Kolumne Utorak, 19.08.2023.

Svi Srbi u Jednoj Partiji

Dobro jutro! Govorom tokom proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Vučić je još jednom je demonstrirao svoj nagon za političkim uniformisanjem svih Srba na Zapadnom Balkanu. Po modelu: Ko nije SNS, taj nije Srbin.

Priključite se našoj viber grupi, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Svi Srbi u jednoj partiji

Gledam prije neki dan zgradu Opštine Bijelo Polje i istaknutu trobojku na njoj. Bijelo Polje je grad u kom je na vlasti DPS. Uče nas mladi DPS-ovci da je to dokaz tolerancije i suživota. Na bošnjački praznik, pored crnogorske bošnjačka, na albanski dan albanska zastava. Zašto onda ne bi na srpski dan zastava bila srpska. Na prvu zvuči logično.

Cvijeće i drveće. Ljubav i mir svuda oko nas. Samo postoji nekoliko velikih problema sa svim ovim. Ko je to proglasio 15. septembar za srpski dan? Da li je zakonom u Crnoj Gori, pa i u Srbiji taj dan proglašen za takav? Da li je taj praznik opšteprihvaćen među Srbima u Crnoj Gori kao njihov praznik? Da li je taj datum prihvaćen među Srbima iđe, prvenstveno u Srbiji –  ili je riječ o propagandnom partijskom prazniku, koji služi partijskom voždu da pošalje poruku diljem srpstva.

Drugo, ko je ikad na bilo kom tijelu donio odluku za proglašenje te zastave srpskom zastavom u Crnoj Gori. Albanska i Bošnjačka zastava su utvrđene kao zastave tih zajednica na nacionalnim vijećima. Ne sjećam se da je slična odluka donesena u vezi sa srpskom zastavom.

Ipak, slavljenje ovog praznika nije najopasnije za Crnu Goru i Crnogorce, nego je paradoksalno, najkritičnije za Srbe u Crnoj Gori.

Ako je DPS stvarno ikad imao namjeru da doaka srpstvu i svede ga na “pravu mjeru”, onda ok. Ovo je odlična strategija. Svesti Srbe na SNS-ovce. Jer DF, ZBCG nazovite ih kako hoćete – to i jesu. Franšiza majke partije u Crnoj Gori. Vučićev režim u Srbe ne ubraja one koji nisu lojalne partiji i vođi.

Na Kosovu je taj naum da se srpstvo stavi pod ekskluzivnu kontrolu SNS-a najbolje sproveden sa Srpskom listom. Ko nije SNS taj nije Srbin – taj je, u najboljem slučaju, Kurtijev Srbin. U Bosni i Hercegovini postoji lažni pluralizam, kao postoje vlast i opozicija, a u stvari riječ je o dvije frakcije bosanskog SNS-a koje se bore za milost vožda.

U Crnoj Gori je sve srpsko brendirano Vučićem. Njegovo ime stoji na ulazu u impozantnu Srpsku kuću u centru grada iz koje je Zdravko Krivokapić onomad proglasio pobjedu. Sada svakodnevno na Pinku slušamo o tome da “Srbi ne mogu u vladu”, a svaka ptica na grani zna da su i predsjednik i budući premijer Srbi. Samo im ne daju da budu Srbi. I nije u pitanju “zli Zapad” i Vatikan, nego im ne da Vučić. Nisu prošli test srpstva i poljubili skute vladaru. Moraju proći inicijaciju da bi im se vjerovalo.

Postoji i ritual. Tradicionalnim Badnjakom koji srpski lideri iz regiona unose u zgradu predsjedništva Srbije, prolazi se ritual inicijacije. Tako se ovjerava Srbin. Ko to nije prošao i nije kleknuo pred Vučića, taj će proći pranje po medijskoj mreži Srbije, koja dominira i Crnom Gorom i njenim javnim prostorom.

Nagon za monopolizacijom politike i medija, dao je rezultat u Srbiji. Tamo je sva politika i medijska scena uniformisana. Čak su i mediji koji nisu pod kontrolom Vučića gurnuti u ćošak i moraju da dokazuju “patriotizam”, pa Žaklina sa N1 ide na Kosovo u maskirnoj uniformi sa zastavom, a urednici opozicionih glasila i građanski aktivisti moraju javno da kažu da su Crnogorci Srbi.

Ako se Crna Gora kao društvo i država svih svojih građana ne otme ovom posljednjem napadu iz Beograda, budite sigurni da ćemo u narednih par godina imati predsjednika koji će na čelu države figurirati kao guverner oktroisan iz Beograda.

Nisam siguran da Milatović to nije, jer da nije bilo asistencije Srbije sa pasošem Spajića, on nikad ne bi bio predsjednik Crne Gore.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

 

59

avatar
1000
21
38
0
 
41
FeniksKt👆Vasojevkastefan_pgstefan_pg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Feniks
Gost
Feniks

Čuš. “Crnogorci Srbi”??? Hahahaha, kakva je to surogat nacionalnost…To je ni Crnogorac ni Srbin no amalgam koji može biti svašta po potrebi. Đe to ima da se od dva naroda napravi treći? Zamisli samo nacionalnost Italijan Marokanac… Najgori su oni koji ne znaju što su, jesu li Crnogorci ili Srbi. Ili su sociopate.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Svi srbi pod jednu šljivu. Ako Bog da.

Borko
Gost
Borko

E da je Ljubu da mu se vrati dps …

Načitani
Gost
Načitani

Evo nema više Mila ni DPS-a,dako sad počnu vještački Srbi voljet CG.

Peca
Gost
Peca

Srbijo majko i srba i crnogoraca. Jer da nije tako ne bi crnogoraca bilo onoliko u Beogradu.

posmatrač
Gost
posmatrač

Meni je samo žalosno sto Crnogorci i bore se samo još samo na Facebooku…..

Deki D 10 milio
Gost
Deki D 10 milio

Ima li crnogoraca .

roki
Gost
roki

Jadno je da nam Srbija bude uzor u bilo cemu .
Naravno da treba da tezimo zapadu. Ja nemam problem sa Srbima, Albancima…
Vazno je da vole ovu zemlju.

Mirko
Gost
Mirko

To sa pasosem je dobro ispalo na kraju. Da je Spajke presjednik, onda bi Milatovic bio mandatar, tj premijer…a onda znamo sto bi bilo. Ovako Milatovic ima ulogu saksije za peruniku, a za CG jos ima malo nade

Pero
Gost
Pero

Koja je to srpska zastava postavljena?
Nemojte da obmanjujete javnost!
Trobojka, crvena,plavetna, bijela sa CG grbom je crnogorska zastava.

Laban
Gost
Laban

Nije zvanično,s što neko voli ,to je druga stvar.

vesko nk
Gost
vesko nk

Pero ne mlati.Dobro znaš koje su zastave tradicionalno crnogorske.Koliko je barjaktara poginulo štiteći zastavu da bi ti danas mlatio ko Zoran Žižić svojevremeno crvena plavetna bijela a tradicija nam je crvena dominantno sa grbom.

Liberal
Gost
Liberal

Zastava koje nema u Njujorku ispred UN , nije ni crnogorska ni srpska. Moze biti samo partijska.

Mirko
Gost
Mirko

Jeste Pero stara! Ne aktuelna.

Načitani
Gost
Načitani

Moja nije!

Tajfun
Gost
Tajfun

Velikosrbi vuku veliki kompleks robovanja 500 godina pod Osmanlijama,oni su im i odredili boju zastave koju sad koriste i slave,nije lako nadomjestiti rupu od pet vjekova u svojoj Istoriji,to je najjednostavnije kradjom tudje Istorije.

Eureka
Gost
Eureka

PG, BR, NK.. i tako redom du bili po 10g više pod Turcima od Beograda Jedino CT koji je u sad 20 kuća, nije bio okupiran, a i u njega su Turci vojno ulazili u palili u rušili Manastir da je čak morao da ze zida na drugom mjesti, tu gdužije je sad. Znači i u njega su Turci ulazili… Više »

Načitani
Gost
Načitani

Kakve gluposti pročitah…

Eureka
Gost
Eureka

Uzmeš knjigu sa police i pogledaj datum kad je Beograd oslobođen od Turska a kada Podgorica, kada Bjrko Polje, Bar…

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Šta je to knjiga!? 😀😀

Kt👆
Gost
Kt👆

I izlazili odmah. Nisu ostajali 500 godina

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Samo se vi tešite i budite srećni! 🙂

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Da vi niste makli Spajića iz kandidature Milatović ne bio bio Predsjednik tako je. Ali bio bio Premijer. Znači vi pokušavate da makete Spajića i sad za to što vi radite, vi javno izglasate to i javno sa vašim potpisima pošaljete za BG, i sad za ono što vi radite, vi optužujete Evropu Sad. Tako ste isti makli Krivokspić koga… Više »

Neka to
Gost
Neka to

Svako ko radi sa Beogradom i SPC je neprijatelj Crne Gore,nebitno u kojoj velicin to radi .Spajic ako je Crnogorac onda se pitam sto je uzimao Srpsko Drzavljanstvo.Samo za informaciju u Srbiji i Rusiji se izdajnici zatvaraju na 30 goidina zatvora ili kao u Rusiji ubijaju .zasad Dobro svi izdajnici zive u Cg.Pitanje je dokle ce to biti

Lipa
Gost
Lipa

A ko radi sa Amerima, Albancima, Hrvatima, itd prijatelj😃

Hogar
Gost
Hogar

Pa to je osnovno mjerilo.U moru laži,mimikrije,raznih kamuflaža,lažnih identiteta itd itd – odnos prema crkvi Srbije glavni je test.Ne možeš bit sljedbenik,ne možeš bit podržavalac,ne možeš bit ravnodušan i ne možeš imati pomirljiv stav..tj možeš ali jasno je da se radi o neprijatelju Cg.I tu je kraj svakoj glumi.

stefan_pg
Gost
stefan_pg

Sanjas li crkvu bez svakog? nema vijesti da o crkvi ne pises. Radis li sta junace?

Vasojevka
Gost
Vasojevka

U koju bogomolju Vi idete? Kom Bogu se Vi molite pa tako ne podnosite Srpsku pravoslavnu crkvu i njene sledbenike!?

Mirko
Gost
Mirko

U Cg zive Autohtoni Crnogorci vjekovima, tkz srbi su nasi bratstvenici i plemenici indoktrinirani političkom ideologijom srpstva i svetosavlja od strane crkve srbije, Crnogorska nošnja i folklor su jedinstveni na čitavoj teritoriji Cg što je jedinstveno u odnosu na sve zemlje okruzenja!

Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Zato mpj Ljubo, na drzavne praznike 21.maj i 13 jul, nidje Crnogorskih zastava po okupiranim opstunama. Zato cemo mi da se dodvorimo okupatorima, i poperimo im zastavu na izmisljeni Vucicev praznik.

Blok V
Gost
Blok V

Koji okupatori, zar nisu bili fer demokratski izbori, koje ste vi priznali. A to zastave, to su gluposti. Držali ste plate na 250 € i pričali o zastavama i o 1918g, nije narod tolko lud. Monahinja kažete bacila zastavu i slično, to su vam teme bile. Ali snimak sličajno samo taj detalj snimio nije, i naravno izgubite na sudu, ali… Više »

Laban
Gost
Laban

Prosječna plata je bila 525.Čija je tema u oslobođenoj CG da muslimani ne smiju boraviti na bazenu,da će se rušiti mauzolej ,da se veličaju četnici.Ovo se dešava sada kad vladaju oslobodioci.Vidimo kako su stali klanovi .Pa ko zajedno sa vladom orobi sud?Mafija je sada dobila svoju državu.

Lipa
Gost
Lipa

Za kupanje u bazenu ne može obučen niko pa bio musliman, pravoslavac ili katolik niko, znate vi o čemu se radi isti ti se tu nebi kupao pitanje je higijene…

Hogar
Gost
Hogar

Zar nije Nikolaj Velimirović,nekad antisemita i kvisling a danas svetac crkve Srbije pozivao srbe da se ne kupaju?
#baš ovim riječima- “Ne kupajmo se braćo srbi,sapun je čifutska i đavolja izmišljotina!”..

Blok V
Gost
Blok V

Zaboravio sam još jednu vašu glavnu temu, grafiti kroz grad.
Sramota na što ste vi mislili da ćete dobiti izbore, sa pričom o grafitima i zastavama.
Tražili ste da se plate sa 450€ vrste na 250€.
A onda kad je jasno da nećete biti dio vlasti ni za 10g, Milo nudi plate od 1.500€, đe je do sad bio

Hajde kaži
Gost
Hajde kaži

Pa hajde da pričamo o ekonomskim temama. što se popravilo za ove tri godine. Danas za ovu novu platu možeš manje da kupiš nego za onu staru manju. Kapitalnih investicija nema. Mnoge započete investicije su stale i propadaju. Zdravstvo je gore nego što je bilo. Pogledajte samo koliko se čeka kod specijalista, čak i u privatne ordinacije. Da možda školstvo… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Ciji je presjednik opstine sto mu je podignuta optuzica za sverc droge…”oslobodilac” ili bivsi dps-ovac?

Baćko
Gost
Baćko

Svi oni junaci niko nikom ponikose.😂😂😂
A kakvi su popovi.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Smeta Beograd, znam, ima kome je bliža Tirana, Sarajevo, Ankara. Ima nas ko na te fine turističke destinacije gleda onako kako se vazda gledalo na njih

Načitani
Gost
Načitani

A gledate turske serije?

Podgorica
Gost
Podgorica

Što tebe interesujr da li je 15 sep, ili 18 sep što to mjenja i kakve veze to ma s tobom

Laban
Gost
Laban

Nije po zakonu.Neka Nacionalni savjet Srba utvrdi svoju zastavu i praznike,to se zakonski reguliše pa uživajte.

Hogar
Gost
Hogar

Pa to bi bilo najpoštenije,svi “srbi” i srbi u jednoj partiji..i da se onda prebrojimo..bez “dualnih”,samo crni četnici bez varijeteta.Svi smo śedoci da je bilo i zelenih(četnika “ekologa”),crvenih(iako zvuči nemoguće) a i četnika u duginim bojama.
#samo,na taj način četnici nikad ne bi došli do većine.

Fendi
Gost
Fendi

Bili su izbori vas Dps ima 22%. Bile su Litije u svim gradovima istovremeno u isto vrujrme sa nd mogu jedni isti ići na dva mjesta. A granice se bile zatvorene zbog Vov-19, i ko uđe ide u karantin 28 dana. Tako da smo se jasno prebrojati

Mirko
Gost
Mirko

Jeste Fendi ali si zaboravio reci da se učešće na litijama plaćalo, pa kad je sve srpsko u Cg što Df ne pobijedi ubjedljivo, a inače kad je nas Dps ko je tvoj? Te na koje ti asociraš i nazivas ” svojim” su raznoliki i nacionalno i ideološki i politički, nama je jedina partija Crna Gora i jedina otadzbina!

Fendi
Gost
Fendi

Ne, nije se plaćalo. To su gluposti obične. Uostalom da je moglo da parama da se riješi, vi bi još na vlast bili

Mirko
Gost
Mirko

Jeste Fendi , imam i članove familije i ptijatelje koji su dobijali po 50 eura, tuzno ali je tako.

stefan_pg
Gost
stefan_pg

placalo ucesce na litijama? 😂😂😂😂😂😂

Hogar
Gost
Hogar

Jako je moguće litati na više mjesta uz pojačanja iz Srbije i frankenštajn entiteta r.s. što se i dešavalo,lično sam śedok..daleko od toga da su granice bile zatvorene,stizali su “dvospratni” autobusi iz Trebinja itd a o kolima,kombijima da ne pričam.Tako je stvoren utisak masovnosti..odbij pola slobodno(minimum) a ovo pola iz Cg su nepismeni pa i nema neku težinu. #čak i… Više »

stefan_pg
Gost
stefan_pg

30.08.2020. uslo desetine autobusa sa Kosova i Albanije.. To sigurno nisi vidio niti cuo, al si za srbe ,,licni svjedom”?

Sasha
Gost
Sasha

Upravo tako. Medjutim to je slucaj i sa Srbijom i u Srpskoj. Opozicija je tu samo da zamaze trag. Oni se bore za svoje slobode i za vlast ali nikog nije briga sta Vucic i njegovi rade u susjednim zemljama , cast izuzetcima.

Sup
Gost
Sup

Sve je tačno rečeno, a zar nije i ovđe taj narativ. Ako nijesi za Mila i Dps onda nijesi patriJota i Crnogorac.

Damjanović
Gost
Damjanović

Ne Sup, Ni Milo ni Dps ne personifikuju Cg, mnogi Crnogorci nijesu za Dps ni Mila ali su patriote i Crnogorci i nemaju drugu rezervnu domovinu osim jedine naše Cg, mnogi od vas izigravate patriote i Crnogorce a kličete srbiji, masete srpskim barjacima i navijate protiv Cg u sportu, vrlo čudno zar ne?

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Tako je, ko ne ponavlja Milo je godpodin, Jefto je godpodin, taj nije patriota

Damjanović
Gost
Damjanović

Ljubo, eve si savršeno opisao, zamisli u BP dje je Dps na vlasti vijori se trobojka, šta reći, nazalost od jedne čiste Crnogorske nacije polako prave Bosnu, evo nasi bratstvenici i plemenici koji su od 91 počeli da budu srbi, ističu srpske zastave iako su oni autohtoni Crnogorci, nose Crnogorsku nošnju i igraju Crnogorski folklor, i imaju Crnogorsku zastavu koja… Više »

Patriota
Gost
Patriota

Ljubo, 20 godina DPS radi protiv Srba, bukvalno im nisu dali da se identifikuju sa Crnom Gorom, jer je ta Crna Gora odjednom bila sve novo – zemlja Dukljana (koji nisu etnička grupa Slovena, inače se ne bi tako zvali), zemlja CPC, zemlja kontra Srbije, zemlja novog crnogorskog jezika koji preuzima primat nad većinskim srpskim, zemlja u kojoj se Crkve… Više »

Mirko
Gost
Mirko

A kako je to Dps branio vama patriotama da se indetifikujete sa Cg, ne budi smiješan, ko meni može zabraniti da budem Crnogorac, problem je što je vas indoktrinirala crkva srbije od 91 i postali ste najveći protivnici svoje jedine otadzbine Cg, zasto navijate protiv Cg kad igra sa Srbijom evo banalnog primjera, zar vasa otadzbinsa nije Cg, što je… Više »

slanik
Gost
slanik

Patriota srasli, što se naplatiti gluposti jutros

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Slažem se.

Send this to a friend