Kultura Rezultati Međunarodnog konkursa za adaptaciju vojnog kompleksa Cerovo

Adaptacija vojnog kompleksa Cerovo: Najbolje rješenje izradio tim iz Italije, Albanije i Crne Gore

Druga nagrada

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sprovelo je Međunarodni konkurs za inovativna urbanističko-arhitektonska rješenja za prenamjenu kompleksa Cerovo u Bijelom Polju.

Cilj adaptacije ovog bivšeg vojnog kompleksa je uspostavljanje Regionalnog kreativnog haba u Bijelom Polju. Na konkurs je stiglo 26 radova, u čijoj je izradi učestvovalo više od 110 autora iz 18 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Italije, Irana, Kanade, Mađarske, Nigerije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Sjeverne Makedonije, Singapura, Srbije, Švedske i Velike Britanije.

Pobjedničko rješenje, pod šifrom M02062017, izradio je projektantski tim iz Italije, Albanije i Crne Gore, u kojem su bili: Andrea Michelini, Davide Cappochin, Jacopo Berlendis, Roberto Franchini, Giacomo Gola, Amarda Velcani, Rade Batinica, Alberto Gasparini, Mauro Baessato, Alessandro Bonaventura, Milić Čurović, Željka Čurović, Lela Redžepagić i Sebastiano Fatutto.

Prva nagrada

Kako je obrazložio žiri, pobjednički rad inspirisan je tradicionalnim i savremenim nasljeđem i generiše kompleks Cerovo u prostor multifunkcionalne namjene. Takođe, ovo inovativno rješenje slavi umjetnost, težeći da donese originalna i izazovna umjetnička djela pred raznovrsnu publiku, ujedno pružajući šansu za razvoj karijere stvaraocima iz cijelog svijeta.

Cerovo kompleks osmišljen je kao spoj različitih koncepata, koji samo naizgled djeluju kontrastno, ali se zapravo nadopunjavanju. Te kombinacije su: urbano-prirodno, tradicionalno-moderno, savremena tehnologija – ekološka održivost…

Prostor će biti dizajniran poput drvenog sela, a cijelo područje biće predstavljeno kao prava fabrika kreativnih aktivnosti vezanih za različite discipline i umjetnosti. Pobjedničko rješenje za budući Regionalni kreativni hab u Bijelom Polju zamišljeno je i da djeluje kao pokretač za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Druga nagrada
Druga nagrada

Druga nagrada dodijeljena je ravnopravno za dva tima, i to rješenjima pod šifrom ’12 # (autorski tim: Slobodan Petrović, Milica Purić i Luka Papan) i pod šifrom 219D711 (autorski tim: Ivana Dobrković, Sanja Paunović Žarić, Milan Radulović; uz podršku Dejana Folića, Miodraga Govedarice; Milana Radulovića; Miloša Popovića i Stevana Miloševića).

Takođe, treću nagradu dijele dva rješenja, pod šifrom 1311M1610T (autorski tim: Mia-Martina Hren i Tomislav Konjevod), i rješenje pod šifrom B4MS5 + (autorski tim: Ivana Barišić, Matija Vuković, Anja Trtić, Filip Krgović, Katarina Bulajić i Marija Ćaćić).

Treća nagrada
Treća nagrada

Pobjedničkom rješenju pripašće nagrada u iznosu od 30.000 američkih dolara, za drugu nagradu opredijeljen je ukupan iznos od 12.000 dolara, a za treću 6.000 dolara.

Cilj konkursa je bio da se podstaknu arhitekte, arhitektonska udruženja, istraživačke institucije i preduzeća koja se bave arhitektonskim i inženjerskim djelatnostima da ponude savremena inovativna rješenja za preuređenje bivšeg vojnog kompleksa „Cerovo“ u Regionalni kreativni centar. Uspostavljanjem kreativnog haba u Bijelom Polju teži se strateškom, infrastrukturnom, administrativnom i programskom osnaživanju, afirmaciji i razvoju kreativnih i kulturnih industrija u sjevernom dijelu naše države.

Konkurs je sproveden u okviru programa „Kreativna Crna Gora – ekonomska valorizacija i kreativne industrije“, koji zajednički sprovode Ministarstvo kulture i UNDP. Jedan od osnovnih ciljeva ovog programa je da se uspostavi mreža kreativnih centara u Crnoj Gori, tj. kreativnih habova sa rezidencijalnim kapacitetima. Dva takva kompleksa nalaziće se na sjeveru Crne Gore – uz kreativni hab u Bijelom Polju, rezidencijalni centar biće uspostavljen u Šavniku.

Kada je riječ o ostatku države, jedan kreativni centar nalaziće se u Podgorici, a preostala tri na primorju (tvrđava Španjola – Herceg Novi, Palata – Stari Bar i Stari zatvor – Kotor). Svi habovi imaće programske jedinice koje će biti usko profilisane za specifične djelatnosti iz oblasti kreativnih industrija i stvaralaštva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da ja.
Gost
Da ja.

A kada će biti MEĐUNARODNI KONKURS za gradski prevoz za Podgoricu. Obećavate od ukidanje Gradskog prevoza Titograd.

Zoro
Gost
Zoro

Ima li se kakav HAB za ovdje u Tolose..
Mora da je HAB nesto dobro ?
Pa ako moze .

Bravo
Gost
Bravo

Čestitam nasim vrhunskim sreučnjacima!!!!! Srećno!!!!

Fantasy
Gost
Fantasy

Presipanje iz šupljeg u prazno..

Zzz
Gost
Zzz

Sjajan projekat,ali po dosadasnjem iskustvu gledacemo ovo samo na slikama

Pomorac
Gost
Pomorac

Tesko se B.P. da uljepsati

Send this to a friend