Kolumne

Zašto je crnogorski politički proizvod kvarljiv

Ljubo Filipović

Piše

Ljubo Filipović

saradnik Mekejn Instituta iz Vašingtona

Lokalne samouprave u gradovima u kojima crnogorska opozicija vrši vlast, ne prestaju da nas svako malo iznenađuju oponašanjem onoga protiv čega se deklarativno bore.

Primjere nepotizma u slučaju Božene Jelušić, Vladimira Jokića, Ranka Krivokapića i drugih lokalnih funkcionera smo apsolvirali.

Najnovija vijest je da je mladi odbornik URA u ulcinjskom parlamentu, i blizak prijatelj lidera URA, Ilir Harasani, početkom februara otpočeo je svoj radni odnos u opštini Budva, u sekretarijatu kojim po nezakonitom koalicionom sporazumu upravlja njegova partija. To mu je treći angažman u javnoj upravi putem partijskog kadriranja.

Klasičan primjer partijskog uhljebljavanja i simbol partitokratske politike koja se sa pravom spočitava DPS-u.

U Opštini Budva ovo nije prvi slučaj partijskog zapošljavanja u novoj vlasti i na ovaj način zloupotrebe budžetskih sredstava u partijske svrhe. Partijski kadrovi iz drugih gradova, koji po svjedočenju mnogih radnika Opštine Budva, uopšte i ne dolaze na posao, zauzimaju radna mjesta velikom broju Budvana, koji na birou Zavoda za zapošljavanje čekaju priliku da se zaposle.

Ne bi bilo iznenađenje da se ovo dešava veteranima crnogorske opozicione scene koji su već imali šansu da 2002. pokažu da mogu da budu alternativa, osvajajući već tada vlast u ključnim crnogorskim gradovima. Sramota je da to rade mladi političari i mlade političke strukture poput URA i Demokrata, koji su bez velikih repova stupili na političku scenu Crne Gore. Izgleda da ipak nisu odmakli iz sjenke SNP-a i SDP-a iz kojih su nastali.

Od Danila Mrvaljevića, lidera Demokrata Cetinja koji je prošle godine zasnovao radni odnos u Akademiji Znanja, opštinskoj zgradi koja se umjesto u akademske danas koristi za etno-nacionalističke guslarske večeri, preko sina direktora Demokrata koji je prvo bio šef kancelarija za borbu protiv korupcije u Budvi, a danas je glavni administrator u Kotoru, do drugih aktivista DF, URA, Demokrata, DEMOS i drugih partija iz svih gradova Crne Gore, koji uhljebljenje nalaze u Budvi, Kotoru i Herceg Novom.

Za vrijeme dok poslije drugog vremena kroz “Odupri se” proteste, čemprese u Baru i zaustavljanje gradnje na Durmitoru učimo da kao društvo artikulišemo svoje nezadovoljstvo, opozicione partije uče kako da oponašaju partiju protiv koje se bore upravo zbog onoga što oni ponavljaju. Na taj način štete samim protestima koji zbližavanjem sa njima gube na snazi i značaju. Nažalost.

Fiksacijom na DPS kao simbolom svega lošeg u političkom životu Crne Gore dozvoljavamo da nam se na mala vrata potkrada pravi problem, koji je izgleda mentalitetski – a to je doživljaj javne službe i političkog angažmana isključivo kao sredstva za rješavanje ličnih egzistencijalnih pitanja. Ako ne promjenimo političku kulturu iz temelja, neće ni najmanje biti važno da li je na vlasti DPS, DF, Demokrate ili bilo ko od ostalih partija koje se bore za cenzus. Ta promjena treba da bude svijest o javnoj službi kao služenju javnom interesu, nekad i na uštrb ličnih i pojedinačnih partijskih interesa.

20

avatar
1000
11
9
0
 
18
NenesVanjicapetarDejanČapur
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čapur
Gost
Čapur

Procitah neđe, da kad bas ni za što nijesi sposoban i ni za što te bog nije dao, probaj politiku…

Vanjica
Gost
Vanjica

Pa jesi probao ?

Kiren
Gost
Kiren

Demagozi se politicki uljebljavaju, Dašo krpa je damo jedan od njih, ali jedini iz CT sve su ostale prevarili, zato i nemaju vise 100 glasova

Nenes
Gost
Nenes

Istina, ali je istina i da je ovaj na istom nivou, samo što se prodao DPS.

Dusko
Gost
Dusko

Znas kako ces da promijenis politicku kulturu u Crnoj Gori ? Jednostavno pobjegnes u EU

Bokobran
Gost
Bokobran

Ma ovog i njegovu porodicu svi mrze u Bd, nesto najgore sta je sjedalo u budvansku fotelju…ni dobar dan mu se ne vjeruje.

Mekejn je...
Gost
Mekejn je...

…jedan od rijetkih koji je otišao pravo u pakao!

slavica
Gost
slavica

Bravo, odavno nesto bolje i tacnije nisam procitala! Ne pljujmo po drugima, mijenjjmo sebe, nabolje. To je put!!!

Munja
Gost
Munja

Ovaj bijaše operisao po Budvi u koaliciji sa dps,tada mu nije smetalo…

Grbljanin123
Gost
Grbljanin123

Smetalo mu je i te kako. Zaustavio je prodaju Kraljičine plaže goloruk! I uz to još i organizovao opoziciju da pobjedi na izborima.

Mare
Gost
Mare

Ne tad su mu svi bili dobri!!!! A sam je stigao preko partije

Bar4me
Gost
Bar4me

Svjesni su da su tu kratko, pa se i ne trude da prikriju pravo lice.

fleks
Gost
fleks

budva budvaanima

Rastoci
Gost
Rastoci

Šta to veliš bolan?

petar
Gost
petar

Bravo Ljubo, mnogima smetas jer si direktan i imas svoje stavove koje uvjek pokrivas sa argumentima ! Svi mi koji smo birali promjene nismo birali sve ovo sto se desava, a to je da strucan kadar ispliva na vrhu, da se ne gleda stranacko zaposljavanje, da nema revasizma i da ako ne valja da dodje do promjene vlasti svako malo,… Više »

Lik
Gost
Lik

A dje su mu bili stavovi kad je dps cudo cinio kroz Bd a on bio na vlasti sa njima.

Dejan
Gost
Dejan

Njegov je stav tada sačuvao da se proda dragulj obale a ovi iz opozicije su trčali kod njega okupljao ih je da DPS smijeni. Sad mu fino vraćaju.

petar
Gost
petar

Decko da ima za nesto siguran sam da bi odgovarao, ovako kao sto vidis nemaju nista, znas i sam protiv cega je bio i zasto je otisao iz vlasti, zato pricajte onako kako jeste , koja je razlika koju smo dobili sa novim kadrom koji sam licno glasao!? Ista rezija samo drugi glumci, sa dosta manje vjestine?? Jako je tacan… Više »

Realist
Gost
Realist

Bravo Filipoviću,pravo u centar!

Velja muka
Gost
Velja muka

Odbornik u Ulcinju administrativac u Budvi !? I ta “kadrovska šetnja ” od Budve fo Kotiora ,zaista otkriva pravo lice tih politickih “cistunaca”…Svojevremeno bio sam svjedok u jedno predizborno vrijeme , kada je partija koja je u spotovima na tv ismijavala dijeljenje biracima brasna i higijenskih paketica ,to sama radilla…Uostalom,samo malo logike: svi funkcinerinovih partija izasli su iz sinjela velikih… Više »

Send this to a friend