Kolumne

Poluraspad srpskog (polu)sveta

Svetislav Basara

Piše
Svetislav Basara

Moja neznatnost je svojevremeno, iz ličnih razloga – koje nije dužna da podeli s javnošću – priželjkivala da Crna Gora ostane u državnoj, makar i labavoj zajednici sa Srbijom. Ne samo iz sentimentalnih nego i iz pragmatičnih razloga.

Nadao sam se, naime, da će neuporedivo racionalnija crnogorska politika u granicama svojih skromnih mogućnosti uticati i na srpsku, za koju je u to (Tadićevo) vreme još bilo (prividne) nade. Ubrzo sam, međutim, video da uzalud behu sve nade moje, ali to je tema za neku drugu kolumnu.

Za odluku da sentimentima uprkos potpišem peticiju podrške nezavisnosti Crne Gore presudno je bilo to što su protiv CG nezavisnosti decidirano bili Koštunica, Bećković, nekoliko guslarskih društava, Ljilja Smajlovićka (Baka Prase je bio maloletan) i uobičajena grupa slučajnih prolaznika.

Stvar stoji ovako: ako su Koštunica i Bećković PROTIV nečeg (bilo čega), ako hoćeš „pametno da prelomiš“, budi ZA. I obratno. Tu greške nema. Ta dva dilbera – seljačke varijante Frankovog generala Miljana Astraja – žive od tuđih smrti i propasti. Ali nije to bilo sve. Blizak mi je bio i koncept građanske države, sekularna forma antipopulističke ideje monarhije koja se zasniva na časti i ličnoj odanosti suverenu.

U građanskoj državi građani su odgovorni isključivo prema drugim građanima i državi, ali ne i prema „narodu“, tj. plemenu, čije ingerencije po pravilu preuzimaju narodni pjesnici, narodni komesari, narodni lopovi i narodni jurodivci, a sve se završava pred narodnim kuhinjama.

Crna Gora je 2006. većinski prelomila pametno, ali se narodni pjesnici, komesari, lopovi i jurodivci diljem srpskog sveta nisu s tim pomirili. Bilo je predvidivo da se srpski polusvet s time neće pomiriti na isti način na koji se i inače ne miri sa bilo kojom realnošću, naročito kad zapreti da će krenuti u dobrom smeru.

Kao što su krajem osamdesetih diljem eks-Ju pronosili svetačke ćivote u nadi da će Sveti Sava poslušati njihovu (seljačko-političku), a ne Božju volju – i time posle deset prizvali užareno ugljevlje s neba – tako su onomad u istoj nadi i s istim ciljem zloupotrebili litije i Sv. Vasilija Ostroškog. Kakva će kazna uslediti, ostaje da se vidi, a već se pomalo i nazire.

Istog momenta kad su se trijumfalnom pobedom od jednog poslanika više uspentrali na vlast, crnogorski serpstvujušći su sledeći Ćosićev aksiom sve što su dobili u ratu ubrzano počeli da gube u miru. Brzini poluraspada znatno je doprinelo opravdano odsustvo – smrtni slučaj – mitropolita Amfilohija, valjda jedine osobe koja je bila u stanju da drži na kakvom-takvom okupu rogove u vreći, neopozivo razdvojene niskim strastima, ličnim interesima, labavo povezane srpstvom. Na vetrometini – vojkojebina je možda bolja reč – ostao je hristočežnjivi Krivokapić, koji nije u stanju da na okupu drži samog sebe, kamoli državu, makar ona bila mala kao Crna Gora. U jednoj su stvari, međutim, zajebali. Crnogorci nisu srbijanska raja, a Milo nije Tadić.

14

avatar
1000
13
1
0
 
14
SanjaPeroCCCCCCTitogradmarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero
Gost
Pero

Znaci CDM prenosi tekstove kurira I informera koji zdusnu pljuju Krivokapica a dizu DF u nebesa…. Pa nemojte ovo da radite molim Vas.. . Ovaj komentar nece bit pusten

Sanja
Gost
Sanja

Zovite Sergeja

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Na žalost istina! sve je ovo već viđeno samo novi naziv,, srpski polusvet”… pametnome dosta. Bravo za tekst!

Titograd
Gost
Titograd

Ali najgore im je kad im kažeš “Da je vječno nezavisno Kosovo”. Umire se ka’ bubice…

marko
Gost
marko

To je to , cinjenice neoborivo iskazane kroz istinu lako shvatljiv tekst. Svaka cast.

Darko
Gost
Darko

Nevjerovatan i britak um !!!! Glas civilizacije koji potire horde litijasa i guslara ,,,, usamljen ????
Ne jer postoje normalni ljudi svuda koji nece proklestvo da navlace na sebe radi ,,,,,,
Neka ti je na cast,,!!!!!!

Leposava
Gost
Leposava

Tako je prijatelju.😊

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Respect!!!

SRK
Gost
SRK

Svaka čast, bravo!!!

Baki
Gost
Baki

Svaka cast!!

Hogar
Gost
Hogar

Basara!👍Kad bi većina srba bila poput tebe čast bi nam bila i polomili bi se da budemo u istoj državi,da oplemenimo sebe družeći se s vama.Naravno,to je nemoguće i zato što dalje od bande fašističke a ti nam živio bar 120 godina 👍

Mijo
Gost
Mijo

Bravo, veličino! Nećemo se dati polusvetu nikad!

Mujo
Gost
Mujo

Svetislave, divni, pametni i slobodoumni čovječe. Sretni su svi oni koji žive u vremenu koje dijele sa tobom. Tvoj sarkazam i cinizam je tako potreban, kako bi se omalovažilo i ismijalo sve ono što nas vuče na dno i smeta da se ide naprijed.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Biće vas želja.

Send this to a friend