Kolumne

Za Beograd je i Zdravko Krivokapić postao izdajnik

Nenad Kulačin

Piše
Nenad Kulačin

Oduševljenje pobedom opozicije u Crnoj Gori naglo je splasnulo u Beogradu kada je iz redova pobednika izbora jasno i glasno saopšteno da Crna Gora ostaje verna međunarodno potpisanim obavezama, koje podrazumevaju privrženost NATO-u, evropskim integracijama, kao i činjenici da zvanična Podgorica neće povući priznanje Kosova. Izjava kojom je mandatar Zdravko Krivokapić stavio u isti kontekst predsednika Srbije i predsednika Crne Gore tek je pokrenulo lavinu u srpskim medijima pod kontrolom vlasti.

Ove reči su pogodile svakoga, uključujući i vlast, ko u Srbiji na Crnu Goru gleda kao na neku vrstu svoje pokrajine. Ideje tipa da će se Crna Gora ponovo ujediniti sa Srbijom i poništiti priznanje Kosova bile su nerealne koliko i njihovo oduševljenje zbog poraza Mila Đukanovića. Malo je bilo potrebno da se euforija pretvori u razočaranje. Mediji tu igraju veliku ulogu i već Krvokapiću dodelju epitet da je veći i gori izdajnik od Đukanovića i slične neprimerene izraze.

Informacija da je nova crnogorska vlast, pri tom da još nije ni formirana, mogla da padne u ponor zbog nečije bolesne ambicije da se dodvori Aleksandru Vučiću, toliko je apsurdna da to prevazilazi svaku zdravu logiku. A najgore je što je ta informacija tačna. Pri tom, oni crnogorski političari koji najzaslužnijeg za Đukanovićev poraz vide u Vučiću insistiraju da se Krivokapić izvini Vučiću zbog dovođenja u istu rečenicu sa aktuelnim predsednikom Crne Gore. U stvarnosti se, međutim, vodi opasna borba za ministarske funkcije i uticaj sa strane.

‘Ili si s nama, ili protiv nas’
Krivokapić nije kriv, gledano sa strane, apsolutno ništa. Kriv je, možda, samo što je pobedio Đukanovića. On je samo glasno rekao ono što ogroman deo ljudi u Srbiji i Crnoj Gori misli, a to je da su dva predsednika, ovako ili onako, povezani. Godinama unazad se Vučić hvali fenomenalnim odnosima sa Đukanovićem. Nije ga, doduše, nazvao bratom, kao kineskog kolegu Si Jinpinga, ali je sa posebnom strašću isticao činjenicu da odnosi između Srbije i Crne Gore nikada nisu bili bolji. U prilog ovoj tvrdnji ide čuvena fotografija koja je nastala početkom Vučićeve vlasti, na kojoj su se na jednom kanabetu našli Vučić i Đukanović, a između njih sada već čuveni Mohamed Dahlan. Malo ko zna ko je on, u stvari, i šta radi na Balkanu, ali njegovo ime se povezuje sa izvozom oružja i pojedinim biznisima u regionu. Dahlan je 2012. godine dobio crnogorsko državljanstvo, sigurno ne na lepe oči. Već naredne godine dobija i pasoš Srbije. Navodno je Đukanović upoznao Dahlana sa Vučićem.

Vućić i naprednjaci to ne priznaju. Njihovo merilo stvarnosti se svodi na onu rečenicu: “ili si sa nama, ili protiv nas.” Ovo, međutim, važi samo u slučaju kada Beograd proceni da je nešto “jači i snažniji” od onoga kome to poručuje. Njegova reakcija na Krivokapićevu rečenicu je sve samo ne diplomatska, racionalna i u skladu sa namerama da se sa Crnom Gorom ostvare najbolje mogući odnosi. On je Krivokapiću poručio da laže.

“I ja sam siguran da će on ili reći da je lagao, ili će doneti dokaze. Pošto znam da je nemoguće da donese dokaze, kao što znam da nikada o tome nismo ni pričali, jer ja nisam biznismen, niti me biznis interesuje, već me interesuje napredak našeg naroda. Ako Krivokapić bude dolazio u Beograd, moraće da ponese dokaze, a za koje znam da ne postoje, ili će morati da kaže da je lagao. Moraće da prizna da je govorio neistine”, naveo je predsednik Srbije.

Ko ja ‘jači’: Vučić ili Amfilohije?
Za to vreme, opozicija u Srbiji podržava Krivokapića i šalje mnogo kvalitetnije poruke ka Podgorici. Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poziva nove vlasti da ne pokleknu i da ne gube vreme, već da kao pobednici naprave vladu i krenu da rade svi zajedno za dobrobit svih naroda na Zapadnom Balkanu. Slične poruke stižu i iz drugih opozicionih tabora. Srpska opozicija se nada da će sledeća vlast koja će pasti po crnogorskom receptu biti upravo ova u Beogradu, ali za sada to deluje kao nemoguća misija. U svakom slučaju, evropska opozicija u Srbiji je nešto o čemu nova vlast u Crnoj Gori ne bi trebalo da brine.

Još jedan faktor je bitan u ovoj priči, a to je Srpska pravoslavna crkva. Verovatno se u velikoj meri precenjuje njen uticaj na dešavanja u redovima nove većine u Crnoj Gori. On postoji, ali priče da vladika Amfilohije sastavlja vladu deluje kao vešto spinovana priča iz Beograda, a dobro je poznato da mitropolit i predsednik Srbije nisu u najboljim odnosima.

Pojavila se informacija u kojoj se Amfilohije sastao sa Vučićem pre nekoliko dana u Beogradu. Ako je to tačno, i ako je tačna informacija da je vladika tom prilikom zatražio od predsednika Srbije da se ne meša u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori, to je veliki poklon svim građanima ove države. Vučić je na to, prema pisanju štampe, odgovorio u svom stilu – Srbija je spremna da ekonomski pomogne Crnu Goru. SPC mudro ćuti. Veliki deo je ćutao i tokom problema koji su nastali zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Crkva je zadovoljna činjenicom da je obećano povlačenje tog zakona. Tu bi njeno zanimanje za politiku trebalo da bude zaustavljeno. Drugo je pitanje da li će ga stvarno i biti. Činjenica je, sa druge strane, da Mitropolija na Cetinju nije reagovala na najave novog mandatara da će se Crna Gora pridržavati svih međunarodnih obaveza.

Zvanična Srbija i svi oni koji su zaluđeni raznim idejama moraju konačno da shvate da je Crna Gora nezavisna i slobodna država. Vreme je, takođe, da i usijane glave u samoj Crnog Gori shvate da njihov glavni grad nije Beograd, već Podgorica. Nikakvog ujedinjenja, povlačenja priznavanja Kosova, izlaska iz NATO-a neće biti, koliko god da to neko u Beogradu želi. Nove vlasti u Crnoj Gori moraju da se okrenu svojoj zemlji i da rade na onome što su i obećali u kampanji. I nikako ne smeju da dozvole da postanu predmet manipulacija bilo koga sa strane. Imaju većinu koja u parlamentu preko noći može da postane manjina. Samo od njihove ozbiljnosti i svesti o tome koliko su promene potrebne crnogorskom društvu zavisi njihova većina i spremnosti da odole iskušenjima sa svih strana.

Al Jazeera

68

avatar
1000
33
35
0
 
57
BoboStanje stvariPatria NostraWonder WomanBeko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Patria Nostra
Gost
Patria Nostra

Ova naša “nova vlast” nema nikakav ekonomski program niti znanja i stručnjaka da nešto korisno za ovu državu urade Ako im propadne ovo sa Srbijom ( konstantna pomoć) oni će biti potpuno izgubljeni!

Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

Nažalost, mi smo izgubljeni u vremenu koje je proteklo i koje će proteći. Jurišnici na vlast neće se izgubiti

Miljan
Gost
Miljan

Nikad nece Crna Gora bit obala srpskog mora !!!!!!!!

hahah
Gost
hahah

koga briga sto misli bg….

Marko
Gost
Marko

Srbima sleduje otreznjenje, CG ostaje gdje samostalna i sve ce vise pitati Zapad. Ocekuje se da njemacki i americki kapital zamjene ruski. Zato pa pa Srbija pa pa Rusija. Dobrodosle Amerika i Njemacka.

Zabun
Gost
Zabun

Nešto je ovaj analitičar pobrkao… naročito u dijelu o srpskoj opoziciji i ulozi SPC…

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

„Sada zajedno raste ono što je zajedničko“ a to je crnogorsko srpsko bratstvo, milogorci na aparatima.
Hihihihihihihihihihihihihihihihihihihihihihiiiii

Vanka
Gost
Vanka

No1 budala !

Antilopije
Gost
Antilopije

Srbijanac, i otac i djed su ti bili Crnogorci, pa izgleda da si ti neko kopile…
Prema popisu stanovništva 1948. bilo je 377,189 stanovnika:

Crnogorci: 342,009 (90.67%)
Albanci: 19,425 (5.15%)
Hrvati: 6,808 (1.8%)
Srbi: 6,707 (1.78%)

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

Naravno, ali samo zato što tada Crnogorci nisu negirali da su najbliži, ako ne i isti narod sa Srbima. U momentu kada im je to osporeno, mnogi kreću da se izjašnjavaju kao Srbi, što je parekselans političko opredjeljivanje. Dirneš li Crnogorcu u srpstvo, izjasniće se kao Srbin da bi mu stao u zaštitu, dirneš li mu u crnogorstvo, odmah će… Više »

Piksi
Gost
Piksi

Sto ti znaci ovo hihihi , hijeno jedna?

Anonimous
Gost
Anonimous

Ideje tipa da će se Crna Gora ponovo ujediniti sa Srbijom i poništiti priznanje Kosova bile su nerealne … Hihihihihihihihihihihihihihihihihihihihihihiiiii

Bobo
Gost
Bobo

Nisu bile,već su i sada nerealne.I sutra će biti nerealne.I za sto godina će biti nerealne.A,ti ćeš nastaviti da se kikoćeš još petsto godina.

Wonder Woman
Gost
Wonder Woman

…..glas nositi okeanu da je VJECNA CRNA GORA!!!!

Wonder Woman
Gost
Wonder Woman

Nikad nece CRNA GORA bit obala srpskog mora.

Srbo
Gost
Srbo

Rano je za bilo kakve kalkulacije i cijenjenje Zdravka , jedno je pričati dok se ne uzme vlast a na vlasti sasvim drugo.
Sa Srbijom treba imati najbolje moguće odnose al voditi svoju politiku nravano i svoje interese gledati.
Obračun sa kriminalom,korupcijom,zakon o porijeklu imovine sve to čekamo .

Mila K
Gost
Mila K

AJB potpuno pogubljena. Pa zar ovi tobož medijski stručnjaci ne znaju da je biti “izdajnik” najveći orden poštenog građanskog izraza.

Anonimni
Gost
Anonimni

Od kad je svijeta i vijeka onaj koji radi za interese druge države, a protiv svoje domovine, naziva se IZDAJNIK!

Lazar
Gost
Lazar

Promasio si u mnogim ocjenama Kulacinu. Potcjenjujes ulogu SPC u CG, prikazujes Krivokapica kao demokratsku opciju iako je on produzena ruka crkve, hvalis srpsku opoziciju zbog odnosa prema novoj vecini iako je odnos srpske opozicije prema CG isti kao i odnos radikala, naprednjaka, lrvitijana i svih drugih. Crnogorci treba da su vrlo oprezni prema ovim, na prvi pogled, slatkorjecivim tekstovima,… Više »

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Kao što sam rekao nije njima – Srbiji bio cilj samo da maknu sa vlasti Mila Đukanovića i DPS, nego da “zagospodare” i bače pod noge Crnu Goru i unište sve “Crnogorsko” u njoj, da je prispje Srbiji (kao pokrajinu), da joj “oduzmu sve “legitimitete” i “degradiraju” je! Sa izlaženjem iz NATO-a (udaljavanjem od Zapada) i EU, uništavanjem i ukidanjem… Više »

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

“Oni (srbi) će sve ovo da poriču – kao što su sve poricali desetinama godina u nazad… “mučko dejstvovanje” i zabadanje noža u leđa…

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Zivjela Istorijska Njegoseva Crna Gora.
Crna Gora Srbija RS RSK jedna Familija.

cetinje
Gost
cetinje

Crna Gora ovo prvo istina ziva,a ovo drugo objesi Ristu i Vucicu o repu.

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Zaludjena neznalica,peta kolona

Realnost
Gost
Realnost

Predjasnji botovi bijahu kreativniji malo. Ovaj samo copy paste na svaki tekst, mora da radi za dz😂

Antilopije
Gost
Antilopije

Prema popisu stanovništva 1981. bilo je 584,310 stanovnika:

Crnogorci: 400,488 (68.54%)
Muslimani: 78,080 (13.36%)
Albanci: 37,735 (6.46%)
Jugoslaveni: 33,146 (5.67%)
Srbi: 19,407 (3.32%)
Hrvati: 6,904 (1.81%)

Bice da su tvoji bili u ovih 3%… Ili su i oni bili Milogorci?

Piksi
Gost
Piksi

Ka uprkno

Anonimni
Gost
Anonimni

🎵…ko da mi otme iz moje duše Kosovo…🎵 😂😂😂

Petar
Gost
Petar

I za nas je izdajnik.

Šta znam...
Gost
Šta znam...

Ako sam dobro razumio, ako Crna Gora povuče priznanje Kosova, Kosovo se vraća u sastav Srbije. Meni to izgleda malo šašavo.

Nikola
Gost
Nikola

Da nas glas odlucuje sve🤣🤣🤣🤣

Anonimni
Gost
Anonimni

Crna Gora je kriva zato što je Srbija svojom pogubnom politikom a kasnije i vojno izgubila Kosovo.

Beko
Gost
Beko

Nikad vise u Srbiju

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Jednom je Amfizlohije rekao – Krivomozgić. Mora da je tada u proročkoj viziji ugledao Zdravka, obuzet i opijen dimom za demonizaciju, pa nije mislio na Ranka nego na ovog duplog izdajnika.

MaśaNk
Gost
MaśaNk

Bane unuče narodnog heroja, ti li si iz šume?

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Iz šume, iz gore, iz vode i iz kamena, i sa svim nabrojanim u sebi, ponosan što se ne odričem majke, što ne ljubim skute nikome a ljubim prečisto lice moje Crne Gore! Eto to sam i taj sam Maśa sa crnogorskim slovom u imenu.

Realnost
Gost
Realnost

Maśa ti si car🇲🇪❤️

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

MNE svaka ti čast sokole, tako treba razgovarati sa posrbicama, a znaju oni da im se i Srbi sprdaju iza leđa. Svak prezire izdajnike!

Sreten
Gost
Sreten

Ovome rukoljuby to svakako bolje lezi.

Plimut expres
Gost
Plimut expres

Po hiljaditi put se pokazuje ispravnom tvrdnja našeg velikog književnika Mirka Kovača da je Crna Gora jedina zemlja u kojoj je opozicija (URA, DF, Demokrate)pet puta gora od vlasti. O Rukoljubu je suvišno govoriti.

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Vazno je Slomili smo Rezim Dps.Nato.montenegro.
Srecna SLOBODA Narode Crne Gore.

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Zivis u zabludi

Poaro
Gost
Poaro

Vrana vrani oči ne vadi..

Bernini
Gost
Bernini

To je magla rabota,prašina u oči CG.

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Pa šta je trebao,da od crne gore napravi beogradsku prćiju,dodatni gradić na periferiji….neće da može.

Poaro
Gost
Poaro

Zdravko javi Risti R. da ih pod hitno demonizuje i baci kletvu tipa “otpada meso”

Aoo
Gost
Aoo

Neka tog foliranja! Kao da nas zavarate pa poslije noz u ledja! Nece moci!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Risto ne voli Vučića; Rukoljub voli Rista, samim tim ne voli Vučića; Vučić ne voli Rista, samim tim ni Rukoljuba; Rajo Mandić i Pipun vole Vučića, što im zatvara put do Ristova srca; Rajo i Pipun vole i patrijarha Miroslava, što ih dodatno udaljava od Rista, jerbo isti patrijarha ne može smisliti, držeći ga običnom Vučićevom ulizicom; Rajo i Pipun… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zdravko je pravi Crnogorac!

Srpska Sparta
Gost
Srpska Sparta

Bojim se da zapad preko vode ne prevede Zdravka a i Djeda jer je star, pa da srpsko biracko tijelo koje je iznijelo izbore, dobije “sipak” i da na kraju kad zagusti Zdravko i Vijesti ne paktiraju sa Djukanovicem, kao sto su ranije radili, a Srbi da opet izvise i budu vjecita opozicija.

Poaro
Gost
Poaro

Ja se ne bojim no se nadam da ce tako Spartance iz Sudrulice

Hogar
Gost
Hogar

Pa i treba da budu vječita opozicija sve dok ne nestanu jer oni uopšte nijesu srbi već su posrbljeno domaće stanovništvo.Nestanu u smislu da se vrate sebi,Crnoj Gori.

Hogar
Gost
Hogar

Posrbljeno i demonizovano domaće stanovništvo☝️

Oaro
Gost
Oaro

To Hogare sad bi te castila parom da sam primila istu

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Zivjela Istorijska Njegoseva Crna Gora Srpska Sparta.

popmaca
Gost
popmaca

pod hitno okrečiti i demonizovati bijograd

vjecna da je
Gost
vjecna da je

crna gora je mala drzava i da pola budzeta godisnjeg ulazemo u vojsku to nema smisla …neutralnost je nemoguca kad ste opkoljeni drzavama koje su clanice mocnog saveza i ovako smo sigurniji i lakse je gaditi prijateljske mostove nego ratovati …clanstvo u eu je prirodna stvar jer mi zivimo u evropi i to ce uraditi sve clanice bivse jugoslavije kad… Više »

Observer
Gost
Observer

Kakva jeftina predstava od Zdravkovog crnogorstva. Ovamo ga napadaju a kad treba, podrze u svemu, pa opet napadaju, posle cestitaju… I tako dok se ne onesvijestvimo od spinovanja. Pa ljudi, njega su delegirali isti centri moci koji ga sad navodno napadaju. Mislim da ce nam kapu zavrcet sa njihovim politickim igarama dok ce plate i penzije i goli zivot biti… Više »

Hogar
Gost
Hogar

I ovaj tekst je spin.Ima tu raznih relacija i interesa ali za Cg je nebitno da li će nova vlast biti odana Vučiću kad je i ovako i onako po svojoj suštini anticrnogorska,svetosavska,klerikalno-fašistička.Moguće je da su,kao i mnogi sa ovih prostora,”veći srbi od srba”,što je još jedna teška iluzija uz onu da su uopšte “srbi”.

Edw
Gost
Edw

Samo se radi o sukobu srpskih (DF) i ruskih (Amfilohije i kompanija) interesa.

Matematicar
Gost
Matematicar

Nova vlast je upravo u kampanji obecala izlazak iz NATOa, povlacenje priznanja, Kosova, prisajedinjenje Srbiji i sl. 27 njihovih poslanika govori sve. Jedino Abazovic za sada koci ispunjenjenje takvih ciljeva, kao i EU. Medjutim, Abazoic ce DFu dati sve sto trazi DF, malo po malo. Od glavne poklikne retorike EKDDPERTSKA Vlada je vec odustao. Sledece na redu je jedan od… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pa nije tek tako lako dps predao vlast nevještoj opoziciji,ljudi su mnogo naivni.

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Vrlo korektan tekst. Napokon se Al Jazeera vraća u normalu.

Kotor
Gost
Kotor

Krivokapic je pobijedio DPS I to jedva a ne Djukanovica. Milo je jos predsjednik a ove je stavio da vade situaciju sa koronom. Niti ce formirat Vladu niti bi mogli voditi zemlju.

Jeca
Gost
Jeca

I za vecinu naroda je Gos.Zdravko postao igracka u tudjim rukama i izdajnik

Vjecna da si!
Gost
Vjecna da si!

Najnesrecnija smo zemlja na svijetu, sa najgorom partijom DF, sa najgorom fora “procrnogorskom” partijom Ura – najgora politika kod nas!

boki
Gost
boki

Srećom tu je dps, najbolja partija. Koliki je tebi IQ da mi je znati…

Sreten
Gost
Sreten

Nije pomenut dps.

Send this to a friend