Kolumne

Ribrendiranje i umivanje četništva u RS-u

Dragan Bursać

Piše
Dragan Bursać

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, u prepunoj sali, pred 450 ljudi, prije neki dan, prikazan je opskurni dokumentarni film Milosava Samardžića o četničkom komandantu Draži Mihailoviću.

Da je sala imala 4.500, a ne 450 mjesta, opet bi bila premala. Ribrendiranje i umivanje četništva u RS-u i Banjaluci, uzelo je toliko maha, da je postala stvar “dobrog manira” prisustvovati ovoj i sličnim istorijskim podmetačinama.

Našao se tako na promociji i bivši oficir JNA i paroh i novopečeni tajkun i jugonostalgičar i vlast i opozicija. Jednom riječju galimatijas, naizgled nespojiv, udružen oko nakaradne ideje da su četnici i partizani jedno te isto, a da je Draža “prvi gerilac-oslobodilac u porobljenoj Evropi”.

To što je taj gerilac bio direktni kolaboracionista i saradnik okupatora, to što su njegove trupe sa SS jurišnicima na Neretvi ubijali ranjene partizane, to što su pobili i zatrli sve nesrpsko od Dinare do Istočne Bosne, to što je od četničke kame stradao doktor Mladen Stojanović-manje je bitno.

Ispravka-to je BAŠ BITNO. Jer ako imate većinu naroda koji štuje Karadžića i Mladića kao ratne heroje, ako imate podastrtu svjetinu koja glorifikuje lik i djelo ovih zločinaca, a koji su u nebo uzdizalu četnike i njihovu ideologiju, veza je očigledna! Grdna i nastrana, ali očigledna. Narod u kokardama i šajkačama prepoznaje i Dražu i njegove jednako kao što prepoznaje Karadžića i njegove. I divi im se do debilizma. Ništa čudno što Banjaluka ima ulice četnika Drenovića i ostalih ubica dr Mladena Stojanovića.

Pa je u konačnici ova premijera filma koji fabrikuje istoriju, više bila banjalučki mejnstrim ivent no kojem se vidjelo ko je ko u čaršiji.

Mlada nada četničkog stada

A velim, ogromna većina je četnički obojena.

I zato se nemojte čuditi, kada poslije ovakvog naci hepeninga pročitate ovakvu rečenicu:

“Dražin patriotizam i danas može biti zvijezda vodilja. Oni koji bivaju proglašavani za izdajnike često postaju nacionalni heroji.”

Ovo nije izjavio neki bradati, pijani, krezavi rudiment sa kokardom na glavi nego prva opoziciona političarka u RS-u Jelena Trivić. I ona bi, navodno, trebala biti ta “nova snaga”, koja će potencijalno rušiti Dodika i njegove? Ali, zapravo žalosno je što su ona i njeni opozicionari zapravo iskonski ideološki četnici.

Milion puta sam ponovio i opet ću – Na vlasti u RS-u su kriminalci koji bi voljeli da su četnici, a opozicija su četnici koji bi silno voljeli da su ponovo u redovima kriminalaca na vlasti.

Još preciznije neka ideološka opozicija u RS-u (čast izuzecima) NE POSTOJI!

To je bućkuriš neotajkuna i onih koji se iskreno raduju kada ih identifikjete sa četnicima.

A za one koji još uvijek ne vjeruju da je Trivić rekla to što je rekla evo i njenog ingenioznog pojašnjenja u kome sve “prave” Srbe izjednačava sa četnicima dok se sprda sa istorijom:

“Drago mi je što su mnogi od vas pokazali svoje pravo lice, a to je da su za njih dobri Srbi samo oni koji poriču svoju nacionalnu pripadnost. Ja to ne želim da radim. Stvari koje sam napisala su činjenice, istorijske činjenice”.

Dakle, za Jelenu Trivić nema dileme-dobar Srbin je i onaj koji se divi četnicima. (Sic!)

Ali zašto je to tako?

Samo jak četnik pobjeđuje na izborima

Na sceni je jedna vrsta ribrendinga od strane lokalnih marketinških agencija, koje “umivaju” opoziciju u RS-u. Ali ne onako kako bi to zdravom razumu bilo blisko, nego naprotiv-retrogradno i šovenski. A, zašto pa sad to?

Zato što samo dovoljno velik četnik (hipotetički) može da porazi (po)četnika Dodika. Posve jednostavno u četniklendu. Naopako ali jednostavno.

I ne sumnjajte ni časa da je Trivićka ovom izjavom profitirala-dobila je mnogo više sljedbenika, nego što ih je izgubila. Od fakulteta gdje predaje do čaršije-jer su i fakultet i čaršija odavno četnički inkubatori.

Pa onda imamo jednu tako apsurdnu situaciju u RS-u u kojoj treba da birate između četnika i četnika. Zvuči poznato? Da, tako je u Srbiji. I tako nastaje stabilokratija. Tako je Međunarodna zajednica (šta god to značilo) upristojila Vučića, koji zaista pored neofašiste Obradovića izgleda pristojno.

Hoće li ista situacija zadesiti RS, pa da bahati Dodik izgleda OK pored manifestnih četnika? Užasno je to i pomisliti, ali sa impotencijom bilo kakve lijeve građanske opcije u Banjaluci, gotovo je izvjesno da ćemo gledati takav izborni scenario.

Jednostavnije rečeno izborna 2020. u RS-u biće četnički skok udalj.

I ništa preciznije ne opisuje retrogradnu ideološku mizeriju u Banjaluci od riječi aktuelnog srpskog patrijarha Irineja, koji je na opskurnom skupu uručio orden Dodiku:

“Poslije Dodika, doći će neki drugi Dodik”, rečenica je to koja označava svu srpsku tragediju u ova dva vijeka – zato što je, na žalost, tačna i zato što je intonirana kao nekakva pozitivnost i afirmacija.

I poslije Dodika-Dodik, u nekom novom spoljašnjem ruhu i navijek istim profašističkim uzusima i regulama.

16

avatar
1000
8
8
0
 
15
Sovaexpert123Čika Karl Marxramboime
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Dobro se kaze u tekstu nadmecu se ko ce da bude veci cetnik u nastojanju da time pridobije birace. Ovdje se zlo podstice iz samog vrha a obican puk to prihvata zdravo za gotovo kao istinu. Zlo nikada dugorocno ne moze da pobijedi i teska vremena cekaju narod koji takvo zlo prihvata kao istinu. Obican narod se ponasa kao neko… Više »

rambo
Gost
rambo

ovo mi sada lici na nadmetanje ko ce biti visi i bolji cetnik jer pametniji ideja nemaju

ime
Gost
ime

Draza nije bio srpski nacionalista nego komadan Jugoslovenske vojske u otadzbini(imao je veliki broj muslimana u svojim redovima) . U pocetku se borio protiv Nijemaca i saradjivao sa partizanima kasnije se sve to promijenilo i nije do kraja pripadao antifasistickom korpusu. Nije bio klasicni petokolonas kao Ljotic,Nedic,Krsto Popovic ,Pavelic idr… Tacno je istoriju pisu pobjednici ali je istina da porazene… Više »

Dragorad
Gost
Dragorad

Da li ste, kao intelektualac, razmisljali nekad da konsultujete i druge izvore? Istorija koja je pisana poslije rata je napisana od strane pobjednika i jeste zbog cdnzure bila godinama jedina dostupna na prostoru ex Yu, ali odavno vec nije. Pokusajte na trenutak ono sto sami trazite – potraziti druge izvore, cinjenice, podatke i u njihovom svjetlu razmotriti i stavove suprotne… Više »

Sova
Gost
Sova

Razmotrio i činjenice druge strane. Ništa osim laži.

činjenice
Gost
činjenice

Narod koji boluje od teške bolesti mitomanije i šovinizma čekaju mračne godine.

Gangula
Gost
Gangula

Misliš na narod koga su Nijemci strijeljali 100:1 i 50:1? Ili na narod koji je pobijedio u Velikom ratu? Ili na narod kome su Turci otimali djecu? Malo preciznije, pitam za druga, studenta istorije na UDG….

Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

Misli na narod koji je organizovao najveći zločin na tlu Evrope posle II svjetskog rata.

Neimar
Gost
Neimar

Partizani su na Neretvi bili u dogovoru Dade story vise cetnika pobije I Srba to mogu dokazat daje on a hulja of title sve protiv Srbstva radila

Gerila
Gost
Gerila

Naravno da lazna komunisticka istorija ne moze da unisti cinjenice. Prvi Evropski.gerilac protiv fasizma je bio Draza. Njemci su prilikom okupacije Jugoslavije nosili potjernicu Drazinu i nudili velike pare, samo da ga uhvate. Kasnije je to Veljko Bulajic stavio u film o Drvaru, ali postavio Titovu sliku. Bitka na Sutjesci je bila izmedju cetnika i Njemaca, ali se slucajno u… Više »

Sova
Gost
Sova

Otac mi je pričao potpuno suprotno. Bio je sa svojim ocem i stričevima u cetnicima. Rekao mi je da su dopijali plate, oružje i municiju od Italijana, dok su bili u CG, a od Njemaca u Srbiji. Rekao mi je da su, za četnike, glavni neprijatelj bili partizani. Okupatore će pobijediti saveznici, a komuniste nema ko ako to ne urade… Više »

Laki
Gost
Laki

Sram date bude,lazovcino!…

freeMNE
Gost
freeMNE

…da,da upravo tako,a drugi evropski gerilac protiv fašizma je bio neki Ante Pavelić kažu tu neđe iz Bradine kod Konjica,isto rodoljub!

Toske
Gost
Toske

@Gerila, ti si za psihijatra!!!

Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

Četnici su se tako strastveno borili protiv Njemaca, da su na kraj rata krenuli zajedno da se povlače pud Njemačke. Stigli su do Zidanog Mosta.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Dr Mladena Stojanovića su ubili partizani i pored njegovog leša ostavili četnička obeležja na žalost ni karadžić ni mladić nemaju u sebi i delima ništa četničko ( u r. srpskoj) kamo sreće da liče po delima na dangića drenovića ….pročitajte istoriju koju su pisali neutralni istoričari a ne pobednic ?!?

Send this to a friend