Kultura

Andrić – najljepši orden u domaćoj literaturi

Akademik i dramski pisac Dušan Kovačević izjavio je da je priča o Ivu Andriću kao svjetskom piscu najljepši orden u domaćoj literaturi. On je istakao da je Andrić jedan od najznačajnijih pisaca Evrope i svijeta 20. vijeka o čemu svjedoči to koliko se njegovih djela prevodi u ovom trenutku i gdje je sve prevođen.

“To je pisac koji je pisao na takozvanom malom jeziku. Čovjek može samo da pretpostavi šta bi Andrić danas značio u svijetu da je pisao, ne na engleskom, da je stvarao na francuskom ili njemačkom”, rekao je za “Politiku” Kovačević kojem je u Andrićevom institutu u Andrićgradu uručena nagrada “Ivo Andrić” za ukupan dramski opus i novo dramsko djelo “Hipnoza jedne ljubavi”.

Kovačević kaže da se ono što se danas priča o Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu svrstava u tešku patologiju i da se onima koji to čine ne treba obraćati po imenu jer oni i hoće da promovišu sebe vrijeđajući lik i djelo Andrića i Njegoša. On je dodao da je slušao neke od ljudi koji napadaju Njegoša i Andrića i da je čak neke od njih i upoznao dok su živjeli u Beogradu, pa se školovali i dolazili na razne svečanosti, i dok nisu formirane njihove takozvane i velike države.

“Ima jedna priča kao paralela: Na vrhovima planina su velika stabla koja su stara po 200 ili 300 godina i ona su sva u ožiljcima od gromova, a imate narodnu izreku “Neće grom u koprive”. Treba da se sjetite toga i biće vam sve jasno”, rekao je Kovačević.

Govoreći o nagradi “Ivo Andrić”, Kovačević je istakao da mu je ona posebno draga i značajna i da se nada da je zaslužio to priznanje poslije skoro pola vijeka rada.

“Za mene je ovo uzbudljivo i nevjerovatno budući da je prošlo više od 60 godina od mog polaska u školu kada sam naučio prva slova kojima sam kasnije ispisao šta sam ispisao. Kao i mnoge generacije, odrastao sam čitajući Andrićeve knjige. Čitao sam ih po ozbiljnosti shodno godinama školovanja, a najljepše uspomene na susrete sa njegovim knjigama došle su kasnije. Čovjek da bi čitao njegova djela mora da ima ozbiljno životno iskustvo”, smatra Kovačević.

Govoreći o Andrićgradu, on kaže da je ovdje boravio prije pet godina, a da je ono što je sada zatekao ravno čudu.

“Nisam dovoljno obaviješten da li još neki pisac u svijetu ima ovakvo zdanje posvećeno svom djelu i književnosti. Ovo je ozbiljan poduhvat čak i za državu. Međutim, to država ne može da sagradi, ne samo zato što nema novca, nego nema ideje. To je problem u našoj kulturi, a ne samo novac”, naglasio je Kovačević.

Odgovarajući na pitanje kako mu se čini Amerika poslije inauguracije novog predsjednika Donalda Trampa, on je rekao da je srećan zbog toga i da su SAD zaslužile Trampa.

“Uživam u toj priči… Tramp se nije slučajno desio. U ovoj nebeskoj priči ima neke pravde. Te demonstrante, posebno te zvijezde iz Holivuda nikada nijesam vidio na ulicama da prijete da će dići u vazduh Bijelu kuću zato što je bombardovan Irak”, kaže Kovačević i dodaje da bi volio da Tramp dobije i drugi mandat. Prema njegovim riječima, oni nisu imali nikakav problem sa svim zločinima koje je američka spoljna politika činila, tako da je Tramp došao kao blaga osveta za ono što su oni zapravo zaslužili.

Kovačević, koji u svom dramskom opusu ima više od 20 drama: “Maratonci trče počasni krug”, “Radovan Treći”, “Sabirni centar”, “Balkanski špijun”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, te veliki broj filmova, ocjenjuje da je pisanje lična psihoterapeutska samopomoć.

“Vi se liječite dok pišete, rješavate neke probleme, ispovijedate se tom papiru. Nekada je to dobro i interesuje još nekoga, nekada ostaje samo za vas, a veći dio tih papira bacite”, kaže Kovačević.

Send this to a friend