Kolumne

VjeroispoVijesti Srdana Kosovića: kako upokojiti FCJK?

Dejan Batrićević

Piše: Mr Dejan Batrićević, grafički dizajner

U jednome dnevnome tobože nezavisnom listu (makar to njegovi urednici misle), na čijim se trovačkim tekstovima oblikuje mediokritetska  dez-info. omladina u Crnoj Gori bez stava, rano jutros pompezno je objavljen kvaziistraživački članak o koznavećkojem u nizu pokušaja diskreditovanja i omalovažavanja jedne od najproduktivnijih obrazovnih visokoškolskih institucija u Crnoj Gori.

Po uzoru na svoje mentore – tabloidne kolege iz suśedne reality prijestonice, urednik portala – doskorašnji online novinar tzv. VeroispovEsti, gospodin Kosović, preuzima ulogu nekadašnjega eksperta-to-go Dragana Koprivice i podmeće crnogorskoj javnosti neistine na račun Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Već u samome propagandnom naslovu baca sumnju na FCJK, da bi se u nastavku nemušto pokušao uniziti akademski integritet profesora s ovoga fakulteta. Maže nam oči urednik neistinama kako FCJK krši zakon s izborom u akademska zvanja, kao da su profesori i profesorke nelegalno birani u zvanja, da bi na kraju došlo do toga da nijesu nelegalno, nego da je trebalo da umanje legitimnim putem dobijena zvanja, jer takva je tobože “praksa”, za koju ne navodi čak ni primjere.

U podnaslovu nam vEsti između redova prikazuju svoju mržnju prema svemu nesrpskom. Naime, Internacionalni univerzitet u Novome Pazaru nazivaju namjerno MuftiNJin univerzitet.

Profesionalnost ovoga nakaradnog glasila se ogleda u tome da kad gođ je potrebno po narudžbi omalovažiti i diskreditovati određenu ustanovu ili pojedinca, a za to ne mogu naći riječi, to nadomjeste vizuelno.

Mnogo bi bolje bilo da se urednik dośetio da unese u svoje glasilo i u svoj tekst neke, prije svega etičke, norme koje su u svijetu poznate, pa da je npr. pročitao makar samo, lako dostupan, članak britanske novinarke Charlotte Tobitt „Taking photos from social media: What news publishers need to know“ (оbjavljenoga u januaru 2021. u PressGasette.co.uk). Nažalost, više je vremena posvetio u traženju slike torte po Facebooku. Tzv. objektivne novine dok manipulišu tekstualno o FCJK, čitaocima – namjesto jedne od najljepših zgrada na Cetinju – serviraju tortu. Baš ste kreativni, respekt.

Trovačko glasilo se nikad nije usudilo, kad već brine o UCG, da spomene lažne izbore u zvanja profesora koji predaju na jedinome državnome univerzitetu. Ali silom na sramotu hoće da nas naćeraju da mislimo da je tako nešto učinjeno na FCJK. Izguglajte, bivši uredniče, izbor u akademsko zvanje prof. Rajke Glušice, istražite kako je srpsko-ruski agent izabran za rektora UCG nakon protivzakonite smjene njegova prethodnika. Prosvijetlite nas o kršenju zakona prilikom izbora Gorana Danilovića za v. d. direktora Agencije za obezbjeđenje i kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja!

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

9

avatar
1000
7
2
0
 
9
IzabelazokaMNE083Majkl1Kotoranin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Izabela
Gost
Izabela

Vijesti su anticrnogorski sajt već punih 10 godina.

MNE083
Gost
MNE083

Pa ko to jos cita?

Majkl1
Gost
Majkl1

Mogli bi imati bar minimum dostojanstva ” novinarskog” pa svoje novine zvati Vesti, pošto oni nisu više nezavisni dnevni list, nego žuta štampa.

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Kosović , “Vijesti” , ivanović, Komnenić zajedno sa njihovim poslodavcima su najveće zlo i fukarluk koje je zadesilo Crnu Goru evo dobrih 6-7 godina.
Prosto je nevjerovatno koji gadluk, što bi rekao Djilas i mržnja prema svemu crnogorskom iz glava tih ljudi izlazi.
U pamet se dobro Crnogorci!

Marko
Gost
Marko

U tekstu se niđe eksplicitno ne negira neregularan izbor profesora, nego ima istih i na UCG?! I jedne i druge treba dobro preispitati!!!

Maśa
Gost
Maśa

Googlaj srijećo i ti. Ništa sa FCJK-a nije neregularno. Slobodno googlaj, ali prvo nauči da čitaš. 🙂

zoka
Gost
zoka

Pa sto ne preispitate nego prvo sirite lazi pa onda trazite da se preispita.Vijesti su najvece zlo na medijskom prostoru Crne Gore.

Borko
Gost
Borko

Provjeriti je li istina sto pise ako jeste sve ih kuci poslati…

Luka
Gost
Luka

Ja sam prestao da čitam Vijesti prije 5-6 godina.

Send this to a friend