Kolumne

Rado četnik ide u ustaše

Dragan Bursać

Piše

Dragan Bursać

Ovo je priča o beogradskom “ustaškom heroju” Emilu Perški, nakon koje neka niko nikada više ne govori kako ustaše i četnici nisu isti. Isti su… i to tvrde zvanični režimi i u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

A Emil je ko?

Emil je bio zvaničnik NDH. Dakle ustaša. Ustaški policijski časnik, najpreciznije. Emil je odmah po izbijanju Drugog svjetskog rata po uspostavi NDH, kao zakleti ljubitelj lika i djela Ante Pavelića objavio knjigu Hrvatski vojnički revolucionarni odbor za sjećanje na vojnički ustanak od 5. 12. 1918.

Dok je u radio u endehazijskoj policiji, nije se libio da svojim likom i djelom pokaže na svakom koraku kako se ponaša “pravi” ustaša i kako se voli NDH. O njegovoj smrti, čak i danas kola mit među neoustašama. Navodno, Perška nije pobjegao pred partizanima nego ih je sa oružjem dočekao u svojoj kući na Zvijezdi i tada je ubijen. Naravski, za ovu priču ne postoje materijalni dokazi, niti validna svjedočenja, pa ipak i ovo je dovoljno da se bolduje “ustaško junaštvo”.

I zašto je Emil bitan?

Emil odnedavno ima svoju ulicu. Ali ne bilo gdje. Nije ta ulica u Sinju, Kninu, Zadru, Pakoštanama, ma nije ni u onim malim Čavoglavama. Nije to ulica izmišljena, ulica sa kojekakvih ustaških alkoholnih feštanja, ne to je prava pravcata ulica.

Nećete ili hoćete vjerovati, ulica je u Beogradu. Pazite sad ovo: Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda našla je za shodno da jednog ustašu nagradi ulicom jer je, kako zvanično saopštenje kaže “Perška bio profesionalac, zvezda jugoslavenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”.

Ali zašto tu stati, draga Komisijo? I Ante Pavelić je bio istaknuti advokat, pamte ga najstariji Beograđani, kao i Mile Budak, neshvaćeni poeta. I njima treba dati ulice. Eto, Dragoljub Draža Mihailović je bio… a, da, on već ima i ulicu, i trg, i skver, i sve što može imati klasični kolaboracionista u društvu zatrovanom povijesnom revizijom koje sakti svoju časnu istoriju.

Priča o Stjepanu nedostojnom ulice

E, ali nije to sve.

“Zaslužni ustaša” Emil je “zamijenio” partizansku legendu Stjepana Filipovića, koji je kao partizanski komandant, pogubljen u Srbiji, a njegova slavna fotografija na kojoj stoji uzdignutih ruku nalazi se u sjedištu UN u Njujorku. Inače, njegov spomenik u Hrvatskoj, odavno je dignut u vazduh. Dobro ste pročitali, narodni heroj Stjepan (Stevan) Filipović, ikona partizanskog i antifašističkog pokreta u cijelom svijetu, čovjek zbog kojeg uspravno i ponosno hodamo i u Njujorku… e taj heroj, dobio je toponimsku šut-kartu iz Beograda. Jer je partizan i Hrvat.

Ispravka, jer je partizan. Da je bio samo Hrvat ili Slovak kao Perška, a da je ustaša, dobio bi bulevar.

A Stjepan, kao Stjepan, dijete rođeno u Opuzenu, dijete koje se našlo u Srbiji i priključilo partizanskom pokretu, dijete koje su zarobili četnici u decembru 1941. koje je mučeno po lagumima i zatvorima njemačkim, ljotićevskim i nedićevskim bezmalo pola godine, dijete koje je podiglo ruke pred streljačkim strojem 22. maja 1942. i izložilo program pravde, pravičnosti i ljudstva u par riječi prije strijeljanja, dijete koje je umrlo kao narodni heroj Jugoslavije, dijete koje je imalo brata Šimuna, a koji je strijeljan u kragujevačkom masakru, odbivši da se kao Hrvat izdvoji, otišao je u smrt sa svojim sugrađanima Srbima. Tu je i drugi Stjepanov brat Nikola koji je poginuo tačno godinu dana nakon Stjepanovog strijeljanja na Zelengori kao borac Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade…

Ah, kakva grozna familija! Nije ni čudo što ih je četnikoljupski režim zamijenio sve zajedno jednim “časnim ustašom” u Beogradu. Odista, rado četnik ide u ustaše, a partizan mora biti sklonjen, ovako ili onako sa poprišta prepravljene istorije.

I onda jalovo i bespotrebno djeluje saopštenje gore navedene Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda, da će “naziv ulice Emila Perške biti hitno promenjen na narednoj sednici gradskog parlamenta”.

Nema zemlje za antifašiste

Onako zdravorazumski, odmah vas lupe dva pitanja:

Zašto je, za Boga miloga, u 21. vijeku, kada su svi podaci “na izvolite” napravljen ovakav sraman previd, ako se tako može nazvati? Otkud ta potreba da se fašisti izvlače iz naftalina, pa makar bile i ustaše i da im se dijele nazivi ulica?

Drugo pitanje je mnogo zanimljivije: ko je naredio da se heroj rata, narodni heroj Stjepan Filipović “skine” sa popisa ljudi kojima je dodijeljena ulica? Da li je moguće da antifašistički heroj u međunarodnim razmjerama, ne zaslužuje naziv ulice u navodno antifašističkom Beogradu?

Prije svega, odgovor na prvo pitanje daje ideološki smisao današnjem srbijanskom društvu u kome je i ustaša prihvatljiviji od partizana-antifašiste. Jer, možete li zamisliti suprotnu situaciju u ovoj i ovakvoj Srbiji – da se skidaju imena ulica kolaboracionista poput Draže Mihailovića i da se zamjenuju nazivima ulica antifašista partizana poput Filipovića. Nezamislivo, zar ne?

A odgovor na drugo pitanje je egzekutivan i sav stane u rečenicu “rado četnik ide u ustaše”. Jednako kao što je ’45. zajedno sa ustašom četnik stupao na putu bježanije put Austrije putem “zajedničkih dozvoljenih koridora”. Samo ovo nije ’45. nego 2019. Ulazimo još malo u treću deceniju 21. vijeka, a povampireni fašizam galopira, jači nego ikad prije Drugog svjetskog rata.

I vidite, na koncu je jasno sve kao dan – ovakvoj pročetničkoj vlasti u Beogradu draže je dati naziv ulice po ustaši, nego po heroju rata, partizanu. Ovakvoj vlasti i ovim vlastima, koje su legalizovale jedan kolaboracionistički-četnički pokret može se “omaći”, pa da i ustašu u toponimije svrstaju. Da je partizan, ne bi se “omaklo” – budite uvjereni u to.

Sličan se sličnom raduje i sličan sličnog miluje. Oduvijek je bilo tako. I na koncu, sve se uklapa – pogledajte režime u Hrvatskoj i Srbiji, pogledajte samo predizbornu trku u Hrvatskoj, u kojoj jedan od kandidata svojata teritoriju Bosne i Hercegovine, a drugi bi “prekopavao Jasenovac”. Revizionizam cvjeta, a ustaše i četnici su odavno postali “dobri momci”.

I zato, očekujemo uskoro da Stjepana Filipovića i njegovu tablu sa nazivom ulice odmijeni istaknuti građanin pop Momčilo Đujić negdje u Hrvatskoj. Heroj Filipović odavno biste ni u Hrvatskoj nema, ona je davno u eksplozivu ustaškom otišla put neba.

Al Jazeera

72

avatar
1000
37
35
0
 
70
expert123expert123expert123expert123expert123
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Malo cu da skratim .Dakle 1946 je uhapsena grupa clanova organizacije mladi muslimani , medju njima i Alija Izetbegovic .Njih 13 je osudjeno na smrtnu kaznu , a Alija Izetbegovic je dobio 3 godine zatvora.Tada se mislilo da je on obican clan organizacije , jer mu je prijetila smrtna kazna da su tada znali da je istaknuti clan.Alija Izetbegovic je… Više »

expert123
Gost
expert123

Pokusacu da malo skratim . Dakle grupa radnika razlicitih nacionalnosti iz Gusinja , Plava ,i Murine izvodila je radove u okolini Cetinja tokom 60 godina proslog vijeka. ZAtekli su se u jednom selu blizu Cetinja i svratili u jednu ku cu sa namjerom da prespavaju . domacin ih je primio , dao im da jedu i bio je ljubazan. Pitao… Više »

expert123
Gost
expert123

Zbog cega je Zapad zaymurio na oba oka kada su Hrvati oslobadjali svoju teritoriju u ratu 90 ih godina . Kada su zauzeli republiku srpsku krajinu , kninsku krajinu ,slavoniju ., kada su povratili Vukovar itd . Hocu da to uporedim sa tim da su zaustavili ofanzivu zdruzene bosnjackohrvatske vojske koja je bila pred Banjalukom i trebalo je najvise dva… Više »

expert123
Gost
expert123

Rat u Bosni devedesetih je izbio zbog politike podjele Bosne koju su potpisali Milosevic i Tudjman u Karadjerdjevu .TO je bio slican sporazum koji su 1939 potpisali Cvetkovic i Macek o podjeli Bosne kada je stvorena banovina hrvatska. Dakle istorija se ponavlja nakon nesto vise od 50 godina. Slicno su Poljsku dijelili u 18 vijeku izmedju Rusije , Austrije i… Više »

expert123
Gost
expert123

Razlike izmedju ustasa iz 2 svjetskog rat je predvodio Pavelic koji nije bio islamofob vec naprotiv veoma naklonjen muslimanima koje je nazivao Hrvatima muslimanske vjere.Kada se kaze da rata u Bosni nije bilo izmedju HRvata i Bosnjaka u 2 svjetskom ratu mnogi u to ne vjeruju ali to je istina. Jednostavno Pavelic je za ustase bio veliki autoritet i svi… Više »

expert123
Gost
expert123

Poslije rata Pavelic se skrivao u Vatikanu , ili je Vatikan organizovao njegovo skrivanje. Pocetkom pedesetih otisao je u Argentinu , a krajem pedesetih dosao je u Spaniju. Na njega je 1959 godine izvrsen atentat , atentator je bio neki Jovovic pravoslavac iz Crne Gore cetnicke orijentacije koji se pravio veci katolik od pape. Njegova zena u izjavi za hrvatsku… Više »

expert123
Gost
expert123

Sam procijeni da li mozes ovo objaviti. Radi se o mojim pretpostavkama kako bi Pavelic zaustavio rat izmedju Bosnjaka i Hrvata u Bosni devedesetih godina. Najprije bi smijenio predstavnike paradrzave Herceg Bosne i naredio da se ona raspusti. Naredio bi svim hrvatskim snagama vojnim da zajedno sa bosnjacima koje je on nazivao Hrvatima muslimanima i sve to usmjerio protiv cetnickog… Više »

expert123
Gost
expert123

Ovo mi mozda neces obrisati. CEsto sam slusao pjesme Marka Perkovica TOmsona . KO je Tomson dobro je poznato u regionu . NJegove pjesme su zestoko antisrpske , ustaske itd. Medjutim u njima nisam naslutio ni trunku islamofibije ili anti muslimanstva. Pjesma o Bosni je veoma patriotska kao da je pjeva neki Bosnjak.

expert123
Gost
expert123

Mozda mi ovo neces obrisati. Naime na pocetku postojanja Ndh ustase su za pravoslavce imali dva pogrdna naziva . jedan je sizmatici , a drugi je grkoistocnjaci. Sizmatici su bili zbog velike sizme 1054 godine i podjele hriscanske crkve na zapadnu i istocnu . Zapadna je imala sjediste u Rimu , a istocna u konstantinopolju. Tako da je ovaj sukob… Više »

expert123
Gost
expert123

Postoji jedna stvar gdje su cetnici i ustase potpuno jednaki.[poptpuno isto su se ustase ponasale prema Srbima kao sto su se cetnici ponasali prema muslimanima . Tu nije bilo nikakve razlike medju njima. Da su mogli ustase bi istruijebili DeSrbe kao sto bi cetnici istrijebili muslimane. To si istorijske cinjenice koje niko ne moze da dovede u pitanje.

expert123
Gost
expert123

Na ovu inspirativnu temu zelim da napisem jos jedan komentar. Dr Ante Starcevic glavni ideolog hrvatskog nacionalizma iz 19 vijeka ,veoma poznat u Hrvatskoj i smatra se za oca hrvatske nacije izjavio je za bosanske muslimane sljedece. Bosanski muslimani pripadaju u najfinije plemstvo Evrope. Ova izjava je mozda poznata u Hrvatskoj a manje je poznata u regionu.

expert123
Gost
expert123

Odgovorio ako katedrala u Sarajevu nije smetala muslimanima izgradjena na bascarsiji zasto bi dzamija smetala katolicima u Zagrebu. Naredio je da zapocnu radovi i dzamija je izgradjena krajem 41 godine. Dzamija je postojala do46 godine i tada je srusena. Muslimani su od tada cekali 41 godinu da im sa izgradi dzamija i postojeca dzamija je izgradjena 1987 godine na mnogo… Više »

expert123
Gost
expert123

Zelim da napisem jos jedan komentar o ovoj inspirativnoj temi o necemu sto je malo poznato moguce i u Hrvatskoj m a kamoli u drugim zemljama regiona. Radi se o izgradnji dzamije u Zagrebu 1941 godine i okolnostima u vezi sa tim. Poslije okupacije Bosne od strane Austrougarske Muhamedanci kako su se tada nazivali Bosnjaci su poceli da se doseljavaju… Više »

expert123
Gost
expert123

Daleko najomrazeniji politicar Hrvatski kod Bosnjaka je bio Tudjman a daleko najpopularniji Stipe Mesic . Kolinda SE JAKO LOSE TRETIRA KOD bOSNJAKA jer daje izjave kontradiktorne , da u Bosni postoji jak dzihADISTICKI pokret koji prijeti Hrvatskoj i Evropi i da ih ima navodno 10000 hiljda sto je nedavno izjavila u Izraelu , pa je kasnije demantovala tu izjavu i… Više »

expert123
Gost
expert123

Iako ste mi izbrisali tri komentara tema je izuzetno inspirativna i zelim da napisem jos jedan. Zelim da istaknem razloge zbog cega je izbio rat izmedju Bosnjaka i Hrvata u Bosni 92 i 93 godine . Jedini krivac za rat izmedju Bosnjaka i Hrvata u Bosni u ovom periodu je hrvatski predsjednik Tudjman. Naime u Karadjordjevu je predsjednik TudjmaN dogovorio… Više »

Send this to a friend