Kolumne

Zašto je sastanak Đukanovića i Abazovića bio važan

Đukanović i Abazović

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Gdje smo, dakle, po pitanju sramnog, besprizornog, podaničkog, šišnjarskog ugovora sa Crkvom Srbije, nakon današnjeg sastanka Abazovića sa Đukanovićem?

<<<Đukanović-Abazović: Stručna i naučna javnost provjeriće usaglašenost Ugovora sa SPC sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore<<<

Ne pomaže voda majko, sa korita Miškovoga. Može spinovati do mile volje, ali Dritan je ovdje donji. Srećom. Za vlastito dobro i dobro ove države.

Zašto?

Potpisivanje ugovora je odloženo.

Da bi ostao premijer, Abazović je pristao da odloži potpis i otvori javnu raspravu. Ono što je naumio potpisati u toj će raspravi biti jasno prikazano kao neustavno, nezakonito, neprihvatljivo.

Naravno, on ugovor može potpisati i uprkos tome. Posve moguće i da hoće.

Ali tada će efekat tog čina po njega biti još teži nego da ga je potpisao danas ili sutra,  bez rasprave, kako je isprva naumio. Argumenti koje su iznijeli HRA i CGO, recimo, neoborivi su. I razorni. A to je tek početak. Biće toga još. Mnogo toga još.

Evropljani za njegov ugovor nemaju razumijevanja.

Ugrozio je ono zbog čega su dopustili da postane premijer, ono zbog čega je sastavljena njegova vlada. Tokom sastanka sa Borelom, u Podgorici, na moju tvrdnju da Abazovićev prioritet nisu EU integracije nego usvajanje ugovora sa Crkvom Srbije i Otvoreni Balkan, visoki funkcioner EU mi je rekao da mu je Abazović obećao da su EU integracije ono što ga zanima i tražio podršku za to. Borel ga drži za riječ. To je čovjek, tip čovjeka, kojeg nije uputno lagati. It goes without saying: jedno je kada lažinjaš Bečića ili Zdravka, drugo kada to pokušaš uraditi sa Borelom.

EU je apsolutni prioritet Crne Gore. Ulaskom u EU, ova zemlja, ovo društvo, trajno izlaze iz domašaja malignog uticaja Srbije i Rusije, uticaja koji razara Crnu Goru. To je cilj za koji se vrijedi boriti. To je cilj koji traži mudrost i strpljenje. Kakvo je danas pokazao Đukanović.

Stvar je vrlo jednostavna: ili idemo ka EU, ili idemo ka Otvorenom Balkanu i tome da budemo satelit Srbije. Nakon sastanka Abazovića sa Đukanovićem, od ovog drugog smo makar za milimetar dalje.

Odluka da otvori javnu raspravu i odloži potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije je dobra: jedna od najboljih koje je Abazović donio.

Dobra je za njega, dobra za Crnu Goru.

Politika koja Crnu Goru udaljava od EU dobiće, kao i do sada, oštru, tačnu i fer kritiku.

Ako nastavi insistirati na katastrofalnom ugovoru koji je bio naumio potpisati, sve one ruke koje ga tapšu po ramenu nestaće, povući se u tamu.

Ostaće sam sa onim što je učinio.

59

avatar
1000
29
30
0
 
46
cetinjeMNMNBurinKomentatorKing Henry
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cetinje
Gost
cetinje

Bravo Andrej sve u “sridu”sto bi rekli Cinjski Alkari.Sto se tice “obecanja”Abazovica gospodinu Borelju cisti blef Abazovica,jos kad bi gospodin znao nasu staru izreku “ljudi se drze za rijec,a ne za rogove”u slucaju Abazovica ce biti “drzite Abazovica za rogove,a ne za rijec”jer je rijec Abazovica kao kora od banane.Fala CDM na ustupljenom komentaru.

Komentator
Gost
Komentator

Kad cemo mi da procesuiramo izdajnike u CG? Vesna Bratic koja gubi sudske sporove za sve sto je cinjela, a narod placa? Oce li se izrec kakva ozbiljna kazna? Za nosenje pistolja i nozeva? Za pedofiliju? Za ubistva? Nasilje u porodici se olako tretira…

King Henry
Gost
King Henry

U centar !! Bravo, sve jasno receno.

RORA
Gost
RORA

Izgleda da cu obrisat cdm portal i prec na portal analitiku jer sumnjam na vase opredeljenje sto se tice crnogoraca, ili treba da uvijam u paket ili da ne spominjem vucica i abazovica????

Rakun
Gost
Rakun

Potpuno promasen tekst…

MNMN
Gost
MNMN

ti si promasen …

cetinje
Gost
cetinje

Rakune glavu u ladovinu,pa napisi ti “nesto nepromaseno”au fiderzen Rakune

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Kao i uvijek sjajna analiza.

DPS
Gost
DPS

Žao mi je da Nikolaidis gubi smisao za kritičku misao i zapažanje, naročito u odnosu na DPS…kakva je ona sinoć predstava bila ?? A saopštenje vrijeđa inteligenciju….inače, gospodine Nikolaidis, malo ste pretjerali u opisu karaktera Ž. Borelja….on je, ipak, samo ( preskupo plaćen) evropski birokrata…baš njega briga hoće li ga Abazovic slagati ili ne…

Sv. Sava
Gost
Sv. Sava

Vrlo ga je briga. Cupanjem CG iz ralja Srbije istovremeno se cupa i iz ralja Rusije.

Toliko
Gost
Toliko

Meni nije vezan, ne uzdam se ni u 1 Ninu drugog sa nas Nece predati Srbiji. Uzdam se u sebe koja cu da protestujem do zadnjeg ako se to potpise. Njih dvojica su se vec fino na nas racun situirali

Tivat
Gost
Tivat

Milo je potpisao zakon o slobodi Vjeroidpivjesti kada mu ga je ispravljenog donio Krivokapić, potpisao je smjenu Ambasadora, potpiso je ono za Tužilački savet… Potpisao bi on i Trmeljni ugovor ako bude ispred njega duže od 10 min, no negi ti nije di njega, to Premijer radi. Pa može sad da se pravi, kso ne bio on to, a već… Više »

Laban
Gost
Laban

Ne razumijem logiku.Ovo ne zavisi od Mila,već od Abazovića,ali je očigledno upozoren sa drugih adresa

Sv. Sava
Gost
Sv. Sava

Potpisao je sve to jer mu je to zakonska obaveza. Uzmi malo procitaj nadleznosti, obaveze i posljedice. Sta mislis zasto je vracao na ponovna glasanja sve zakone? Boze, boze kako volite da pametujete, a ne znate o cemu pricate.

Tivat
Gost
Tivat

Da li je znso da mu je zakonska obaveza kada je govorio da to neče potpisati

Dusann
Gost
Dusann

Milo ga vrti kao malo dijete. Abazovic ima srecu da ga ima uz sebe da ga nekad malo smiri i vrati u realnost da ne srlja. Ako nastavi da srlja bice pojeden i pregazen na politickoj i svjetskoj sceni prije nego sto moze sanjati. Ne moze EU zajedno i potenciranje onih koji sve rade da nema Cg i Eu a… Više »

Tihi
Gost
Tihi

Ja se ne bih složio sa OVIM rješenjem. Ali… imali smo monogo poteza koje je Milo napravio sa kojima se ja lično (a bogami mnogi slični meni) nijesu složili pa se “na kraju priče” ispostavilo da je Milo napravio dobar potez. Sjetimo se Beogradskog sporazuma, nezavisnosti sa 55%, priznanja Kosoova, ulaska u NATO… Mnogo nas se pitalo ZAŠTO? Zašto baš… Više »

BELVEDER
Gost
BELVEDER

Odličan tekst Nikolaidisa, kao i uvijek, ali i odličan vaš komentar! Konačno malo optimizma u ovom našem dvogodišnjem jadnom društvu! Ali, oprez mora biti na vrhuncu, jer srpska sekta nije bezopasna!

Burin
Gost
Burin

Kad ono pada vlada? A, ne pada. Ko je bija gori, sad je doli, sto bi rekli Dalmatinci.

Puma
Gost
Puma

A što su to loši Dalmatinci, nego vi četnici i izdajice CG.Ne mlati no se pokri ušima.

Burin
Gost
Burin

Bas lijepo sto ste dozvolili ovakav komentar, a ne pustate odgovor.

Todor
Gost
Todor

Abazovic ce prije prevariti Borela nego Vucica jer licno dobija vise od Vucica i bilo kom pogjedu. To je ocigledno iz njegove strategije u poslednje dvije godine.

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

A CPC ni jednim slovom ne pomenuste!

Vazi
Gost
Vazi

Eto tako.

Gavrilo
Gost
Gavrilo

A ako se ne potpiše Temeljni ugovor, puštićemo vas, prljave pagane, u crkve, kako da ne. Taman neka se ne potpiše pa da vidimo šta imate od toga.

, , ,
Gost
, , ,

Radije sam biti i pagan, a i pogan, jer je čak i to na većoj vrijednosnoj ljestvici od ovoga kako se ti osjećaš.

Koliko Kotor Go
Gost
Koliko Kotor Go

Jel ti Joanikije dao ime.

Cgnk
Gost
Cgnk

Bravo

Slavica
Gost
Slavica

BRAVO ANDREJ SAVRSENO

Vuko
Gost
Vuko

On je namjerno “odlozio” potpisivanje da ne bi ovi iz dps-a oborili vladu u zadatom roku od 10 dana koliko imaju.Samo da bi ostali na vlasti do avgusta a Milo opet pravi gresku a zna da ce Dritan da potpise sto znaci da je i Milu jedino bitno da ostane na vlasti.

Puma
Gost
Puma

Vuko aj na litije.

Darkvud
Gost
Darkvud

Kakve veze ima ostanak Milov na vlasti kad je pn svakako na vlasti narednih, više od pola godine? Ne pada pedsjednik države sa vladom no premijer. Milo će još do proljeća minimum.

Mitar
Gost
Mitar

Vuko, 100% si u pravu!!! Ja bih volio da nijesi ali jako brzo cemo vidjet!

Milan
Gost
Milan

A kako je Dps na vlast?Šta oni vode u državu?

Bokelj
Gost
Bokelj

A sta mislis sta ce se desit ako crkva samo namigne?

Mitar
Gost
Mitar

Tako je bokelj!

Darko
Gost
Darko

Imali ste vi Amfilohija i nikad više oni neće moći to uradit.
Jonakije koji je mora dovuć deset likova plaćenih da mu viču “dostojan je” nemože nikog ozvest na ulicu bez huligane.

pff
Gost
pff

Koja “crkva”??? Čija “crkva”? Ma, bjež tamo…

Lipa
Gost
Lipa

Crkva koju podržava 80% pravoslavaca…

Bozo
Gost
Bozo

To ni su pravoslavci no klero, nacionalisti.
Eto to ste vi bruka i sramota CG.

Andjeo
Gost
Andjeo

Crkva u kojoj se krste, vjencavaju, loze badnjake i tvoji DPS-ovci

Laban
Gost
Laban

Očigledno,i nad popom ima pop

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Wow. Baš dobro rečeno. Jezgrovito i mračno. Jako mračno. “Ostaće sam sa onim što je učinio.”

Good buy Charli
Gost
Good buy Charli

Bravo I ja tako mislim
Milo Care
Da je Vjecna Crna Gora 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Kotor🇲🇪
Gost
Kotor🇲🇪

Svaka čast Andrej, bitno za nas u CG veoma bitno.Svakom pametnom dosta, vječana je CG.
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Monako🇲🇪
Gost
Monako🇲🇪

Da li je na predlozeni nacin tretiran ugovor sa katolickom crkvom i islamskom zajednicom? A pomenusteli sta CPC?!

Vazi
Gost
Vazi

Dosadiste s tom pricom vise. Ne, evo je li ti sad lakse? A zasto ne – je vec elaborirano 65 puta u zadnih deset dana.

Max
Gost
Max

Mislim da ce se pokazati da nijesi u pravu…ugovor ce se potpisati vrlo brzo, mogu pravnici pokusavati naci nesto neustavno, ali toga nema…ugovor ce biti potpisan prije glasanja o Sudskom savjetu, sudijama Ustavnig suda i VDT-u…i kad se sve to zavrsi pasce Vlada…

Mitar
Gost
Mitar

Sve se s tobom slazem sem ovim zadnjim! Ne da nece padnut no ce nastavit do totalne okupacije( sto nece bit daleko poslije predaje teritorije spc)

Dolores
Gost
Dolores

Da li si shvatio, sa prvom regularnom Vladom ovakav ugovor pada na Ustavnom sudu i pretvara se u prah, kao i onaj ko ga potpiše? Misliš li da u Strasburu i Venecijanskoj komisiji spavaju, ili što? Misliš li da Srbija sve može? E ne može!

Laban
Gost
Laban

Vrlo moguće da je Milo u podjeli dobio jače karte od Nemanje,ali je tu suština ko je dijelio karte.Prvo je bio Borelh,a danas prije sastanka sa Đukanovićem Nemanja je bio sa ambasadorima kvinte.

Sindikalac
Gost
Sindikalac

Andrej ti si ljudina, heroj, genije….
Duboki naklon🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Bokelj
Gost
Bokelj

lelelele

Lara
Gost
Lara

Jel bokelj za ukucanimaima lelece?

Podgoricanka
Gost
Podgoricanka

Nekome bog da pamet i talenat, kao Andreju, neko me ne, kao …

SOS
Gost
SOS

Andrej Nikolaidis prvo čestitke za dosad najzaslužnije dobijenu p13 julsku nagradu najveću i najzasluženiju ovogodišnju … Hvala ti za sve što činiš i što si činio i što ćeš učinit za našu Crnu Goru i naše komšije !

Katunjanka
Gost
Katunjanka

Andrej kao i uvijek pravo u centar

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

Abazovicu SVE sto si ti v’asnik tvoje kuce POTPISI I DAJ tvoju IMOVINU crkvi i cetnickim popovima ?

Lara
Gost
Lara

Moze obecatii i ono sto je njemu obecano.

Send this to a friend