Kolumne Srijeda, 27.09.2023.

Vučićevo “Hvala” Zapadu

Dobro jutro! Zapad je Srbiji u posljednjih par godina dao ne prst, nego cijelu šaku. Politika appeasment-a samo je ohrabrila Srbiju da se sve agresivnije ponaša. Vučić je Banjskom rekao hvala Zapadu.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Vučićevo “hvala” Zapadu

Eksperti su u posljednjih par godina napisali redove i redove kritika politike appeasment-a Zapadnih administracija prema Aleksandru Vučiću. Same su se nudile analogije sa Vladimirom Putinom prije rata u Gruziji i Ukrajini. Rijetki su bili ljudi poput senatora Mekejna, koji su razumjeli da nasilnici poput Putina i Vučića razumiju samo čvrstu ruku, i da taktika umirivanja vampira samo ohrabruje nasilnika da nastavi da se agresivno ponaša.

Čak ni stotine hiljada vojnika i gomilanje vojne tehnike na granicama Ukrajine zime 2021/2022 nisu ubijedile baš sve na Zapadu da će Putin krenuti u totalni rat.

Ipak, Rusija je nuklearna sila, i oklijevanje da se uđe u direktnu konfrontaciju sa njom je donekle razumljivo i logično. Ono što je nelogično, i što mnogi danas ne mogu da razumiju je ponašanje prema režimu Aleksandra Vučića. Na stranu naoružavanje Ukrajine ispod žita, i teorije zavjera o zalihama litijuma, ponašanje EU i NATO po pitanju Srbije je mnogima bilo nejasno.

Zbog mlakog odgovora na agresivnu srpsku regionalnu politiku, tj. politiku izazivanja nestabilnosti u Bosni, Crnoj Gori i Kosovu, prvi put su se prema Zapadnim zemljama uputili kritički komentari od strane Zapadu tradicionalno naklonjenih javnih mnjenja. Pojavilo se nepovjerenje. Tradicionalni partneri Zapada u medijima i civilnom društvu, koji dijele iste transatlantske vrijednosti, počeli su da otvoreno i javno sumnjaju u dobre namjere svojih saveznika i partnera.

Kada se podvuče linija, čini se da takva taktika nije dala nikakav rezultat. Osim što je oštetila tradicionalno bliske i čvrste odnose, ona nije urodila plodom u približavanju sa Srbima. Srpsko društvo je danas dalje od Zapada i EU. Podrška ulasku u EU je na najnižem istorijskom nivou, a o NATO-u da i ne pričamo.

U svojoj namjeri da mekom politikom sebi približi Srbiju, i odvuče je od Rusije, Zapad je počeo da gubi saveznike u nekada najlojalnijim djelovima zapadnobalkanskih društava. Na ličnom nivou u Crnoj Gori je bilo teško gledati ruske agente, koji su prozapadnim aktivistima godinama zagorčavali život, kako nam se smiju sa prijema u ambasadama, sa studijskih putovanja ili dok primaju nagrade i stipendije od Zapadnih ambasada.

Iluzija da je Vučić partner i da Rusiju voli lažno i javno, a Zapad iskreno i tajno, slomila se konačno prije dva dana, kada su državno sponzorisani teroristi ubili koskovskog policajca. Ruku na srce, terenski vođa tih terorista je bio sankcionisan od američke, ali politička pozadina je samo zagrebana sa tipovima poput Vulina i Dodika.

Slušam ovih dana srpsku opozicionu i prozapadnu javnost koja se čudi i snebiva nad onim što se desilo. Da nisu bili zauzeti papagajskim ponavljanjem priča o Kurtiju ekstremisti, možda su mogli primjetiti izvještaje kosovskih vlasti, u kojima je detaljno objašnjavano mjesecima kako se naoružavaju i treniraju paravojne formacije na sjeveru. Kako su se koristili saniteti Doma zdravlja iz Mitrovice za prenos oružja, kako se oružje skladištilo u manastirima SPC itd. I danas, kada je među teroristima ubijen vozač saniteta, i kada su teroristi uhvaćeni na licu mjesta u manastiru, nije do kraja jasno jesu li počeli da se trijezne.

Dok Srbija proglašava tri dana žalosti za teroriste, posljednja je ura da svi oni kojima je mir i stabilnost na Balkanu ultimativni cilj regionalne politike, konačno i bez oklijevanja identifikuju izvor svih problema i da ga neutralizuju.

Toliko za danas. Čitamo se sjutra na istom mjestu u isto vrijeme.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

30

avatar
1000
20
10
0
 
25
DadoBajoveliborAnonimousPrimusBoj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dado
Gost
Dado

Svaka ti je na mjesto ljubo

velibor
Gost
velibor

Ako je ubistvo policajca teroristicka akcija, onda je i OVK teroristicka organizacija, i Kosovo se odvojilo teroristickom akcijom. Zasto onda CG priznaje teritoriju odvojenu terorizmom?

Boj
Gost
Boj

Druže Tito…/
Mala moja, kupio mi Milo kapu…/
Tjeram drva za Upravu!

Deki 12.5 milio
Gost
Deki 12.5 milio

Trazim zenu.

Miloš
Gost
Miloš

Zapad je truo. Čeka ih propast.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

A Rusija je toliko neslobodna da rat ne smiješ nazvati rat nego specijalna operacija. Ako je Zapad truo Rusija je već odavno istrulila, sada samo moralne bakterije mogu tamo da uživaju.

Igor
Gost
Igor

Zapad je neprijatelj Srba.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Ipak je suprotno Srbi su neprijatelj svim nesrbima, i nerusima.

Bajo
Gost
Bajo

Srbija je neprijatelj Srba.

Slavko
Gost
Slavko

Nadam se da im stižu crni dani!

Boj
Gost
Boj

Ova mješavina ijekavsog i ekavštine udara pravo u mozak. I to vezanih za iste riječi?

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Sigurno ti smeta ijekavica. A tek latinica?

Titograd
Gost
Titograd

Samo bum, bum, kao 1999!

Tivu
Gost
Tivu

Na tri posta je neuobičajeno velik broj minusa

Simo
Gost
Simo

A mozda se isti zapad pravi da sve ovo ne vidi ne bi li izbio rat i na ove prostore??? Mislite i o tome dragi moji. Sjetite se autisticnosti EU I SAD 90′ godina, sve je isto. Niko me ne moze ubediti da tada kad je Rusija bila slaba nisu mogli zaustaviti rat u BIH odma za 2 dana. Tako… Više »

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Gledam sinoć na tv Srbija gost Kapetan Dragan koji poziva sve Srbe kako je montaza ovo na Kosovo i SPC kakva bruka ratni zločinac . Najvisi poraz Vučića poslati svoju bandu nauruzanu i to preko SPC . Tamo nije Dritan i Jakov tamo ga dočekao Albin Kurti sa snimcima da cio Svijt vidi . A dan zalosti to je dan… Više »

BMX
Gost
BMX

Kosovo je pokazalo da ima veoma ozbiljan, jak i profesionalan bezbjedonosno obavještajni sistem i da su reagovali pravovremeno da spriječe realizaciju veoma opasnih, destruktivnih i zlih namjera za destabilizaciju Balkana planiranih i vodjenih u Beogradu i Kremlju, nažalost, sa prećutnom saglasnošću Zapada jer drugi zaključak se ne može donijeti, da njihove ambasade i službe nisu znali za pripremanje tog paklenog… Više »

Damjanović
Gost
Damjanović

Nevjerovatno je koliko je Vučić ” isprao” mozak gradjanima srbije, pale svijeće i proglasavaju herojima teroriste koji su htjeli da zapale Kosovo da bi omogućili ” junackoj” srpskoj vojsci da interveniše i udju u suverenu drzavu Kosovo, svaka čast Kurtiju, mnogo od njega mozemo naučiti kako se brani drzava, Bravo Ljubo na tekstu!!!

dr.ino
Gost
dr.ino

svetosavski botovi danas rade pojačano, treba im prekovremenih, poskupio je pasulj u duhovni!

Rakin
Gost
Rakin

Ljuka, slabo se ti rzumijes.

Damjanović
Gost
Damjanović

Rakine stručnjače, objasni nam ti, ti se sigurno razumiješ!!!!!

Trile
Gost
Trile

Srbi već 150 godina ekspozitura ruskih interesa na Balkanu.Istorijski gledano teroristi : bombaški proces,atentat u Sarajevu,ubistva političkih protivnika,pokušaj atentata na Mila, Banjska.

Dijabola
Gost
Dijabola

Čuj smiju se prozapadnim aktivistima….😁😁

posmatrač
Gost
posmatrač

Mene lično ne zanima situacija van Cg ali me veoma interesuje situacija kod nas…sinoc je na Adria Tv gostovao V.Pavicevic koji je nekoliko puta sinoc ponovio da su nakon ovih izbora konacno pobijedjene kripto fašisticke stranke u Crnog Gori…..vjeroatno se zanio i mislio da fostuje na Happy tv gdje je sve dozvioljeno kad je CG u pitanju

Komunista
Gost
Komunista

Nijesam znao da su DF i SPC pobijeđeni na izborima, hvala na informaciji.

Vienna da je
Gost
Vienna da je

Srbiji treba uvesti sankcije sto prije…

Podgorica
Gost
Podgorica

I Ukrajni i ona brani svoju teritoriju, “sram je bilo”

Mrle
Gost
Mrle

Pazi minusa za nepuni sat! Ovo je najjače botovanje do sad

Načitani
Gost
Načitani

Sve im je zalud,biće poraženi kao i uvjek.

dr.ino
Gost
dr.ino

ne bi me čudilo da su zaposleni iz opštine budva :)))

Send this to a friend