Kolumne

Ustani Tito da mi počinemo

Dušan Pajović

Za CdM piše Dušan Pajović

Za sve ove godine nisu uspjeli ni da okreče sve što si ti sagradio, ali su zato uspjeli da rasprodaju.

Crvena vrpca za „investitore koji otvaraju radna mjesta“, se redovno i sve češće presijeca, ali nažalost ne kao u (propagandnom) filmu “Lepa sela lepo gore”. Jer niko od njih dok presijeca traku ne iskrvari i ne povrijedi sebe. Ne, povrijede radnike. One koji bi još na tome trebali biti zahvalni, jer su dobili radno mjesto. Dobili su najmanje osam sati dnevnog maltretiranja koje će rezultirati mizernom platom i „komforom“ da se povodom samog posla i ljudskih prava ništa ne pitaju. Radničko samoupravljanje, koje je podrazumijevalo sistem bez eksternih dioničara po principu jedna osoba – jedna dionica, je zamijenjeno bahatom eksploatacijom radnika.

Nije kao da su samo da su radnička prava „promijenjena“. Od noviteta ti još mogu reći da strukturalno urušavaju javno zdravstvo i školstvo. Kažu da je to neka nova stvar koja se zove „kapitalizam“, a da smo mi „zapeli u tranziciji“, te ne kapiramo to baš najbolje… Nema više onih jakih parola poput „bratstva i jedinstva“. To je prodato i raskrvavljeno. Pa nam je Aleksandar Stojković napisao novi moto „Život bez življenja, u tijelu duh bez osmijeha. Samo prati i ćuti.“

I prate i ćute. Isti oni koji su lagali tebe da su komunisti, sada lažu „boga“ da su vjernici. Kažu branio si im da vjeruju i slave… fašističkog kolaboranta Popa Macu i ostalu kliku. Sada redovno šetaju po ulicama sa ikonama i slikama ratnih zločinaca, brane imovinu i novac crkve druge države koja je optužena da širi ruski uticaj na Balkanu. Znam, naježićeš se pri pomisli o staljinizmu, i otkud sad Rusi i crkva, ali nije to to. Nego mnogo gore – putinizam.

Amerika i Evropa glasno ćute. Sad se mi kao pravimo da želimo njihovu pomoć, a oni se kao prave da će nam pomoći… Nema više prijema kod visokih zvaničnika. Naše političare dočekaju pomoćnici domara ogranka ambasade. U najboljem slučaju, visoki zvaničnik izdvoji minut da se sa njima fotografiše, kao što fudbaleri potpišu đetetu dres, pa produže dalje.

Moram ti još nečim izazvati gorak ukus u ustima… Takozvana Komunistička partija Jugoslavije, koja sada vjerovatno broji samo par staraca, je u koaliciji sa ekstremno desničarskom partijom koja sebe opisuje kao „DEMOKRATSKI front“.

Čudno se sada koristi ta riječ „demokratija“. U tvojoj navodnoj diktaturi, kažu mi stariji, smo živjeli mnogo demokratskije nego danas. Puna su nam usta demokratije. O apstraktnim konceptima se, valjda, najviše priča tamo gdje ih najmanje ima. Šta meni znači da se praznim po novinama i Tviteru, ako to nema nikakvog uticaja? Kao što si sam rekao: „Sloboda čovjeka nije samo u njegovom pravu da slobodno izražava svoja mišljenja i težnje, nego prije svega u pravu i mogućnostima da čovjek suvereno odlučuje o svim pitanjima svoga života.“

Nema više suverenosti, kolektivizma i „socijalističkog čovjeka“.

„Oslobođeni“ smo i radničkih akcija. “Na tim radnim akcijama vaspitavala se naša omladina u socijalističkom duhu, u duhu kolektivnog rada i života”, rekao bi nam.

Umjesto toga sada imamo strane radnike da grade puteve. Nije neka infrastruktura, kraj radova će se čekati par decenija, otićemo koju milijardu u državni dug, a i možda nam uzmu i koje strateški bitno preduzeće. Neće mladost da gradi puteve za Dritana/Mila/Andriju. Nije kao da bi ih i oni sami koristili, zar ne? Prije gledaju kako da odu odavde glavom bez obzira… Ali teško. J*biga, sada treba viza. Ko bi im povjerovao da su došli samo da razgledaju gradove, i da će kupiti povratnu kartu za pakao nacionalizma i korupcije.

Pakao za devedesetdevet posto, a raj jednom procentu. Političari i tajkuni prvo obezbijede dobro plaćeno (ne)radno mjesto potomku, pa tek onda prave đecu.

Da ne ispadne da su sve tvoje satrli, mogu ti reći da se itekako sjećaju one „Nemojmo se držati zakona kao pijan plota!“. Vjerujem da nisi baš mislio na šverc cigareta, izbjegavanje poreza i služenje interesima drugih država, ali šta je tu je…

Nešto uradi da se svi zajedno sjetimo i svega ostalog. Svog djelovanja, svih narativa, nesvrstanosti i ekonomskog blagostanja. Pušenja kubanskih cigara u Bijeloj kući, odbrane od rusofilije i klerikalizma, i srednjeg prsta eksploataciji i tlačenju naroda. Ustani, da svi počinemo. Pošalji nekako stotine ili hiljade titoista. Ne treba nam samo jedan. Uz dužno poštovanje, ne želimo kult ličnosti i centralizaciju, pa ponovni raspad i krvoproliće nakon gašenja jednog života. Potrebne su nam generacije ljudi sa sistemom vrijednosti sličnom tvom. Ti si (sada) simbol, ne osoba. Druže

Tito, računamo na tebe.

35

avatar
1000
17
18
0
 
32
biblionUROS7772 bambini 2 mlDCickaHello
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
biblion
Gost
biblion

Nema većeg paradoksa no patrija koja se zove Komunistička drži stranu četničkom DFu.

Dža Ru
Gost
Dža Ru

Kamo dalje, rođače?

Dusko
Gost
Dusko

Prelijepa je

ovca
Gost
ovca

Radne akcije bi svakako pomogle. Pogotovo što nisu tekovina socijalizma. Dan danas u mnogim evropskim zemljama kapitalističkog društvenog uređenja postoji takav vid dobrovoljnog rada i zaista uspješno utiče na vaspitanje djece

Top
Gost
Top

Dobro razmislja i sve, ali nema leba od ove price. Mi smo raspalo drustvo.

Top
Gost
Top

“Ko bi im povjerovao da su došli samo da razgledaju gradove, i da će kupiti povratnu kartu za pakao nacionalizma i korupcije”.

nole
Gost
nole

druze zar nevdis da se udruzise cetnici i balisti da nam ruse drzavu

nole
Gost
nole

tekst za desetku ali na zalost malo nas je sto mislimo tako

Vald
Gost
Vald

Oni koji nemaju istoriju, odnosno koji bježe od Petrovića, hvataju se Tita i referenduma

Hello
Gost
Hello

Cega se onda srbi hvataju, oni nemaju istoriju. Sem ono malo što smo im mi stvorili.

Cicka
Gost
Cicka

Zasto bi bjezali od Petrovica, oni su svi bili za nezavisnost Crne Gore, na kraju krajeva kralj Nikola nam je i donio nezavisnost..druga je stvar sto je imao prevelike ambicije pa nas je gurnuo u provaliju.

2 bambini 2 mlD
Gost
2 bambini 2 mlD

Bravo vald .

Dara
Gost
Dara

Bravo ! Bila je to srecna zemlja

Kokot
Gost
Kokot

Zar četnici nijesu bili za Zapad i protiv SSSR a.Ulaskom u NATO baštinimo četničku ideologiju.

Mitar
Gost
Mitar

Ne. Sto ti jos nije jasno?

Canon
Gost
Canon

Tako je, četnici su bili za Kapitalizm, za ovo sad recimo da Boksn ima 5.000 radnika.
A komunisti su htijeli da Aluminijumski kombinat ima 5.000 rsadnika da imaju dobre plate, da ih sleduje stan…

Hogar
Gost
Hogar

Koji zapad?Ratovalo se protiv Njemačke i Italije.Koji četnici kad su sarađivali sa Njemačkom i Italijom?Četnik je zločinac,izdajnik i kvisling.Tadašnji zapad je bio značajno drugačiji od današnjeg ali i taj tada je napravio otklon od četnika i pružio vojnu i političku podršku Titu i partizanima.Partizane je priznala čak i izdajnička(srpska) kraljevska vlada u Londonu. #kako tada tako i danas,pogotovo kad je… Više »

Micko
Gost
Micko

Bravo Pajovicu izvanredan tekst, Nazalost mnogi ga nece shvatiti i naci sebe u njemu!!!!!!

Skojevka
Gost
Skojevka

Odličan tekst! SFSN ✊🏻

Borislav
Gost
Borislav

DF nije nastavak komunizma nego DPS. To je ista partija 60 godina, DF je nastao prije 10 ak godina

Podgorica
Gost
Podgorica

Komunisti su ubili Krsta, bili su protiv klasnog neprijatelja, bili su za to da svi imaju isto novca, đe ti tu vidiš sličnost sa Dps

Lol
Gost
Lol

Jes DF su sve novi politicari i nove nade ovog drustva. Niko od njih nije u polirciji bio 90tih, bez pola njih hahahaha

2 bambini 2 mlD
Gost
2 bambini 2 mlD

Bravo borislave .

Miroslav
Gost
Miroslav

CG je dio NATOa. Zasto se tenzije stvaraju, kad smo sad zasticeni kao polarni medvjed

delboj
Gost
delboj

Neka ti ta prica DF -ovac. Brzo vi planirate da.izadjete iz Natoa i odete pod Rusku cizmu.

Darija
Gost
Darija

Pa ovo je genijalno !!! Bravo, bravo za tekst.

Atos
Gost
Atos

Da li ovaj momak zna Da je Tito bio Antifašista, i jedan od simbola Antifažizama u Svijetu.. Da li zna da je Tito ubio Krsta, jer je bio na strani fažizma i ubijao Partizane i poslije 45, sve dok ga isto nisu ubili. Da li ovaj momak zna, da je te komuniste, te koje su dobili taj rat, te koji… Više »

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Da li ti znaš da lupetaš gluposti. Bolje pročitaj tekst još jednom, možda nešto i shvatiš!

Rukfaš
Gost
Rukfaš

Izvini… ali samo da pitam.. Jesi li ti ovo pročitao???

Atos
Gost
Atos

Pođem opet… Da jesam pročitao “musaka” od teksta. Sve pomješano da se ne vidi suština. Izjrdndlsvs “Dritana, Mila..” i to ovog stavlja prvog, a imso je 1g kada je ovaj “drugi” srušio te komuniste, raspridaki fabrike, Dubrovnik… A komuniste “tih par staraca” podprdava im se što poslije svega toga izgleda nisu za Dps…već su ksže za Df… Pominje Popa Macu… Više »

marius
Gost
marius

Niti je ovo “Atos” ni procita , nit napisa. Bot, ka bot .

Skojevka
Gost
Skojevka

Da li ti znaš da je Krstov sin bio u Partizane? Da li znaš da su i Krsto Popović i Sava Kovačević isto za crnogorce. Jer su i jedan i drugi svojom ideologijom dali Crnoj Gori , voljeli je i borili se za nju. Ne znaš i nikad nećeš znat!

Atos
Gost
Atos

Oba sina su bilo i žena su mu bili za Partizane, jedan od sinova je htio i da ga ubije… Znsm ja, svaka čast njima.. No se Vama čudim… Ne nosite vi njihovu sliku no Krstovu, koji je ubijao Partizane i prije i poslije rata

sg
Gost
sg

tacno da je krsto ubijen od strane partizana
tacno da je krsto vodio rat protiv svih koji su bili protiv dinastije petrovic
tacno da krsto je pokusan da bude otpjevan i od srpske propagande da se borio na njihovoj strani
ali poslusajte sta kaze jovo kapicic o krstovome.ubistvu

UROS777
Gost
UROS777

Pa ako ste antifasisti onda nosite sliku Krstovog sina, a ne Krsta. E vala si nasao sa kime ces Krsta uporedjivati. Da je ziv Sava Kovacevic ti se ne bi dobro proveo.

Send this to a friend