Kolumne

Pileća salama i stomak eliminator

Zvonimir Nikolić

Piše
Zvonimir Nikolić

Možda će se neko od čitalaca sjetiti jednog revolucionarnog proizvoda iz nekadašnje Jugoslavije koji se zvao „Stomak-eliminator“. Legenda kaže da ga je patentirao Zoran Kačar iz Zemuna koji je svoj proizvod plasirao putem TV ekrana i firme koja se zvala „Interplast trade“-Zemun. Legenda dalje kaže da je čovjek za kratko vrijeme skidajući salo sa stomaka debelih Jugoslovena, zaradio 30 miliona ondašnjih maraka i ispalio se u Južnu Ameriku.

Doduše, sjećam se da je bilo i nekih pritužbi da su federi za skidanje stomačina, u nekim razvlačenjima znali i da se otkače, pa da umjesto stomaka eliminišu i koji zub ili dio vilice. Ali taj proizvod je jedno vrijeme bilo nešto što skoro da nije silazilo sa TV ekrana.

Poduzetnik sa prezimenom Džirlo

Negdje možda u isto vrijeme, tih osamdesetih godina, jedan bosanski poduzetnik sa prezimenom Džirlo je na TV reklamirao svakakve proizvode a koliko se sjećam prvi su bili neke šibice sa vašim znakom ili tekstom a poslije su se pojavili slogani „Džirlo narod za Džirlo proizvode“ pa i neke „Džirlo djevojke“, zapravo „Džirlo manekenke koje govore“ i sl. Bio je to čini mi se i pravi početak TV šopinga uglavnom beskorisnih proizvoda.

Nakon rata je prodrmao navodno cijeli Balkan i pola Evrope sa „čudesnim“ čajem za mršavljenje zvanim Čang Šlang, a mi smo na TV imali priliku da gledamo zadovoljne korisnike čaja koji su za kratko vrijeme izgubili desetine kilograma.

Sjedim tako neki dan sa jednim prijateljem i pričamo o našoj BiH, o Evropi i svijetu i on mi reče sljedeće:

-Lave moj bio si vani, vidio si, u čemu je razlika nas i ostatka svijeta?

-Eh sad kad bih počeo nabrajati… ne znam na šta misliš?

-Mislim na TV reklame.

-Pa ne znam, nisam nešto baš obraćao pažnju.

-U ostatku svijeta, mislim na onaj svijet koji je bogatiji od nas a ne na Etiopiju, eh tamo kad su praznici idu reklame za Gucci proizvode, idu reklame za najnovije i najskuplje mobitele, reklame za skupe parfeme, reklame za skupe proizvode… automobile i sl.

-Pa vidio sam to, u vrijeme praznika baš napucaju reklame i proizvodima i atraktivnim putovanjima.

-A jesi vidio kod nas su u vrijeme praznika reklame za akciju salama od 1,40 KM za pola kile nepoznate mješavine, reklame za sniženu junetinu sa kostima, za akciju pilećih bataka ili viršli na akciji.

-A vidio sam, valjda i to kaže gdje smo mi a gdje ostatak svijeta.

-E to! Tamo ljudima ne treba pretpraznična akcija da se pojeftino najedu kako treba, nego tamo ljudi troše pare na pametnije stvari.

-Troše jer ih imaju.

Pa me taj razgovor malo naveo da razmislim pa možda i ovaj tekst da napišem. Jer kod nas možda i ima para ali mi možda ne znamo da ih trošimo. Jer ima i kod nas reklama za skupocjene automobile. Ali možda je kod nas važnije ostaviti utisak. Pa se često sjetim anegdote koju je prepričavao moj nekadašnji direktor Mehmeta, gledajući svojim očime negdje u Mostaru na benzinskoj pumpi kabadahiju u preskupom terencu kako daje cenera / deset KM ili 5 EUR-a / radniku pumpe uz riječi:

-Daj mi jarane Auru Lajt a za ostalo naspi!

A pumpadžija valjda sit takvih „lovatora“ reče:

-Jarane hoće li moć’ sve stat’ u rezervoar?

Pripreme za dugo toplo ljeto

Elem, da se vratim na početak priče. Siromašna smo zemlja. Siromašnim su nas napravili naši vladari. A opet smo debeli? Pa koristimo sva moguća čuda za mršavljenje / ili izbijanje zuba/. Upravo je proljeće vrijeme kada počnu pripreme za dugo toplo ljeto.

Ili je možda bolje kao u onoj katikaturi gdje čovjek sa ogromnim stomakom na plaži razmišlja:

-Bolje da se brukam 10 dana na moru nego da se patim tri mjeseca.

Ko bude imao sreću da ode na more. I para.

A i reklame za more i putovanja još nisu počele.

Još uvijek je pileća salama i junetina s kostima aktuelnija.

Tagovi

Send this to a friend