Kolumne Četvrtak, 01.06.2023.

SDP Opstaje ili Nestaje sa Političke Scene

Dobro jutro! Do izbora komentarišemo izborne liste partija koje se takmiče za parlament. Danas je na redu SDP i njhov svježi partner SPP.

Priključite se našoj viber grupi, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

SDP opstaje ili nestaje sa političke scene

SDP je juče potpisao sporazum sa Vučićevim koalicionim partnerima, odnosno njihovom franšizom iz Crne Gore – Stankom pravde i pomirenja. Vlasti u Srbiji su godinama radile na tome, i uspjele da podijele bošnjačku zajednicu u sjevernom dijelu Sandžaka. Sadašnji favorit Beograda je nasljednik Muamera Zukorlića, Usame. Pokušan je sličan recept i u Crnoj Gori sa osnivanjem paralelne islamske zajednice, a onda i političke stranke, koja bi Bošnjake razjedinila i učinila ih ekspoziturom srpskih interesa u Crnoj Gori. Međutim, što zbog unutrašnjih trvenja, što zbog nesposobnosti izgradnje infrastrukture, SPP nije uspio da se postavi kao ozbiljan subjekt koji bi mogao da ugrozi Bošnjačku stranku. Lutali su u koalicijama od Ure, preko Evrope sad, da bi na kraju završili sa SDP-om. SDP je shvatio da ima problem da pređe prag cenzusa i krenuo je u okupljanje nekih koji su bili dio tridesetoavgustovskog bloka, pa se razočarali. Tako ih je podržala Nova ljevica poznatog aktiviste Saše Mijovića, koja je bila u koaliciji sa Demokratama 2020. godine. Nova ljevica je vrlo brzo nakon izbora napuštila tridesetoavgustovski blok i pristupila protestnom pokretu. SPP Hazbije Kalača nije. Oni su napravili dogovor sa  Evropom sad i imali visoko mjesto na listi. Međutim, uslijedio je skandal, a predsjednik i potpredsjednici partije su isključeni iz partije, dok je Kalač, kako vidimo, sada otišao sa SDP-om.

SDP je, podsjećamo, bio dogovorio nastup sa DPS-om, da bi se krilo pod vođstvom Buja Đuraškovića (čitaj Ranka Krivokapića) pobunilo i srušilo dogovor na Glavnom odboru. Bojan Zeković (čitaj Raško Konjević), koji je predvodio krilo koje je bilo za saradnju sa DPS, ostao je na listi, ali učestvuje u kampanji sa ne baš pretjerano mnogo energije.

Legitimno je promijeniti politiku i pravac djelovanja. Đurašković i SDP su u kampanji za lokalne izbore na Cetinju koristili belvedersku simboliku. Čak im je i glavni slogan bio sa siluetom protesta. Na talasu hiper-patriotizma su osvojili istorijski rezultat u gradu. Isto kao i pred ove izbore, do kraja su pregovarali sa DPS, da bi onda našli razlog da u foto-finišu pregovora promijene ploču. Otišli su sa Starom gardom LSCG, i osigurali manjinsku podršku Demokrata i Ure. Mnogi na Cetinju danas kažu da to nije manjinska podrška nego full koalicija. Bujo se tako nudi kao poželjan partner za novu vladu. To je i nagoviješteno nedavnom fotografijom Đuraškovića i Krapovića iz Demokrata na utakmici Partizana u Beogradu. Ali, SDP je čudna igračka. Pod pritiskom javnog mnjenja, u nekom budućem nacionalističkom zanosu novih vlasti, vrlo se lako može desiti da ponovo prelome, kao oko Temeljnog ugovora.

Zaključaj je da je SDP do kraja zaokrenuo brod, i ako uspije prođe cenzus treba da nastavi u tom smjeru. Sa Đuraškovićem na čelu. Jedino tako se može desiti  da završe u Spajićevog vladi.

SDP teško može mijenjati svoje vrijednosti, ali pod Đuraškovićevim vođstvom ide se u totalni pragmatizam kojemu je vlast jedini cilj. Đurašković, kao nekadašnji član DPS-a, nije mnogo gadljiv na razne kombinacije i koalicione akrobacije. Ko zna, možda pod njegovim vođstvom konačno postanu ozbiljnija politička snaga. Pitanje je samo, koju su cijenu za to spremni da plate.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

66

avatar
1000
33
33
0
 
57
FrojdBohdanMNE083MaxPutnik
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Frojd
Gost
Frojd

Sdp nije u kolaciji za SPP, cemu taj spin?

MNE083
Gost
MNE083

Iskreno se nadam da ce nestati!

jaitimismosvi
Gost
jaitimismosvi

Brateee koljko je jaka ova Srbija, pa ona svugdje u susjedstvu nametne svoje ljude! To je odlika samo velikih drzava. Ajde neka Crna Gira nametne svoje ljude u Srbiji, ne moze ni da pokuca na vrata nicija

Bohdan
Gost
Bohdan

Ne namecu drzave nego pare, rezimi i lakomost na pare onih koji su spremni i rodjenu majku da izdaju za interese. Nije do Srbije, do nas je!

Nikola 1
Gost
Nikola 1

Osim činjenice da ti informacije o toku odlučivanja na predsjedništvu i GO nijesu tačne tvoje pretpostavke i analiza su očigledno određene lošom namjerom i ličnom mržnjom prema SDP i g. Đuraškoviću lično.
Samo neko ko je loš čovjek može vjerovati da su svi članovi GO izmanipulisani.

Zoran
Gost
Zoran

Stranke koje žive u prošlom vremenu, bez ideologije, bez programa i koje ne mogu napraviti nikakav doprinos najbolje je da nestanu. Njihov pogled u budućnost i jedina inspiracija je mesto poslanika u Skupštini i ništa više. Pokazaće izbori da su ove stranke i njihove vođe potrošene. Nadam se da će osim ovih biti još potrošenih.

Metotije
Gost
Metotije

Kad ti nestanu dps i df sa politicke scene ti Ljuka neces imat đe osim u URU niko te drugi nece primiti.🤣🤣🤣🤣🤣👋👋👋🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Nana
Gost
Nana

Steta te velike partije.n

Cheese
Gost
Cheese

SDP, SNP i URA su 3 partije od kojih niti jedna neće preć cenzus. Kao i DPS nisu shvatili suštinsku promjenu paradigme realnosti koja se najviše ogleda u prilično ozbiljnim demografskim primjenama.

aa1
Gost
aa1

Zar nije Ljubo bijo funkcioner u SDP-u?

Vbnm
Gost
Vbnm

Bio i davno ga napuštio zbog neslaganja sa njima

jaitimismosvi
Gost
jaitimismosvi

A sa kime se on slaze? Sa oni.a koji ga placaju jedino. Nema SDP para vise, sada radi za DPS dok se ne istroae a onda kao i velika vecina opet postaje Srbin i postovalac tradicije Petrovica. Nije on rijetkost u CG, vrte se mnogi oko svoje nacionalnosti..

Vesko
Gost
Vesko

Najbolje bi bilo da nestane za dobro svih,uvijek je sdp bio u manjini,nikad sdp nije imao neku podrsku naroda, ali kao DPS ov privezak donosio velike odluke,i danas imamo neslogu oko zastave i himne koju dobar dio naroda nije htio,na zalost se dijelimo oko toga,predsjednik SDP a je sam osmislio zastavu i doradjivao je kako je htio,olucio se za himnu… Više »

Nikola 1
Gost
Nikola 1

Uvijek je čobana manje od ovaca

Kl007
Gost
Kl007

Po prvi put želim da SDP zauvijek nestane sa političke scene Crne Gore.Najviše zbog Đuraskovica i njegove pogubne politike za crnogorski narod!

dfv
Gost
dfv

kako ste providni kukavci iz cetinjskog odbora dps-a

Nikola 1
Gost
Nikola 1

Socijaldemokratija je na vlasti u najbogatijim zemljama svijeta(skandinavske zemlje)

Putnik
Gost
Putnik

U Svedskoj nije vise,no oni sto pomalo naginju desno. 😉

MNE083
Gost
MNE083

Slazem se u potpunosti!

Max
Gost
Max

Slično razmišljam, sdp me ne interesuje nakon kvarne koalicije na Cetinju.

King Henry
Gost
King Henry

Nestajw. Zajedno sa Kalace,zasluzeno. Nece uzeti 2 %

Virus
Gost
Virus

Ljubo svuda vidi Vučića, čudo jedno

Za prave
Gost
Za prave

Nadam se da SDP nestaje.Mi mozemo mu uze sve glasove.

Attila
Gost
Attila

Ulazi im Preokret kroz biračko tijelo kao kroz meki sir…

Edw
Gost
Edw

Tužno ali zasluženo.

Trile
Gost
Trile

SDP nestaje sa parlamentarne scene jer je osim gospođe Draginje imala tri velika izdajnika suverene Crne Gore : Krivokapića,Darmanovića i Rakčevića.Ovu trojicu su samo fotelje i novac interesovali ,zato adio.

Canon
Gost
Canon

Tolko je povela priču u desno sa izjavama “Posrbicama” u sl. I uvjek se vadi na ono “majka mi je iz Užica”. Pa što ako je, niko joj majku ne napada

Garnie
Gost
Garnie

DPS bavite se politickim protivnicima koji vas ojadiše, a batalite napade na SDP i Crnogorce.
Imate naspram sebe PES, NSD,URA,SNP,PZP,Demonkrate itd. Protiv njih se borite i pokusajte da im oduzmete koji procenat birača, a ne, no vam je milije 2-3 posto da očoplite od SDPa…i to lazima.

Canon
Gost
Canon

Ovi nisu laži, no je to ona javno potvrdila

Aco
Gost
Aco

Vidim da je još uvjek DPS glavni krivac za sve što je bilo i što ce biti, ali problem je sto je alternativa još gora. Radi se o prosrpskim i proruskim partijama koji vode Crnu Goru u ambis klerikarizma i u skute Srbiji. Crnogorcima koji to ne žele jos uvjek je DPS nažalost jedini izbor. Oni naravno objasnjavaju da to… Više »

Fendi
Gost
Fendi

Te partije koje ti tako nazivaš pro…pro…podržava Zapad. Nađite nepti novi, to ne prolazi

esmin frljuckic
Gost
esmin frljuckic

nesto mi se cini filipovicu , po tvome da niko ne valja ako nije sa depeesom

Gnomski
Gost
Gnomski

Kratkorocno, SDP je donio pogresnu odluku. U koaliciji sa DPS-om mogli su da racunaju na sigurne mandate i da ne brinu o politickom opstanku, makar jos neko vrijeme. Problem je sto bi se na taj nacin (opet) utopili u DPS, tako da prosjecan glasac ne vidi zasto bi glasao njih, a ne DPS. Takvom politikom su sebe i doveli do… Više »

Nego što
Gost
Nego što

Nestaje daće bog !

Skojevka
Gost
Skojevka

Nestaje. Jer su zloupotrijebili Draginjine potpise koje ljudi njima kao partiji nijesu zeljeli da daju. Imaju na desetine takvih potpisa koje su predali DIKu bez saglasnosti za njihovo koriscenje.

Burin
Gost
Burin

Jutros si Filipovicu uletio na klizav teren pricom o Bosnjacima I Muslimanima koje i ne pominjes. Siguran sam da ce Mrkojevicima (I ne samo njima) nece svidjeti jutrosnji tekst.. Ja ne poznajem ni jednog( ne tvrdim da ne postoji), koji se osjeca I pise kao Bosnjak. Radi se o ljudima koji se osjecaju I pisu kao Muslimani ili Crnogorci islamske… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne treba biti isključiv, možda ima neko i ko je došao iz Bosne. Slažem se da je njih vjerovatno manje

Prosecno radim
Gost
Prosecno radim

E bas zbog takve asimilatorske politike i pokusaja da se Bosnjaci podijele na Muslimane, Bosnjake i Crnogorce muslimanske vjere Vas iz Sdpa i DPs a nikad ne treba da glasamo.

Eto tako
Gost
Eto tako

SDP bez Draginje ne postoji!

Blok V
Gost
Blok V

Ne sprdaj se, zbog nje ne postoji

Eto tako
Gost
Eto tako

Akcenat je na Draginji(ipak je zasluzila nase postova je zbog borebe u Skupstini),ne na SDPu.Svakako da ne postoji odavno

Mašan Perov
Gost
Mašan Perov

Eto tako, ako je tako, vala neka se ugasi ovoga časa i da ne dočeka 11.jun, a mi zdravo bili. Ajde, obraza ti,
preslušaj onaj snimak sa Cetinja. Onako, tri puta dnevno, navr 8 ura!

Trile
Gost
Trile

Tako je ,šta su mislili čobani da mešetare a da nju intelektualku i borkinju za Crnu Goru da kompromituju.?Časno podnijela ostavku ali i ove čobane gurnula u ponor.

lena
Gost
lena

Nakon odlaska spavača iz SDP, podrška SPP je dokaz da su na pravom putu! Nek je srećno i dugovječno! Zapad neće DPS u vlasti, jedino SDP može sačuvati crnogorske interese. Glas za DPS je bačen glas

MNE083
Gost
MNE083

ne lupetaj lena!

Cetinjeok
Gost
Cetinjeok

Jedini gori od SDP-a je DPS sa satelitima i Filipovicem kao “nezavisnim” poznavaocem politickih desavanja

luka
Gost
luka

SPP je zeljela smijeniti Djukanovica koji je najvise unistio sjever a i Cetinje. Ostali su vazda principjelni i zube pokazali i Uri i PES-u kad su mogli puno profitirati. Nema principjelnije partije od SPP. A SDPu zelim da ne luta vise i ne okrece se svako malo ako oce podrsku.

Perjanik
Gost
Perjanik

Zapad neće DPS u vlasti, jedino SDP može
sačuvati crnogorske interese. Glas za DPS je
bačen glas. Ovaj čovjek sa Cetinja je pokazao zube DPSU i oporavlja prijestonicu.

Ananas
Gost
Ananas

A ti to znas :-)))

MNE083
Gost
MNE083

Taj je covjek izdao CG zato ce ta partija i nestati!!!!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Glasao sam SDP godinama i moja cijela porodica. Poslije lokalnih izbora na CT poželio sam da se ugase kao partija. To im od srca želim.

MarkoJ
Gost
MarkoJ

Trebao si onda podrzati DPS. Direktno, a ne glasas SDP a moslis Boga da podju sa onima koji su unistili CT.

Okson
Gost
Okson

E Bog ti dao Marko, sa botovima jedino ovako se može.

Posteno
Gost
Posteno

A, dje su poznati cetinjski milioneri?????
Budva, Pg, Becici, Bg
Sto hocete cetinjani, da vam drugi sredjuju grad,a vase parajlije bjeze na more i u Pg

Posteno
Gost
Posteno

Drzi se ti litijasa, razvedrilo je evo 3 godine. Pi

Atos
Gost
Atos

Povećali plate, diječije dodatke, besplatne udžbenike. Vrstili Državi Željezaru, Trajekt…treba i oko toga da se radi,naravno, najlakše je prodati.
Zaustavljen rat klanova, sitnica. Što zi ne uradiste vi ako je lako

MNE083
Gost
MNE083

Papagaj , oladi malo!

Tivat
Gost
Tivat

Dps je imso jednu priču, kao usmjerenu ako ksko du se primicaki izbori 30 08 Dps je išao ka naglo ja desno. A od konačnog pada Dps 30.08, ide potpuno desno. Odnosno, ono što je Dps mislio da je tebalo reći a ne žele oni to da kažu, to su davali Sdp da on kaže. Ali sada to sve rade… Više »

Sup
Gost
Sup

Interesantno je za vas gospodine Filipoviću jedino ko vam odgovara na političkoj sceni je Dps i sateliti. Ko god nije sa tom grupom za vas je predmet sprdnje i izdajništva. Zar nije Dps uništio svaku zdravu granu ovog društva, zar Dps i sateliti nijesu opljačkali sve što nije visilo o nebu, zar po vama niko drugi ne zaslužuje da proba… Više »

Jedan
Gost
Jedan

Pa nije bas tako. DPS iza sebe ima mnogo dobrih rezultata, htjeli to priznati ili ne. Ima i ogromnih mana i problema, ali nije da nista nije postignuto da ne moze biti dobar izbor, kada se ocistio od korumpiranih kadrova.

Damjanović
Gost
Damjanović

Sup, vi očito imate problem da razumijevanjem, Ljubo je mnogo puta u tekstovima ” napadao” DPS kao i danas kad se osvrće na SDP ciji je i sam clan bio i potpreśednik opštine Bd, nemojte samo pisati da bi pisali, Bravo Ljubo kao i uvjek odličan osvrt!

Podgorica
Gost
Podgorica

Ko je podijelio Dps..da nije Vučić. Ko je podijelio Sdp, Hrvate… da nije Vučić. Svaka partija nastaje sama, tako ide jedan period, onda idu koalicije. Svaka koalicija oko odbijanje ponuđene koalicije, pravi podijelu u patijuži, da li treba ili ne. Tada počinju nesuglsdice i onda se vremenom ide u odvajanja, podijelu patija. Tako je to svuda u svijetu, pa i… Više »

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Đe je Dps, a a nam priča da nas uvodi u Evropu. Da je Mliječni put on napravio. Da bi bio haos u svemiru da nije njega i slično.. fabriku čokolade, i onih novih 40.000 ranih mjesta.
Da bi se to sve obećalo potrebna je mašta, a da bi se u to povijerovalo, dovoljno je da si glup..

Sasa
Gost
Sasa

Ali zato samo genije veruje da će PES i DF da nas uvedu u EU

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Za Df je Milo javno rekao da mu je prihvatljiv, tako vidite to sa Milom. Podkušsj u duelu sa Mandićem

Dopamin
Gost
Dopamin

Završiće ti DF to 🙂

Send this to a friend