Kolumne

Srpstvo sve i svuda – ispod crnogorskog imena

Miladin Selić

Piše
Miladin Selić, investigator
Kijev (Ukrajina), Beograd (Srbija)

U tekstu uoči obilježavanja Dana državnosti Crne Gore u Srbiji pod naslovom “Lisica dlaku mijenja, a ćud nikada” iznijeto je niz činjenica i upozorenja o alarmantnom stanju unutar i oko crnogorske zajednice u Srbiji.

<<<Lisica dlaku mijenja, a ćud nikada<<<

Tekst je pogodio u centar i dogodilo se najavljivano, ipak sa neočekivanom završnicom koja u potpunosti ogoljava protivnike crnogorskog identiteta lukavo skrivene ispod crnogorskog imena, kao i njihovo licemjerno ponašanje nesvojstveno mentalitetu naroda kojeg lažno predstavljaju.

Ispostava političkih partija SNS i SPS, Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji dosljedno sprovodi program etničkog inžinjeringa crnogorske zajednice u toj državi. To je očito bilo i prilikom obilježavanja 13. jula. Od nekoliko manifestacija koje je savjet direktno ili indirektno organizovao u Vojvodini, u ovom tekstu fokus će biti događaj organizovan 10. jula u Lovćencu,po mnogo čemu specifičnom mjestu  u crnogorskom iseljeništvu.

Kao formalne organizatore manifestacije u seoskom Domu kulture savjet je u prvi plan gurnuo Narodno udruženje Crna Gora i njenog novog predsjednika, mlađanog studenta Aleksu Giljena, i novoosnovano Udruženje Crnogoraca Lovćenac koje vodi predsjednik IO nacionalnog savjeta Nikola Muhadinović. “Crna Gora” je osnovana prije 5-6 godina od strane članova vjerske zajednice koju predvodi Artemije raščinjeni srpski vladika sa Kosova, dok Muhadinovićevo udruženje finansira SPS Ivice Dačića.

U sali koja prima nešto više od 200 posjetilaca najmanje je bilo stanovnika Lovćenca. U to se lično uvjerio autor teksta koji je svoj boravak na “identitetskom frontu” u Srbiji iskoristio da prikupi što više relevantnih informacija sa lica mjesta. Na manifestaciji nije bilo opštinskih i
pokrajinskih zvaničnika, kao ni diplomatskog predstavnika matične države. Od poznatih crnogorskih suverenista koji su proslavili Lovćenac, ni traga. Sve je izgledalo čudno, nadrealno. Polovina prvog reda je bila rezervisana za specijalne goste, mlade srpske desničare okupljene oko
Lava Grigorija Pajkića i njegove organizacije “Stub” koja baštini parolu “Srpstvo sve i svuda”.

Pored Giljena i Muhadinovića tu su bili i predsjednik nacionalnog savjeta Dragoljub Malović, njegov zamjenik Ljubiša Simović, kao i Aleksandar Damjanović iz udruženja Crnogorska kulturna mreža iz Nikšića. Kao gost iz Crne Gore i predstavik DPS-a predstavljen je izvjesni Balša Vujošević.

U programu je nastupilo opštinsko folklorno društvo “Njegoš”, prepoznatljivo kao društvo za sve i svakoga, imajući u vidu da mijenja identitetske oznake na crnogorskim kapama od slučaja do slučaja. Članovi tog društva su odbili molbu novinara da se fotografišu pored bisti kralja Nikole i Njegoša koje se nalaze na platou ispred Crnogorskog kulturnog centra.

Nekoliko dana kasnije Giljen je sa Narodnim udruženjem “Crna Gora” pristupio organizaciji “Stub” u kojoj su pored “pink” voditelja Pajkića i Mihajlo Janjić iz Futoga, Nemanja Starović, Vučenović i drugi javnosti poznati mladi desničari bliski proruskim stavovima. Giljen je
postavljen za rukovodioca odbora te organizacije u Lovćencu.

Interesantno je da je ova po svemu čudna proslava Dana državnosti dijelom finansirana od strane Uprave za dijasporu Crne Gore. Jedna ukrajinska poslovica kaže: “Od samog početka razmišljaj kakav će biti kraj.” Nadamo se da će ovaj događaj biti nauk za institucije iz Crne Gore, jer kada su iseljeničke organizacije u Srbiji u pitanju moraju posebno biti obazrivi.

U Lovćencu 10. jula 2019.

Da Lovćenac ostane ono što jeste, mjesto za ponos crnogorskih iseljenika, pobrinulo se Udruženje Crnogoraca Srbije Krstaš koje je 13. jula na dostojanstven i patriotski način obilježilo Dan državnosti Crne Gore. U Crnogorskom kulturnom centru je održan edukativni čas za mlade o značaju velikog datuma crnogorske istorije, a ispred centra oko bisti kralja Nikole i Njegoša, koje je Krstaš ranije postavio, svečano je otvorena renovirana Ljetna pozornica. U čast Dana državnosti donirano je 150 knjiga Crnogorskoj biblioteci i čitaonici i obezbijeđeno ljetovanje u Crnoj Gori za 25-oro djece iz crnogorske zajednice u Vojvodini. Delegacije Krstaša i društva Princeza Ksenija položili su cvijeće na spomenik palim borcima u NOB-u.

Otvarajući “front” u malenom Lovćencu negatori crnogorskog nacionalnog, državnog, kulturnog, vjerskog i jezičkog identiteta u Srbiji su agresivno krenuli u realizaciju završne faze etničkog inžinjeringa potomaka crnogorskih iseljenika u toj državi. Za taj naum na raspolaganju su im značajna sredstva iz budžeta Srbije, Nacionalnog savjeta “crnogoraca” i desničarskih organizacija, kao i puna medijska i organizaciona logistika. Posebno ružna i tužna je uloga pojedinih članova crnogorske zajednice koji skriveni ispod crnogorskog imena obavljaju prljavu rabotu protiv svoje postojbine, ne razmišljajući o sramoti koju će ostaviti svojim potomcima.

Kamen u njihovoj asimilatorskoj cipeli su oni koji su uveli crnogorski jezik u službenu upotrebu u opštini Mali Iđoš i koji su omogućili opremanje i funkcionisanje Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu, imresivne institucije sa kojom bi i Cetinje bilo ponosno. Žulja ih i Crnogorska biblioteka i čitaonica sa sjajnim nacionalnim knjižnim fondom, biste kralja Nikole I i Petra II Petrovića Njegoša, i 15 godine tradicije nalaganja badnjaka sa svještenstvom CPC.

U interesu i za dobro očuvanja crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta u zemlji i dijaspori o svemu navedenom treba dobro razmisliti.

22

avatar
1000
10
12
0
 
21
JooZ.....zzzz.slanikCrnogorciSuSrbiRagnar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasilije Dž.
Gost
Vasilije Dž.

Pajkić je komičan lik, bezopasan, ali ovaj Janjić i kompanija su poznati po upadima na javne tribine, prekidima konferencija za štampu. Klasični desničari, mladi fašisti srpski. Publika i učesnici u programu to sigurno nijesu znali, ali su organizatori odgovorni. Taj savjet, Giljen i Muhadinović i ko još već su to sigurno znali i namjernio ih doveli da kompromituju Dan državnosti… Više »

Milica
Gost
Milica

Ako su u prvom redu stavili Lava Pajkića i njegovu ekipu, onda to nije bio crnogorski skup.

Vidak L.
Gost
Vidak L.

Treba prenijeti tekstove M. Selića i Oksane Vuković o moigracijama Crnogoraca na istoku u 19 vijeku koji se objavljuju u ukrajinskom časopisu. Vrlo poučno, mada je i ovo važno..

TALOG
Gost
TALOG

E koja si ti nezbalica.Bog ti upomoc.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Tesko svakom milogorcu ko procita Gorski Vijenac 😂😂😂

NURKO
Gost
NURKO

Vele Njegos kad je pominja Kakaricku Goru mislio je na 4 nahije ahaaaaaaaa

Ragnar
Gost
Ragnar

Zasto, pa zar ti mislis da romanticarski stihovi iz proslih vjekova u zanosu o oslobodjenju juznih slovena mogu mene i ostale napraviti Srbinom? Zeo mi je sto ne mogu ni Njegos i Nikola ustati danas, pa zar ti mislis da oni ne bi bili za samostalnost i napredak svoje zemlje?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ragnar to su stihovi o istorijskom dogadjaju u Crnoj Gori bracane. Naravno da ne bi za samostalnost posto nema vise osmanskog carstva i htjeli su Veliku Srbiju.

slanik
Gost
slanik

vidji CSS stihovi su stihovi, nije dokumentarni film, a imaš i još jednu grešku, neeeee veliku srb. siguran budi da to nijesu htjeli, nećeš nidje nać dokaz za tu tvoju LAŽ,, no su mislili zajednicu južnih slovena

Joo
Gost
Joo

@SrbiSuTurci……jadan si ti u svojoj glavi….verovatno su tako razmisljali i one vase od kojih su cetnici potekli koji potpisase sa Nacistima…….

Z.....zzzz.
Gost
Z.....zzzz.

Tako je. A pisac ovog = trbalo bi da zna ==Drzavni inditet << je jedno (iCg. to niko ne negira) a istoriski , klturni , jezicki pa trdiicija ivera nesto sasvim drugo , e sad ako ovo = nije srpsko <<, pa cije je <<<<nisu valda oni koji se zovu (Grnogorci . Hercegovci , Boosanci ) pali sa Marsa ili… Više »

Joo
Gost
Joo

mislis da bi Njegos isto pisao da je video pravo lice srbijanaca 1918.-e godine……budi siguran da ne bi…..ali znate vi to srbijanci…..zato vam je teritorija sve manja svaki dan….a uskoro kako ste krenuli nece vas biti ni da stanete pod onu Tarabicevu sljivu…..kako sejes tako zanjes….a vama sve trulo…….

Investigator
Gost
Investigator

Stenli, provaljen si odavno… A država Srbija i Crna Gora ti spremaju poklone. A očekuj i tužbe uskoro za lažno predstavljanje, uvrijedu, povredu ugleda časti itd. Skupilo se sve moj Stevoviću, došlo je vrijeme za naplatu i onih temelja CPC u Lovćencu, i za Muhadinovića, Giljena i ostalih obmanutih ljudi od strane tebe. Ni biste Vladike Rada ni Kralja Nikola… Više »

Rade radi
Gost
Rade radi

Teško našima po toj Srbiji, iskrenim našima Crnogorcima. Teško im od nesoja naših i pizme crnogorske. Ima nas svakakvijeh, zato je dobro da se zna đe je ko i što čini. A ovi na ovu sliku se neće zastiđet, debeo im je obraz.

Drale
Gost
Drale

Vidite vi ovo korito rijeke Tare moji srbi i crnogorci..vidite Bukovicu,limenku,telekom,koverat,ove male plate i ovaj haos..droga ovolika sto se djeci prodava..to rijesite pa posle i srbujte i crnogorujte

mi-ti i crnogor
Gost
mi-ti i crnogor

drale, glavno da jos ne znas jos da si jedan od 5 miliona zaj***ih

Jež
Gost
Jež

Odavno ste, Vi, Drale stvorili novu naciju, koja, već traje najmanje sto gorina, i ona je za vas jedino i važna-ta se nacija zove KORITANI, a sastavljena je od nekadašnjih Crnogoraca…..razasutih po zemlji Srbiji.Ima ih i Crnoj Gori, a korita im puni Srbija.Puni su ponosa što pripadaju toj naciji i jedni i drugi.

Kapetan Ricudis
Gost
Kapetan Ricudis

Da se ne lazemo smetaju vama one zastave zajedno spojene,jer se danasnje novodukljanstvo zasniva iskljucivo na antisrpstvu. Sve ovo drugo je prica za malu djecu.

Pisac
Gost
Pisac

Bolje ti je ćutati nego ovako lupati gluposti.

Danko
Gost
Danko

Lazi ti sam sebe ko ti brani? Valjda tako lakse podnosis poraze zla koga predstavljas?!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

“Investigator”!!!
Oplakah 😂😂😂

mi-ti i crnogor
Gost
mi-ti i crnogor

Podgoricani kazu”nikad se ne veselio”

Send this to a friend