Kolumne

Velikosrpski vitezovi: Malo rušimo džamije, malo branimo svetinje

Tomislav Marković

Piše
Tomislav Marković

Odbrana svetinja u Crnoj Gori ne posustaje već mesecima, na radost patrijarha, mitropolita, episkopa i ostalih jereja Srpske pravoslavne crkve. Pod komandom mitropolita Amfilohija litije se redovno održavaju, pravoslavno sveštenstvo ne zazire čak ni od korone, ništa ih ne može zaustaviti u odbrani onoga što im je najsvetije. Koliko su jereji srčani u borbi za svetinje, neupućeni posmatrač sa strane bi pomislio da je neka varvarska vojska upala na teritoriju Crne Gore i krenula da postavlja dinamit u pravoslavne hramove ne bi li ih sravnila sa zemljom. Kad mitropolit Amfilohije kaže da mogu i da ga ubiju, da će mu biti čast i radost da postrada braneći svetinje, fiktivni posmatrač bi teško mogao da pomisli da je kamen spoticanja tek neki zakon koji treba da utvrdi šta je u čijem vlasništvu.

Nema boljeg trenutka za malo podsećanje na to kako su tokom rata u BiH srpske snage uspešno branile svetinje – od postojanja. Toliko im je dobro išla odbrana svetinja tih olovnih godina da su uspeli da sruše čak 534 džamije u rekordnom roku. Samo u Banjaluci su za tri meseca uništili skoro sve džamije, među njima i Ferhadiju, Arnaudiju i Ferhat-pašinu džamiju koje su sagrađene u XVI veku i nalazile su se na listi spomenika svetske baštine pri UNESCO-u. Srušene su i Atik-džamija u Bijeljini, Hamza-begova džamija u Sanskom Mostu, Aladža džamija u Foči, sve tri takođe iz XVI veka. U Bosanskoj Gradiški je u jednom jedinom danu, 28. marta 1993. godine, porušeno pet džamija: Azizija, Čikulska, Dubravačka II, Haluška i Jusufagina džamija. I tako je bilo u svakom bosanskom mestu gde bi upale Mladićeve junačine.

Sistematsko uništavanje bošnjačke kulture

Radila je Vojska Republike Srpske udarnički, prekovremeno, postavljali su eksploziv, minirali sakralne objekte, dizali ih u vazduh, a potom su ostatke odvozili van gradova, uglavnom na deponije, kako ne bi ostalo ni traga od islamske kulturne i verske baštine. Uništavanje islamskih verskih objekata nije bilo ni stihijsko ni slučajno, već je sprovođeno sistematski, kao deo genocidne prakse koja je imala za cilj zatiranje Bošnjaka i njihove kulture. Genocid, etnička čišćenja, proterivanje nesrpskog stanovništva, spaljivanje kuća, otimanje materijalne imovine, masovna silovanja, rušenje džamija i drugih sakralnih objekata – to su sve delovi jednog istog projekta, stvaranja etnički čiste srpske teritorije.

Bosanski recept primenjen je i na Kosovu, gde je od marta do juna 1999. godine srušeno 255 džamija. Malo proteruješ Albance, malo ih ubijaš i trpaš u hladnjače i masovne grobnice, malo im rušiš sakralne objekte – tako je izgledalo sveto trojstvo srpskih vojnih i policijskih snaga. Kulturocid je integralni deo udruženog zločinačkog poduhvata, njegova – da se poslužim izrazom koji je drag mitropolitu Amfilohiju – „kičmena moždina“.

Kakve to veze ima sa Srpskom pravoslavnom crkvom? Velike i sudbinske. Velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve podržavali su svim srcem i svom dušom ratno rukovodstvo Republike Srpske pod čijom su komandom rušene džamije. Za njih su Pale postale novi Jerusalim, a Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Ratko Mladić i ostali zločinci – hrišćanski vitezovi u svetom ratu za krst časni i slobodu od mrskog prisustva sakralnih objekata druge vere i onih koji se u njima klanjaju Bogu.

Vezu između SPC i paljanske družine jezgrovito je opisao Milorad Tomanić u studiji „Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj“: “Poznato je da su velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, poput nekakvih supervizora, bili prisutni na skoro svim zasedanjima Skupštine Republike Srpske. Episkopi SPC, ali i političari i generali iz rukovodstva bosanskih Srba, isticali su izuzetno dobru međusobnu saradnju. Krajem aprila 1993. godine, mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mrđa dao je intervju u kojem je izjavio da general Mladić prihvata sve njegove predloge. Predsednik Republike Srpske dr Radovan Karadžić, početkom 1994. ocenio je odnose između Crkve i države kao izvanredne. ‘Naše sveštenstvo je prisutno u svim našim razmišljanjima i odlukama, a glas Crkve se sluša kao glas najvišeg autoriteta’, rekao je Radovan Karadžić.”

Ujedinjenje srpskih zemalja s blagoslovom SPC

Reklo bi da se su Mladićeve i Karadžićeve ubilačke horde imale crkveni blagoslov za svoja bogougodna nedela. Nije slučajno Srpska demokratska stranka izašla na izbore uz duhovnu podršku SPC. Ta podrška je bila sasvim logična, budući da je SDS u svoj program kao jedan od ciljeva stavila i “reanimiranje sveštenstva koje je bilo uklonjeno iz političkog života”. Reanimacija je uspela u potpunosti, mrtvac je oživeo i vratio se u obliku zombija, gladan ljudskog mesa i žedan ljudske krvi. Ratne zločince i crkvene poglavare spojio je zajednički cilj – ujedinjenje srpskih zemalja. O tome je mitropolit Amfilohije govorio za “Dugu” još u aprilu 1992. godine: „Kičmena moždina tih Ujedinjenih zemalja već se zna i ona se – i pored svih tegoba – ponovo oblikuje, a to je Srbija i Crna Gora. Zatim tu spada istočna Hercegovina, jedan dobar dio Bosanske Krajine, Srpska Krajina… Konture tih srpskih zemalja već su se nazrele tako jasno u svim ovim zbivanjima i samo je velika nesreća što na vapaj i krik Srpske Krajine nije uslišeno u pravom trenutku”.

Amfilohije nije bio usamljeni glas u crkvi, već je stajao na zvaničnoj liniji SPC. Recimo, u saopštenju Sabora SPC iz januara iste godine kaže se sledeće: “Srpski narod je već pola veka politički razdrobljen i izdeljen neprirodnim granicama koje rasecaju njegov živi organizam… Njih je isplanirala komunistička Internacionala, ostvarila neofašistička i ustaška okupacija, a utvrdila i produžila – protiv volje srpskog naroda – Titova komunistička diktatura preko svog izrazito antisrpskog AVNOJ-a … Zbog toga, ni Srpska pravoslavna crkva, ni srpski narod nikada nisu priznali veštačke i nelegitimne ‘avnojevske’ unutrašnje granice”.

Zvanični stav SPC je bio jasan: ne priznajemo AVNOJ-evske granice i podržavamo političare i ratnike koji će ostvariti san o rušenju tih međa i ujedinjenju srpskog naroda u jednu oveću Srbiju. U početku su crkveni glavari verovali da je Slobodan Milošević mesija koji će ostvariti njihov san, ali su se brzo razočarali u srpskog vožda i priklonili se paljanskom krilu ubilačkog projekta. Toliko su episkopi bili oduševljeni ratnim zločincima da su im besede o zlikovcima više ličile na žitija svetaca, nego na govore o ovozemaljskim grešnim ljudima.

Kad je početkom 1993. godine rukovodstvo Republike Srpske odbilo Vens-Ovenov plan za okončanje rata u Bosni, Amfilohije je oduševljeno pozdravio ovaj čin: “U ovom trenutku našu dušu, kao što je naš jezik čuvao Vuk Karadžić, jedan njegov prezimenjak, sa Plavšićkom, novom Kosovkom djevojkom, sa Krajišnikom – čuvaju nas i našu dušu, jer su ove noći krenuli svetolazarevskim putem. Opredijelili su se kao i car Lazar za carstvo nebesko”. To je ona ista Biljana Plavšić koja je govorila: “Srba ima 12 miliona, neka ih šest miliona pogine. Opet će ona druga polovica uživati u plodovima rada i borbe”. Baš liči na kosovku devojku, pogotovo iz genocidnog profila.

Etničko čišćenje uz Božju pomoć

Crkva je, naravno, bila protiv Vens-Ovenovog plana, otuda ove tople Amfilohijeve reči o onima koji su želeli nastavak rata. Većina vladika je bila protiv bilo kakvog mirovnog plana, na primer onog koji je Kontakt grupa pripremila u julu 1994. godine. Tada je episkop Atanasije Jevtić došao na Skupštinu Republike Srpske i rekao da SPC ne pristaje na “desetkovanje srpskog naroda” i zato ne treba prihvatiti plan, a mitropolit Amfilohije je poslao telegram podrške. Sa episkopske konferencije SPC upućen je „Apel srpskom narodu i svetskoj javnosti” u kojem se poziva “sav srpski narod stane u odbranu vekovnih prava i sloboda” (među kojima posebno treba izdvojiti pravo na zatiranje Bošnjaka i rušenje džamija).

U “Apelu” se objašnjava zašto treba nastaviti sa ratom i ubijanjem: “Mi danas ne možemo pristati, niti možemo nametnute nam u Ženevi odluke o procentima i mapama prihvatiti, te da ostanemo bez svojih: Žitomislića na Neretvi ili Saborne crkve u Mostaru ili crkve Sopotnice na Drini, Manastira Krke ili Krupe u Dalmaciji, Ozrena i Vozuće u Bosni, Prebilovaca u Hercegovini ili Jasenovca u Slavoniji”. Ili, što bi se danas reklo: Ne damo svetinje!

Poziv duhovnika nije imao većeg odjeka u vaskolikom srpstvu, što je iznerviralo Amfilohija koji se u avgustu okomio na srpske turiste koji se baškare na plažama i banjaju po banjama, pa primorje i banje “odjekuju od našeg lakoumlja i bezumnih naših zabava”. Nedostojnim Srbima kojima je više stalo do letovanja nego do ujedinjenja svih srpskih zemalja, Amfilohije je poručio da “narod i Skupština Republike Srpske danas čuvaju i obraz i dušu srpskoga naroda pravoslavnog”, da se danas u BiH “bije bitka za slobodu zlatnu i obraz časni čitavog Pravoslavlja, za pravdu i dušu čitavog svijeta, za svetinju bogolikog ljudskog dostojanstva”, te je zamolio Boga da braći u BiH pruži “svaku pomoć u dobru i snagu da odole pritiscima svijeta, koji je naš Gospod Isus Hristos već pobijedio”.

Džamije su u to vreme uglavnom bile srušene, pa pretpostavljam da mitropolit nije mislio na Božju pomoć u dinamitu i eksplozivu. Poređenje sa Hristom je sasvim logično, pošto je opštepoznato da je Sin Božji stajao na čelu vojske koja je zatirala čitave narode, ubijala žene i decu, te da je s gnušanjem odbijao sve mirovne planove koji su dolazili od predstavnika Rimskog carstva. Teško je zamisliti nešto bogohulnije od Amfilohijevog pozivanja na Hrista zarad odbrane genocidnog projekta. Doduše, lako je mitropolitu da priziva Hristov primer kad u njega ne veruje, njemu je bogohuljenje jedini način da nešto kaže o Bogu.

Ljudi kojima ništa nije sveto

Moglo bi se ovako navoditi do sutra, tih ratnih godina crkveni velikodostojnici su otvoreno, bez ikakve zadrške, podržavali masovne ubice koje su stajale na čelu udruženog zločinačkog poduhvata, nudeći im duhovno okrepljenje za najstrašnije ratne zločine. Prisetimo se samo još Vasilija Kačavende i njegovog pozdravnog govora Ratku Mladiću prilikom ulaska u Srebrenicu, u kom je praktično blagoslovio genocid koji je potom usledio: “Krv vapije za osvetom. Sveteći se, srpski narod rušio je najmoćnije srpske imperije. I, evo, dočekujemo radosne dane, polako se približavajući onom trenutku kada će se ponovo poslije Kosovske bitke ujediniti i vaspostaviti srpska država”.

Kasnije je Kačavenda služio liturgiju u crkvi i održao propoved u kojoj je rekao da je “čudo božje” što su “hrabri srpski borci” oslobodili “srpsku zemlju okupiranu od Osmanlija, da tamo gdje je časni krst sijao postavili su ruglo od polumjeseca”. Nešto slično je istog dana govorio i Ratko Mladić: „Evo nas 11. jula u srpskoj Srebrenici, uoči još jednog verskoga praznika srpskoga poklanjamo srpskome narodu ovaj grad. I napokon, došao je trenutak da se posle bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru.“ Reklo bi se da su Kačavenda i Mladić jedna koljačka duša, a dva tela. Svako na svom zadatku: general je tu da strelja, a vladika da pruži duhovnu podršku za genocid.

Posle svih počinjenih strahota, posle genocida u Srebrenici, posle najstravičnijih zločina koji se mogu zamisliti – vrh SPC nije promenio odnos prema zločincima. Haški optuženici su pre odlaska na suđenje redovno svraćali kod patrijarha Pavla, na patriotsko-duhovne konsultacije, a mitropolit Amfilohije je nudio utočište Radovanu Karadžiću, govorio kako njega i Mladića “čuva u svojim njedrima”, odlikovao Vojislava Šešelja za borbu protiv Haškog tribunala… A danas isti mitropolit, koji i dalje stoji na istim pozicijama, brani svetinje u ime iste ideologije koja je svetinje uništavala. Amfilohijeva duhovna čeda rušila su tuđe svetinje i poništila svetinju ljudskog života. Mitropolitu to nije smetalo, već je miniranje džamija i masovna ubijanja civila unapredio u borbu za “svetinju bogolikog ljudskog dostojanstva”. Zato je njegova današnja borba za odbranu svetinja puki privid. Ne mogu se za svetinje boriti oni kojima ništa nije sveto: ni Bog, ni njegova tvorevina, ni čudo života, ni čovek kao ikona Božja, niti bilo šta drugo na ovom ili na onom svetu.

Al Jazeera

127

avatar
1000
55
72
0
 
103
JežMarkoJecaBudimo realnisssss
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Evo primjera tog “ludila” koje spominjem u prethodnom postu: Za Novaka Đokovića oni što vodi “Golu istinu” kaže da se radi o krađi gena – u razgovoru sa Kapičićem, sinom Jova K. (ako sam razumio Novak se izjašnjava kao Srbin, a zapravo je po tom voditelju Crnogorac po ocu). Komentariše to jedan moj poznanik iz Novog Sada i kaže –… Više »

Jež
Gost
Jež

Jović, Dačić, Šešelj, Vučić, Koštunica, Kapetan Dragan, Legija…..Krajišnik, Plavšić, Konjević, i najveći ratni zločinac poslije drugog sv.rata- Mladić, SPC, itd.itd.

Marko
Gost
Marko

Kritika i ukazivanje na negativne pojave kod svojeg ili drugog naroda može biti opravdana ali ako se to prenosi na cio narod (Srbi su ovakvi i onakvi, likovanje, uvrede, ruše džamije i slično ili sa druge strane Crnogorci postoje ili ne postoje, te su ovakvi, te su onakvi, te sačuvaše sve islamsko kroz istoriju i slično) onda je to znak… Više »

Jeca
Gost
Jeca

Odlican tekst

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Samo malo podsjećanje za pisca ovih redova. Onaj koji je podržavao vlast u današnjoj Republici Srpskoj i vodio vojsku na Dubrovnik je predsjednik CG danas i kreator zakona protiv crkve. Podsjetiću ga da su devedesetih osim džamija paljene i crkve, a da su osim muslimana i katolika ubijani i pravoslavci pa bi kad se odluči oplesti po jednima ukoliko ima… Više »

Dane
Gost
Dane

I posle svega sto su uradili Srbima i dalje kriva Amerika. Ali stina i pravda uvek pobede. Ovo su zadnji trzaji fasisticke i velikosrpske politike.

Max pain
Gost
Max pain

Provalio, ali uz Božju pomoć!! Dok sam odje branicu svetinje sa mojim crnogorskim narodom, a u sledećem zivotu Boze daj me sto zapadnije da ne obracam paznju na ovakve ljude(ne ljude)…!

Mrgud
Gost
Mrgud

Sa srpskim narodom,ne pominji crnogorce smiješan si.

NOVAK RAMOV
Gost
NOVAK RAMOV

Mrgude , nisi shvatio … ?!

NOVAK RAMOV
Gost
NOVAK RAMOV

MRGUDE , DA JE VJECNA CRNA GORA !

NOVAK RAMOV
Gost
NOVAK RAMOV

MRGUDE … Da li si shvatio o cemu pricas ?!

Mrgud
Gost
Mrgud

VJEČNA ZA VAZDA!!

NOVAK RAMOV
Gost
NOVAK RAMOV

DA JE VJECNA CRNA GORA !!!

NOVAK RAMOV
Gost
NOVAK RAMOV

MRGUDE , DA LI ZNAS O CEMU PRICAS ?!

007
Gost
007

Dok sam odje branicu svetinje sa mojim crnogorskim narodom.ODAKLE SI JUNACE.NIJESI NAMPOTREBAN SA TVOJOM POMOCI.

007
Gost
007

ZABORAVIH,NE GINI UZALUD,TO JE ZAVRSENA STVAR,

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Suoči se srbijo jednom sa istinom,biće lakše svima a najviše tebi.

Kartucho
Gost
Kartucho

Zalosno je koliko su unistili dzamija u bih,da su pravi vjernici znali bi ta su to necije svetinje,ali oni nemaju nikakve veze sa vjerom,samo sovinizam mrznja i netrpeljivost.

Kriger
Gost
Kriger

Jedino u ovom tekstu mi nije jasno da li je Kačavenda pričestio Mladića,ne samo prije već i posle njegovog ulaska u Srebrenicu ? Da li je i Karadžić bio kod njega na seansu?

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Gara
Gost
Gara

Ne vijerujem da se ta zemlja bas tako zove!

Mestar
Gost
Mestar

Zaista sjajan tekst. Jeste da stvara mucninu citanje i podsjecanje na ove stvari ali moramo se svi prisjecati njih kako se ne bi vise nikada ponovile kao sto bi to prizeljkivali ljudi koji bi da ruse Crnu Goru.

Građanin
Gost
Građanin

Pisala Al Jazeera…

sssss
Gost
sssss

Pisao je beogradski novinar, koji ima savjesti, za razliku od tebe

007
Gost
007

SVAKA NJIHOVA DO SADA IDEJA JE PROPALA ZA OSTVARENJEM NJIHOVIC ZELJA,AJDE POKUSAJTE KONTRA,BUDITE UZ CG I OSTVARITI CE VAM SE TA ZELJA.(SATRO)

007
Gost
007

KADA SAM UKUCAO IPROCITAO,, MAFIJA U SRPSKA PRAVOSLAVNOJ CRKV,, NIJESAM MOGAO DA VJERUJEM ,JELI TO ISTINA.

007
Gost
007

BOLJI TEKST NIJESAM PROCITAO A VJERUJEM DA BOLJEG NECE BITI,ZIVA ISTINA KOJA BOLI RAZUMNE ,A NERAZUMNIM NEKA SE BOG SA NJIMA POZABAVI.

Normalo
Gost
Normalo

Srbima bi najveća kazna bila da priznaju sami sebi istinu
Nego oni sami sebi prisvajaju lazi i ne stide se čak toga

Sramotan covjek
Gost
Sramotan covjek

Mislim da je SPC.i MCP.odrzali cas ETIKE Drzavi.Vadi…Analiticarima….Strucnim..komentatorima.Novinarima i NOVINARCICIMA.kako se treba odgovorno ponasati prema svojoj Drzavi i svome narodu. Stotine hiljada seta.vec DVA mjeseca ulicama C.Gore.protesujuci.protiv.nakaze od zakona.BEZ IJEDNOG EKCESA ILI RUZNE RIJECI.A KADA SU NAISLE OPASNOSTI ZA NAROD OD PADEMIJE GRIPA.AUTOMATSKI JE DONIJELA ODLUKU O MIROVANJU PROTESTA DO DALJEGA. ..PRIJATELJI..OVE DRZAVE.SA NOVINARCICIMA KORISTE.MEDJUPROSTOR DA SVOJU FRUSTUACIJU I NEMOC… Više »

007
Gost
007

ZA NEPOSLUSNE DRZAVA IMA I DRUGE MJERE,NIKO NIJE JACI OD DRZAVE,TAKO PUSTI TO STO STE VI ,,DOBRI,,ZATO PO OKRILJEM NOCI SE VIDI KAKO STE DOBRI, PA KRECITE PO CG PO CIJELU NOC.

Građanin
Gost
Građanin

A krečenje je najstrašniji zločin u našoj bezgrešnoj državi izgleda🤔

Nebitno
Gost
Nebitno

Velika Srbija je svijetcki policajac,hegemon,imperijalna sila koja tlači i teroriše ovu planetu, USA, EU, NATO su upravo formirane da se suprotstave tome zlu Velikoj Srbiji i maloj Rusiji ali znamo svi da su oni preslabi i vojno i financiski,neka nam je Bog svima u pomoći!

Krsto
Gost
Krsto

Ovaj je još uvjek u ratu. Sam sa sobom.

crna frula
Gost
crna frula

prilikom regularnog ulaska u posjed crkvene imovine u CG, za koji imaju sve dokaze 1/1, SPC ipak izlazi na ulice jer nema potrebe da potvrde svoj kontinuitet i vjerodostojnost na svim sudovima pa i Stazburskom. nema, jer ih nema..

Nobel
Gost
Nobel

Kamo srece da su vam sve rakete lansirali sa Turcima.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pogledaj svoj DNK. Pravac Turska!

Nobel
Gost
Nobel

Mrle ti si neznalica. Nema Turskog gena na Balkanu bez do 5%. U tvom slucaju 90% zato ih i branis.

Mrgud
Gost
Mrgud

Kurir vršio analize. 500 godina,što Turska,Bugarska,Austrougari……svog gena nemate.

007
Gost
007

A I NATO MOGASE ,BOGOMI.

Nobel
Gost
Nobel

I ti si Turcin a James Bonde? Pa idi u Turski nije ti ovo babovina. Povedi i Mrleta.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pogodi te istina.

Nek to
Gost
Nek to

Ovo jes babvina svim koji vole CG a Srbima i laznim nobelovcima nikad

Istine radi
Gost
Istine radi

Ovaj i kao i medijska kuća koja ga plaća, pominje samo muslimane kao žrtve! Hrvate i porušene katoličke crkve ne pominje, kao da se nije niti dogodilo!!

Bozo
Gost
Bozo

Ni jedna crkva groblje ni cekviste nije sruseno za vrijeme rata u Bosni

badžana
Gost
badžana

Tacno tako. Pa.Sarajlije nijesu dirale ni staru srpsku crkvu na čarsiji iako gnijevni zbog svakodnevnog granatiranja Sarajeva od strane srba

Građanin
Gost
Građanin

Samo Srbe niko nije dirao 🤔

Staxe
Gost
Staxe

Ovaj je uprp da dobije penziju od Dpsa,ajde bar u ovo vrijeme epidemije oladite malo…

djenovici
Gost
djenovici

Tomislav…dzaba peres ruke…obraz ne mozes…ne damo svetinje…

Mestar
Gost
Mestar

Ne damo mi vama svetinje koje ste nam prisvojili

Građanin
Gost
Građanin

Pravite svoje svetinje, niko vam ne brani

Marko
Gost
Marko

Nema sto da date, samo da vratite oteto, ako imate obraza uopste, al ste pokazali decenijama sto se toga tice, da ga nemate

murko
Gost
murko

Srbi ruse dzamije zbog osvete. Slobodoljubi narodi Balkana, Crnogorci, Bosnjaci, Vojvodjani, Kosovari, Makedonci i ostali su pozvali turske trupe da ih zastite od srpskog genocida. Na slican nacin ih je zastitila Austrougarska 1914, Hitler 1941 i NATO devedesetih. Da nije bilo te pomoci Srbi bi pobili celokupno stanovnistvo Balkana a mozda i Evrope i sveta.

Delboj
Gost
Delboj

Ovako bi djelovali i u Crnu Goru da im se vlasti dokopat.

Spsektastop
Gost
Spsektastop

Nekima nista nije sveto ni drzava ni komsija ni gradjanin.

Građanin
Gost
Građanin

Upravo tako, DPSu, pokazali su

Nek to
Gost
Nek to

Ti si sve a nisi gradjanin

Građanin
Gost
Građanin

Svi smo mi građani, ili ne ko misli drugačije od DPSa?

Goran
Gost
Goran

Ja sam sarajevski student. Moj gazda musliman koji je 2003. Imao 74 god, mi je pokazao sta mu je prije pisalo u rodovniku prije pasosa sfrj. Pisalo je srbin muhamedanske vjeroispovijesti. Zasto ne pisete onako kako se oni stvarno zovu… sve ovo mora jednom da se vrati kao bumerang moj Markovicu… svako ko je zaista studirao politicke nauke, onaj ko… Više »

Papa
Gost
Papa

Muhamedanska vjeroispovijest ne postoji, zato ne laži. Nijedan musliman za sebe neće reći da je muhamedanac.

Mrgud
Gost
Mrgud

Srbine!!!!

Bezobraza
Gost
Bezobraza

Ostavite nas na miru,… barem ovih dana,…
Vragovi od vragova vragovi, ..

Nata
Gost
Nata

I porusili su most u Mostaru, ups… nema Srba u Mostaru…

ct--
Gost
ct--

vama ce sve iz Srbije uvijek bit veliko,a Srba uvijek mnogo! komplexi

Medovina
Gost
Medovina

Tačno, za nas su Srbijanci, velika ….. zna se što!

Cg pg
Gost
Cg pg

Kako brisete komentare hahaha

Medovina
Gost
Medovina

To izgleda zavisi koji je moderator na dužnosti.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

MOJ KOMENTAR CEKA,MODERACIJA.
SAMO SAM REKA DA CRNOGORCI NIJESU SRBI,ELABORILO SIRE I ADMIN NECE OBJAVIT.
PAZIVI SU PREMA CETNICIMA ZATO NAM JE TAKO KAKO JE..
U SVOJOJ C.G .GORI MI DOKAZUJEMO STA JE NASE, A NASE SVE

Bezobraza
Gost
Bezobraza

Za to što si Sekula,…

Jovo
Gost
Jovo

Njegoš je srbin

Marko
Gost
Marko

nikad bio niti se iznjasavao kao srbin, e sad kad to znas, sta vam jos ostaje da lupate gluposti ?

Mestar
Gost
Mestar

To nema nikakve veze. Njegova jedina domovina je bila Crna Gora, i volio je samo nju, tako je na svakoj slici obucen u crnogorsku narodnu nosnju a ne srpsku. Isto tako su i Slobodan Milosevic, Boris Tadic, Radovan Karadzic i mnogi drugi srpski “junaci” porijeklom iz Crne Gore. Pa su srecom bili sve samo ne Crnogorci.

Vojin Džo.
Gost
Vojin Džo.

Kako je Sekula?

mrkela
Gost
mrkela

Svaka čast , ovo treba da pročita svaki građanin Crne Gore , proslijediti ambasadama i Briselu . Ovo je sveto pismo .

Građanin
Gost
Građanin

I da prijavi za širenje mržnje

Cg pg
Gost
Cg pg

Koji nacionalista i koji govor mrznje .da je zemlja uredjena bio bi odavno sankcionisan pa i da je u pitanju mrznja prema africi

Anonimous
Gost
Anonimous

Čovjek navodi fakte. Hajde budi i ti čovjek mada si Srbin i navedi ti neki fakat, a ne papagajski “Ne damo Crnogorcima njihove svetinje koje smo ‘pošteno’ ukrali”…

vesko
Gost
vesko

Nijesu nikakvi Crnogorci gradili svetinje do 1918 nego Srbi.Vidite se vi sami sa sobom sto su vam preci bili Srbi a vi ste mrzitelji Srba.Vi hocete da ukradete istoriju sopstvenih predaka pa mijenjate nadgrobne ploce djedovima i pradjedovima.

Marko
Gost
Marko

cus cus, mi krademo istoriju ? ma sto velis ? kako te nije sramota ? uzimate tudju istoriju za svoju, izmisljate, lazete, ali mi krademo ? i pored cinjenica, dokumenata, svjedocenja i sve da vam pokaze istinu, vas istina boli toliko, da je ljepse nastavit vjerovat u lazima

Cg pg
Gost
Cg pg

Me treba uopste da ih navodi javno u ovom trenutku.inace sam crnogorac

...
Gost
...

Boli istina, nema naprijed dok se ne suočite sa njom.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Opet jedan tekst koji donosi fakte sa kojima je nemoguće polemisati. Sve je dokumentovano, ne ostavlja mogućnost osporavanja. Rušitelji tuđih svetinja, koji se nikad nijesu izvinili zbog toga, niti barem osudili nesretnike iz svojih redova koji su to činili, sad kao brane svoje tobože ugrožene svetinje! Da povratiš od tolike količine licemjerja i cinizma!

ime
Gost
ime

Tekst je “boza” ,sluzi za dnevno politicke svrhe i dalje raspirivanje mrznje. Muckih ubijanja i razaranja bilo je na sve tri zaracene strane svi smo ispali glupi ali to smo i trazili. Kada bi se vratio Tito nastali bi redovi za uspis clanova u KPJu a sta mislite koji likovi bi postali prvi clanovi:)

HR8
Gost
HR8

Ne izjednacavaj zrtve i zlocince.Nisu bili isti i zna se da su Srbi zlocinci a to su i medjunarodni sudovi dokazali.

mačor
Gost
mačor

Poučan tekst,mnogi za ovo nisu znali !

GeNiJe
Gost
GeNiJe

Ili nijesu htjeli da znaju.

Bog i batina
Gost
Bog i batina

Razlika između crkava i džamija je ta što su crke radili naši preci a džamije su radili turski okupatori.

gost
Gost
gost

koji si ti genije

GeNiJe
Gost
GeNiJe

Turski okupatori su ujedno i tvoji preci.!jer da ima išta ljudsko u tebi nebo ovako nešto napisao!

mrkela
Gost
mrkela

Da Turska nije bila vjerski tolerantna ni jedan manastir i crkva ne bi opstali .

Masa
Gost
Masa

Aoooo ,aooo …sta nam naprica

Anonimous
Gost
Anonimous

To ti je izgovor da se postavi dinamit u bogomolju? Bravo vi ga….

MILA
Gost
MILA

To su tvoji preci četnik bog i batina a ne okupatori i oni nisu srušili niti jednu crkvu a vi koliko đzamija ste porušili a ti.tako.o svojim prađedovima

Pjerino
Gost
Pjerino

I Srbi su kroz prošlost bili okupatori!

111111111
Gost
111111111

Oko 800 ďzamija u Bosni i Kosovu sruseno a sta je iz njih sve uzeto ne pise pa vidite od cega su nicale crkve ko pecurke poslije rata da operu svoju savjest !!!

Taxi
Gost
Taxi

Dzamije u PG su radili podgoricani, muslimani sa porijeklom vjekovima iz CG. Procitaj istoriju. Vjera veze sa narodnoscu i nacijom nema. Ima samo kod vas Srba!

vesko
Gost
vesko

A zasto onda ti Podgoricani koji su promjenili vjeru promijenise i naciju pa vise nijesu Srbi ili Crnogorci ,sto su im preci bili prije turske okupacije ,nego su Muslimani ili Bosnjaci?

Bezobraza
Gost
Bezobraza

Taxi @ ti upravo vrijeđaš vjeru, Tursku, džamije,… mora da si divlji taxiobrazovan,… a Srbima možeš da duvaš,…

Pomorac
Gost
Pomorac

Bio u Mostar, pokazase mi Hrvati mjesto dje je bila pravoslavna crkva. Nema je više

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

CRNOGORCI SU U PROSLOSTI UVIJEK IMALI SVOJU VOJSKU,SVOJU CRKVU,SVOJU DRZAVU
NASI PRECI ZNALI SU DA SU SAMO I UVIJE CRNOGORCI,DA NIJESU TO STO JESU CRNOGORCI,DAVNIJEH DANA ZVALI BI SE TO STO ZELE OVI STO SU DUHOVNO OKUPIRALI NASU JDINU DOMOVINU C.G.

Vuk Gorski
Gost
Vuk Gorski

istina je to ziva, Sekula

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Hoćete sad da nas posvađate sa braćom Bošnjacima, e neće da može. Da je vječna naša SPC.

Terra nova
Gost
Terra nova

E baš ste lijepo braću častili 90-ih, a i nas biste da vam zapadne ura vaša !

Zeko pije vodu
Gost
Zeko pije vodu

Gen dukljanin
Hahahhahaha… ti bas mislis svi glupi samo vi pametni… nece da moze

Haris
Gost
Haris

srpska spc crkva je najveća pošast Balkana! Nikad više 1918.!!!

Pomorac
Gost
Pomorac

Komunizam je najveca posast uz Turke naravno. Nikad vise 1944, nezavisna Boka

Riki
Gost
Riki

Verovatno si po struci mazač, a pomorac.

Smrdica
Gost
Smrdica

I onda kazete kako smo mi Srbi nacionalisti

Pjerino
Gost
Pjerino

Uvijek protiv drugačijih

Taxi
Gost
Taxi

Bravo doktore!

Optimista
Gost
Optimista

Svaki dan dok ovce ne vide kakav im je pastir

Nikola
Gost
Nikola

Pozdrav iz Amerike za sve prave srbe, ovaj momak što piše tekst je na pogrešnoj strani istorije

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

TI NIKOLA I U AMERICI O VELIKOJ SRBIJI.
TREBA SI PUT RUSIJE,TRADICIJA ZNAS SRPSKA STA CE TI AMERI,STA CE TI TATA REC MOJ NIKOLA JABUKO RUMENA

Nikola
Gost
Nikola

Reci ce uzmi zaradi pare i donesi nazad u Srbiju

Zadar2
Gost
Zadar2

Imas srece sto ti ne znam Ip adresu a sutra bi ti FBI pokucao na vrata.

Zadar2
Gost
Zadar2

Ti si i u USA jako opasan chetnik.

Mestar
Gost
Mestar

Ali si srecom ti na pravoj strani Atlantika. Bolje ostani tu. Sve u ovom tekstu su dokumentovane i snimljene cinjenice koje su dostupne svima.

ElPatron
Gost
ElPatron

Vjerovatno da su neki dogadjaji od prije nekoliko vjekova pokrenuli da se djelimicno ruse te dzamije, nego ti gledas samo jednu stranu da bar oces zaradit neko bogastvo na ovom pisanju ali ti zivis sa mrznjom pa zato i pises ovo

BakonjaFraBrdže
Gost
BakonjaFraBrdže

okupacija mržnja laž – oteto prokleto

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

A što su se rušile i crkve i što se skakalo po vrhu crkve i lomio krst kao na primjer na kosovu ni to nema veze, a po autoru ovog teksta.

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Dnevna doza antisrpske histerije …

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo! Svakodnevno,dokumentovano razgolićavati ovu družinu. Za njih je istina najuboitije oružije.

Sjeverac
Gost
Sjeverac

Kad jedan narod uvidi svoje greške, isti može da se razvoja i pred njim je svijetla budućnost, u suprotnom će da luta u prošlost i biti osuđen na propast.

PetarDvukovic💚
Gost
PetarDvukovic💚

Treba ići za glasove po tim predgradima oni se pitaju za grad. ……..

PetarDvukovic💚
Gost
PetarDvukovic💚

Isti dragan kekin 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Jelena
Gost
Jelena

Bravo bravo ovo treba ponavljati svaki dan, kao i onaj dokumentarac o Amfilohiju. Svaki dan sad kad se sjedi doma da ljudi gledaju i vide za kim i za cim idu i da li zele to zlo?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Jedan dio onih koji nisu pravoslavni i minoran dio koji su pravoslavni se slažu sa tobom Jelena i oni na ovaj tvoj komentar kažu ,, bravo,bravo Jelena”,a što ti misle to je drugo pitanje.

HR8
Gost
HR8

Na zalost Jelena mnogi od njih se toga ne stide. Mnogi od njih bi ponovili isto sto su uraduli u Bosni. Nemojte se zavaravati i misliti da ne bi. Religija je to.Najveci otrov za ljudski um.

Send this to a friend