Kolumne

Život prođe, devedesete nikad

Foto: CdM

Za CdM piše Dušan Pajović

 Novim izborima smo se „samo“ vratili par decenija unazad. Ponovila se 1989. đe su „mladi, lijepi i pametni“ došli na vlast. Remix Veseli se srpski rode uz beat „Nek se čuje do nebesa, nema više DPS-a!“. Važi. Dobili smo samo apdejtovanu verziju Momira. Milatović se čak i ponosi što mu je otac ostao uz Bulatovića prilikom partijskog raskola. U krajnjem, to je ta ideologija: crkva, trobojka, kapitalizam i “tranzicija“.

Ljudi se nekako nadaju da će polimerizacija krupnog kapitala i crkve povesti Crnu Goru naprijed, što je apsurd neviđenih razmjera, kako je primjetio i Nikolaidis. Previše sve ovo podsjeća na 1989. Sve se ođe dešava ciklično. Prvo tragedija, pa farsa.

„DPS nekad, Evropa SAD“ je bio slogan mlađanim crkvenim bankarima par dana, dok ih neko iz PR tima nije upozorio kako je to previše iskreno. Ujedinjeni DPS je, u svojoj prvoj formi, srušio potonje demokrate udbaškom AB revolucijom. A sada su te evoluirane korumpirane neoliberale srušili Evropa Sadisti litijaškim talasom „osviježenja“ skovanim u istoj kuhinji. Rekao bih da je u pitanju neka kosmička pravda… Bilo bi tako da sve ovo neće pući po leđima građana, a oće.

Maći će “njihove”, a postaviti “svoje” i juriš u ideološku indoktrinaciju crkvenih podanika. Slijedi nam ponor u populizam uz koketiranje sa klerofašizmom, ali izvućemo se nekako iz toga. Najgori odgovor na sve što se dešava bi bilo patetisanje i kukumakanje. Mislim da bi iz više razloga bilo loše da je Đukanović pobijedio. Kosturi moraju izaći iz ormara na ulice. U suprotnom bi se samo usporio pad DPS-a, a parlamentarna vlast bi i dalje jahala na krilu opravdane mržnje prema toj partiji, dok ne nudi nikakvu alternativu. Iz svega ovoga mora nekad da se izrodi neka nova građanska snaga, koja neće imati teret prošlosti, kriminala i masovnih privatizacija. A DPS mora u potpunu reformu, od imena i programa do kadrova.

Isto tako moraju i građani/ke, i obije strane političara da shvate da ni DPS ni Milo nisu Crna Gora. Ako smo kao pojedinci i društvo toliko jadni da pad DPS-a znači i pad CG u ruke velikodržavnih projekata, onda vala neka padnemo. Pa će neke buduće generacije izronit iz taloga i preuzet neku zdravu inicijativu.

Tako da – dobro je. Preživio se period između dva rata, preživjela se nesrećna AB revolucija, pa će i ovo.  Sad kad je DPS pao, došlo je vrijeme za pravu političku igru. Ne bi trebalo da programi više baziraju samo na “e vidite kako DPS loše radi, e pa mi tako ne želimo.” Vrijeme je za politike. Ako stvarno nastave da od DPS-a prave sveprisutnog bauka sada kad su polunebitnjaci, kao što to radi Vučić od “žutih”, onda smo stvarno ugasili. Taj narativ već odavno nije zanimljiv. Šta više, totalno je 2018. godina. Nemam vjere u narative političara, ali valjda građanke i građani prozru propagandu i srčano je odbiju. Pa s izbora, na izbore dok se ne pojavi neko iskren.

Ipak, moramo se pripremit na „porođajne muke demokratije“ bez porođaja i demokratije, odnosno, na same muke. Nadam se samo da će to dovesti i do preuzimanja odgovornosti svake ideološke struje. Nije DPS izmislio ni korupciju, ni partijsko zapošljavanje, ni privatizaciju, ni kupovinu glasova, al’ su ih oni svakako uveli u nekada veliku zemlju i to brendirali kao stil života. DPS pored korupcije i masovnih privatizacija, izgleda nije imao vremena da osnaži građane i građanke da osjećaju ovu državu kao svoju, ali ni da pripremi nekog drugog lidera osim Mila Đukanovića, koji nikad više ne može objediniti većinsku Crnu Goru. Povrh svega toga su dapače našli vremena da gase svaku potencijalnu građansku i pro-evropsku struju koja bi im možda ugrozila biračko tijelo. A ove druge su puštali da cvjetaju, zbog “balansa”.

Druga strana je samo preuzela korupcionaške i nepotističke obrasce, te će ih za par godina „usavršiti“ u potpunosti. Samo što pored toga, neće biti ni načelno Crnogorci. Evo već stiskaju zube dok se intonira himna, dok se na ulicama slavi uz usklike Draži. Znači old school verzija ujedinjenog velikosrpskog DPS-a sa 4 ocila. Ali neka onda makar claim-uju to. Bez rukavica evropeizacije, umorni smo od lažnih termina i maski. Lakše će nam padnut.

A i možda se dePES nekad, kao izvorni depes, ideološki izokrene. Mogu da zamislim da ćemo neđe u 2031. dogurat do 1997. godine i raskola između Mila i Momira, odnosno Spajića i Milatovića. Mekša i tvrđa struja. Jedan bi da bude samo bankar podređen korporacijama, a drugi bi da pored multinacionalnih, u centru narativa, ima i najjaču naZionalnu korporaciju uz sebe – SPC. Milo je doprinio obnovi nezavisnosti, možda Milojko nakon raskola sa Jakovnikijem uvede CG u EU, ako mu prekipi velikosrpski uticaj. Valjda stigne i ta 1997. za par godina… Puštite me, pokušavam da budem optimista…

No, da sumiram: neće se više politika moći bazirati na „samo anti-DPS“, ali će se ta fraza i dalje idiotski rabiti za nepreuzimanje odgovornosti za sve loše u ovoj zemlji (opravdano i neopravdano). Pritom će se pričati sa popovima o natalitetu, zastava EU će pored plave boje dobiti i crvenu i bijelu, te nalijepljen krst, a zemlju će i dalje uništavati pogubna neoliberalna poltika sa populističkim primjesama. Opšte je poznato da je od parlamentarizma, liše komunista, svaka promjena u Crnoj Gori bila promjena na gore… Tako da, vežite pojaseve, jer život prođe, devedesete nikad.

Samo ako se budemo upirali, to „nikad“ se može pretvori u „nekad“, što je pokazala i 1945. i 2006. No sada stiže ponovni zadah klerofašističkog orgijanja, kojeg se nikad nismo oslobodili.

Vijesti završavamo vremenskom i ornitološkom prognozom: Očekujemo masovnu migraciju partijskih kadrova koji imaju krilia, ali nemaju kičmu. I DPS i PES su se pozicionirali kao interesna skupina, pa ćemo sad sa klupe gledati kako brdo njihovih interesdžija klepeta krilima da preleti. Uzmite kokice dok gledate oblačnu šaradu spore četno-apokalipse.

 (Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milan
Gost
Milan

Pa to je više nego logično, samo što je meni ovaj spajic obični lakrdijaš u odnosu na mila, ali sve je moguce. Jedno je jasno , nažalost, u prvom krugu je milatovica glasalo minimum 10 % nekadašnjih dps simpatizera-članova, ostalo su birači ure i sdp i nešto bošnjaka. To je žalosno

PGPG
Gost
PGPG

Evropa sad je dobila ono sto nije zeljela jer kako sad ispuniti obećano i povećati plate kad je to nemoguće.

delboj
Gost
delboj

Ja navijam za Spajica.

Hogar
Gost
Hogar

A na koji način razlikuješ njih dvojicu?Spajić nema potencijal da napravi zaokret koji je Milo napravio svojevremeno.
#čak i ova slika..ne kapiram poređenje..ja vidim tri Momira i jednog jedinog Mila.

Balša
Gost
Balša

Ostali nam je jos samo da na vanrednim izborima dotučemo dps kako ne bi imali cenzus da uđu u parlament i da sa Evropom sad i Urom i Demokratama krenemo u život!!!!!💪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👍👍👍👍👍👍😘

Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪
Gost
Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪

Sta je bilo kada si se probudio 😂😂😂😂😂😂🙄🙄🙄🙄🙄

Balša
Gost
Balša

Bravo tako je, siti smo više devedesetih i četnika partozana komita ustasa suverenista unionista majko naša, majko vaša, niđe nebo nije plavo, niđe nije crno, nikad vise 1918, nikad 1919, srpski svet, ruski svet, odbrana zavisnosti, odbrana nezavisnosti, tralala la la..bla bla bla la..oćemo civilizovan život i budućnost.
JAKOOOOV!👍🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤❤❤❤❤❤🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺

Savjetnik
Gost
Savjetnik

Znači čekamo 2027. Kada će doći do raskola između Milojka i Jakova. Mislim da će ovaj put to brže ići. Putin više nema vremena.

Nikola
Gost
Nikola

I ovi će proći brzo samo li krenu zlim putem. Lakmus papir za ta nepočinstva su bili Hrvatska, Bosna i Kosovo. U pamet se Crnogorci!

Jole
Gost
Jole

Kad sve sabereš i oduzmeš, opet 90-te…”mladi, lijepi, pametni”. ..samo sto oni prvi dođoše u džemperima pa se i preobukoše i državu nam učvrstiše. A ovi potonji dođoše odma sa sve odijelima da državu pretvore u Republiku Srpsku! Birali ste, gledajte!

Zoran
Gost
Zoran

E ne bih ja bio protiv Milatovica da se on ne ponosi sa tatinim osnivanjem SNP i da ne srbuje i popuje. Izjasnjava se kao i ja crnogorac. U jednu ruku EU a u drugu trobojku. Ujutro Evropa, popodne POPOVI i srbovanje. E ne moze. Stop! Preśednik je Crne Gore medjunarodno priznate drzave.

Baldo
Gost
Baldo

Isto ovako i ja mislim. Kao bivši liberal, koji je glaso Mila ’97 i otad ne učestvuje u izborima bilo kakve vrste. Bas sam jutros pričo sa prijateljima i skore sve ove stavke ovako okarakterisali. I ovo zq Vučića i anti Dps narativ i klero fasistički narativ koji će biti prisutam u blagoj i sporoj formi. Čeka se povratak Vesne… Više »

Perooo
Gost
Perooo

Bzv je ovo

Dejan
Gost
Dejan

Odličan tekst 🇲🇪

Tajfun
Gost
Tajfun

Svaka cast na tekstu,na ovako slikovitoj opservaciji nase tuzne stvarnosti.Vraca nam se komplet Krivokapiceva Apostolska Vlada.Dragi gradjani CG,umjesto demokratije dobili ste tokratiju.Izvolite,trazili ste gledajte.

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

“Slijedi nam ponor u populizam uz koketiranje sa klerofašizmom, ali izvućemo se nekako iz toga.”

Hoćemo… Samo da ne unište CG ekonomiju a o tome ne znaju ništa ..

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Hehehehhehehhehehhehehheheh a dje ces vise unistiti cg, mi ekonomije nemamo.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Evropa nam neće dozvolit da samostalno uđemo u eu,jer istini za volju i nijesmo sposobni,prokleto pleme nam ne izlazi iz mozga,a možda ne zaslužujemo uopšte državu.

danilos
Gost
danilos

Narcise ti – budući da si “narcis” – i ne zaslužuješ? Ale ne pričaj u naše ime? Moje svakako ne. Crnogorci zaslužuju Crniu Goru – i ona njih. Svakako ne zaslužuje da bude kolonija klero-nacističke Serbije.

Dule
Gost
Dule

Šou tek počinje

Pijanica
Gost
Pijanica

Ohhhhh mene pijancu
Popi i ti ka ja
Bice lakse 🙄

D Žao mi A...
Gost
D Žao mi A...

Nije valjda da su pevali pjesme o draži .

Tivat
Gost
Tivat

Draža je bio protiv Partizana, Krsto je bio protiv Partizana. I jednog i jednog i drugi su ubili Partizani.
I jedan i druhi su bili heroju u prvom sv ratu, a Tito na stani Austrougarske nspadao Jugoslaviju.. I ko je vama tu negativac…

Zoran
Gost
Zoran

Ne lupetaj.

gosy
Gost
gosy

Tivat, kakve besmislice napriča, čuš Titi napao Jugoslaviju hahaha

Andrija
Gost
Andrija

Krstu je sin bio Partizan ako se vec igramo Partizana i Četnika

Pijanica
Gost
Pijanica

Z.Lausevic
Dan prodje godina nikad

Joko
Gost
Joko

Ma gotovo je sve. Više ni śever ne duva u PG no košava🤣

San
Gost
San

Koliko je istine u ovom fantastičnom textu.

Ovo je nasa budućnost

Svaka Vam čast!

poznati cdmu
Gost
poznati cdmu

placite sad koliko ocete,ciao bella

Pijanica
Gost
Pijanica

Pijan ja sve kafane obidjoh i ne vidjeh a trazih ih i nikako da nadjem po gradu mlade zaljubljene .Ili su pobjegli davno po Europskim drzavama ili su u nocni zivot po diskacima ..Nama ih .Dje li su pobjegli a stalno ih trazim😩🙄Trazim ih zadnjih dvadeset godina ,😩bas one dobre studente …Vratice se .Kad se ja otrijeznimSada sam pijanac koji… Više »

Marko 🇲🇪
Gost
Marko 🇲🇪

Evo zasto je pobijdio Jakov dao čokoladice maloj deci to jes kupio je vas sa povisice plata A VI NJEMU CIJLU CRNUGORU PRODALI STE SVOJU DRZAVU ZA POVISICE CRNOGORCI . Ne branim Mila ni on nije neka roba ali je čuvao Crnugoru od OKUPATORA IZ BG svi smo bili svoj na svoje . Sad idemo sa Dritanom i Jakovom u… Više »

Tyupiii
Gost
Tyupiii

Da prodali se dps “” zabavljaci “”” A zasto sada o euru ??Ako redovno pratis sve krece davno ..Euro odlazi i u Evropu jer moracete dragi moji kao nekada kada su nasi djedovi isli sa krtolom da mijenjaju u Boku za ribu .Pjeske ali sada ce vam biti zeljeznica viseca pa ce try e brze stizati.Ja mozda necu biti medju… Više »

Eksiplitno
Gost
Eksiplitno

Ja sam ko najvise kritikuje, posebno kolumniste. A li na ovaj tekst bojim se da si sve u pravu.. svaka cast

Tito i ja
Gost
Tito i ja

Hej Sloveni !!!!! Jos ste zivi !!!!😂😂😂🙋❤️ Nakon Tita pokvarise se stekeri da se struja ugasi ali nestade struja kad se ugasi moja Jugoslavija ( ti sigurno nijesi bio ni rodjen ali jesu tvoji stariji)dje smo mogli na klupu u parku prespavati da te niko ne ubije da bi ti ukrao iz dzepa 5 e za drogu .. Na mladima… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Milo je izgubio, to moraš shvatiti. Izgubio je iz prostog razloga, neće više narod priču o Prvom svjetskom ratu, o 1918g i o tome “Milo je godpodin”, “Jefto je godpodin”, “Vuković je gospodin”..
Ta priča ne može ni u Africi više da prođe

Hogar
Gost
Hogar

Nije stvar u Milu nego u velikosrpskoj politici.”Srpstvo”,četništvo,svetosavlje,sve to na gomilu. Dok je Milo(zajedno s Momirom) slijedio tu politiku bio je katastrofa a i katastrofa je bila i za Crnu Goru.Promijenio se,transformisao,uradio velike stvari i smijenjen upravo kad je bio najbolji.Za Dps isto važi,najbolji od svog formiranja i tad izgubio vlast. #i danas ih napadaju oni koji podržavaju upravo politiku… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Amin, to će ti biti priča od sad.

Zdravko
Gost
Zdravko

Ti si 85 kolumnista ili analiticar koji pricas istu stvar.Pobijedio Jakov, vracamo se u 90 te, srednji vijek itd , ali niko od vas da napise zasto je pobijedio Jakov pa jos sa 230 hiljada osvojenih glasova.To nam objasni kako je Jakov pobijedio ako je imao savrsenog kandidata za protivnika.Mila prikazujete kao covjeka bez mane, jos ne procitah od svih… Više »

Roxy
Gost
Roxy

Bože sačuvaj da je bio savršen, i trebao je davno poci…daleko od toga… ali je imao kičmu da očuva državu i njen crnogorski integritet…ovo sad je cirkus, jeftin način da postanemo tipa Republika Srpska…loš narod.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne, nije se ponovila 1989′. Te godine radnici su imali plate 1.500 maraka.
Svaka fabrika je u CG radila, jedan policajac je bio dosta za jedan grad, nije bilo kriminala, droge…
Ovo što sad Dps ostavlja iza sebe…je sramota..

Rastoke
Gost
Rastoke

A nema ni Žute grede.

gosy
Gost
gosy

Ti ne pomenu što bi nakon ’89. U tome je poenta, ali nijesi shvatio.

Građanin
Gost
Građanin

Podgorica, sve si napisao, ali nijesi shvatio suštinu. Zaboravio si rat koji je Crna Gora izbjegla, iako je vojska pod palicom Miloševića napadala svoje sunarodnike, zaboravio si inflaciju, zaboravio si svakog pojedinca koji se utrkivao da čekovima uništi svoju domovinu, zaboravio si sve “poštene” radnike koji su društvenu imovinu nosili kući i prodavali, zaboravio si švercere, sad poštene političare, koji… Više »

Građanin
Gost
Građanin

Podgorica

Građanin
Gost
Građanin

Podgorica, još nešto ti imam reći, a ne branim uopšte politiku DPS-a. Taman kad su spustili loptu i počeli se ponašati, ne nikako u potpunosti, u skladu sa zakonom, otpisani su, kao i oni 89, kad je ekonomski bilo dobro, narodu nije valjalo. Sad vidimo kako je dobro, a tek ćemo, svi zajedno, sa stručnjacima na vlasti, za novog predsjednika… Više »

Buk
Gost
Buk

Odlicno rezonovanje

Nada
Gost
Nada

Prošle su u neđelju, na svu sreću građana a na tugu Drpsa sa satelitima.

Huraa
Gost
Huraa

A ne no su misljenja gradjana. Lijepo se preimenujte,budite jednom u zivotu iskreni 🙂

Vlada
Gost
Vlada

Ništa idemo dalje da vidimo šta će biti !

Send this to a friend