Kolumne

Sholastika

Gimnazija Cetinje

Piše

Tatjana Tanja Zeković

profesorica

autor bloga tanjazekovic.wordpress.com

Obično je statistika, ta koja nas zamara na sjednicama, kada se svi zajedno okupimo da razmotrimo što nam je činitii i kakvo nam je iskustvo koje smo stekli prenoseći znanja, kakva su nam postignuća kao pedagoga, u antičko doba robova koji su dopraćali učenike u školu, kakva nam je relacija sa lokalnom zajednicom i Ministarstvom kao i NVO sektorom.

Da li je naša evidencija ostanaka i izostanaka dovoljno moćna brojka da nas podsjeti kako se samo vješto igramo škole uz sporazumni zavjet ćutanja svih aktera zamešateljnosti. Nadugo i naširoko razglabamo o brojnim kodeksima, jedan od posljednjih u nizu je vezan za pristojni izgled profesorskih prilika i debatu pro i contra poželjne figure. Sadržaj polako napušta formu i naša odjeća zakačena na štriku prosvjetnih očekivanja karnevalski smiješno štrči podsećajući da će karnevala biti još i bez nas.

Elem, vrijeme je da konstatujemo kako su hodnici naše škole sve akustičniji i sve jače odražavaju bat koraka prolazećih, sve širi za prolaz a sve uži za snalaženje u nekim za nas sasvim novim vremenima. Hoćemo li tim putem
uspjeti da prođemo ili se jednostavno provučemo sa zatvorenim kišobranom nadanja da ćemo iz škole zasluženo poći u penziju…

Cetinjska Gimnazija otvara svoja vrata ove godine 49 učenika, od mogućih 56 jer njih sedam nije uspjelo da se probije iznad bodovnog limita, te tako formira dva odjeljenja. Deceniju unazad ista škola je upisivala do 100 učenika. Tražeći odgovor na pomenutu problematiku u obližnjoj Tehničkoj školi dolazimo do nemile konstatacije da se iza veće brojke od 83 učenika i formirana četiri odjeljenja, uz ovogodišnje novoupisano medicinsko odjeljenje, krije 14 učenika iz Podgorice, mahom neupisanih u Medicinsku školu glavnog grada i prošlogodišnjih sedam učenika iz Budve, koji su upisani na smjeru špedicije. Pomenuta škola je sa prošlogodišnjih 64 učenika postala vlasnik devize dualnog obrazovanja sa obezbijeđenom učeničkom praksom, koju finansiraju Ministarstvo prosvjete i Vlada u prva dva razreda a kasnije zadovoljni poslodavac, te tako polaznicima škole omogućila instruktore i profesore u izabranim zanimanjima.

Cetinjska Gimnazija je poveća zgrada sa prizemljem i dva sprata, pa svojim gabaritom podsjeća na neka bolja i učenički brojnija vremena. Ovu zgradu dijeli sa Likovnom školom, koja ove godine upisuje veći broj učenika u odnosu na prošlu zahvaljući boljem marketingu. U prvom razredu je 27 učenika dok ukupnu učeničku brojku čini 25 putnika iz Podgorice, 13 iz Budve i njih 14 smještenih u Studentskom domu kao i 10 Cetinjana, dok su ostali, od njih 82 u privatnom smještaju.

Ni u Osnovnim školama nije bolja situacija, OŠ Njegoš upisuje 83 učenika i formira tri odjeljenja za razliku od LPO škole, koja upisuje 55 učenika, raspoređenih u dva odjeljenja u odnosu na prošlogodišnjih 62, a da ne pominjemo vremena, kad je ova škola imala ukupno 1.200 učenika. Kad bismo zakucali na vrata akušerskog odjeljenja bolnice  Danilo I rekli bi nam da je broj novorođenih Cetinjana u padu, kad bismo ušli u evidenciju migracija i emigracija otkrili bismo brojne razloge zašto naša kulturna prijestonica zatvara svoja vrata pred poražavajućom demografskom slikom. U međuvremenu nama, profesorskim prilikama ostaje da samo strpljivo sačekamo kraj u nedostatku časova do norme.

3 Komentara na "Sholastika"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend