Kultura

Andre Riju i njegov orkestar oduševili beogradsku publiku

Holandski violinista i dirigent Andre Riju (69), priredio je u srijedu uveče muzički spektakl koncertom sa svojim “Johan Štraus orkestrom”, koji je publika ispratila ovacijama.

Jedan od najpopularnijih svjetskih muzičara, odrzao je tročasovni orkestar u prepunoj “Štark areni”, izvodeći mnogobrojne popularne numere, operske arije, valcere, a na bis više pjesama, među kojima i “Tamo daleko”.

Moderni “kralj valcera” i njegov orkestar sa 60 članova iz numere u numeru su oduševljavali publiku, koja je gromoglasnim aplauzima nagrađivala harizmatičnog Holanđanina, a u završnici koncerta zvuci valcera “Na lijepom plavom Dunavu” mnoge su digli na noge.

Koncert je bio ispunjen veličanstvenim zvucima valcera, arijama iz poznatih opera, kao što su Arija ljubavi iz “Rigoleta”, Pučinijeva “Nesum dolma”, bilo je i zvuka tanga, a čule su se i druge popularne melodije koje su razgalile publiku, posebno u drugom dijelu koncerta i poslije izvođenja više numera na bis, kada su uslijedili Vinska pjesma iz “Travijate”, Grk Zorba…

Bila je to savršena zabava sa svjetski poznatim, romantičnim i emotivnim melodijama, kao što su “Volare”, “You raise me up”, “Falling in love”…

Koncert je upotpunjen i muzičkim iznenađenjima, humorom i vrhunskim međunarodnim solistima.

Uz orkestar sa 60 članovanastupili su i grupe “Platin tenors”, kao i svjetski poznati soprani ili muzičari iz Rusije koji su izveli “Larinu pjesmu”, “Kaljinku”…

Riju je zabavljao publiku svojim komentarima između pjesama, a glavna poruka mu je bila da muzika spaja i liječi ljude, briše granice.

Koncert je izveden uz bogatu scenografiju koja je dopunila atmosferu svake numere, a tome su doprinijeli i bogati kostimi izvođača i scenski efekti.

Riju već više od 30 godina obilazi svijet sa svojim orkestrom, najvećim privatnim orkestrom na svijetu, a u Beograd je došao prvi put u okviru ovogodišnje svjetske turneje.

“Kralj valcera”, od Meksika pa sve do Australije, godišnje na oko 100 koncerata okupi oko 600.000 gledalaca.

Prodao je više od 40 miliona albuma i osvojio 500 platinskih nagrada.

Fotografije: Z. Jovanović

6

avatar
1000
4
2
0
 
5
amoSovaFrankoMilovanaa?
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
amo
Gost
amo

Bio sam tamo i takav spektakl je grijeh propustiti.Jedna zanimljivost sa koncerta,najmanje je bilo beogradjana,sa strane je najvise bilo crnogoraca i vojvodjana.

Milovan
Gost
Milovan

Ne bi ovi naši razumjeli Andre Rijua. Ceca, Piroman, Aca Lukas, Ćukteraš, Jami…

Sova
Gost
Sova

Bio sam na koncertu. Odgledao sam na Youtube dosta njegovih koncerata. Ovaj je bio, zaista, izvanredan. Prelijepa atmosfera, kao da nismo na Balkanu.

Franko
Gost
Franko

Sovo, šta ćeš ti u BG, kada mrziš taj grad?

Sova
Gost
Sova

Zaista mi nije jasno otkud ti to? Da li dijete mrzi roditelje kad kaže da želi da živi svoj život? Pretpostavljam da ti živiš sa svojim roditeljima, braćom i sestrama. Ako je samostalnost grijeh – grešan sam. Sumnjam da ti to možeš razumjeti, pa je moj komentar suvišan. I dalje važi da je koncert bio divan.

aa?
Gost
aa?

A kod nas na Dan Nezavisnosti Aco Pejović 😂👎😂

Send this to a friend