Kolumne

SFRJ je kriva za sve

Foto: YouTube screenshot

Piše

Dragan Markovina

Neovisno o sasvim drukčijim međunarodnim okolnostima – zahvaljujući kojima danas zapravo i ne postoji nešto što podrazumijevamo pod međunarodnom zajednicom, a što posredno dovodi do geopolitičkih sukobljavanja velikih sila na našim prostorima ništa se od ovoga ne bi događalo, niti bi taj sukob za ove krajeve bio pretjerano relevantan, da u korijenu svega ne leži dubinsko nezadovoljtsvo svih ovdašnjih nacionalista s činjenicom stvaranja federativne Jugoslavije. Smetao im je i smeta također i socijalizam kao društveno uređenje, ali primarno su bili i ostali usmjereni protiv načina na koji je KPJ riješila tzv. nacionalno pitanje.

Drugim riječima, sve što se danas događa, od sve veće prisutnosti radikalnog nacionalizma u Hrvatskoj, preko nestabilnosti Bosne i Hercegovine, odbijanja Srbije da se ozbiljno suoči sa svojom ulogom u devedesetima, a potom i prihvati posljedice te uloge, pa do nacionalističkih demonstracija u Crnoj Gori, pod krinkom borbe za religijske ciljeve i nemogućnosti da se konačno riješi status Kosova, izvire iz činjenice što svi ovdašnji nacionalizmi misle da ih je Jugoslavija u nečemu zakinula, tvrdoglavo odbijajući razmisliti ozbiljnije o tim stvarima.

Začarani krug

Razlog zbog kojeg im je nemoguće iskoračiti iz začaranog kruga iracionalne mržnje, samozavaravanja i u konačnici iz potpunog poraza ljudskosti, je taj što prošlost i politiku ne promatraju kroz to kakav one imaju utjecaj na konkretne živote konkretnih ljudi, nego su isključivo fokusirani na teritorije, odnosno na ideologiju krvi i tla. Odatle i tolika, normalnom čovjeku nezamisliva, potpuna odsutnost bilo kakve empatije prema stradalima.

Iz vizure nacionalista ništa ne znače činjenice o značajnom podizanju životnog standarda, opismenjavanju, razvoju gradova, afirmaciji ženskih prava, skoro punoj zaposlenosti, uvođenju opće zdravstvene zaštite i visoke razine zaštite radničkih prava, općem podizanju razine obrazovanja i na koncu, onoga što bi im trebalo biti najvažnije, o značajnom demografskom rastu svih jugoslavenskih naroda u socijalističkom razdoblju.

Ne, njih isključivo zanima na koliko teritorija imaju ekskluzivno pravo, pa makar kompletan narod u kojeg se zaklinju radikalno osiromašio, počeo izumirati i iseljavati, a država se počela raspadati po šavovima.

Nova situacija

Iako mi je takva nacionalistička logika duboko odbojna, nju se još racionalno moglo pokušati razumijeti s početkom devedesetih, kad se nacionalistima moglo činiti da je njihovo vrijeme nastupilo i da mogu pokušati uzeti što više.

Međutim, nakon sveopćeg ne samo civilizacijskog poraza kojeg su doživjeli i bijede u koju su odveli vlastite narode, nego i nakon što svim nastojanjima unatoč, nisu uspjeli promijeniti avnojevske granice, koje je čitav svijet priznao kao relevantne, potpuno je nejasno zbog čega misle da će im danas uspjeti ono što nije tada kad su bili na vrhuncu i imali slobodne ruke da silom pokušaju ostvariti svoje planove. Istina je da danas imaju novu situaciju u vidu nepostojanja međunarodne zajednice i manje-više otvorenu podršku Rusije, ali istovremeno imaju znatno nepovoljniju situaciju na terenu.

Što nas dovodi na fundamentalnu razliku između Jugoslavije i onih koji uporno pokušavaju razgraditi njeno nasljeđe. Socijalistička Jugoslavija je, bez obzira na brojne nedosljednosti i izostanak političke demokracije, čitavo vrijeme pokušavala uvažiti svih, odatle i obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine te Crne Gore, kao i autonomije Vojvodine i Kosova, dok nacionalisti na priznaju da postoji itko drugi osim njih i njihove nacije. Odemo li korak dalje, njihova netrpeljivost prema Jugoslaviji i njenom nasljeđu izravno je vezana i uz antifašistički karakter te zemlje, koji je bio u izravnoj suprotnosti s fašističkim karakterom suvremenih nacionalizama i njihovih idejnih prethodnika iz Drugog svjetskog rata.

Revizionizam i granice

Imajući sve ovo u vidu, dva glavna pravca nacionalističkog djelovanja su povijesni revizionizam i pokušaji promjene granica, pri čemu je bitno za napomenuti da su svi nacionalizmi jednako usmjereni ka revizionizmu, dok su na promjene granica isključivo računali srpski, hrvatski, te na koncu albanski nacionalizam.

Sve to nas dovodi do današnjeg stanja na ovim prostorima, a ono je presudno obilježeno sporim rješavanjem statusa Kosova te pokušajima destabilizacije Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ovi problemi proizlaze iz činjenice što srpski nacionalizam i dalje nije u stanju napraviti tri stvari. Prva je preuzimanje odgovornosti za pokretanje ratova za jugoslavensko nasljeđe i još bitnije, za strašne zločine koji su u ime tog nacionalizma počinjeni. Drugi, koji proizlazi iz prvoga, je nespremnost da se promisli o tome da je, primjerice, međunarodno priznanje Kosova izravna posljedica takvog djelovanja u devedesetim. I treća, realno najbitnija, je nemogućnost da se prihvati zajednički život s drugima na prostorima koji su stoljećima nacionalno izmiješani.

Sve ovo ne znači da zanemarujem pogubnost strukturalnog hrvatskog nacionalizma koji je napravio sve da onemogući značajniji povratak Srba u Hrvatsku ili bošnjačkog koji se postavlja kao eksluzivni tumač prošlosti i budućnosti Bosne i Hercegovine, te građanskog koncepta te zemlje, ali oni ili uopće ne pokušavaju utjecati nastanje u drugim zemljama ili ne rade to konkretno i logistički.

Rasplet

Mi u ovom času ne možemo sa sigurnošću reći kako će se rasplesti stvari u vezi Kosova, Crne Gore i BiH, ali možemo s velikom vjerojatnošću pretpostaviti kako će sve tri zemlje ostati u ovim granicama i međunarodno priznate, usljed čega je jedino zapravo bitno u kakvim će odnosima živjeti narodi unutar tih zemalja.

Oni mogu odlučiti živjeti u stalnom antagonizmu, koji bi bio najgore rješenje, u mirnoj koegzistenciji kao nekom srednjem rješenju ili u zajedništvu i drugarskom životu, što.se čini najmanje izvjesnim nakon svega, ali ako je moglo pola stoljeća, nema razloga da se tome ne teži u nekoj dugoročnoj perspektivi.

Da bi išta od dvije posljednje stvari bilo moguće, srpski nacionalizam bi za početak trebao barem prihvatiti činjenicu da su sve tri zemlje međunarodno priznate, da su višenacionalne i da je kvaliteta života puno bitnija od prava na ekskluzivno prisvajanje određenog teritorija. Posve je zapravo nevjerovatno da se nakon toliko poraza i posljedičnog egzodusa Srba iz mnogih krajeva, još uvijek inzistira na istom modelu ponašanja, očekujući neki drugi rezultat.

Čak je više tužno, nego nevjerovatno.

26

avatar
1000
14
12
0
 
24
SINDON58Neokarantanac007Mmmm
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
007
Gost
007

U TITOVO VRIJEME JEDINO JE SRBIJA ,TAD BILA NORMALNA

SINDON58
Gost
SINDON58

007 To nije JUGOSLAVIJA VEC LAZNA JUGOSLAVIJA JEST. VEC VELIKA SRBIJA OD 1918 DO1990. SRBIJA MOGLA BI DA BUDE VELIKA SRBIJA. TITO JE DAO 6 REPUBLIKE I VOJVODINU I KOSOVO.

Mmmm
Gost
Mmmm

Kumek, nije da su ti narodi stvorili tu zemlju.

zoka
Gost
zoka

ej ej..gdje je ona divna zemlja SFRJ da mi se vratiti samo na jedan dan i zivjeti u bratstvu i jedinstvu…bezbrizno

nik
Gost
nik

Gladajuci danasnja dogadjanja izgleda da je Tito bio u pravu…

REŽIMSKI PORTAL
Gost
REŽIMSKI PORTAL

Đeca iz vrha sfrja su i dalje na vlasti i sinovi golootočkih dželata i titove udbe a roditelji su im uništili sfrj i svojoj đeci omogućili funkcije i enormno bogatstvo -: objasnite malo dublje i šire ako može bez demagogije i prikrivana nepobitnih činjenica

nenad mne
Gost
nenad mne

Pitaj Rista kako je dobio pasoš od te iste UDBA-e!

vesko
Gost
vesko

SFRJ je samo posledica prve velike gluposti na ovom prostoru KSHS.Od toga je sve krenulo.

Titobog26877
Gost
Titobog26877

Nikad vise komunizam i komunjare. Izrod kao sto su i ustase

Stari
Gost
Stari

Nemas ti pojma

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Ha ha mora da ideš na litije.

4G5G
Gost
4G5G

Hibridni Rat 🤔🤔🤔🤔ko je bolji STALJIN lenjin tito nesto poput Kiki golubovic hibrid ili masa koja ne služi nicemu u fizici🤭 stanisic iz Podgorice isti Problem 🤭

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

Jeste našli koga ćete intervjuirati!!! Relikt komunizma!!! Bravo!!! Tako ćemo naprijed!!??

Prosvijetljenje
Gost
Prosvijetljenje

Relikt komunizma je dizanje porušene i ratom opustošene zemlje iz pepela. Relikt komunizma je i izgradnja fabrika i radničko samoupravljanje. Relikt komunizma je i izgradnja škola, bolnica, puteva i domova kulture. Relikt komunizma je i bratstvo jedinstvo. A što ste vi ponudili. Bratstvo ubistvo. Ah da, i vjeru u Boga, izmišljenog lika kojem se molite i đivite u strahu od… Više »

karantanac
Gost
karantanac

e trebalo je tebe da intrvjuiše

Sramotan covjek
Gost
Sramotan covjek

Jos ovakvih strucnjaka.Ovo su novokomponovani istoricari.cija ce ..NAUKA..trajat.zajedno sa Rasroderovom.Adjicevom i Andrijadevica.toliko.koliko i DPS.

Blaki
Gost
Blaki

Ne, no ćeš nauku Amfilohija, pripovjedati.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

I crnogorski nacionalisti glasno govore da je zivot u jugoslaviji bio sto godina okupacije ! Jedino im se dopadaju rezultati popisa stanovnistva iz vremena sfrj na osnovu kojih su u crnoj gori bili gotovo samo crnogorci ! Problem je sto su ti rezultati istiniti koliko je bilo i istinito bratstvo i jedinstvo u sfrj !

nenad mne
Gost
nenad mne

“Crnogorski nacionalisti”??? Šta li će još ovi ljubitelji Turaka smisliti? (500 godina su se miješali, dobili zastavu, čak i I srpsi ustanak bješe uz aminovanje Porte…itd)

4G5G
Gost
4G5G

Jugoslavija ili juzni Sloveni svi radimo Beograd gradimo poput koloseuma

4G5G
Gost
4G5G

😂😂😂😂😂😂😂😂😂 TIPICNO ZA srbe kukaju za jugoslavijom ili JNA brani Vukovar od Hrvata 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂

TITOVO DOBA
Gost
TITOVO DOBA

ZIVJELA JUGOSLAVIJA

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Jutarnja doza antisrpske histerije …

Folender
Gost
Folender

Pa ce popodne da se javi jedan ovakav i jos mora jedan za laku noć i to je cdm.

.....
Gost
.....

Ovakvih doza vam treba vise, svaki dan , svako jutro…mozda jednog lijepog dana I shvatite poruku iz teksta. Bojim se da ce trebati puno dana, ali treba biti uporan. Za dobro vase I svih naroda iz bivse , jedine prave, humane, drzave na ovim prostorima – SFRJ.

Neo
Gost
Neo

svaka cast na komentaru,danas je Ristov fasizam osnovni problem covjeka koji ima koliki toliki IQ

Send this to a friend