Kolumne

Zdravantije velikomučenik od njine majke i njihovog oca

Slavko Mandić; Foto: Skala Radio

Piše

Slavko Mandić

Zalutali Zdravantije velikomučenik, poznatiji kao Presamitije velečasni, po potrebi, u strahu da je razljutio srbijanskog Pontija Pilata, čiji bijes, makar po njegovom predanju, stiže do svakoga ko se usudi da mu se usprotivi, zaplaka gorko nad svojom sudbinom. Promisli velikomučenik da bi mogao završiti na krst picoustog, ili onog sa helikopterskim ušima, pa čak i estradnog trbuhozborca, blagoutrobija i bocoutrobija Ivicantija funkciolizca, pa požuri da nam u Crnoj Gori odredi jednog oca i jednu majku.

A kako bi drugačije picousti, kako sam za sebe kaže, bio zadovoljniji ako mu presamitije ne bi poručio da su nam oba roditelja iz Srbije, međunarodno najznačajnije države planete, sa najvećim prihodom po glavi svakog živog bića. Zato ovaj to i uradi, nedostojanstveno i podanički, kako mu i priliči.

-E pa sad neka mi kažu informer&happy braća da sam izdajnik? Neka prozbore ako im basta. To bi onda značilo da udaraju na oba roditelja čim prije stignu. Bila bi to bruka i sramora, promrsi presamitije, očigledno prezadovoljan što se dosjetio da javno saopšti ko su nam i odakle roditelji i da tako svima začepi poganu gubicu.

Izjava je odjeknula snažno. Srbijanske medijske lajondre, tamo i ovamo, zaćutale su. Ustupile su mjesto DF liderima, jer su oni desetostruko jači u pljuvanju po svojima od gomile picoustih, raštrkanozubih Vučićevića, šašavih Rakovića, budalastih Antića.

I bi tako. Ovi udariše i kukom i motikom. Presamiti se velikomučenik Zdravantije od unutrašnjih slojevitih muka što mu braća po materi i ocu s obje strane učinješe. A oni, kao oni. Red njega a red famelje mu. Da se zna što ga čeka ako dočeka još da bude đe mu mjesto nije.

I dok Zdravatije mozga može li što jače za ove domaće da izDUMA, kako bi ih primirio i zadovoljio na čas bar, kao picoustog, kako voli za sebe da kaže srbijanski Pontije, u igru uskoči izvjesni Jao Mi Kije. Htio bi da mirita na onoga iz prethodne klase Am Fi 307-me padobranske. Ali, avaj. Njemu ne more bit, kako poju dalmatinski slavuji, klapa Cambi.

Gorostasan kao odvaljeno brdo koje je ispremještao Presamitije za potrebe putujućeg cirkusa „La corona“ stavi se na čelo kolone koja se kretala strojevim korakom uz usku stazu primorsku. Sa bratskim trobojkama zemlje iz koje su nam roditelji, što je sada zakonski utemeljeno i opšteprihvaćeno pravilo jer dolazi od prvog Presamitija izvršne domovinske vlasti, kolona se kretala ka tamo njima đe se i uputila. Zaista veličanstven obred.

-Možda se sve ovo može posmatrati kao mizoginija, reče budvanska svetosavka, svjesna da se izraz ne uklapa u činodejstvovanje, ali, kakva bi snaga njenog uma bila da se ne oglasi kada su ovakve karnevalske fešte, sa zadatkom u gradu turizma i političkih svetaca? A možda je mislila, zakašnjelo doduše, na onaj transparent „Cetinjani niste dobrodošli“u Lastvi Grbaljkoj? Ali se opet ne uklapa. Nešto je tu zamućkano, ni ovako ni onako. Zna to svetosavka, ali je ipak sopstvena procjena da je bolje da se oglasi, pa kako bilo da bilo.

Ono što je čudo nad čudima, srbijanska politika i svi njihovi mediji udarili su na dio poslanika koji su izglasali Rezoluciju o Srebrenici. Žestoko po demoNkrati, kao da je jedini krivac što je Crna Gora u zadnji čas spasila obraz a onaj tamonjini pocrnio od stida i srama. Nema ni glasa a ni slova protiv čičkuravog, kurkuravog, dritanjavog velikomučenika čiji su stoici stoički svaki put dizali ručice za popove i crkvice. Zar ovoga puta i oni nijesu izdajnici velikospstva? Jesu vala, nema što. Mora se reć istina da bi pravda bila zadovoljena.

-Ali, muč ne laj, čuje se iz informera. Ne kevćite! Odradiće kudravi ono što mu se reče. Samo ne stiže da se nađe sa Jao Mi Kijem i dogovori pravce daljeg djelovanja. Razumije se, prvo kineski kredit, pa uz njega još neki malo manji, a možda i veći. Pa tek onda srbo projekti. To ide tim EU putem.

-Kako bi drugačije, progrmje zubaloidni Vučićević. U studiju klimnuše glavom svi i završi se ova mučna sekvenca.

Dobro je što se povodom svih ovih dešavanja oglasila i Akademija nauka. Izbacio sam ovo Crnogoprska iz imena da ne bi dovodio narod u zabludu. A i da ne stoji nešto što izaziva podozrenje. Oglasila se i Matica Crnogorska. Baš muški. Šednik đe god treba. Nego kako!

Sad je bar sve jasno.
E bože dragi. Nema ništa bolje no kad država ima umove koji joj puteve krče.

8

avatar
1000
8
0
0
 
7
bajkaPetit beerBajaCucaDijaspora
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bajka
Gost
bajka

Vulina treba zbog govora mržnje procesuirati

Petit beer
Gost
Petit beer

Mizoginija ovo je vrh !
najvažnije je da se čerupaju međusobno .
Milo kralju!

Baja
Gost
Baja

Nedgo što je sa onim 21 milionom?
Zašto čiguravoga Srbijanci ne pljuju?
Ima nešto, ima ima ….

Cuca
Gost
Cuca

Kraj im je .
Kukavica im je zakukala kad je Amfi zaklopio. Nemaju mudru glavu niti ikoga kadrog da ih pomiri.
Srbijanci ništa novo.
Vraćaju matricu iz devedesetih i vrte.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Loša im je škola i to večernja ,srpska koju su učili ovi naši apostoli.
Koliko treba podijeljenoj Crnoj Gori da se osvijesti i okrene samoj sebi.
I te kako bi se imalo od čega živjeti u našoj maloj i prirodnim resursima prebogatoj zemlji.

Lovćen
Gost
Lovćen

Džabe im artiljerija, Crna Gora ponosno svoj crveni barjak vije.
Nikad je slomiti i porobiti neće.

Jaz
Gost
Jaz

Sjajno gospodine od pera i hrabrosti!

Gabela
Gost
Gabela

Nećete nas porenetir niti nam naškodit Crnoj Gori pa da će se kokotom orat.

Send this to a friend