Kolumne

Vaistinu, ćeraćemo se još u besudnoj zemlji!

Piše,

Slavko Mandić

I, konačno se desilo. Ministarstvo vanjskih poslova je prelomilo. Nije više moglo da podnosi uvrede domaćeg gosta, nikšićkog ambasadora susjedne Srbije, da vrijeđa i ponižava Crnu Goru đe god stigne.

Njegova ekselencija, kako od milošte zovu preuzvišene ambasadore, pa i ovoga, i krivoga i dužnoga, primjerima je pokazivao kako se tuđa zemlja voli više od rođene. A ta tuđa se nije slučajno opredijelila da pošalje u predizbornu crnogorsku uru podobnog čovjeka, koji će se svojski potruditi da ugradi cijeloga sebe u temelje izdaje rođene domovine.

On će, bez zazora, kako bi, po nalogu svevišnjeg vrhovnog apostola svega u Srbiji, čudotvorca Aleksandra, svesrdno pomoći  Srpskoj pravoslavnoj crkvi u kampanji kojom se predstavila kao jedan od najozbiljnijih političkih takmaca srednjevjekovne društveno političke scene koju danas živi Crna Gora.

Našeg ambasadora tuđe države su naši dužnosti iz ureda vanjskih poslova, uredno pozivali na brifinge, kad god napravi kakvu  diplomatsku svinjariju. A on se, zauzvrat, svojski trudio da im što češće bude gost, ponavljajući prilikom tih „iskrenih i prijateljskih susreta“ koliko cijeni i poštuje suverenu i međunarodno priznatu Crnu Goru, njeno ustavno pravno ustrojstvo i zakone kojima se bezrezervno povinuje.  Nakon obostrano neiskrenih stisaka ruku, uz obavezan osmijeh pred brojnim tv kamerama, frontmen zvanične srbijanske politike u Crnoj Gori, zadovoljan učinjenim, krene u nove avanture. I opet sve ispočetka.

Nova vlada jedinstvenog mandatara bira se za nekoliko dana. Tačnije, u srijedu. Do tada je ostalo malo vremena. Istina, prije tog istorijskog datuma, isteći će onih 72 sata koja je ekselencija dobila da bi mogla da spakuje kofere i učini put pod noge. Ostaće vremena i za pakovanje opreme i vaskolike logistike, koja mu je dobro poslužila za odmjeravanje Crne Gore i slanje potrebnog izvješća onima koji su ga poslali da odrađuje protiv svoje zemlje. A ko to može bolje od rođenog? Nikad niko. Zato se i biraju takvi sa svim kvalifikativima koji ih jasno definišu.
Ima i onih koji vjeruju da on neće otići. Prije će, gotovo su sigurni, naći utočište kod svojih brojnih jataka, do srijede ili najkasnije četvrtka, kada troprstaši preuzimaju kormilo i kreću u konačni obračun sa svojim prethodnicima.

Pa ipak je išćeran. Otišao ili ne, pod budnim okom EU, koja se svojski trudila da podrži bilo kakve, pa i ovakve promjene u Crnoj Gori, odlazeći su stisli petlju. E, đe bi nam bio kraj da su to ranije učinjeli?

Zamislite da su Srpskoj crkvi kazali da se bogu mole u duhovnim hramovima, a ne po crnogorskim ulicama, da su im, kao mnogima, zabranili da divlje grade i uništavaju naše tradicionalno graditeljstvo i prestanu sa prekrajanjem i falsifikovanjem naše slavne istorije, da ne otimaju državno. E da su. Ponoviću, đe bi nam bio kraj. Svakako ne ovđe i ne u ovaj ambis u koji nas apostoli guraju.

Pa ipak su ga oćerali, kazaće u komentarima jedni, dok će oni iz korpusa dolazećih, kojima mandatar ne dozvoljava ni da privire u novu vladu, zakukati za istinoljubivim ekselens-diplomatskim jerejem, koji je osvješto Srbe saopštavajući im „golu“ istinu o sebi koji to nijesu.

Nakon ovoga čina slijedi obavezan dan žalosti u Budvi, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu i Plužinama.  Uz obavezujuću preporuku medijima da emituju prigodnu muziku čiji će tonovi činiti blagoslovenim svaki korak savršenog izgnanca, bandijere će se spuštati na pola koplja.

Što nas čeka, najbolje je da tako i ostanu, za vjeke vjekovaaaaaaaa.

Bože me sačuvaj!

23

avatar
1000
16
7
0
 
23
@@@KresoBlagosloveni brMarkoMesija 'No.1'
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Pa i vi milogorci vise volite tudju drzavu no svoju da imate gram pameti ne biste nikada priznali takozvano Kosovo to vam je opasan promasaj kao sto se da primetiti da je bilo referenduma po tom pitanju to se ne bi dogodilo ali bila je bitnija vlast nego cast, ok hihihihihihihihihihiiii

Blagosloveni br
Gost
Blagosloveni br

Slusaj ti mesije. Priznavanje kosova je tvoja omiljena drzava uradila prije bilo koje zemlje kada je povukla sa kosova svoju vojsku, policiju i stanovnistvo. Tvoja drzava je na kosovo uradila kao i na drugim prostorima zlocine i to teske. Leseve pokusala da sakrije po masovnim grobnicama sirom srbije koje, bar dosta njih pronadjose. I sto ti ocekujes drugo. Zar mislis… Više »

Kreso
Gost
Kreso

E pa zato ti ne volite mila zato ti je priznao kosovo to vam je slaba tacka

@@@
Gost
@@@

Pišući, a ne radeći za dobrobit Srbije, sami ste otjerali i izdali i Kosovo i sav vaš narod. Tužno je, ali istinito, da je svaka srbijanska vlast, radi osvajanja teritorija, gurala Srbe u mržnje i ratove. Jadan srbijanski narod, koji voli svoju kuću, njivu, tarabu i šljivu, nemilosrdno je tjeran u izdaje i gubitke. I danas je žrtva propalih osvajačkih… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Šta bi’,bez “će” tj ili jedno ili drugo.
Ne zamjerite na lapsusima,mehaničke su prirode.

Nikola
Gost
Nikola

Više nas je Crnogoraca naravno sa časnim manjinama koji ovu državu vole i poštuju i narod će se na kraju pitat.
Neće nam srbijanci krojit kapu.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Nikola jedna trecina stanovnistva su Srbi i ne da ce da kroje nego ce da Srbuju u gradanskoj i multietnickoj CG pa jos kada se popiju sankcije od EU i SAD zbog nepostovanja gradanskih i ljudskih prava ima da se cesete tamo gde vas najmanje svrbi, kuzis a ako ne kuzis skuuuzices ima dana i ti i svi vi ahahahahahaaaaaaa

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Krojice je preko 30% procenata Srba iz CG koje ce podrzati EU i SAD a o tome ko koga vise voli i postuje pa to je smesna prica hihihihihihihiiii

Marko
Gost
Marko

Zauvijek cete ostati manjina.

Andrija
Gost
Andrija

Tek ćemo se ćerat dajem vi božju vjeru četnici.
Nećete moć tako lako kako ste naumili.
E dosta je više.
Prevršili ste svaki katar.

Paki
Gost
Paki

Jesu li Vučić i Brnabićka odlučili koga će na mjesto Amfilohija ?
Da li im je podoban Joanikije?

Biž
Gost
Biž

Srbi povukli odluku i ne daju Tarzana.
Koja perfidnost?
Kao oni su za mir i pomirenje…..a ko im u to vjeruje osim Pipuna i Rukoljuba.

Zašto
Gost
Zašto

Kasno Marko na Kosovo stiže.
Toliko toga su puštali i propuštali i doživjeli da nam uzimaju državu i da nam oni prijete.
Milo,teke da si bio britva.
Sad je kašika glavna.
Rukoljub zvani ožica izigrava demokratiju.

Milana
Gost
Milana

Da li se Božović testirao pred put?

Veljo M
Gost
Veljo M

Joanikije će vama.
Kletve kreću ko ne sluša ckvu,pardon vladu.
Viđećete ga vi mrzosrbi reče Joki, samo da ozdravi od koronele koju vaistinu ne priznaje za bolest.
Svima po ožicu tamjana i nema zime.
Vratićemo ambasadora ako treba i litijama,reče Joki.

Dino
Gost
Dino

Dobro doša Tarzane!

Regenerator
Gost
Regenerator

Tarzan se vraća doma ni.kriv ni dužan.
A Dzejn preko grane osramoćena.

putujući cirkus
Gost
putujući cirkus

Džejn ne zna za sramotu. Još se i ponosi – sad je junakinja i mučenica.

Rade M
Gost
Rade M

Vaistinu će se prosut!

Soledad
Gost
Soledad

Bravo gospodine Mandicu!

Kodta
Gost
Kodta

Sacuvace nas pravi Bog od njih

KO-CG
Gost
KO-CG

Bravo Slavko,svaka cast.Ali su trebali ranije to da naprave i jos dosta toga Tacno sto si napisao.Svaka ti je sveta.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Bravo Slavko

Send this to a friend