Kolumne

SPC je u Crnoj Gori imala monopol

Jasmin Agić

Piše

Jasmin Agić

Kada je već poprilično ljut i rezigniran uvredama koje su mu upućivane od strane najviših crkvenih velikodostojnika, u jednoj televizijskoj emisiji rekao da je Srpska pravoslavna crkva posljednji institucionalni nosilac ideje “Velike Srbije”, pojašnjavajući kako njena teritorijalna organizovanost ne poštuje administrativne granice država i slijedi imaginarnu liniju “idealno velike srpske države”, crnogorski predsjednik Milo Đukanović nije ni slutio kako je u frenetičnom trenutku bijesa uspio opisati stvari jasnije nego je to pošlo za rukom bilo kome u protekle tri i više decenije.

Pokušaji da se na otvoren način umiješa u proces demokratskog odlučivanja Srpska pravoslavna crkva pokazala je da malo drži do državne autonomije Crne Gore, a otvoreno protivljenje zakonskim prijedlozima, kojima bi se trebalo riješiti pitanje crkve i crkvene imovine, samo je produbilo jaz između predstavnika crnogorske vlasti i velikodostojnika SPC-a.

U pozadini sukoba, u kojem se predsjednik Milo Đukanović nazivao svakojakim imenima i osporavala sama autentičnost crnogorske nezavisnosti, krije se želja Crnogoraca da obnove autokefalnost svoje crkve, ugašene koncem Prvog svjetskog rata dekretima o stvaranju Jugoslavije. Taj proces Srpska pravoslavna crkva ne vidi samo kao način da se Crnoj Gori povrati uzurpirana imovina već kao otvoreno suprotstavljanje ideji “Velike Srbije” od koje najviši crkveni velikosdostojnici nisu nikada odustali.

Zakonsko definiranje rada vjerskih zajednica za SPC je neprihvatljivo iz mnogo razloga, a jedan je i taj što su crkvene strukture, u dosluhu sa nosiocima državne vlasti diljem bivše Jugoslavije, djelovale dosta autonomno i izvan zakonskih regulativa. Smanjivanje “srpske države”, kako su iz SPC-a gledali na Jugoslaviju, donijelo je niz praktičnih problema ali ideološka odanost projektima stvaranja jedne velike i homogene Srbije nije nikada prestala biti aktuelna, govori književnik i publicista iz Beograda Tomislav Marković.

SPC je i ideološki instrument

“Imam utisak da crkvenim jerarsima Srbija u sadašnjim granicama (koje nisu baš strogo definisane) deluje nekako sićušno, pa ne bi imali ništa protiv da se država malo proširi. Na primer, patrijarh Irinej Republiku Srpsku ne smatra entitetom kao sav ostali svet, već ‘najmlađom srpskom državom’, što je u više navrata govorio. A stvaranje Republike Srpske smatra činom Božje volje. Kad je Ratko Mladić osuđen u Hagu, Irinej je tu presudu nazvao đavoljim delom.

Za mnoge iz vrha SPC Mladić i Karadžić nisu zločinci, već srpski heroji. Uostalom, nisu im uzalud crkveni jerarsi davali duhovnu i političku podršku sve vreme dok je trajao rat, podržali su ih i kad su odbili mirovni plan kojim bi bio okončan rat, dakle SPC je bila za nastavak rata”.

Slom Miloševićeve politike primorao je dobar dio srpske intelektualne elite da “taktički odustane od ideje velike Srbije” pa su utočište za svoje političke aspiracije našli u djelovanju SPC-a kaže historičar iz Beograda Milivoj Bešlin, napominjući da je najotvorenije politički crkva djelovala upravo u Crnoj Gori pa i gubitak tog “teritorija” doživljava kao svojevrsnu političku i ideološku katastrofu.

“SPC nije samo crkvena organizacija, već je nesumnjivo ideološki i politički instrument. Kada je Miloševićev velikodržavni projekat poražen, a on sam procesuiran, srpska politička elita je taktički odustala od ideja čije smo manifestacije videli 90-ih godina kroz ratnu politiku i pokušaje realizacije projekta velike Srbije.

Međutim, iako je politička elita taktički odustala, pre svega pod pritiskom preuzetih međunarodnih obaveza, SPC i jedan nemali deo intelektualne elite je nastavio da zagovara velikodržavne ideje srpskog nacionalizma, kako bi sačuvali projekat kao i narativ o njemu. U tom smislu je svojim političkim i javnim delovanjem, retorikom i ideološkim obrascima SPC ostala “noga u vratima” velikosrpskog projekta. Takve svoje namere najotvorenije je manifestovala upravo u Crnoj Gori gde je imala ne samo veliku političku i ekonomsku moć, već i neku vrstu monopola.

Derogiranje tog monopola, što će se verovatno desiti usvajanjem novog zakona, smanjuje se mogućnost da se postignu politički ciljevi kojima neskriveno teži i SPC i jedan značajan deo intelektualne i političke elite u Srbiji, a to je stav da je crnogorska nezavisnost privremena, državnost upitna, a nacionalni, državni i kulturni identitet nepostojeći”.

Crkva i država “u smifoniji”

Pogrešno bi bilo misliti da je Srpska pravoslavna crkva jedina institucija koja otvoreno radi na promovisanju ideja “Velike Srbije”, kaže Marković, ali zasigurno je jedna od rijetkih koja još uvijek, u geografskom smislu, djeluje izvan granica Srbije jer svojom teritorijalnom organizovanošću prelazi administrativne barijere koje su uspostavljene stvaranjem postjugoslovenskih država.

“Predstavnici raznih drugih institucija, recimo brojni univerzitetski profesori, zagovaraju ideju objedinjenja tzv. srpskih zemalja u jednu državu, poveliku Srbiju. Ideja o srpskom kulturnom prostoru koju lansira Ministarstvo kulture pomalo podseća na crtanje novih granica i na ambicije da se uređuju stvari u susednim državama.
rednost SPC u odnosu na ostale institucije je geografska, njene eparhije se nalaze i po drugim državama, po krajevima koji su bezecovani kao delovi koje treba pripojiti Srbije, jednog lepog dana, kad se za to ukažu povoljne političke prilike. Da parafraziram jedan politički slogan iz 90-ih, gde su srpske eparhije – tu su srpske zemlje”.

Kada govori o djelovanju SPC-a Bešlin ističe kako ni sama crkva nije monolitna organizacija, ali naglašava da onaj vidljiviji dio mnogo agilnije promovira političke ideje i smjelije se koristi savremenim diskursima komuniciranja.

“Pogrešno bi bilo čitavu SPC posmatrati kao monolitnu organizaciju sa jedinstvenim stavom. Među samim vladikama postoje razlike i to ne samo kao rezultat suprotstavljenih interesa u borbi za moć, već i kao rezultat različitih ideoloških orijentacija. Vladike koje mi najčešće viđamo u medijima su veoma predane svom političkom radu, ali postoje i one koje svoje religijske obaveze stavljaju iznad političkog delovanja.

Takođe, ja ne vidim previše ‘borbe za autonomiju’ crkve, naprotiv. Pre vidim težnju da crkva i država u ‘simfoniji’ i sinhronizaciji vode borbu za ciljeve koji su formulisani pre svega u političkom diskursu”.

Činjenica je da je SPC nosilac veoma retrogradnih ideja i da mnogi njeni klerici sanjaju “Veliku Srbiju”, a gdje god se razmišlja o toj ideji uvijek postoji prostor da se kreira atmosfera haosa i nestabilnosti, kaže Marković.

Praviti haos i političku krizu

“SPC deluje i u Čikagu, Beču, Sent-Andreji… pa tamo ideja Velike Srbije nema neku prođu. Doduše, da je Srbija svetska velesila, a SPC verska organizacija te sile, pitanje je kako bi jerarsi razmišljali, verovatno ne ovako skromno, već u stilu krilatice ‘Srbija do Tokija’. Ideja Velike Srbije je živa u mnogim duhovima, među intelektualcima, političarima i crkvenim velikodostojnicima. Tamo gde još uvek postoji neka šansa da se napravi haos, nered, politička kriza – kao u BiH i Crnoj Gori, tamo se ta ideja održava u životu i u crkvenim krugovima”.

Tragično je, zaključuje Marković, što se mnogi srpski nacionalisti, pa tako i oni u redovima SPC-a, još uvijek nisu pomirili sa realnim političkim stanjem u regiji. U Crnoj Gori te će njihove namjere vjerovatno biti osujećene pa će se preostali prostor za njihovo neometano djelovanje svesti na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

“Problem je što se nacionalistička bratija, kako crkvena tako i laička, nije pomirila sa realnim stanjem u regionu, oni granice smatraju provizornim, a nezavisnost država kao što su BiH i Crna Gora privremenim incidentom koji treba promeniti i vratiti Crnu Goru u srpsko okrilje, a od Bosne otcepiti Republiku Srpsku kao, što reče njihov guru Dobrica Ćosić, ‘preskupu, ali jedinu političku i ratnu pobedu srpskog naroda u drugoj polovini 20. veka’. Uskoro će i u Crnoj Gori nestati mogućnost za destruktivno delovanje SPC, uticaj mitropolita Amfilohija i njegovih čauša biće sveden na bezopasnu meru. Onda im ostaje samo BiH i, naravno, Srbija – u kojoj se svaki potencijalni projekat modernizacije i normalizacije društva koči pozivanjem na Kosovski zavet. Daleko su vremena kad će taj famozni Kosovski zavet biti zamenjen Novim zavetom, bar u SPC, ako ikada dođu”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milija
Gost
Milija

Dosta su oni nas maltretirali, sad malo mi njih.

Rajan
Gost
Rajan

…neces ti ni jednog vjernika Pravoslavne crkve matletirati, a ni svesteno lice u Crnoj Gori, pa da imas slonovska .uda. ….

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Izuzetno dobar tekst
Opisano pravo stanje i ideologiju SPC
Svaka čast tekst vrijedne sadržine

Lazu nas
Gost
Lazu nas

Mrznja CDM JE TOLIKO uhvatila maha da MILO mora na drugarskoj osnovi popricati SA NJIMA.. ..Vala precera CDM sa davanjem prostora KO CE VISE mrznju siriti….
Polakote de prikocite malo

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sta ima neki Jasmin da prica? Isto toliko me interesuje misljenje sa madagaskara.

Podgorica
Gost
Podgorica

“Vjenčavam te Srpsko more sa slobodom Crne Gore” reče Kralj Nikola ulazeći u oslobođeni Bar

Lazu nas
Gost
Lazu nas

Dobro doso gospodaru…odgovorise njegovi
podanici

Mladen
Gost
Mladen

Ovo je uzasno. Mržnja koju imaju ovi srbomrsci je katastrofalna. Zar ovo nije sijanje vjerske i nacionalne mržnje. A ovaj sto ovo piše je običan špekulant i spiner. Ovo veze sa istinom nema.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Ne znam je li gore ako stvarno tako mislis, ili ako se pravis da tako mislis.

Klicevski Zbor
Gost
Klicevski Zbor

Spc je vjerska samo po imenu. Obicna politicko-poslovna organizacija.

Podgorica
Gost
Podgorica

Tako su i Turci misli, ali Ona sačuva ime na obim prostorima jezik, pismo. Sve ono što sada sami nudimo na izvolte

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Izgleda sa je srpska šihta na CDM.
Srpska smjena …

Komi
Gost
Komi

I druga je srpska, samo poturčenih Srba

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Ajde Komi, stvarno nema smisla da ovako pišeš …

Ljubav vlada
Gost
Ljubav vlada

Veli časna i poštena Al Jazeera iz Katara, sa regionalnim sjedištem u Sarajevu,gl. urednikom koji je završio studije šerijata u Indoneziji i Jasminom Agićem analitičarom… Sve prijatelji i braća pravoslavcima. Oni to iz dobre namjere jer vole Crnu Goru kao što su im je i preci voljeli

Qrte
Gost
Qrte

E Džasmine, Džasmine, od srca ti želim što ti pravoslavnima. Analitičaru naš, lojavi

вјерник
Gost
вјерник

Лупета, лупета!

Toni
Gost
Toni

Zašto ne objavljujete komentare koji kompromituju “analitičare” čije umotvorine objavljujete? To što sam pitao čime se bavi autor, rešavate brisanjem?

Špijunsko Čevo
Gost
Špijunsko Čevo

Zato što su DPS portal

Reg
Gost
Reg

Kad vidiš ove, ove “prijatelje” Pravoslavlja, odmah znsš da tu đe su oni ne treba da budeš

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Beogradska partrijasija nema sustinske veze sa Pravoslavljem.

Danko
Gost
Danko

Milo ljut i rezigniran??? Aj dobro nek ti bude! Samo ga ti potcjenjuj, mada to najvjerovatnije namjerno radis!!!

ND
Gost
ND

Apsolutno sam pristalica građanske i demokratske CG,ali treba imati smisla,pameti i ukusa da komentarišete tuđu vjeru,u koju se ne razumijete.

Filipini
Gost
Filipini

Neće oni ko entarisat bilo koju vjeru, samo će Pravoslavlje, neće druge. A Pravoslavlje može, jer smo im otvorili put sami, a sve kao u ime Crne Gore

Radule S
Gost
Radule S

Autor ne komentariše dogme pravoslavlja nego uplitanje SPC U državotvornost Crne Gore i politikanstvo.Uostalom Za razliku od komšiluka Crna Gora je država građana a ne pravoslavna džamahirija

Filipini
Gost
Filipini

“Nije šija no je vrat”

Klicevski Zbor
Gost
Klicevski Zbor

Budni ste do kasno u spc?

Podgorica
Gost
Podgorica

Sobzirom da se radi o 95% Pravoslavaca u Crnoj Gori, uvjek ima ko odhoboriti

ND
Gost
ND

Pogrešno poređenje! Ajde da vidimo šta če da se desi da kojim slučajem pravoslavni svještenik prokomentariše kritički bilo što što je vezano za islam. Nastala bi pomama!

Pop iša uDuklju
Gost
Pop iša uDuklju

A dobro si se ti šetio,Džasmine,da gledas ko ima monopol.
Kako bi bilo da se ateisti i inoverci bave svojim poslom i svojom vjerom? Ne bi bilo loše,sigurno.

Marv
Gost
Marv

A kakve to veze imas sa pravoslavljem? Brini brigu o svojoj vjeri.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Zezate li Vi nas sa ovakvim likovima?

Striko Brnabick
Gost
Striko Brnabick

Ne Djuro,samo vas vrcemo na livadu dje ste vi nas Crnogorce iscerali 1918

Marko
Gost
Marko

Srpska sva istorija je potpuna laz o Kosova po
Ka do danasnjih dana

Atos
Gost
Atos

Reci to Njegošu da laže, svi se uglavnom na njega pozivaju

Istoka dukljans
Gost
Istoka dukljans

Maša,Maša….ti ne znas gje si supalj,a ne sta je laz a sta istina.
Ne uci se historija od juce ,niti od Šerba,Papovića i Andrijasevica…

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Ajmo onda da krenemo od
Dobrice Ćosića Srbina
I da počnemo od onoga što je napisao za Srbe…

Djuka mucavi
Gost
Djuka mucavi

Jasmin…haha

ИЗАЂИ МАЛА😆😆
Gost
ИЗАЂИ МАЛА😆😆

Ko je ovaj?

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Kompleksašu, vratio si se ?!!?

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Pošteno!!!

Striko Brnabick
Gost
Striko Brnabick

Eto tako

od-mila.
Gost
od-mila.

Jene mladi,ili nijesi čuo ili si prečuo,gromada od Pavelića živio i hranio se i oblaćio se i ono jada što nije uspio naučiti,znaš gdje,u majčici SRBIJI.Tup,Tup pa bezbroj puta.I unaš opet na koncu što će da bude,isto štp i 1945.

mačor
Gost
mačor

Promjena Ustava,priznanje Kosova,spustiće Srbiju na zemlju,nikad više Velike Srbije,ni izlaska na Jadran(nikad više srpskog mora,ostaju im potoci i rijeke).

Sistem
Gost
Sistem

Kada bi se izdjelia 10 puta bila bi veća od CG

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Tako je Sistem + “Kosovo” …
A śedi … zar nije Srbija do Tokija….
A ne .. sad je Srbija do Kosova !!!!

Sistem
Gost
Sistem

Za CG nije 4 nahije

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Sistem … ovo je 21. vijek.
Malo je CG veca od 4 nahije.
A dje je velika Srbijica ???
Reci … napiši …

Sistem
Gost
Sistem

CG je malo veća kažeš od 4 nahije, pa to ti i kažem, sila. A komšije dam sa juga najavljuju ukidanje granica, “redom se krave ližu”. Da li si bekada čuo za tu poslovicu, i da li znaš što znači

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

@Sistem,
A dje je velika Srbijica???
Pusti se ti juga i komsija i poslovica …

(18)➕
Gost
(18)➕

Ne vidim poentu komentara?

Mitrofan
Gost
Mitrofan

A đe si Jasko, momčiću baš te pominjemo đe si i oćeš li da nam ovo što Papović i Jovanović ne umiju, ti objasniti… Jasko

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Reci Agiću što misliš o Njegošu prvo, pa o Grbu, pa Zastavi, a iz toga ćemo lako zaključiti čiju stranu držiš i zašto, “spuštavah se ja na vaše uže”

Vladika⛪
Gost
Vladika⛪

O Njegosu kao filizofu svi umaju isto misljenje.
O Njegosu kao piscu/pjesniku razlicita misljenja postoje, neka su objektivna, neka sasvim subjektivna.
O Njegosu kao drzavniku, za njegova vremena su mislili sto o Milu danas.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Da, Turci isad i onda, ali Crnogorci ne već se uvjek ponosimo sa njim

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vladiko, Njegos je vrhunac crnogorstva, i srpstva. Kraj citata.

Niks
Gost
Niks

Dzaba vam je da cete prsnut,ulazit u crkve necete:-):-)

Lovcenski
Gost
Lovcenski

Aj ti put pod noge pa za Srbijicu i ne sjekiraj se za ostalo.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Niks … Ti i tvoji stw podstanari u crkvama.
Brzo ce fajront, druze …

Đonović 10 eura
Gost
Đonović 10 eura

Jasmine, da ja postavim muftiju u Azerbejdžan a ti da našaraš jednu kolumnu, koliko tražiš?

Lovcenski
Gost
Lovcenski

Batali se demagogije Cedomire.

Đonović 10 eura
Gost
Đonović 10 eura

Meni je svejedno, ako si ti jeftiniji, uzmi pero!

Joko
Gost
Joko

Sve cestitke na odlicnoj analizi.

joko
Gost
joko

Nosi li ovaj rolku.

Send this to a friend