Kolumne Petak, 08.12.2023.

Slučaj Valerije Saveljić

Dobro jutro! Veoma lako smo prešli preko činjenice da je glavni zviždač u cijeloj priči oko Verice Maraš gospođa Valerija Saveljić po tvrdnjama njenog tadašnjeg poslodavca Plantaža u kratkom vremenu od ove državne firme prihodovala 600.000 eura. Danas Saveljić u državnoj firmi EPCG ima platu od 2800 eura.

Ne zaboravite da se priključite našoj Viber zajednici u kojoj dijelimo informacije u realnom vremenu i direktno odgovaramo na vaša pitanja. Potražite nas na ovoj aplikaciji

Slučaj Valerije Saveljić

Dok se glavni medijski resursi u ovom društvu troše na analizu učinka vlasti koja je smijenjena još prije tri godine, nove elite grabe da iscrpe i to malo resursa što je Crnoj Gori ostalo. Dok je fokus oštrice i iz Beograda novopristiglih kadrovskih i novčanih resursa novina i TV Vijesti na tome što je činjela vlast o kojoj su građani dali svoj sud, vlast novih snaga na lokalnim i državnom nivou nastavlja sa rasipanjem.

Juče iz Beograda prekomandovani urednik  u Vijestima kolonijalnim manirom uči crnogorske tviteraše da je patriotizam skupljanje smeća, dok njegova koleginica Žaklina Tatalović iz glavnog štaba na Kosovo ide u maskirnoj uniformi i izvještava sa zastavom Srbije u gro planu.

Dok preturaju i hiljaditi put prepričavaju pažljivo kurirane transkripte SKY aplikacije, nove vlasti zapošljavaju, putuju, večeraju i ručaju našim parama. Sebi raspoređuju plate vrijedne hiljade i hiljade eura. Umjesto da ostave tužilaštvu i sudu da se time pozabavi, jer su građani o tome svoj sud dali. Prije više od tri godine(!).

Posebno me je dotakla vrijest o plati gospođe Valerije Saveljić koja sada prima 2800 eura mjesečno u gubitašu zvanom Solar Gradnja. Tu je prekomandovana iz još jedne nebulozne državne firme Procon koju je DPS napravio za sinekure najzaslužnijima. DPS napravio ovi nastavili da voze. Tačno mi padne na pamet da nam treba jedan Miliej da sve te birokratske parazitske budalaštine od državnih kompanija i agencija počisti. Jer upravo te i takve konstrukcije jedu prosperitet i potencijale jednog društva.

Gospođa Saveljić je paradigmatičan primjer novih elita. Kliše priča o strmoglavom uspjehu pokajnika iz bivšeg režima. Poput Marka Milačića, Valerija se u jednom trenutku naljutila na sistem i okrenula ploču. Razlika je što Marku nije produžen ugovor i nije dobio posao za stalno, a Valeriji su Plantaže prestale da sipaju šakom i kapom. Bukvalno. Tako smo, kad su presušili obujni izvori, preko Valerije saznali za Vericu Maraš. Dok su se dobro talili, svima je bilo dobro. Kad je gospođa Saveljić trebala da ostane bez milosti, krenulo se sa osvetom.

Došla je i smjena vlasti, i gospođa Maraš je malo bila i u zatvoru. Gospođa Saveljić je preko URE dobila manje unosne ali isto dobre sinekure. Gospođa Saveljić je shvatila kako sistem radi. Treba samo imati dara za arhiviranje i skupljanje kompromitujuće dokumentacije. I onda je iskoristiti u ključnom trenutku.

To je recept za uspjeh u novouspostavljenom sistemu vrijednosti.

Toliko za danas i za ovu neđelju. Ugodan vikend želimo. Čitamo se ponovo u poneđeljak.

S poštovanjem,
Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

60

avatar
1000
28
32
0
 
48
CRNOGORKA KOTORLenarewqOj mojaNikolino
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Ljubo, čitam skoro svaku tvoju kolumnu i mogu reći da CG dobro analiziraš i sve sto se dešava u njoj, sve tačno i detaljno.Podržavam svaku tvoju riječ.

Nikolino
Gost
Nikolino

Nije mi jasan ovaj dio sa Žaklinom Tatalović i Kosovom?

Tomo
Gost
Tomo

To je ona što se prije promjena 2020. redovno gostila u emisiji Načisto da prosipa priču o poštenju.

Sup
Gost
Sup

A VESNA??????

Laban
Gost
Laban

Bratić?

Oj moja
Gost
Oj moja

Pa to! Iste su. Ne zna se koja je više ošklapila. Jedna je procesuirana i ocrnjena u medijima, a druga i dalje šklapa i pošteđena je od Uraša…znači dno dna.
A i ti pitas?

Titogradski
Gost
Titogradski

Kapa njoj odlicno i njoj i svim borcima za tkz pravdu… sve go uhljeb do uhljeba

neko
Gost
neko

30% Crne Gore su Valerija Saveljic🤮😡Gledam u svom gradu svakoga dana te Saveljice koje su za vrijeme DPS nezasluzeno imali mnoge privilegije i bili clanovi te partije,ne zbog ideologije,no zbog interesa. sada su ti isti najglasniji kriticari DPS nepotizma,partitokratije i sl,a i medjuvremenu su presli u drugi tabor suprotne ideologije gdje opet uzivaju sve privilegije🤮 takvi ce sutra ponovo obuci… Više »

Orvelovac
Gost
Orvelovac

Zapitaš li se kad da se i partija u zavisnosti od afiniteta vođe mijenja ili je i sami DPS bio evo 33 godine na istim stanovištima. Ništa ti ne znaš. Ljudski je podržavati one partije koje u tom trenutku najviše cijeniš, ne iz ličnog interesa nego iz opšteg, jer da nije tako ne bi bilo demokratije nego tiranije. Ovdje svakako… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Cio depees je sastavljen od preletaca koji su se kleli u seselja i milosevica !

Cetinjanka
Gost
Cetinjanka

U pravu ste Ljubo, namagarceni su oni koji su glasali Uru. A jesu li namagarceni oni koji su glasali Dps prije njih toliko godina? U ovoj prici dakle, ima onih koji su namagarceni i onda i sada. Znaci duplo namagarceni. Mozda da ste bili aktivniji ranije u prosvijetljenju javnosti, ovih duplih magaraca ne bi bilo. Imali bi mnogo toga sacuvanog.… Više »

rewq
Gost
rewq

Niko ko je glasao dps nije namagarčen, oni su vrlo dobro znali za koga glasaju i zbog čega.
Niko nije ovdje naivan pa ni oni.

Ljubiša Grubiša
Gost
Ljubiša Grubiša

Ljubo Filipoviću, analitičaru… Ništa ti o proconu ne znaš kad ovako napamet pišeš. Ova država nema dovoljno stručnih kapaciteta za implementaciju projekata. Taj nam se kadar odliva, a neophodan je i tek će nam biti neophodan kad počnemo da koristimo strukturne fondove EU u velikoj mjeri. I umjesto da se implementaciona jedinica osnaži, ona se podriva sa mnogih strana. Think… Više »

Oj moja
Gost
Oj moja

Što? Valerija je think tank pa je bila u Proconu?
Aj ne dipri…

ех-Гастос
Gost
ех-Гастос

SKY is the limit.

Dopamin
Gost
Dopamin

Eto sendvajza za danas, nećeš ostat gladan. 👐

Kovač
Gost
Kovač

Imate stalno neke preletače ,koji kako neko vadi iz naftalina ,da bez njih se ne može i u sve se razumiju za platu njemačku naravno

Hogar
Gost
Hogar

Zaključak je skroz na mjestu,glasači ure jesu ispali magarci.Čak i veći magarci od litijaša jer od njih se očekivalo zbog oskudnog obrazovanja a glasači ure nijesu baš iz tih slojeva stanovništva.

Stefan_Ba
Gost
Stefan_Ba

A po kojem osnovu nazivas vjernike Spc ljudima sa oskudnim obrazovanjem? sta tebi daje za pravo? Koliko vidim ne radis nista, osim sto komentarises po ovom portalu

Dopamin
Gost
Dopamin

Zbog toga što niko napredan, moderan i zaista obrazovan ne bi dopustio to što ste vi dopustili. Kad se pozivaš na pamet barem daj neki dokaz iste.

Lipa
Gost
Lipa

Napredno, pametni, moderni , glasaju DPS😀

Betoven
Gost
Betoven

Naročito je ispao magarac onaj Kumara iz predizbornog spota sa Abazom, koji je objašnjavao kako on nije albanski četnik.

Stav
Gost
Stav

Nije ga on postavio ta Premijera no Milo i vi

Podgorica
Gost
Podgorica

Ona je bila u sukobu sa Vericom Maraš, koja je od njih dvije u zatvor a koja prima platu. To ti je odgovor na pitanje iz zadnje rečenice

Tuga
Gost
Tuga

“…ali mnogi koji su glasali i podržavali Uru su ispali magarci. U negativnom smislu magarci.” Pa šta? Bolje magarac nego podržavalac pes… Koja bi trebalo da bude razlika? A tekst je do lošeg zaključka, top presjek ubijanja 30og avgusta što je važnija javna poruka od mržnje prema građanima-nkama koji nisu Valerija korumpirana ili Isidora nelogična ili Milena izgubljena ili mnoge… Više »

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Carević je svaku svoju platu dao u dobrotvorne svrhe, pa ga ni jednom pohvalio nisu, jer nije bio za Dps

Barselona
Gost
Barselona

Ne smeta reći
A koliko je Carević uzeo od države? Pošto je “VELIKI VJERNIK” o tome se ne piše!

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Znsli hoćeš da daje platu, i još da radi mašinama džabe ali da daje plate radnicima. On je ogradio dio koji se od vazda zvao Carevića polje, nije pošao u Plav, no pred kuću. A i to odavno traži da legalizuje kao i svi drugi u CG da plati porez

Tuga
Gost
Tuga

A uzeo državnu imovinu i pride uzimao poslove tokom mandat. Onako marketing maska za ozbiljnu korupciju.

vesko nk
Gost
vesko nk

A kako Carević dođe do para u vrijeme DPS a. Što bi rekao Jakov kako si ti ono baš glup.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Radio je, ona ko koje za Dps bio pa ga angažuje sa radi

neko
Gost
neko

jeste,davao je hiljadu eura svakog mjeseca PRED KAMERAMA,a u isto vrijeme je sklapao poslove u milionski iznosima😡🤮 jednom rukom daje sitnis,a drugom grabi milione😡

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Da, treba i da daje plate i da zatvori svoju firmu. I da za dvije godine kada ode sa te pozicije da opet kupije mašine i da traži radnike

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

On treba u zatvor da završi.

DarthVader
Gost
DarthVader

Svaku svoju platu dao u dobrotvorne svrhe,a uzeo desetine miliona na drzavne poslove. Ma ajde.

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Da je išta ikad uzeo, a da imate osnova. vi Vesna Medenica, Katnić, Veljović davno bi ga uhapsili.
Za dio ispred kuće koji je ogradi podnio je zahtihev za legalizaciju kad i svi

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Kako je zaradio tu platu,legalno ili nelegalno .Pitajte građane Budve kojim se sve mahinacijama bavi nasilnik.Je li odgovarao za učinjeno na Belvederu u Cetinje ?

Demosten
Gost
Demosten

Ljubo naravno kdi u svako jutro napadaš Srbiju, ali nisi jutros napao Crkvu, i Djokovoća a gradi se Hram u Budvi

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Znao sam, a neka si mi, Ljubo, još jednom ponovio da sam ispao magarac. Tako to u Crnoj Gori biva kome god da daš glas.

Blok V
Gost
Blok V

Okrenu li ploču Duško Marković, oće straanku da osnuje. Kako njega to Dps sistem naljuti

Irishman
Gost
Irishman

Kakvi fini komentari,znači ako pripadate “oslobodiocima” iz 2020 možete da primate platu i 10.000 eura i da kradete do mile volje sve se prašta jer “što su oni prije činjeli”???Licemjerno društvo koje taman zaslužuje i Medenicu i dotičnu Saveljić…..

Orvelovac
Gost
Orvelovac

Bravo za komentar Irishman-u. Jedan od rijetkih valjanih koji objavi CDM

🩶KOTOR🩶
Gost
🩶KOTOR🩶

“Sve te birokratske i parazitske budalaštine od državnih firmi i agencija…”
Odlična konstatacija ! Takvi žohari nam pojedu budžet i napredak.

Tivat
Gost
Tivat

Smeta ti plata te Saveljić a ne smetaju ti plate koje dan danas uzimaju Dps kadrovi koji su smenjeni i koji ne rade.Ne smetaju ti njihove otpremnine. Kada su vidijeli Dps direktori da Dps gubi, usvojili su svaki u svoje preduzeće otpremninu. I ako se smjeni mora da dobije 40, 50 ili 100.000. To ono kao u kladionice kada pokriju… Više »

🩶KOTOR🩶
Gost
🩶KOTOR🩶

Uzmi sendvič,udahnite duboko, smiri se i pročitaj ponovo moj komentar!

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

@kotor, opet dijelite sendviče, a ima li goriva?
Udahni duboko, smiri se, i pročitaj da nije odgovor na tvoj komentar, poslat je kao komentar na čitav tekst, a i poslat je ranije…

🩶KOTOR🩶
Gost
🩶KOTOR🩶

Ako su vas na litije ičemu naučili.3,14

Laban
Gost
Laban

Kako reče oni su smijenjeni,arhivirani,procesuirani,neki i zatvoreni,pa što bi se bavili njima kada nas ovi novi još jače kradu.I samo jedno pitanje :koga sad plaća mafija da bi ga korumpirala,ove nove na vlasti ili DPS koji se ništa ne pita?Ili mafija više ne postoji?

zoran
Gost
zoran

Jos kad ne biste gospodine novinaru koristili neke strane rijeci pa bih sigurno vas clanak bolje razumio

Demosten
Gost
Demosten

Dps vlast je otišla u ostavila u jeku rata Klanova, 60, 70 možda i 100 mrtvih.
I naravno da će mediji da se bave time kad su dva Dir. Policije u Ziks, dvoje predsjednika Suda, tužioci…

Laban
Gost
Laban

Bojim se da ćemo je tužbe da padnu jer su tanke,a o Veljovića su navodno pričala treća lica u SKY komunikaciji,pošto je on nema.Pošto Vijesti ništa nisu objavile to je jasan znak da nemaju ništa,kao ni za Stojanovića.

Nikola
Gost
Nikola

“To je recept za uspjeh u novouspostavljenom sistemu vrijednosti” a vidjeli smo Ljubo kako izgleda 30 godina DPSa i njihov recept

Tuga
Gost
Tuga

Nema više opravdanja kroz prizmu DPS. Ovih četrdeset mjeseci je pokazalo da su df i ura i kmerići htjeli samo da budu dps 90tih.

Hahahaha
Gost
Hahahaha

Koja je razlika između Valerije Saveljic i Irene Radovic?

Bravo
Gost
Bravo

Nema je! Podrzavam!

Nikola
Gost
Nikola

hahaha. Od svih problema u drzavi Ljubo pise o Valeriji. Nista nije napisao o Medenici i prijetnjama koje je Medojevic dobijao preko kriminalnih klanova

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Nije ti interesantna Medenica jutros.
Da se neki zahtihev uputi da se vrati na poziciju, makar dok te kredite vrati.
Treba pitati ima li i Veljović neki kredit da vraće

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Petak, ovo je pripremljen tekst od ranije, za vikend se ne radi, a u ponedeljak Medenica nije novost… Neće to niko primijetiti

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Da onda kad više be bude tema, on će tada dva reda od toj temi, lukavo.
A onda i u tom tekstu 80%,napadati Srbiju, Crkvu…

Lena
Gost
Lena

Nije vratila 150 hiljada iz Plantaža.

Send this to a friend