Kolumne

Proći Plužine i ostati živ

Foto: Al Jazeera

Piše
Dragan Sjekloća

Kako se požaliti, a ne pretjerati? Kako proći cestom usred zime, a ostati živ? Kako preći međunarodnu granicu, a ne graničiti se sa prošlim vijekom?

Svašta čovjek može smišljati putujući ka Zapadu. U ovom slučaju, zapad je najbliža država mojoj Crnoj Gori, a to je Bosna i Hercegovina.

Svojedobno je Javorak bio i šik i bila je to sjajna fabrika namještaja prepoznatljiva u ondašnjoj zemlji. Šik Javorak. Sada mi pri pomenu Javorka, tijelo, a i glava dozivi šiz. Upravo na tom mjestu, ako ste putnik namjernik, jer je tu nebo najgalantnije, prekrije se snijegom asfalt. Toliko ga bude (recimo samo ovih dana tri centimetra) da se redarima iz Crnagoraputa zaledi krv, a nama cesta. I tako svake godine.

Odlično se osjećam kada pređem prag domovine i kada me s naklonošću pozdrave, jer je napredak zemlje na spoljnjopolitičkom planu vidan. Priznajem, prija, i tu kao građanin prepoznam direktnu korist od dobrih poteza. No, nije sve što je bitno vani. Najbitnije je ipak doma. Neprikosnoveni građanin. To se mora prepoznati i kroz “sitne” detalje, poput očišćenog puta.

Partizanski most

Ima na ovom međudržavnom dijelu, još takozvanih čuda prošlih vijekova. Lako su uočljivi. Osim lošeg kolovoza, granični prelaz bi bio posebna tema. Most preko rijeke Tare, više izgleda kao maketa za snimanje novih partizanskih filmova, nego kao adekvatno arhitektonsko rješenje za prelazak iz jedne zemlje u drugu. Srećom, Crna Gora i Bosna i Hercegovina su dvije zemlje koje nemaju otvorenih pitanja, ali očito se i ne pitaju mnogo kuda im građani voze.

Koračamo smjelo i hrabro u nepoznate prostore, poput Evropske unije, a doma nam ne basta poći do Plužina.

Nakon prvog snijega, koji je, uzgred, prestao padati dva dana prije nego što ću tuda proći, cesta je bila tako zaleđena da je nekoliko centimetara snijega predstavljalo pravi izazov. Dobro, rekao sam sebi, sad pojačaj fokus i smanji gas. Traži odgovore kad staneš na suvo.

I gle čuda, stao sam. Sunce je učinilo ono sto su trebali oni kojima je za to plaćeno i oslobodilo jedan komad puta. Ubrzo je naišlo policijsko vozilo. Zaustavio sam ih i zamolio da nesto učine. Odgovoriše da problem prijavljuju svaki dan, ali bezuspješno. Isti odgovor dobijam od Auto moto saveza Crne Gore: „Žao nam je“.

Napokon sam dobio Crnagoraput. Preduzeće koje bi po logici koja se iščitava iz naziva trebalo da riješi stvar. Ipak, službenica koja se javila na telefon je umrla od smijeha, ali kada je shvatila da mi nije do šale, reče da će prijaviti kolegama. Dakle shvatih: ni ove godine se neće ništa promijeniti. Osam godina se borim s oblacima. Kada se namršte, ja utrnem, a put se sledi.

Ko kosi, ko čisti put

Sve je postalo jos čudnije, kada sam nakon dvadesetak kilometara vožnje, došao do dijela koji je očito čišćen i posut pijeskom. Neko je jednostavno odlučio da su dosta čistili i da mogu ići doma.

Srećom, Podgorica je na Mediteranu, pa tako, vjerovatno, oni koji odlučuju misle da je i vaskolika država. U svim zemljopisima je sjeverni dio zimi okovan ledom i valjalo bi da se obnovi gradivo.

Jasno je da nije veliki promet ni roba, ni ljudi između ove dvije zemlje, ali to ne znači da se možemo praviti da nema potrebe za velikom brigom. Tim prije što je država jasno stavila okvire obaveza. Postoji i Zakon o putevima, kojim je sve lijepo objašnjeno. I ko kosi i ko čisti put.

Neću se sada baviti brojkama koje se odnose na izdvajanje za održavanje puteva, ali šezdesetak kilometara dionice Nikšić-Plužine, govore više o suštini nego o formi, koju smo očito svi dobro savladali.

A onda poslije – Macron ovakav, Macron onakav.

Al Jazeera

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

Smirite se ljudi. Projekat rekonstrukcije puta je završen. Uskoro, čim stignu pare, ide rekonstrukcija. Grade se novi, dugački tuneli. Zar se čudite odronima u onakvom kanjonu? Jedini način da se spriječe je da se isprska beton do vrha kanjona, što je suludo. Drugi način je izgradnja tunela, a to je skupo.

Tadic D.
Gost
Tadic D.

Sovo prespavao si deceniju.Tacno pre 10 god. to je pricano a mi strepimo svaki put kada prolazimo

Sova
Gost
Sova

Prespavao sam 8 sati. Za razliku od tebe, ja ne slušam predizborna obećanja, pa ne znam da je to obećavano. Pratim šta se radi, i u nečemu učestvujem. Učestvujem u projektu, i znam da se sad RADI, za razliku od dosadašnjih lažnih obećanja. Mada, nisu baš potpuno lažna. Samo se kasno ispunjavaju.

Tadic D.
Gost
Tadic D.

A ja znam da ti projekat neće proći reviziju. DEJAVUE

Režiser
Gost
Režiser

Most dobar za kulise za film iz pedesetih godina

Mark
Gost
Mark

Put Niksic -Pluzine je odlican kakav je od Pluzina do granice sa BiH ,do Scepal polja.Ljeti su odroni ispred tunela a sta je tek zimi.

Markom
Gost
Markom

Zivio Macron

Aly
Gost
Aly

Možete li pitati Direkciju za saobraćaj zašto ovo godinama ne rješava

Direkcija
Gost
Direkcija

Zato sto nas boli briga a i ne moramo

Miodrag
Gost
Miodrag

Tako je. Niko nas ne može naćerati

Ana
Gost
Ana

Miodrag; zbog sličnih tebi na bosanskoj strani su poginuli ljudi. Sada se vodi krivični postupak protiv njih ali nažalost nastradalih više nema

maya
Gost
maya

Samo da neko ne nastrada.Trebalo bi hitno nešto uraditi

maya
Gost
maya

Samo da neko ne nastrada.Treba hitno nešto uraditi

Reporter
Gost
Reporter

Ne može lisica a ne ti.

Slavko
Gost
Slavko

Naravno kad su pare za odrzavanje puteva strpali u svoje dzepove. Jadno, hvala DPSU.

Sara
Gost
Sara

Svaka cast , to je horor, znaju oni koji idu tuda , a ovi iz pticije perspektive ne vide narodne muke

todor
Gost
todor

Valjda smo i mi, cenjeni kolumnisto, mozda imali priliku da prodjemk tim putem i vidimo kako stoje stvari.

Panda
Gost
Panda

E da si prolazio vidio bi šta je S-300,bije sa svih strana..No ti si iz Crnagoraputa pa to ne priznaješ..

todor
Gost
todor

Prolazio i vidio je da je do cg granice put ok. Od granice do foce je druga prica. O cemu pricate vi ljudi? Da idu da popravljaju put u drugoj drzavi?

erp
Gost
erp

Sram te bilo, stidi se dozivotno onih koji svaki dan tuda prolaze, odlican put???!
Najgori u bivsoj Jugoalaviji je put Pluzine- Šcepan Polje, presao sam milion kilometara, i cesto tim putem.idem, kratko to je katastrofa, ne zna se jel giri ljeti ili zimi..

todor
Gost
todor

A dje most sa slike koji je odje prikazan moj putnice sa milionima kilometara iza sebe. Mozda si od tih silnih kilometara pozaboravljao dje ne sta 🙂

Diler u regionu
Gost
Diler u regionu

Odlična ideja, preko ovog mosta u Evropu!

todor
Gost
todor

Apsolutno nemam namjeru da branim Crnu Goru, ali do njenog granicnog prelaza je put odlican. Tako, dragi kolumisto, ovo je konkretno tekst za BIH.

Mile
Gost
Mile

Todore,nijesi ti krakao put Šćepan Polja odma se vidi.

Mark
Gost
Mark

Ocito nijesi isao od Pluzina do Scepan polja.I ljeti je jezivo od odrona a ne zimi.

Trol
Gost
Trol

Tośko, BiH strana je za rubriku vjerovali ili ne, ali tamo barem znaš šta te čeka… sa naše strane svaki put novo iznenađenje

todor
Gost
todor

a dje je taj most sa slike moji poznavaoci situacije? eto je most uzet kao udarna i centrala stvar? dje je most pitam vas?

Panda
Gost
Panda

Sve ti je ovo tačno.A pored svega što si naveo još dodaj odrone od Jasenova Polja pa posebno u dijelu Sinjca i Presjeke. Ruski rulet..A ko bi i očekivao snijeg u decembru?!!

Niksic
Gost
Niksic

Ko si ti,zna li iko?

el_guapo
Gost
el_guapo

Oladite vise s tim komentarima tipa “ko si ti”, “ko je ovaj” i slicno. Prvo, ne mora biti svako vama poznat da bi pisao. Drugo, mnogo je vaznije sta pise i koji su argumenti, no kako se zove.

Milosav
Gost
Milosav

Super tekst! Na veliku zalost, ta sto se smije iz crnagora puta je tu postavljena da figura i prima platu u zamjenu za glas. Ista je stvar i u postama, vodovodu itd…

el_guapo
Gost
el_guapo

Svaka čast na tekstu. Ovo je “temeljni atribut državnosti” CG, a ne zastave, himne i kojekakve apstrakcije.

Send this to a friend