Kolumne

Šta je to sport danas

Razloga ima mnogo i teško ih je pobrojati. Radeći na monografiji pod nazivom „Sport danas“, očekivao sam da će neko od mojih uvaženih kolega, koji imaju ogromno iskustvo i znanje u ovoj oblasti, napisati bar jedan tekst na ovu temu. Ali, svako od njih želio je da pokuša da se bar malo „locira“ na nekom užem području sporta, a u okviru zadate teme. Međutim u sportu, kao što je poznato, nema „užeg područja“, zbog njegove velike disperzije i multidisciplinarnosti. Zato je nemoguće iz tolikog portfolija napisati i samostalni članak, a kamoli u jednoj rečenici dati odgovor na pitanje – šta je to sport danas.

Kao što sam kazao, razloga je mnogo i teško ih je pobrojati, ali svakao jedan od njih jeste taj što se još ne zna koliko sportova postoji! Bavio sam se ovom temom – pronađeno ih je oko 150! Nacije, sa svih pet kontinenata, predlažu da se u programe olimpijskih igara uvrste novi sportovi o kojima se malo zna, pa se i olimpijski programi mijenjaju. Pretpostavljam da će se sve češće mijenjati i dopunjavati. Svjedoci smo i koliki se pritisak, u tom pravcu, svakodnevno vrši prema organima Međunarodnog olimpijskog komiteta, kako bi se program olimpijskih igara širio novim sportovima, a time i disciplinama.

Jedan od razloga je i taj što su sadržaji većine sportova inkompatibilni. Na primjer, ako se radi samo o elementarnim biomotoričkim dimenzijama, za svaki sport teoretski postoji vrlo dobro definisana dominantna vrsta naprezanja, kao i njena kvantifikacija u fazama treninga. Ako bi naslov jednog članka bio „Sport danas“, onda bi za svaki sport u svim državama trebalo ukazati na tipične nedostatke, odnosno odlike, kako bi se samo za dominantnu biomotoričku dimenziju mogla dati odgovarajuća ocjena na zadatu temu. I to samo po sebi govori koliko je široka oblast sporta.

Odgovor na pitanje šta je to sport danas može se potražiti i na primjeru tema: Interdisciplinarne osnove sporta i  sportske pripreme, Tehnologija rada u pripremi vrhunskih sportista ili Sport u svijetu. Naravno , i za ove i ostale teme postoji neiscrpan prostor za dalja istraživanja.

Sport danas može se posmatrati i sa aspekta promocije nauke i istraživanja u sportu, sa posebnom pažnjom kako da se približi široj čitalačkoj populaciji. Teme kojima se može posvećivati pažnja  uključuju motivaciju, pristupe, vrijednosti i odgovore, adaptaciju, učinak i zdravstvene aspekte ljudi koji se bave fizičkom aktivnošću, kao i odnos fizičke aktivnosti i načina života prema zdravlju, prevenciji i starenju. Ove teme se kao što je opšte poznato istražuju na interdisciplinarnoj osnovi i povezuju naučnike iz svih oblasti sportske nauke, kao što su prilagođena fizička aktivnost, biohemija, biomehanika, hronična oboljenja i vježbanje, treniranje i sportski nastup, doping, obrazovanje, inženjerstvo i tehnologija, ekofiziologija, etika, vježbanje i zdravlje, vježbanje, životni stil i fitnes, rodni odnosi u sportovima, rast i razvoj, ljudska učinkovitost i starenje, menadžment i sportsko pravo, molekularna biologija i genetika, motorička kontrola i učenje, muskularna mehanika i neuromuskularna kontrola, muskularni metabolizam i hemodinamika, ishrana i vježbanje, pretreniranost, fiziologija, fizioterapija, rehabilitacija, istorija sporta, sportska medicina, sportska pedagogija, sportska filozofija, sportska psihologija, sportska sociologija, treniranje i  testiranje i…

Sportski naučnici bi danima mogli pisati o dijagnostici kontrole praćenja, bazičnim antropološkim karakteristikama, specifičnim antropoloskim karakteristikama, parametrima specifičnih takmičarskih efikasnosti, sportskoj formi, o hijerarhijskoj strukturi sporta – modelu. Danima bi pisali o metodici treninga funkcionalnih sposobnosti, o planiranju i programiranju sportskog treninga, o specifičnostima treninga mladih sportista, kao i o istom kod zena, o ciklusima u sportskom treningu i o dijagnostici treniranosti sportista. Pa o svemu tome u pojedinim sportovima, a nakon toga i u određenim sportskim disciplinama. I tako, istraživanjima i pisanju o sportu – nikad kraja, ali ipak odgovor – sve je to sport danas.

Autorski tekst redovnog profesora Univerziteta Crne Gore, predsjednika Savjeta za sport Crne Gore , sportskog naučnika i priznatog teoretičara prof. dr Duška Bjelice

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
milivoje
Gost
milivoje

Bio sam među boljim studentimBio sam među boljim studentima na Fakultetu za sport u Nikšiću. Ne mogu da vjerujem da za profesora Bjelicu neko može ovako da izmišlja i komentariše. To mi liči na jako loše ljude koji i sami  znaju da nije to tačno. Lično znam da je privilegovan bio ko je mogao biti u društvu prof. Bjelica. Da… Više »

Student
Gost
Student

Poštena reforma univerziteta
Poštena reforma univerziteta mora početi sa preispitivanjem izbora u sva zvanja posljednjih godina! Bjelica je izabran sa predatorskim radovima i plagijatima! Neki čak nijesu imali nikakve radove (Živko), neki su izabrani preglasavanjem, a neki voljom rektorke i vladajuće garniture! Neki su nezakonito nostrifikovali rusku diplomu kandidata nauka kao doktorat! To je naša relnost, na žalost…

Student
Gost
Student

Nebitno je za Duška što se
Nebitno je za Duška što se svašta šuška! Valjda će ga nekad neko istražiti „po dubini“ (kako on voli da kaže). On ne zna ni padeže, a vodi državni univerzitet!

Student
Gost
Student

Posljednjih godina upisano je
Posljednjih godina upisano je preko 20 Albanaca sa Kosova doktorske studije! Oni uspješno prolazesve nivoe odlučivanja na UCG, sa radovima na albanskom jeziku. Njih svi koji su odlučivali – vjerovatno razumiju, kao i raritetni mentor i član komisija Bjelica.

Student
Gost
Student

Letimičan pogled na „naučne
Letimičan pogled na „naučne monografije“ Bjelice pokazuje da se radi o skupim koricama u koloru i jeftinoj, odnosno – nikakvoj „nauci“! Jer, nasumice su naslaganii novinski tekstovi, sa obiljem fotografija, grbova, reklama knjiga i časopisa…

Spaso
Gost
Spaso

Prof. Bjelica nije održao ni
Prof. Bjelica nije održao ni jedan čas u zadnjih osam godina. Protiv njega studenti godinama pišu žalbe i prigovore, koji nikad ne dolaze do Senata (na nedržanje časova, bahato ponašanje, neuvažavanje mišljenja, ucjenjivanje i udvaranje).

Spaso
Gost
Spaso

Spisak sponzora koji podržava
Spisak sponzora koji podržava privatnu Bjelicinu NVU – samozvanu „Crnogorsku sportsku akademiju“ pokazuje način na koji se lako i bez odgovornosti uzima državni novac! Valjda je tako zaradio mnoge nekretnine na veoma atraktivnim lokacijama.

Spaso
Gost
Spaso

Većina „naučnih“ članakaVećina „naučnih“ članaka Bjelice i družine obrađuju jednu istu temu: odnos visine i raspona ruku kod adolescenata na Kosovu!? Na predatorskoj listi je sedam radova Bjelice i koautora! Šest u časopisu Sport Science, a jedan u Acta Kinesiologica. Od prikazana 23 rada, šest je duplo prikazano! U (pre)ostalih 10 članaka Bjelica je samo u jednom članku prvi autor,… Više »

Ivo Zec
Gost
Ivo Zec

Volio bih da vidim IP adresu
Volio bih da vidim IP adresu gornjih komentara – KAO DA IH JE SVE ISTI COVJEK PISAO. Ocigledno je da ne voli mnogo cika Duska.

Marko Markovic
Gost
Marko Markovic

Pravo pitanje treba da glasi:
Pravo pitanje treba da glasi: Sta je drzavni univerzitet danas kad su na njegovom celu polupismeni difovac i nataknuta clanica dps-a bez naucnog zvanja? Ne postoji nijedan univerzitet na svijetu da su mu na celu ovakvi kadrovi koji su tu dovedeni da ga dokrajce u korist konkurentskog privatnog univerziteta.

Niksic
Gost
Niksic

Prije bih pojeo, ono sto se
Prije bih pojeo, ono sto se ne jede, nego procitao kolumnu, ovog plagijatora, kvazi-intelektualca…

Anonimni
Gost
Anonimni

Vrijeme koje izbaci ovakvog
Vrijeme koje izbaci ovakvog lika kao naučnika i redovnog profesora je mutno i glibavo vrijeme. Ovaj polupismeni penal rukovodi, zajedno sa prenemagušom, sa UCG i survaće ga u provaliju da neće biti ni osnovna škola. O njegovim ličnim kvalitetima najbolje mogu govoriti oni koji su ga poznavali ili ga poznaju. Najveći dio nije za javnost.

Anonimni
Gost
Anonimni

Je li ovo onaj sto je
Je li ovo onaj sto je doktorirao na temu “kako odskace lopta” hahahahahahahahahahh ah ahaha

Anonimni
Gost
Anonimni

Mozda je samo onaj Pesic sto
Mozda je samo onaj Pesic sto je 20 insekata i bubasvaba dobilo ime po njemu veci naucnik od Duska dr Bjelice…

Anonimni
Gost
Anonimni

“Autorski tekst redovnog
“Autorski tekst redovnog profesora Univerziteta Crne Gore, predsjednika Savjeta za sport Crne Gore , sportskog naučnika i priznatog teoretičara prof. dr Duška Bjelice” ahahahahahahaha ahahahahaha ahahahahaha

Simo
Gost
Simo

Zar ovaj nije u Spuzu!
Zar ovaj nije u Spuzu!

Anonimni
Gost
Anonimni

Da li neko zna gdje se moze
Da li neko zna gdje se moze vidjeti biografija ovog naucnika? Mene interesuje kada je i gdje zavrsio fakultet, ali su ti podaci očito nedostupni. Možda bi novinari – istraživači mogli da pomognu?

earth
Gost
earth

Da covjek ne povjeruje sta se
Da covjek ne povjeruje sta se sve objavljuje i kome se daje prostor …Da nije tragicno,bilo bi presmijesno.

Anonimni
Gost
Anonimni

nicim izazvan iznosi
nicim izazvan iznosi misljenje-ovo je primjer danasnjeg ekpserta

RS4EVER
Gost
RS4EVER

Sport je najbolja masina zaSport je najbolja masina za PRANJE PARA.U CG to je najunosniji biznis jer su ,,sportski radnici,,pokupljeni s ,,koca i konopca,, a mali je broj casnih izuzetaka.Primjer je samo ko vodi fudbalske klubove u CG.Ko su direktori fudbalskih klubova,ko su predsjednici istih,???!!! Kako na sve lopovluke koji se desavaju u FK reaguje prvi covjek te organizacije?? Zbog… Više »

Cezares
Gost
Cezares

Sport je ucjena ‘manipulacija
Sport je ucjena ‘manipulacija.Najveca mafija je u sportu I farmaciji.Neko je najbolji ,trenira a onda odluce da ga slome.Sports nema .Sve je veza mecevi kladionica.Vise ne gledam sport.

Anonimni
Gost
Anonimni

E ovo mu je neko napisao. On
E ovo mu je neko napisao. On koristi samo pola padeza vise od Mnga Pari sen Zemena

Anonimni
Gost
Anonimni

Tačno, tačnije ne može biti
Tačno, tačnije ne može biti.Njegov “naučni rad” ima naslov: “Identifikacija lokalnih korisnika spa usluga u budvanskoj rivijeri izvan glavne turističke sezone”. Za njega i njegove je identifikacija nauka, a ne posao policije.

Send this to a friend