Kolumne Srijeda, 20.09.2023.

URA u Vladi, Dritan van Nje

Dobro jutro! Možda je za Spajića spas formula u kojoj bi Ura ušla u vladu pod uslovom da u njoj ne budu Dritan i Adžić, koji su učestvovali u aferi Do Kvon? Tako bi se spasili pregovori, ali bi se spasila i Ura.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

URA u vladi, Dritan van nje

U crnogorskoj politici postoji paradoks da su političari koji su popularni u Srbiji i širom srpskog svijeta, jako nepopularni u Crnoj Gori. Nevezano za njihovu ideologiju. Evo na primjer Vladislav Dajković i Dritan Abazović su supepstarsi u Beogradu i na društvenim mrežama, ali u Crnoj Gori im je cenzus nedosanjani san. A jedan vodi Podgoricu, a drugi državu. Zahvaljujući Frontu i Demokratama.

Demokrate su dvaput spasile Dritana. I pored toga što se Dritan najprljavije obračunavao sa njima i podgrijavao homofobne tračeve o Bečiću. I pored toga što ih je optuživao da rade za kavački klan. Prvi put su Dritana Demokrate spasile na izborima, a sada sve rade da Uru vrate u vladu. Neđe sam pročitao da Spajić kaže da će izgubiti više poslanika da ode sa Urom nego sa SD-om i Zenkom. U slijepoj ulici u kojoj se našao, nameće se još jedan izlaz, a to je da Ura uđe u vladu, bez Dritana i njegove partijske pretorijanske garde. Neka Spajić ponudi Đuroviću i Novaković-Đurović da zadrže funkcije, možda naprave puč u Uri.

A možda može i bez puča, ako se Dritan pomiri sa privremenim ostrakizmom sa državnog nivoa i vrati u Ulcinj. Neka mu Barjaktari ustupi mjesto predsjednika opštine. To bi za Ulcinj i turizam bilo odlično. Ovđe nisam maliciozan. Dritan je popularan van Crne Gore, i tu ne bi neku veliku štetu pravio. Neka krene iz početka i neka pokaže na primjeru Ulcinja da može. Neka uslovi vladu podrškom projektima u tom gradu i eto šanse da se vrati za par godina na velika vrata.

Ako je u pravu sve što priča oko Spajića, onda će se ova vlada raspasti u neuspjehu, mafija će ponovo zavladati, a on se može pojaviti kao spasilac.

Do tada bi Ura mogla da pokuša da pokaže da nije svedena na lidera bez kojeg ne postoji. Iz nje su izašli svi koji su do sada bili prepoznatljivi u javnosti Crne Gore. Kada bi se pravila lista ko je sve napuštio Uru od 2015. do sada, napravila bi se jedna lijepa suverenistička partija.

Uglavnom, kako su pregovori u ćorsokaku, nije na odmet pokušati i ovaj recept. Dritan poslanik i šef Ulcinja. Adžića kod Buja na Cetinje da vodi vatrogasnu ili komunalnu jer voli uniforme kao Vulin. U tom slučaju Spajićeva vlada bi imala 47 poslanika iza sebe, ne bi trebala pomoć ni DF-a ni DPS-a i snosila bi punu odgovornost za sve odluke koje bude donosila.

U ovom slučaju, DPS-u i ne treba da bude dio vlade. Poslije promašaja kojim su od Dritana napravili premijera, neka se fokusiraju na opozicioni rad i neka naprave inkubator lidera za neku buduću vlast.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra na istom mjestu u isto vrijeme.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

15

avatar
1000
14
1
0
 
15
BhbMikaBratDamjanovićAnn
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bhb
Gost
Bhb

Obično ovo čitam da bi se smijao
Ali moram priznati po prvi put svaka čast. Jako dobro razmišljanje a ako ima mozga u glavi nek i Dritan razmisli o ovom

Mika
Gost
Mika

Dritan ambasador u Saudijskoj Arabiji ,Adzic obezbejedjenje u MVP a URA u Vladu

Brat
Gost
Brat

Ne budali Ljubo. Kakva URA? Sto bi se “spasavala” i u cijem interesu bi se spasavala? U interesu Crne Gore sigurno ne..

Ann
Gost
Ann

Dritan je pravi Crnogorac a Ulcinj se vec napatio za vrijeme od 90te do danas tako da je bolje da ga uzmu u Budvu ili recimo Niksic da bude glavni baja

Miraz
Gost
Miraz

Za Dritana se varas,nije popularan samo kod DPS-ovaca,jeri ih je sve zajedno preveslao.

enee bogoti
Gost
enee bogoti

Ja bih ovo okarakterisao kao maštovit pismeni sastav.

Gnomski
Gost
Gnomski

Interesantna licna impresija, koja govori dosta o autoru, ali daleko je ovo, cak i od pokusaja, ozbiljne politicke analize.

Damjanović
Gost
Damjanović

Tvoje mišljenje Gnomski, Ljubo je inače izvanredan analitičar i obozavam njegove kolumne, uvijek pravo u centar!

posmatrač
Gost
posmatrač

URA ni po koji ciju ne bi smjela da bude dio Vlade…DF je za razliku od URE pouzdan partner…njima barem znas sto nam misle…a URA je pokazala da je nesto najlosije sto se ikad desilo Crnoj Gori…niko je toliko nije omalovažio..samo pogledaj ovu sprdnju u Njujorku….lijecenje kompleksa i djecackih snova…ko ih uzme u Vladu gori je od njih

Atos
Gost
Atos

Čuješ ovoga Demokrate su dva puta spasile Dritana a oni ga obalili sa mjesta Premijera. Pa Dps nema većinu u Parlamentu, da Demokrate nisu glasale nepoverenje Dritanu, on ne bi bio Premijer u tehničkom mandatu, već regularni Premijer. Ali zašto ne kameš da Dritan ne bi bio nikad Premijer da ga vi niste Ljubo, ti i slični iz Dps doveli… Više »

Liverpul
Gost
Liverpul

Put putuje…naputova se ti. Dobro, sve je to sastavni dio odrastanja. Dobro bi bilo da naucis da ne budes iskljuciv za stavove suprotne tvojim u momentu desavanja vec da ucis iz njih.

Perica
Gost
Perica

Dobri naš čika Ljubo.

Demosten
Gost
Demosten

Ljubo ima još jedan paradoks, ko je najpopularniji političar u Tirani i na Cetinju je, taj ti vidim ne smeta

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Milo je van vlade, van partije…Do juče gost kod Kraljice, sad je uglavnkm na luna parku

Parking metar
Gost
Parking metar

E moj Ljubo. što ti makar nekad ne padne na pamet da predložiš da ovu državu vode pošteni ljudi kojima je jedini interes da svima bude dobro a ne samo njima i njihovim familijama i partijskim drugovima. Jest da ih je malo među političarima ali našlo bi ih se, ipak. Tako bi trebalo sortirati političare a ne po partijama.

Send this to a friend