Kolumne

Vrijeme je da se srpski popovi isele iz crnogorskih crkava

Goran Popović

Piše

Goran Popović

Mitropolit Amfilohije Radović ostao je “zapanjen” nakon izjave predsjednika Đukanovića da će on i njegova partija predano raditi na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, oštro mu zamjerajući što “kao ateista hoće da stvori svoju crkvu”.

Prijemčiva je to Amfilohijeva priča za neuki puk, ali u suštini tek blasfemični pamflet kojim pokušava da sakrije istorijske činjenice i istorijsku nepravdu koja je učinj ena Crnoj Gori, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i crnogorskom narodu prije j ednog vij eka. Jedno od tih činjenica je da je upravo Srpska pravoslavna crkva, kakva i danas činodejstvuje, nastala političkom odlukom, po nalogu regenta Aleksandra Karađorđevića.

OBNOVA AUTOKEFALNOSTI JE DRŽAVNO PITANJE

Obnova autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve zato danas jeste par ekselans političko, državno pitanje, kao što je par ekselans bilo političko i državno pitanje i 1920. godine kada je ta autokefalnost nasilno ukinuta. Jednako bezočno kao što je dvije godine ranije na Podgoričkoj skupštini ukinuta država Crna Gora.

Čin gašenja autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve zapravo je bio završna državno-crkvena operacija Karađorđevića u definitivnom urnisanju svega što bi moglo imati bilo kakve natruhe crnogorskog identiteta. Aneksijom Crne Gore pod plaštom “ujedinjenja” 1918. godine i stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (a bez Crnogoraca), Karađorđevićev dvor je uspio da izmanipuliše i domaću i međunarodnu političku javnost, ali mu je kao kost u grlu ostala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva kao posljednje svjedočanstvo crnogorskog milenijumskog trajanja. Logičan epilog bio da i nju ukine, što je i učinio svojim državničkim, čisto političkim ukazom iz 1920. godine.

NAREDBA REGENTA ALEKSANDRA

Za tri dana biće tačno 99 godina od kako je Aleksandar Karađorđević donio odluku o “Ujedinjenju svih pravoslavnih crkvenih oblasti u Kraljevstvu SHS” Ona glasi: “U ime Njegovog Veličanstva Petra i po milosti Božjoj i volji Narodnoj Kralja Srba, Hrvata i Slovenaca Mi Aleksandar Naslednik Prestola Na predlog Zastupnika Našeg Ministra Vera, Našeg Ministra Prosvete, a po saslušanju Ministarskog Saveta i saglasno sa odlukom zbora svih srpskih pravoslavnih arhireja iz Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca od 13/26. maja 1919. godine, rešili smo i proglašujemo: Ujedinjenje svih pravoslavnih crkvenih oblasti u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca, a naime: Arhiepiskopije beogradske i Mitropolije Srbije, Arhiepiskopije Karlovačke i Mitropolije srpske sa dalmatinskim episkopijama dalmatinsko-istrijskom i bokokotorskom, Arhiepiskopije Cetinjske i Mitropolije Crne Gore, Brda i Primorja, Mitropolije Skopske, Raško-prizrenske, Veleško-debarske, Pelagonijske, Prespansko-ohridske, Strumičke, jednoga dela Mitropolije Vodenske, Episkopije Poleanske, Mitropolije Bosne i Hercegovine Dabro-bosanske, Hercegovačko-zahumske, Zvorničko-tuzlanske, Banjalučko-Bihaćske, – u jednu Avtokefalnu Ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca. Zastupnik Našeg Ministra Vera, Naš Ministar Prosvete, neka izvrši ovaj Ukaz.

Aleksandar, s. r.”

Zanimljivo je da se regent u svom ukazu pozvao na “odluku zbora svih srpskih pravoslavnih arhijereja” iz maja 1919. godine. To znači da tom “zboru” nije prisustvovao i crnogorski pravoslavni arhijerej, u to vrijeme predstavnik jedine autokefalne pravoslavne crkve. Time je samo nastavljeno potpuno ignorisanje i nasilno gašenje svega što je u proglašenoj Kraljevini na bilo koji način moglo podsjetiti na postojanje Crnogoraca, njihove države i na kraju crkve.

BRISANJE CRNOGORSKE ISTORIJE

Ovaj udruženi poduhvat brisanja crnogorske istorije počeo je dvije godine ranije, 1918. na čuvenoj Podgoričkoj skupštini, tokom koje je njen potpredsjednik Savo Fatić “svečano” saopštio:

“Ja vas molim, gospodo, da stavimo na stranu istoriju Crne Gore. Što se pak tiče njezine političke istorije, ja je dijelim na dva dijela: na do juče i od juče. Mi više nijesmo Crnogorci nego Srbi”

Na Podgoričkoj skupštini jednostavno su obrisane odluke Berlinskog kongresa o međunarodno priznatoj državi Crnoj Gori, a regent je dvije godine kasnije obrisao i tomos Vaseljenske patrijaršije o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, proglasivši je dijelom srpske.

Regentovi ministri izvršili su naređenje, pa su se srpski popovi uselili u crnogorske crkve. I tu ostali sve do danas, punih 99 godina.

U međuvremenu se raspala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i njena pravna nasljednica Jugoslavija, a Crna Gora i Srbija ponovo su postale nezavisne, međunarodno priznate države. Potrebno je, dakle, da se srpski popovi sad isele iz crnogorskih crkava. Umjesto da stoluju u Cetinjskom manastiru.

VRAĆANJE OTETOG

Samo o tome je riječ u novom prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Država konačno mora da obezbijedi i vjernicima Crnogorcima da imaju gdje da se mole, krste, vjenčavaju… Da konačno sistemski prevaziđe apsurdnu situaciju da su u državi Crnoj Gori samo pravoslavni Crnogorci u tom pogledu diskriminisani jer nemaju svoju crkvu.

U pravu je, negdje, Amfilohije Radović kad poziva na “iscjeljenje otimačine”, ali je zamijenio teze, pa današnju “ateističku” crnogorsku vlast optužuje da hoće da Srpskoj pravoslavnoj crkvi otme imovinu”

Iako je ta vlast namjerna samo da vrati davno otetu imovinu. To je obaveza države, ma koliko srpski popovi bili “zapanjeni”…

Potpuno je nebitno hoće li tu nepravdu ispraviti ateisti ili agnostici. Nesreća je što se toga, evo već vijek, nijesu sjetili duhovnici koji propovijedaju “ljubav i slogu”, osim za “volove koji su rođeni u Crnoj Gori”…

74

avatar
1000
37
37
0
 
60
Vitamin CLjumaMilo Vujovic CTzecijasapicaMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuma
Gost
Ljuma

Hoce li se vratiti zemljište katoličkim crkvama koje su im oduzete upravo SPC..

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

E ojadjela Crna Goro kad nas pridoslice uce ko smo Popovic iz Dervente i Pazin iz Sibenika…a nas sveti Amfilohije vam je iz Srbije…UPAMET SE CRNOGORCI…Srbstvo je nase i ono je svetinja za svakojeg Crnogorca

Marko
Gost
Marko

Čisto pravno gledano: Vjerska zajednica je pravno lice, kao i svako drugo; Crkva je građevina, kao i svaka druga uknjižena građevina; Crkveno zemljište je zemljište u svojini, kao i svako drugo uknjiženo zemljište. Niz normi Ustava i zakona Crne Gore garantuje svojinu!!! Za imovinu u Katastru važi pretpostavka tačnog upisa. Protek vremena (ovdje se radi o 99 godina) takođe garantuje… Više »

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Marko, tako mi tvog prava, da li se po tvom pravu nasilno oduzeto vraca vlasniku?
Ajde, sjedi, 1.

no1
Gost
no1

Istina i samo istina. I to znaju svi ovi Srbi sto im je mozak otrovan od malena slusajuci takodje isprane mozgove. Jeste li vi normalni da ja vas pitam? Naocigled svih istorijskih cinjenica koje i sami znate, vi i dalje prosipate pricu ko je sto gradio u CG? Cijeli svijet kao da prica Njemacki pa ne umijete ili necete da… Više »

Marko
Gost
Marko

Za no1 – sve i da je crni Ciganin vlasnik hramova po Crnoj Gori , NE MOŽE mu se oduzeti vlasništvo bez spovedenog sudskog postupka i odluke SUDA. Puštimo istoriju, postoji Ustav i zakoni Crne Gore, postoje civilizacijski i evropski principi koji se odnose na zaštitu svojine, pravednosti postupka pred sudovima, dokazivanja činjenica… Što je problem da SUD u Crnoj… Više »

razocaran
Gost
razocaran

Gorane,nadji jedan Manastir,da su ga gradili ti tvoji,,Crnogorco,,
Svaki manastir i Crkvu gradili su Srbi/Crnogorci.
A ti Gorane,ako ti se ne ide u te Bogomolje,ima dosta Djamija,pa izvoli.

Beti B.
Gost
Beti B.

Možete li obog preskočiti pa da mu je sve ko očenaš. Miko mu ne vjeruje ništa ili ga namjerno forsirste.

Toni
Gost
Toni

Ako bude do ovoga što je napisao tekst, ja se ne bih sjekirao. Inače, velika većina “srpskih” popova su autohtoni Crnogorci, dok je većina ova NVO raspopljeni Srbi. Tek, Popovićev “pokret” je osuđen na propast, živi bili pa viđeli.

Kotor
Gost
Kotor

Toni za tvoju informaciju samo 8% svještenstva DPC u Crnoj Gori je iz Crne Gore. To ti je zvaničan podatak Mitropolije. Ostali su iz “okruženja”.

Toni
Gost
Toni

Kakvi su procenti u CPC?

Sigurica
Gost
Sigurica

Ovo je neki opasan lik,… ali iz ŠTRUMFOVA…

kn
Gost
kn

Svaka cast za tekst ,sve je tacno .Imalo bi tu mnogo toga da se doda pa da se jos vise iscudjuju oni koji ne shvataju ikome nije imao ko prenijti istinu o satiranju iprogonu na razne nacine svega crnogorskog.,a od strane njihovijeh ljubljenije Karadjordjevica.

Sigurica
Gost
Sigurica

Ako već citirate kralja Aleksandra, treba da vam bude sve jasno oko udruživanja kraljevstava srba hrvata i slovenaca…. Ne brukajte barem stare Popoviće, Popoviću…

jovan
Gost
jovan

Popoviću znao sam dosta o podvalama Serbijanaca a sad i dokumentovano. Svaka čast moj pra pređed je bio pop proto ali nije pod Cetinjskim manastirom nego pod Zadasku Metropoliju u Boki.

Јоцо
Gost
Јоцо

Овај човјек стварно појма нема. А на самом почетку говори о ”неуком пуку”. Основне ствари не разазнаје.

FENIKS
Gost
FENIKS

JOCO VODI BRIGU SVOJOJ NEBESKOJ DRŽAVI CRNU GORU OSTAVI NEĆETE DOBIT NI METRA!

kn
Gost
kn

Razaznavao bi ih i ti Joco da su ti bjelasi poubijali familiju ,unistili imovinu,da ne smijes reci da si to sto si da ne smijes spomenut Crnu Goru ni crnogorce i jos mnogo mnogo toga.No ja mislim da ti svakako znas o cemu je rijec no ti je milije tudje isto kao i onima 1918

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Gorane,i ja i ti znamo koliko ima interesantnih likova,koji se kriju ispod mantije,teško njima kad je skinu!

Novljanin
Gost
Novljanin

Gdje nalazite ove glave ?

Goran
Gost
Goran

Cini mi se da si kao Srbin izbjegao iz Bosne u Crnu Goru. Tako da ne huli covjece, nije lijepo niti dobro, sve se vraca sve se placa….

kn
Gost
kn

Gorane ne bi ma cudilo da je kao crnogorac izbjegao 1918 ili bio proceran sa svoga ognjista.tako da ga u potpunosti razumijem.Ne vjerujte slijepo srbijanskoj propagandi .Zivjela CG i CPC

CrnogorskiPecat
Gost
CrnogorskiPecat

Gorane, nijesu svi Crnogorci izbjegli “kao Srbi”, neki imaju obraz. Prema tome, citaj ovo sto pise Popovic, i slobodno provjeri u dokumentima. Pocni da pijes protivotrov, vakat je.

Send this to a friend