištoljem i traže pare, što se žale na heroin… Kad si put pomenuo pope, Kuršumlija te zove da se vrćeš doma.

Tomos
Gost
Tomos

Zašto misliš da je nekog htio da uvrijedi…Trebaš da kažeš “ako si mislio sa tim pa onda napišeš tekst…” Jer što fali Indiji, ili bilo koj drugoj zemlji….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tomos, drži se ti pope mantije, neka ti pametovanje. Kako ste se rastrčali po portalima, jer ste svjesni da se primiče kraj vašeg radnog angažmana u Crnoj Gori. Moraćete pope nać neki pošten posao. Neće se od srbovanja više para gledat.

Tomos
Gost
Tomos

Iz izbegavanja odgovora ti se jasno vidi, da brzaš, i olako pišeš komentare…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A ja sam ti brav, zar ne vidiš

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Problem je sto mi te budale imamo ili smo imali ali ih ne podrzavamo i najradije bi da ih nismo imali a vi ove vase budale podrzavate samo tako. Srecni vam bili. Blago vama.

Send this to a friend