Kolumne

Poljski ples na konopcu

Natalia Žaba

Piše

Natalia Žaba

Iako portparolka Stejt Departmenta na konferenciji za novinare nije potvrdila informacije koje je otkrio poljski portal onet.pl o tome da poljski premijer i predsjednik nisu dobrodošli u Bijelu kuću dok se ne izmijeni kontroverzni zakon koji je poremetio odnose Poljske sa Izraelom, Ukrajinom i SAD-om-jasno je da odnosi između dva saveznika u posljednjih 25 godina nikada nisu bili toliko napeti kao sada.

Utjecajni portal onet.pl tvrdi da posjeduje dokumente koji su dokaz da su odnosi između Poljske i SAD-a još gori nego što je to poznato javnosti, a sve zbog zakona koji pooštrava kazne za osobe koje javno iskažu stav da je Poljska učestvovala u Holokaustu. Kazne za iznošenje ‘istorijskih neistina’ su novčane ili zatvorske.

Povjerljiva diplomatska nota

Onet.pl tvrdi da posjeduje diplomatsku notu od 20. februara, a koja prenosi informacije o sastanku između poljskih i američkih diplomata. U njima se iznosi da, dok god poljska strana ne promijeni takozvani „zakon o IPN”, sastanci između najviših zvaničnika dviju zemalja neće se organizovati.

Takođe, Onet tvrdi da je prvi čovjek američkog državnog sekretara, Ves Mičel, inače sekretar za Evropske i Azijske poslove, rekao da će SAD blokirati finansiranje zajedničkih vojnih projekata ukoliko poljska strana održi stav u vezi novog zakona. Portal je takođe objavio da su Amerikanci vrlo jasno dali do znanja poljskoj strani, da ukoliko dođe do krivičnog gonjenja američkih državljana povodom zakona o IPN-u, posljedice će biti vrlo ozbilijne.

Ove informacije ipak nisu potvrdili ni poljsko Ministarstvo spoljnih poslova, ni Stejt Departament. Tokom nedavne konferencije za medije portparolka Stejt departamenta rekla je novinarima da je američka strana bila vrlo jasna što se tiče mišljenja o zakonu o IPN-u, ali je ipak dodala da informacije o blokiranju vojne saradnje nisu tačne.

„Informacije koje se tiču saradnje visokog nivoa na temu bezbjednosti ili dijaloga nisu tačne. Poljska je bliski saradnik u okviru NATO pakta i to se neće promijeniti. Ovo ipak ne znači da se slažemo sa novim zakonom, što smo jasno dali do znanja,” rekla je Nauret u Vašingtonu.

Saradnja se nastavlja, atmosfera kisela

Nauret je odbila da komentariše da li su poljski političari dobrodošli u Bijelu kuću, ipak jasno je za većinu i desno i lijevo orentisanih analitičara u Poljskoj da skandal izazvan zakonom o IPN-u toj zemlji nije trebao. Zakon je razljutio prije svega Izrael, pa onda Ukrajinu, zbog vrlo bolne i delikatne zajedničke historije, pa je uslijedila i reakcija SAD-a, koji je zakon o IPN-u osudio kao pokušaj ugrožavanja slobode govora.

Mediji u Poljskoj bruje da informacije sa Onet.pl ipak mogu da budu tačne, a dokaz za to traže u februarskoj posjeti Andžeja Dude Južnoj Koreji. Prema medijima, Duda je zatražio da se sastane sa Majkom Pensom koji je boravio u Koreji u isto vreme povodom olimpijskih igara, ipak do sastanka nije došlo, jer Pens nije imao za njega vremena.

Izgubljena nota?

Mnogi u svijetu i samoj Poljskoj se pitaju kako li je „ova zemlja stigla do ovde”, misleći na očajan status Poljske na međunarodnoj areni, koja je u neprijatnim odnosima sa većinom svojih komšija, Evropskom unijom a sad i sa Vašingtonom.

Neke stvari ipak ne dešavaju se slučajno, ma koliko god nespretno djeluju. Prema informacijama onet.pl, ova ozbiljna diplomatska nota nije stigla istog trenutka tamo gdje bi trebala. Portal tvrdi da ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič dugo vremena nije ni znao za ovu diplomatsku notu, jer ministar nije uvijek informisan o svim stvarima, čak toliko bitnim kao što je ova nota.

Takođe, informacije iz note, kako navode mediji u Poljskoj stigle su u ministarstvo pravde, koje je nadgledao novi zakon o IPN, četiri dana nakon toga što se o  njemu glasalo u skupštini, dakle 30 januara 2018. godine.

Ko se raduje lošim rezultatima Poljske?

Zakon koji je trebao da brani Poljsku od pogrešne nomenklature “poljski koncentracioni logori”, učinio je sasvim nešto suprotno od toga šta je bila namjera. Anne Appelbaum, dugogodišnja dopisnica Washington Posta, nagrađena Pulitzerom za knjigu o logorima u Sovjetskom Savezu („Gulag”), supruga bivšeg ministra spoljnih poslova Poljske Radoslava Sikorskog, ponovila je više puta u raznim medijma da se trenutno svi pitaju šta Poljska želi da prikrije ovim zakonom, jer je do vremena prije zakona o IPN-u bilo jasno da ta zemlja nije odgovorna za Holokaust iako su i na Poljskoj strani postojali kolaboranti.

I dok mnogi komentatori danas u Poljskoj polemišu da informacije onet.pl nisu tačne, te da je portparolka Stejt Departmenta de facto negirala tvrdnje ovog medija, teško je ne složiti sa Appelbaum, koja uporno ponavlja već mjesecima da su rezultati posljednjih diplomatskih skandala u kojima učestvuje Poljska vrlo jasni.

„Do prije tri godine nije bilo ozbiljnijih sporova između Poljske i Ukrajine, Poljska je pomagala toj zemlji u kontaktima sa EU, a istorijiski sporovi su bili marginalni.” Rekla je Appelbaum Gazeti Viborčoj, koja ovu situaciji vidi djelimično kao rezultat djelovanja Rusije, ali i nemogućnosti jasne ocjene situacije od strane Poljaka i Ukrajinaca.

„To što su poljska i ukrajinska vlada tako lako dozvolile da se uvuku u tu situaciju, samo je dokaz o njihovoj naivnosti”, rekla je Appelbaum.

Send this to a friend