Kolumne Srijeda, 06.12.2023.

U Što će se Pretvoriti Naš Hibridni Režim?

Dobro jutro! Hibridni režimi su tranziciona tj. privremena pojava. Oni se pretvaraju u konsolidovane autokratije ili se demokratizuju. Danas ću sa vama podijeliti neka razmišljanja na temu toga u kojim pravcima se može kretati Crna Gora nakon Tridesetoavgustovskog eksperimenta.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

U što će se pretvoriti naš hibridni režim?

Hibridni režimi su tranzicioni režimi, režimi u kojima su poluge političke moći centralizovane i monopolizovane od strane jedne političke strukture ili političke klase, dok se u djelovima društvene i ekonomske sfere slobode dozvoljavaju jer koriste interesima samog režima. Crna Gora je krenula putem od jednopartijskog sistema do demokratije i nazad za vrijeme vlasti DPS-a.

Ruska politikološkinja u egzilu Ekaterina Šuljman je posmatrajući prirodu sistema u svojoj zemlji pratila i analizirala trajektoriju tj. putanju kretanja Rusije od hibridnog režima ka stabilnoj autokratiji, i njeno iskustvo umnogome može poslužiti i nama da predvidimo i preduprijedimo to da se slične stvari dese i ovđe.

Glavni cilj hibridnog režima je očuvanje vlasti piše Šuljman u svojoj knjizi “Praktična politikologija”. Sve drugo je za hibridni režim od sekundarnog značaja. U tome Šuljman vidi i razlog otpora prema modernizaciji (za razliku od totalirarnih režima koji su izgrađeni oko mašte i obećanja divne i svijetle budućnosti). Divna svjetla budućnost hibridnih režima je – njihova prošlost. Pritom mitologizirana prošlost. “Oni žele restauraciju nečega što se nikada nije desilo”, piše Šuljman, i dalje nabraja fiksaciju Veličanstvenim vijekom za neotomaniste, Velikom Srbijom za srpske lidere devedesetih i danas, slavnom epohom Simona Bolivara za Čaveza i Madura, ili u slučaju Rusije danas “smjesom Romanovih, atomske bombe i slovenskog paganizma”.

U toku jedne emisije na kojoj sam gostovao sa Latinkom Perović, prvi put sam nakon njenih mudrih riječi shvatio koliko je resantiman snažna emocija kojom se tako lako može manipulisati masama, koliko su režimi u Rusiji i Srbiji u stvari sami zarobljeni u prošlosti, i koliko je taj anahronizam destruktivan ne samo za zemlju u kojoj se praktikuje kao vladajuća ideologija – nego i za sve njene susjede.

Crna Gora se nakon vijeka progresa, koji nije bio linearan ali je kad se podvuče crta bio pozitivan, sada vraća ideologiji resantimana. To je vladajuća ideologija. Ideologija koja mitologizuje prošlost i crta je po potrebama vladajuće elite. U našem slučaju se to manifestuje kroz proćerivanje latinice pod geslom ćirilice, ideološkom rehabilitacijom četništva i bjelaštva i raščlanjivanje crnogorskog identiteta i prekompozicijom identiteta (množina) Crne Gore, kako bi se oni uklopili u budući projekat Velike Srbije projektovan po prošlosti.

Ipak, ako vjerujemo Šuljman i njenom istraživanju, nije sve tako crno. Hibridni režimi koji se nalaze u sferi uticaja Zapadnih demokratija imaju mnogo više šansi da se demokratizuju nego oni koji su udaljeniji od njih. Ekonomska i integraciona isprepletanost odnosa i zajedničkih interesa sa Zapadom može sačuvati Crnu Goru od potpunog davljenja u anahronoj velikosrpskoj ideologiji. A to je važno jer hibridni režimi znaju da odu i u drugu stranu kako smo naveli na početku. Tu treba biti strpljiv ali i ulagati u sve svoje napore da se centar i izvor ove ideologije neutrališe. Sve dok je u Beogradu hibirdni režim konsolidovan i potentan dotle će naše demokratije u okruženju biti slabe i izložene malignim uticajima. Ne znam koliko će se završiti izbori u Srbiji, ali svako slabljenje SNS-a i samovlašća Aleksandra Vučića je dobra vijest.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

64

avatar
1000
23
41
0
 
49
ех-ГастосGradjaninIbretLipaLipa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ibret
Gost
Ibret

A dobro Ljubomire, hibrid je i prije 30og avgusta bio na vlasti. Da se do tada bolje radilo, ne bi nam sad SNS i SPC krojili sudbinu. Nisu nam drugi krivi Ljubomire, imali smo svoje sanse, a kad vec pises o tome, onda budi sveobuhvatan i realan bez ostatka, jer nas je slican rezon i doveo do ovoga dje smo… Više »

Radovan
Gost
Radovan

Mržnja na MAXIMUM!!!pojačar jos jače!!da konacno nemamo druga i prijatelja ni ispred kuce!!

Mila
Gost
Mila

Jasno je svima,valjda, da je Srbija glavni remetilački faktor na Balkanu! Dok je god SNS u koaliciji sa SPC na vlasti, nema mira i prosperiteta na Balkanu!

Roxy
Gost
Roxy

Ljubo, što te više ovih napada, to je znak da si upravu…istina boli

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Važili isto i kada napadate Df

Sup
Gost
Sup

Damjanoviću, sve čega se Dps dotakao je urnisao. Kad smo doveli na čelo svete Crnogorske crkve svetog Antonija Abramovića vi ste govorili da vodimo mečku po CG. Vi ste Damjanoviću oslobađali Dubrovnik od dubrovčana, vi ste Anfilohije skute iruku ljubili, vi ste Crnogorce progonili i nazivali nas crnolatinašima i ustašama. Vi ste partijske patriote, vama je Milo Đukanović Crna Gora,… Više »

kurti
Gost
kurti

rezim ce posle dps bas krenut ka u svoje vec krecu ali se boje…tad ce krenut ividjet cg bez dps pocetnika la\znih cg……..osvezice ih dok poplave

MOJE ime
Gost
MOJE ime

Da se ti pitas, sve bi u haosu bilo. Sreća pa si nebitan.

Dragan
Gost
Dragan

. ,,Sve drugo je za njega od sekundarnog značaja.“ – za nju, Ekaterinu, Ljubo..
,,… sa Latinkom Drašković…” misliš li Ljubo, na L. Perović?
Dobronamerno, sa velikom podrškom, za tvoj rad.

ех-Гастос
Gost
ех-Гастос

Златни папагај. Где Мило стаде, ти продужи. Као Мило што је 20 и кусур година замајавао народ великом Србијом, Љубо наставља сваки дан.
Србија је крива за све под небом. Него, аутора не могу демократски да склоне као Мила, и он ће писати док му брада не опадне.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

@ex
Hahaha, pa zašto je upro citav srpski svet onda? Šta interesuje vucica i potpirija onda popis U CG?
A da, ugrozeni Srbi…🤣🤣🤣

Radovan
Gost
Radovan

Gasi li Kolunnu Kad uhite Btitvulina!?

BraUleE
Gost
BraUleE

Kriva Srbija brate. 5 ratova ste započeli uz zadnjih 30 godina samo, a svaki izgubili. Nikad šapu sa CG niste makli. Sad gledate kako da našu teritoriju rasparčate. Nije vama Milo kriv, nego svaki Crnogorac koji voli svoju državu, jedinu mu CG. Ima nas koji nismo za Mila, pa i nas mrzite. Većina vas je iz Srbije, a i odavde,… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

I oni takvi okupirali CG 1918. Nešto vam se tu ne uklaps

Roxy
Gost
Roxy

A ti se isključi sa portala ako ti istina ne odgovara. Ili nizak IQ..

ех-Гастос
Gost
ех-Гастос

Ја сам овде да вам сервирам истину.
Као лек, горак, али лечи.
За неке, додуше, нема лека.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Tačno, za tebe npr.

ех-Гастос
Gost
ех-Гастос

Острашћеност је чудо неизлечиво.
Аутор улаже протест на песму пре тениског меча репрезентације Србије ?!?!?

marius
Gost
marius

Ovi kritičari iz EU I SAD,višedecenijske vladavine DPS,govorili su , da u CRNOJ GORI imamo “hibridnu demokratiju”, I sve učinjese da je maknu, pa nam dovedoše ove te nas o jadu crnom evo 3 i kusur godine zabaviše. Gospodo iz EU I SAD ,I “hibridna” demokratija je neki vid demokratije, u odnosu na ovo što sad imamo, što najviše na… Više »

Radovan
Gost
Radovan

Jesu li ukrali sto?!

relej pastrovic
Gost
relej pastrovic

Ljubo ne obaziri se na kritike i na napade. A ovi sto skacu po tebe a nista im lose od tebe nije doslo neka se zapitaju sami!

Tiodor
Gost
Tiodor

Ljubo, mnogo me nervira sto pises o Djokovicu i SPC, ali znam sto o tebi misle mnogi Srbi pa i ljudi iz crkve koju kritikujes. Jer te znaju licno i pomagao si svima bez da si pitao ko je to. Ti imas pravo na svoje stavove, ali da znas bih tebi mnogo vise povjerio nego mnogima koji su kod mene… Više »

Blok V
Gost
Blok V

Ne cijeni se čovjek po tome da li komšiju prebacio autom na posa, nego po onome što radi svaki dan

Damjanović
Gost
Damjanović

Ljubo, meni su najsimpatičniji ovi revnosni veljesrbi, Podgorica, Tivat, Atos, iostali koji svako jutro komentarišu tvoje tekstove na jedan prost način i bez ikakvih činjenica i argumenata, ali samo da budu viđeni i da svojim prizemnim komentarima izazovu ostale!

Tivat
Gost
Tivat

Ti znaš, čuo si, pričaju ljudi, da treba za nešto “argument”. Ali pojma nemaš što znači argument. Tebi je to nešto apstraktno.
Pročitaj moj komentar nime to je argument.
Što ne odgovori na njega, već u nedostatku argumenata, neke gluposti pišeš

Damjanović
Gost
Damjanović

Odlično ja znam Tivat sve to o čemu ti pišeš, ja sam zavrsio fakultet 80 tih godina kad je fakultet bio nesto, a ne ovi danasnji na koje ne treba ni da ides a diplome se štancuju, hvala ti na tom mišljenju o meni, ja sam samo htio da skrenem paznju na tebe i sličnim tebi koji svako jutro kritikujete… Više »

Lipa
Gost
Lipa

Pa Damjanoviću iz Lijeske otići pitaj tvoje Damjanoviće šta su ja znam naravno prvenstveno dobri i pošteni ljudi..

Dragan
Gost
Dragan

Svima koji imaju argumente da odgovore,i to cvrste argumente kojima dojazuji da je autor kolumne totalno u krivu,komentari se brisu. Valjda naslucujes kako to ide…

Mićko
Gost
Mićko

Ali Dragane takvih komentara prozetih činjenicdma i argumentima koji kritikuju Ljuba i dokazuju da nije u pravu nema, samo neki uvrijedljivi komentari na nivou đeteta!

Melemnica
Gost
Melemnica

DPS i SNS su dvije strane jedne medalje. Ti si Ljubo to najbolje osjetio na svojoj kozi. Jedni su te predstavljali kao najveceg srbomrsca a drugi kao izdajnika crnogoraca. Pogledaj sto Mico Vlahovic i slicni iz DPS pisu o tebi. Gore nego vucicevi df botovi.

Bugarcica
Gost
Bugarcica

Filipovicu, ovo je veliki tvoj doprinos sto radis. Treba svako jutro ponavljati. Cim ovoliko botova odmah u 7.50 krene da pise na tvojim tekstovima znaj da radis nesto sto ih nervira. Samo naprijed druze moj!

Tivat
Gost
Tivat

Sve zemlje YU su rehabilitovali ljude iz Dr..sv rata. Slovenija je rehabilitovala najvećeg saradnika okupatora kojeg su imali, Lava Rupnika, a eto su u EU. Hrvati hoće Sgrpinca u sveca. A onaj što je u inostranstvu izveo teroridtički akt i ubio Ambasadora a Jugoslavije Rolovića, ima spomenik od 3m u Hrvatskoj, a eto su u EU. A kod nas Krsto,… Više »

što reći sem
Gost
što reći sem

Ajde ti malo u svoju postojbinu da se ne umaraš po naših portala soleći nam pamet…Prti!

Damjanović
Gost
Damjanović

Tivat, zaborwvio si na mitropolita Joanikija koji je 41 dočekso Italijane i ugostio ih u manastiru, insče Krstov Zrnov je čitav svoj zivot dao boreci se za Cg i njenu slobodu, a četnivi se sigurno nijesu borili za Cg!

kurti
Gost
kurti

jes i crkve i jezik i narod…….ex ju..jedino oce cg da opravdaju kosovo .i. tvrd je orah janicari i zandari sto batine dobijate u srb.kim..svudje vasbiju a tek u cg ostace vas ka na brezi lista u decembar..

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Crkva se piše malim slovom. Uzmi pravopis srpskog ako nećeš crnogorskog. Ili bplje znaju popovi od jezikoslovaca?

Eureka
Gost
Eureka

Vi ste je htijeli izbrisati i malo i veliko slovo. Za mene se Crkva piše velikim, a dPS malim

marius
Gost
marius

A zašto pišeš “d” malim ,a u istu.riječ “PS” velikim slovom?

Roxy
Gost
Roxy

Ko ti je kriv sto ne znaš pravopis

Ljuta drača
Gost
Ljuta drača

Vi ste pretvoreni u zaborav,ostalo polakote.

Sup
Gost
Sup

Dps je najveće zlo koje je zadesilo Crnu Goru. Ja kao Crnogorski patriota vam ovo kažem jer sve ono što je Crnogorsko oni su iskarikirali i obesmislili. Državu, jezik, crkvu i sve ono što je krasio naš identitet. (čast, poštenje moral i porodicu).

Damjanović
Gost
Damjanović

A koju crkvu i jezik su obesmislili, misliš na crkvu srbije koja ne ptiznaje i negira Crnogorski indetitet i kulturu, misliš na srpski jezik koji nije nas, jadan si ti Crnogorac, ti si jedan od onih Crnogoraca tkz patriota koji kliču Srbiji, nose srpskr barkake i navijaju protiv Crnogorskih sportista!

Sup
Gost
Sup

Moj dobri Damjanoviću. Ko je bio vlast 30 i kusur godina kad smo obnovili Crnogorsku crkvu i doveli na njen tron svetog Antonija Abramovića vi iz Dpsa ste govorili da vodimo mečku po CG. Vi ste oslobađali Dubrovnik od dubrovčana, vi ste progonili Crnogorce, vi ste nas nazivali ustašama ali ja te razumijem potpuno jer za tebe je Crna Gora… Više »

Lipa
Gost
Lipa

Damjanoviću ja evo ako si iz Lijeske porijeklom ja ti znam od te loze da ste čisti Srbi lako proveriti

Sup
Gost
Sup

Damjanoviću dok smo mi obnavljali vi ste gazdi u auspuh puvali, kad smo svetog vladiku Antonija doveli na tron Crnogorske crkve vi ste Damjanoviću govorili da vodimo mečku po CG, vi ste Dubrovnik oslobađali od dubrovčana, vi ste gradili hram u pg, vi ste Amfilohiju skute i ruku ljubili, vi ste partijske patriote. Vama je Crna Gora Milo Đukanović. E… Više »

Zion
Gost
Zion

Nije nama neka razlika u tome ko je na vlasti u Srbiji, u pogledu odnosa prema Crnoj Gori.. Bitno je da bude civilizacijska (i blokovska) granica na Brodarevu 👌

Djomaa
Gost
Djomaa

Svaki drugi vi je argument crkva. Evo mene koji sam vjernik i pravoslavac,mnogo mi je bitnija država od crkve. I što je sporno ako se crkva stavi pod kontrolu države?

Eureka
Gost
Eureka

Vi ste htijeli da Crkvu stavite pod kontrolu Dps, da Jefta postavite za Mitropolita. Sprdali ste se sa narodom.
Pa vi ste ministra Poljoprivrede, eksprta za livade i pašnjake, stavili na čelo tima za borbu protiv Cov-19

Mićko
Gost
Mićko

Eureka , Dps je uradio mnogo loših stvsri a naročito za nasu vjekovnu CPC vrlo je malo uradio, inače ste govorili da su od crkkavd htjeli napraviti poslastičarnice, oni nijesu uspjeli ali ste ih vi otvorili, evo u sklopu hrama u Baru imas poslasticarnicu, provjeri!

kurti
Gost
kurti

tako ti sveti sava pomogao..da su htjeli ne bi ih iz natoa smeli..no su vas najeli i u cg sproveli…….do jedne ure

SasaPG
Gost
SasaPG

Nista sporno ako se radi o ozbiljnoj drzavi. Ne pod kontrolu Milu i klanovima koji zele samo da prodaju crkvenu zemlju kumovima.

Jo Pumpkin
Gost
Jo Pumpkin

Misliš li na “Crkvu” koja slavi ratne zločince, ili neku koja bar miriše na Hrišćanstvo?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Našu Vladu podržava zapad, i nema koja adresa sa zapada ne šalje pohvale. Vi bi vjerovatno voljeli da je drugačije, da ih kritikuju, izoluju… Kolko ste neozbiljni da ste za vaše greške napalaki čak Trampa. Svsko vam je bio kriv bez vi. Tramp je vama bio kriv što je vas narod u CG makao, i bila je priča čim njega… Više »

Duklja
Gost
Duklja

Hahahahaahahahhhahahahahahahah, kakva “politička analiza”. Kažeš da ovu Vladu podržava Zapad, a znaš li kad je izabrana ova Vlada? Prije mjesec dana. Stvarno očekuješ da će bilo koja ozbiljna zemlja kritikovati bilo koju Vladu u tako kratkom vremenu. Polako…

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Da, prije mjesec dana, zato sam se i začudio da su ih direktno podržali sa svih adresa. A lično se stali sa najvećim liderima svijeta i ti sve u te mjesec dana.Pratiš li ti novine

Duklja
Gost
Duklja

@Zabjelo, pa sa kime će da se sastaju nego sa svjetskim liderima? Neće sa čobanima sa Sinjajevine.

RRRR
Gost
RRRR

Zapad poštuje izbor građana dok ne vide stvarne namjere i mogućnosti Vlade. Tako je bili i sa Krivokapićevom i Abazovićevom kad procijene ili shvate da nije to to jednostavno ih marginalizuju, a mi i dalje ostajemo žrtva lošeg izbora. Naravno ovo nije u odbranu DPS-a, jer su davno zalužili da budu zamijenjeni ali sa boljim od njih i ne sa… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

RRRR tako je. A ko je bolji a ko je bolji od koga, ovo oko Dps. Zapad je dao odgovor, svi su bolji od Dps

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

Pa jeste cetnici, I fasisti

Djomaa
Gost
Djomaa

To razmišljanje i jeste četničko. Nijeste vi ukazivali na pojedine nego na sve crnogorsko da se makne. A to nikada biti neće.

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Isti taj zapad je potvrdio pokušaj terorizma i krvoprolića u državnom udaru. A vi velite da je sudija Mugoša to izmislila

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Skay koji je taj isti zapad dao, kažu da je tu nešto sumnjivo, pa neka sud to utvrdi

Duklja
Gost
Duklja

Zabjelo, misliš na Božovića iz Budve?

Send this to a friend