Kolumne

Slučaj „Šavnik“ je fašizam. Danas tamo, sutra u čitavoj Crnoj Gori

Andrej Nikolaidis (Foto: Tone Stojko, Sa(n)jam knjige u Istri)

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Slučaj „Šavnik“ nije incident. To je ogledni primjer.

U Šavniku će partije Aleksandra Vučića, ako izbori ikada budu okončani, biti poražene. Zato te partije, iz nedjelje u nedjelju, izazivaju incidente zbog kojih izbori ne mogu biti održani.

Poruka je poslata i primljena: tamo gdje oni ne mogu pobijediti, suspenduje se demokratija. Izbori na kojima će oni biti poraženi neće biti održani. Ni danas u Šavniku, ni sutra u Crnoj Gori.

Da: oni nemaju namjeru održati izbore na kojima nisu siguran pobjednik. Nikad više, nigdje više.

Neko ovdje stvarno misli da će Beograd – koji Crnu Goru javno tretira kao dio Srpskog sveta, kako je i pravo, jer ona je to postala – dozvoliti da ova zemlja iz toga izađe u demokratskoj proceduri?

Izbora će biti onda i tamo gdje su oni sigurni u pobjedu. Najbolji način za to je: pretvoriti Crnu Goru u logor. Jer, kako je neko primijetio: na izborima u logoru, uprava logora je siguran pobjednik.

Postojaće samo one institucije koje su pod punom kontrolom Aleksandra Vučića. Ustavni sud? Može, ali njegov. U suprotnom, URA-ina Suada 18, ili 118 puta glasa protiv.

Bilo kakav „izbor“ nije moguć. „Izbor“ nije proces koji će pokazati volju glasača, nego procedura koja će potvrditi volju gospodara.

Slučaj „Šavnik“ je fašizam. Kristalno čisti fašizam. Ono što Vučićeve mizerne sluge rade u Šavniku, već je viđeno u Rimu i Berlinu.

Institucije padaju jedna po jedna. I one koje postoje, postaju izlišne, jer ne rade svoj posao.

I Ustav je pao.

Parlament, umjesto da bude brana diktaturi, sredstvo je za sprovođenje diktature.

Preostaje još ukloniti instituciju Predsjednika. To neće biti učinjeno u rukavicama. Naprotiv: oni žele što violentnije rješenje.

Za fašiste, svaki zakon i demokratska procedura ne samo da su nebitni, nego su prepreka. Bitna je samo „volja naroda“: ona je najstarija. A volju naroda razumiju i artikulišu, naravno, jedino oni: po pravilu nasilno.

Ogromnu odgovornost za to što institucije nisu imale ni malu snagu da se odbrane ima DPS. I to je već viđeno.

„Vlade Republike, počevši od Brüningove, kontinuirano su… posezale za članom 48, proglašavajući vanredno stanje i donoseći hitne dekrete više od 250 puta… Poznato je da je Vajmarska republika posljednjih godina bila neprestano u vanrednom stanju; manje je očita konstatacija da Hitler vjerovatno ne bi mogao doći na vlast da zemlja već gotovo tri godine nije bila pod režimom predsjedničke diktature i da je parlament bio u funkciji“ – piše Agamben u „Vanrednom stanju“.

Demokratiju koja funkcioniše teže je ubiti nego onu koja je malokrvna i fingirana: toliko je moralo biti jasno.

Nastavak uništavanja institucija i vladavina bez izbora, ili sa izborima koji to nisu – to je naša budućnost.

Umjesto fantazija o Deus Ex Machina rješenju i naglom povratku u normalnost, pripremite se za dugo potonuće u razne vrste nasilja, terora i destrukcije.

Ovo se zaista dešava. Ovo je istinski fašizam.

Tu je diktator. Tu je crkva. Tu je imperijalni projekat Srpskog sveta. Tu je ideja jedinstva, ideja stvaranja pravoslavnog „borbenog snopa“ (uzgred, neka bošnjačke i albanske partije nemaju iluziju: bude li formiran pravoslavni snop, vi ćete najebati). Preostaje još da do kraja disciplinuju krupni kapital.

Slovenački istoričar Božo Repe bio je u pravu. Da, fašizam na vlast najčešće dolazi u koalicijama, po pravilu u koalicijama sa liberalnim partijama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leon
Gost
Leon

Ova vlast neće nikad demokratskim putem otići u opoziciju!!! Branit će fotelje i Vučića po cijenu zivota, Ali ne svojih!

Umjesto da sluze Crnoj Gori u kojoj zive i dje su sve stekli oni hoće da je dijele kao plijen i nose Vučiću.

Andrej ovo nije samo fašizam nego više od toga

Seka
Gost
Seka

Nikoladisu imam osjecaj da bi ti jedva docekao da se ovaj od davnina napaceni narod pobije iz medju sebe. Hajde jednom daj vapaj da se narod pomiri. A ne ih pa bilo ko da je od njih nazivas da vpde fasoza, Pratim tvoje tekstove, nazalost ne s zadovoljstvoj, nego da makar u jednom tekstu pronadjem da napises nesto dobro za… Više »

Cudak cudni99
Gost
Cudak cudni99

Vidi, sa fasizmom se ne miri!! A iskreno, ono sto Andrej izbjegava da kaze, kad fasizam jednom dodje na vlast ne pobjedjuje se sa demokratijom… A sa Srbima nema niko problema, samo sto jako lose biraju svoje politicke predstavnike. Nismo se ni mi proslavili, ali ipak…

bljak
Gost
bljak

“dva tvoja naroda”? Crnogorka??? Ajde, tutanj, ne blesavi se!

Leon
Gost
Leon

Seka u pravu si. Upitaj se ko posvadja taj narod? Ne samo u Crnoj Gori. Treba li da ti napisem?

Mijo
Gost
Mijo

Sigurno hoće kad to bude tako!

Monarch
Gost
Monarch

Sretno bilo FASISTO.Sad me tuzi jer mislim i sto gradjani Savnika.

Lipi
Gost
Lipi

A sta to četnici iz Šavnika misle?

sani
Gost
sani

Bosnjaci Albanci i ostali gradjani sluge DF-a ustajte patrioti Crne gore i rusite ovo nezakonje

terazijski
Gost
terazijski

Kad nepravda postane zakon, otpor postane obaveza. – Tomas Džeferson

Mitar
Gost
Mitar

Nevjerovatno cime se zanose bosnjaci, albanci i prije svega SVI muslimani!!!!Cudo jedno da ne kapiraju da , kako god okrenes, njih mrze vise no nas!!!?

expert123
Gost
expert123

Potpuuno je u pravu posebno za albanske i bosnjacke partije , ni za njih nece biti mjesta kada vucu vucicevci ostvare sve ciljeve. sada im jos trebaju zbod navodnog privida demokratskog imidza i u inostranstvu. U tim partijama ne t treba da imaju nikakvih iluzija u tome.

RobertW
Gost
RobertW

Perfektna analiza i perfektna dijagnoza, ali nema te spoznaje i nema tog poniženja i nema te prijetnje koja će bar 30.000 Crnogoraca izvesti na proteste. Nasuprot tome, uvijek će radije odabrati konvertitstvo i pri tom još naći hiljade razloga koji to opravdavaju.

Laban
Gost
Laban

Ne znam što si ti gledao.Svi protesti Ima nas koji su bili u jasno odremeom terminu,da nisu celodnevni ,kao ovaj zadnji ,bili su fenomenalni.Na tome prostoru nije bilo većih skupova.Od mosta Blaža Jovanovića do rasksnice kod Hiltona puno.

Istina
Gost
Istina

Dno od teksta, čak i za njega.Ni zarez o tome zašto ljudi prekidaju izbore i šta im smeta, pa neki komentar toga. I još se drvi o fašizmu. Fašizam nije ako prekidate izbore na kojima imate lažno upisane birače iz drugih opština, po 50 na jednoj adresi. Fašizam nije kad prekidate izbore na kojima o vašoj opštini odlučuju autobusi i… Više »

RobertW
Gost
RobertW

Šta je sa Vučićevim “izbornim turizmom” u drugim opštinama?

Vmmk
Gost
Vmmk

Šta bi bilo da su u Nikšiću spriječili izborne turiste iz Trebinja, Bileće i svekolike Srbijr ? Marko Kovačević ne bi gledao funkcije, eto to.

sramotno
Gost
sramotno

Vi, čiji nik je “Istina”, prosipate takvu demagogiju da ni kokošja pamet to ne bi mogla ozbiljno prihvatiti. Imate izuzetno loše namjere…

Laban
Gost
Laban

Oni su isti upisali stotine u Šavniku,a suština je da je to zakonski dozvoljeno.U ne bi im smetalo da su voleli da dobijaju.Oni su prije 4 kruga puštali glasanje skoro do kraja i tu im je njihovva računica rekla da gube.Od tada prekidaju u ranu zoru.Ružna je priča u kojoj se Apostoli žele prikazati kao moralne gromade.Znamo se.

Glava
Gost
Glava

Zamisli, premijer predlaze da se poniste izbori u Savniku, preciste biracki spiskovi, pa sve ispocetka. Hocemo li tako i u Podgorici, Niksicu, Herceg Novom? Ne, samo u Savniku gdje izvjesno DPS pobjedjuje

Send this to a friend