Kolumne Četvrtak, 30.11.2023.

Popis – Konsenzus za Primjer

Dobro jutro! Premijer je sinoć izašao pred novinare i saopštio da će popis biti odložen do neđelje. Njega, parlamentarnu većinu i opoziciju treba pohvaliti zbog spremnosti na ustupke i dijalog. Koliko god da popis tehnički bude dobro sproveden, koliko god da je namjera političkih aktera dobra, atmosfera u kojoj će biti sproveden nije redovna nego vanredna.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Popis – konsenzus za primjer

Nepopularno mišljenje – dobro je da su se dogovorili. Opozicije i vladajuća većina su pokazali zrelost. Optimističke i deeskalirajuće tonove sa pres konferencije premijera sinoć pratile su i odlične impresije poslanika Vukovića i poslanika Lakovića sa sastanka sa evropskim parlamentarcima. Ukoliko u narednom periodu budemo otporni na provokacije, na one koje pretežno dolaze spolja, i ukoliko ne bude dozvoljena diskriminacija i zloupotreba institucija, moguće je da postanemo sljedeća članica EU.

Ono čega se sada treba bojati su maksimalistički zahtjevi obije strane političke polarizacije u Crnoj Gori. Ni jedni ni drugi neće biti ispunjeni. Postoje oni koji imaju dobre namjere, i koji misle da će na taj način zaštiti interese svoje zajednice. Sa druge strane, postoje oni kojima trenutna politička raspodjela ne odgovara, pa bi da prevrnu sto. Bilo kako bilo, ko god nije za dijalog u ovom trenutku, radi protiv interesa Crne Gore. Toga treba da su svjesni.

Zato treba pohvaliti prije svega opoziciju, čija je baza podrške sa pravom u grču. DPS i SD su napravili nepopularan korak, ali su izdejstvovali ustupke vlade i zaustavili ono što je bila sramna namjera Abazovića i Vučićevih piona u Crnoj Gori. Sa druge strane, treba pohvaliti i Spajića, koji je svojom felskibilnošću žrtvovao popularnost kod svoje baze, ali je dao ozbiljan zalog za zatvaranje veoma bitnog pitanja, koje je imalo potencijal da ponovo razmaše tenzije u društvu. Nisu pobjedili i prevladali partikularni interesi što znači da nema ni poraženih.

Samo sprovođenje popisa i njegovi rezultati su druga priča. Obećavajuće je to što će se oni održavati dok se Vučić o svom jadu zabavio progoneći opoziciju i kritičare pred izbore u Srbiji. Neće imati toliko pažnje i resursa da se ozbiljno posveti tumaranju po Crnoj Gori. Možda je to razlog što je u Crnoj Gori do dogovora uopšte i došlo na prvom mjestu.

U javnosti često govorimo o ruskom i srpskom uticaju i spoljnom uticaju koji ima za cilj destabilizaciju Crne Gore, fokusirajući se češće na ono otvoreno djelovanje kroz njihov uticaj na njima bliske političke i društvene subjekte koji otvoreno podržavaju Srbiju i Rusiju. Ipak, treba obratiti pažnju na modus operandi njihovih operacija uticaja u drugim zemljama i zaključiti da interes onoga ko izaziva destabilizaciju nije dominacija jednog ili drugog političkog pola, nego konstantno izazivanje tenzija. Rusija se svuda u svijetu trudila da utiču na krajnje i maksimalističke zahtjeve oba pola stavljajući akcenat na njih. Na taj način sužava se prostor za diskusiju i prostor za smisleni politički dijalog. Kada nema dijaloga, osnaženi udaljeni politički polovi čine političku scenu nestabilnom i cijelo društvo i država postaju lak plijen.

Zato uvijek treba pozdraviti dijalog i podržati, koliko god to nepopularno bilo.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

 

80

avatar
1000
22
58
0
 
50
Jankou vrh mozgagreenDejan Nejaki DDMNE083
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
green
Gost
green

popis će na kraju sve reći o crnogorcima
jesmo li ispod kože bijeli ili zeleni.

Dejan Nejaki DD
Gost
Dejan Nejaki DD

Ljubo pravo u centar.

Mne-Mne
Gost
Mne-Mne

Hahahahhahahaahahahahhahaahahah, frka srbima od bojkota pa pišu komentare u ime Crnogoraca, kao Ja sam Crnogorac i ja ću se popisati i slično, hahahahahahahahahahahahahahhaha, Prpa a? Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah

bakibgd
Gost
bakibgd

Popišite se više! Na globalnom nivou ne znači ništa ni 6 miliona Srba u Srbiji (ako ih je i toliko) a ne 600 000 državljana Crne Gore, kako god se izjasnili.

MNE083
Gost
MNE083

zar nemate dovoljno svojih problema u srbistanu?

u vrh mozga
Gost
u vrh mozga

Ajde ti proprati tvoga Vula, a pušti nas, što bi se reklo SJAŠI!

Mičko
Gost
Mičko

Svi mi pravoslavci u Cg smo etnički i nacionalni Crnogorci, ovi koji se iskazuju kao srbi su nasa braća, bratstvenici i plemenici izmanipulisani i indoktrinirani od crkve srbije, oni su isto što i mi, nose Crnogorsku nošnju, pjevaju Crnogorske pjesme i igraju Crnogorski folklor, do 91 svi su se pisali i ośecali Crnogorcima i nijesu pjevali “Veseli se srpski rode”… Više »

maks
Gost
maks

taman tako,istina.

Hogar
Gost
Hogar

Istina koja ne služi ničemu.Propaganda je učinila svoje,predugo je trajalo tako da sad govorimo o nekoliko generacija.Tu povratka više nema.
#a moja braća definitivno nijesu.

Ćira
Gost
Ćira

Pomešali ste, ko je stariji ,,jaje ili pule,,

Ćira
Gost
Ćira

Ja sam Crnogorac Srbskog roda a govorim maternji srpski i vjernik.SPC.

MNE083
Gost
MNE083

Cira, sve nam to govori da si srbin! A po komentatima se vidi da si svetosavac i kleronacionalista tako da po tome ne mozes biti Crnogorac

u vrh mozga
Gost
u vrh mozga

E pa više “nijesu što i mi” – odrekli su se svojom voljom, svojim džepom i prihvatanjem laži. Nikakva prava više nemaju na ono što se zove crnogorsko ime i crnogorska tradicija i ponos. Eto im Vranja i Leskovca…Iš!

Vrijeme je.
Gost
Vrijeme je.

Dobar tekst (i to se dešava u ovoj kolumni- veoma retko, ali biva). Manje trovanja i negativnosti – više konstruktivnih misli. Krenite naprijed, najzad.

Sutomore
Gost
Sutomore

Milojko i Dritan su nebo i zemlja. Srećom je smijenjen i nikad više neće ni o čemu u ovoj državi odlučivati!!!

Anthropos
Gost
Anthropos

Varaš se Ljubo. Ovo je kao u basni o jagnjetu koji “muti vodu vuku” Pouka te basne je „ Laž kao istinu nasilnik ima, / krivdom se služi, vara u svemu, / slabije gazi, hrani se njima, / al’ kraj će doći jednom i njemu! “ ? Za sada se ne vidi kraj “zlog siledžije – vuka” – a jagnjad… Više »

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Jesu li Jefto i Žile jagnjad u toj priči

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Nije narod jagnjad no ovce, eto još neki čekaju fabriku čokolade i 40.000 radnih mjesta

Levis
Gost
Levis

A ovi novi bogami zaposliše 30000 u državnim ustanovama,doduše,državi njihova usluga nije trebala,a to zadovoljstvo će nas koštati 300miliona na godišnjem nivou.

Gnomski
Gost
Gnomski

Svi znaju da ce DPS ipak bojkotovati popis. Smijesno je (i nadasve naivno) kako pokusavaju da izblefiraju najveceg blefera u CG.

Elvis
Gost
Elvis

Hahahhahahaha.Srbi da bojkotuju popis u Inat Milu.Neće nam Milo i Spajić organizovati popis

SasaPG
Gost
SasaPG

Kako te proganjaju ti Rusi, bilo bi dobro da znamo, da i mi prepoznamo taj maligni uticaj. Prate li te po Budvi, kako znas da su Rusi, imaju li subare? Ili mozda zovu telefonom i pjevaju kaljinku.

BrauLeE
Gost
BrauLeE

Jedna korekcija Ljubo: “Opozicije i vladajuća većina su pokazali zrelost”. Opozicija i dio PES-a na čelu sa Spajićem je pokazao zrelost. DF i Demokrate misle glavom Crkve Srbije i ko ne misli kao oni, po njihovom, nema pravo na život. Da njih pitamo, ne bismo imali pravo glasa.

ех-Гастос
Gost
ех-Гастос

Софтвера није било кад је пописивао Мило.
И опет зову на бојкот и опет су спремни да се коцкају са миром у ЦГ зарад партијских интереса. Сетио се ссмо позива у шуму.

Milanka
Gost
Milanka

Ti se sjecas samo onoga sto tebi odgovara.Ne sjecas se satorskog naselja i pecenog praseta.ispred skupstine, ne sjecas se pokusaja terorizma, rusilackih okupljanja.Ako to nije bilo narusavanje. mira, ne znam sto je.

marius
Gost
marius

…. lomljenje skupštinskog inventara, cijepanje Ustava,vrijedjanje onih što nisu ka oni,prijetnje otkopavanju oružja, I kolko još česa…

Djomaa
Gost
Djomaa

Tako je,bravo @milanka

Damjanović
Gost
Damjanović

Gastose, a zaboravi ti što je Df radio , ispadoše sad oni veći Crnogorci i patriote od nas Crnogoraca, jaki ste vi” Crnogorci” koji kličete srbiji, masete srpskim zastavama i navijate protiv Crnogorskih sportista!

Levis
Gost
Levis

Ne zovu.Bio je softver.

ех-Гастос
Gost
ех-Гастос

Није био онај где свако може дс провери своје подстке.
Немојмо да се лажемо.

RRRR
Gost
RRRR

Problem je što je u stvari pobijedio Mandić (Vučić), jer je sve spremno za prevaru još ranije. Samo značajna većina Crnogoraca na popisu možda može izvojevati pobjedu. Sve u svemu loša igra opozicije poslije Dritana evo ih i Spajić voza.

Levis
Gost
Levis

U redu je to.DPS je upravljao Zavodom za statistiku i znaju kako spriječiti krađu.

Ćira
Gost
Ćira

Ili znaju da se to nemoze sprečiti.iz iskustva. Pisali su ŠTA im je volja.

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

Đe ste botovi, nije vas bilo par dana? Prosao odmor ili popovi opet placaju?

Mne-Mne
Gost
Mne-Mne

DPS ne predstavlja Crnogorce i njihova odluka ne može uticati na to hoćemo li bojkotovati popis ili nećemo. Neka pregovaraju sa Milojkom koliko hoće, Crnogorce ta vrsta “trgovine” ne interesuje. BOJKOT!!!

Fendi
Gost
Fendi

Raspravi ti to sa Dps. Sad kada ste izgubili sada više Dps ne prestavlja Crnogorce, kako se šaltste, bravo

Ededi
Gost
Ededi

Kakav crni bojkot! Ovo nam je životna prilika da se popišemo, ja ću svoju kopiju objaviti javno na facebook-u, da mi đeca i unuci znaju ko smo i što smo.
Crnogorac, Crnogorski jezik, Crnogorska pravoslavna crkva.
A vi miševi i se krijte po rupama!

Canon
Gost
Canon

I globus Crne Gore dodaj

Rogamski
Gost
Rogamski

Ne, nego srpskog sveta!

Damjanović
Gost
Damjanović

Tako je Ededi, tako i treba, i ja ću isto tako, ono što jesam Crnogorac, Crnogorski jezik, i nasa jedina CPC, moja đeca to znaju , ponosni na svoje pretke Crnogorce koji su stvorili Cg i vjekovima je branili.,

Rodja
Gost
Rodja

Jesi ih krstio u cpc?

Damjanović
Gost
Damjanović

Jesam Rodjo, sa ponosom , u našu vjekovnu Cpc, i krstio ih je mitropolit Mihailo!

Levis
Gost
Levis

Rodja je žensko?

Ćira
Gost
Ćira

Do juče beše komunista.

Djomaa
Gost
Djomaa

Identično i ja i svaki iskreni Crnogorac.

vesko nk
Gost
vesko nk

Da da ali tebe će bit u evidenciji kao crnogorca samo kad na kraju softverski poslože biće više srba.To rade pobro ovi iz sekte, službi da nas smanje na manjinu u vlastitu državu.Naravno sa punim znanjem i učešćem DPS izdajničke klike.Kako drugačije.BOJKOT POPISA.Maniti se popisivali. Mene neće.

Ćira
Gost
Ćira

Eto ti primer kako je crna gora postala proevropska država. Pitam te, dal su to Srbi smeli da objave pre deset godina.

Sutomore
Gost
Sutomore

Nema bojkota, komšija. Svi Crnogorci će se popisati na tvoju žalost.

Levis
Gost
Levis

Ne,vi ste četnici.

Janko
Gost
Janko

Predstavlja vas Dps

Sadness
Gost
Sadness

Kako god se okrene, kad treba obožavati Spajić, još od jula 2021e, gdin Filipović je dosljedan. Zašto bi bilo dijaloški važno što nisu riješena ključna pitanja. Popisivače kao članove širih familija su birali u većini nesposobni predsjednici opština a Monstat je ćutao jer njih je Damjanović pretvorio u vic. Softver saga je katastrofalna i pokazuje CG IT kukavičluk. I gdin… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Čitav tekst ti je iskopiran, isto vrtiš non stop

Mićko
Gost
Mićko

Zabjelo , pa što čitaš, imas ,4s pa se tamo zabavljaj, !

Atos
Gost
Atos

Popis će biti, a broj Crnogoraca da bi rastao mora Dps da opada. Jer broj Crnogoraca je počeo da opada dolaskom Dps, što je Dps bio jači broj Crnogoraca je brže opadao. Dps je pokušavao identitet Crnogoraca da gradi na Antisrpstvu, napadao na Njegoša, na Crkvu… Sve vam je jasno kakvu je Dps napravio klimu kada su mu koalicioni partneri… Više »

Sef_NK
Gost
Sef_NK

Sve tačno!

Ragnar
Gost
Ragnar

Mora da si ti Atose oslobađao Podgoricu.Čudo da sad vodiš baš ti računa o Crnogorcima?! Niko nije napadao Njegoša već je napadano pogrešno tumačenje Njegoša kao i rad jedne vjerske zajednice koja podriva temelje države u kojoj postoji (i prisvaja zemaljska dobra koja joj ne pripadaju).

Atos
Gost
Atos

Sprdate se Srbijancima da prevode Njegoša.
Što objasne neku riječ što znači, koja je bila karakteristična za Cetunje, koju ni u Kotoru nisu tačno što znači.
A vi svski dan tumačite Njegoša, i to ne neku riječ, več suštinu.
Kao da je Faraon bip pa posao heroglifima, a ne Vladika Crne Gore

Mićko
Gost
Mićko

Atose, nije neku riječ, no 3000 riječi, źnaš l8 kako sNjegoš sprda sa veselom Srbadijom i njihovim ” jnastvom”.

Atos
Gost
Atos

Dje treba da se našali, našali se, Znam da je najveće dijelo posvetio Karadjordju “Prahu oca Srbije”.
A da je Kralj Nilola nabrojao svako bratstvo u CG koje krade, koje smrdi, koje laže, čijeg kumstva se treba čuvati, čije ljubomore, pobrstimstva..

Mičko
Gost
Mičko

A je li se ” salio” Atose kad Nemanjiće svrstava zajedno sa Muratom i Bonapartom kao okupatorima Crne gore?

Atos
Gost
Atos

Sprdate se Srbijancima da prevode Njegoša.
Što objasne neku riječ što znači, koja je bila karakteristična za Cetunje, koju ni u Kotoru nisu tačno što znači.
A vi svaki dan tumačite Njegoša, i to ne neku riječ, več suštinu.
Kao da je Faraon bip pa posao heroglifima, a ne Vladika Crne Gore.

marius
Gost
marius

Niko se ne sorda sa tim da se Njegoš u Srbiju prevodi, da bi se razumio, no je to istina. Nadji nedje ankete koje su rađene po Srbiji, gdje su građani, na pitanje, razumiju li ” Gorski vijenac “,maltene svi do jednog, odgovarali da ne ” razumeju “.

Damjanović
Gost
Damjanović

Atose, ne gradi se indetitet Crnogoraca na antisrpstvu, nego ste vi autohtoni Crnogorci postali tkz srbi djelovanjem i indoktrinacijom crkve srbije, a mi koji smo uvijek bili Crnogorci to smo i ostali, jer se tako ośecamo i ne moze me niko ubijediti da sam nesto drugo kao vas! Svi mi pravoslavni smo do 91 bili, pisali se i osecali se… Više »

Djomaa
Gost
Djomaa

@atose gole gluposti

Levis
Gost
Levis

Kakva priča.Ti ako si Crnogorac,onda si kao Milatovć,srpskog jezika, crkve.

Levis
Gost
Levis

Broj Srba je opao 2011 u odnosu na 2003.Kako DPS više ne vlada,a mnofžgi su se iz inata pisali kao SRBi taj bi broj mogao i dalje da pada.

Levis
Gost
Levis

Vi proslavljate dan svrgavanja Petrovića Njegoša kao najveći praznik.Čudi me da se Carević i Mandić nisu śetili da ove godine 26 .nov proslave Podgoričku skupštinu.Podobrili su se

Atos
Gost
Atos

Levis.. Nije tačno, niko ne slavi 1916g, te godine Kralj Nilola bježi i CG prvi put u istoriji Kapitulita pod napadamo Audrougara.
Oni i čitav svijet, slave 1918g, kada je Austrougarska koja nas n. Je okupirala, poražena i završen rat

Demosten
Gost
Demosten

Ova Vlads je smješna, odnosno možda ne shvatamo stvari isto. Stavili Jefta za Predsjednika Odbora za antikorupciju, a on uzeo stan za 100€. Treba valjda neko ko nema veze sa korupcijom da je Predsjednik Odbora, a a ne ko je “najbolji” u tome. Mislim da oni nisu shvatili suštinu što se traži od nekog kandidata. Nije uslov “da poznaje lično… Više »

Djomaa
Gost
Djomaa

@Demosten, a Jole Vučurović po drugi put u odbor za ljudska i manjinska prava,taj srbofašista. Zemljo,otvori se i progutaj nas.

dr.ino
Gost
dr.ino

Ako se bude popis bojkotovao, neka svetosavski popisivaci organizuju litije :))

Blok V
Gost
Blok V

Pravoslavci neće na Litije zbog toga. Već bi nam bilo drago da bijokotujete i da vidite kolko vas sada podržavaDps ni 15%. To Dps zna i za to neće da bojkotuje

dr.ino
Gost
dr.ino

znas ti dobro da to nema veze sa dps-om al ti je lakse da sebe slazes kao i sva fela nalik tebi! Kakav je predsjednik drzave takav si ti kladit se mogu!!!

Blok V
Gost
Blok V

Da, umjeren pametan, tolerantan, nema krivični dosje

dr.ino
Gost
dr.ino

hahahahahahhahahahahah

raspitaj se malo o nasilju u porodici, nevjerevatno bas koliko ono malo znaš :))))

dr.ino
Gost
dr.ino

ali baš nevjerovatno ono koliko puno znaš da sebe slažeš 🙂

Mićko
Gost
Mićko

Blok 5 moze Dps panut na 2 posto, ali će Crnogoraca uvijek biti jer su oni stvorili ovu drzavu. Ne Dps, evo promjenils se vlast ive je ostalo isto, i Crnogorski barjak, i himna, i sluzbeni Cg jezik, i Nato, i priznanje Kosova, nezadovoljni ste vi tkź srbi, jer se nije ostvarilo ništa od onoga što ste ocekivali, a Dps… Više »

Levis
Gost
Levis

Nije popis o DPS.

Trile
Gost
Trile

Bojkot!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Kada bi čekali da Dps prihvati, čekali bi još 3g a već se 3g odlaže popis. Dps ne zna što će, bez samo da treba da se odlaže i odlaže… A oni donijeli zakon da mora popis na 10g, a već prošlo 13g. I sad traže softver,, dje je vama bio. I naravno da su ovi prihvatili to za, softver,… Više »

Send this to a friend