Kultura

Anegdota koju stariji Kotorani i danas prepričavaju

Anegdota koju stariji Kotorani i danas prepričavaju, desila se sredinom pedesetih godina prošlog vijeka kada je Elenor Ruzvelt došla u Kotor na jahti „Kristina“ svog prijatelja, poznatog grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa.

Pored njih dvoje tada je u Kotor na luksuznoj „Kristini“ stigla i slavna grčka operaska diva Marija Kalas, pa su domaćini odredili don Nika Lukovića, možda i ponajboljeg tada živećeg poznavaoca lokalnog nasljeđa i istorije, poliglotu koji je prethodno Kotor pokazivao Josipu Brozu Titu, sovjetskom vođi Nikiti Hruščovu i egipatskom lideru Naseru, da bude vodič Onazisu, Kalasovoj i Ruzveltovoj.

Bila je to još jedna prilika da ovaj svestrano nadareni čovjek i veliki zaljubljenik u svoj zavičaj Boku Kotorsku, uglednim posjetiocima otkrije makar djelić ovdašnjeg prebogatog kulturno-istorijskog nasljeđa. Za nestrpljivu bivšu prvu damu SAD, don Nikova priča očito je bila preduga, ali je na kraju Elenor Ruzvelt spoznala da je i sveštenikov jezik prilično dug i oštar…

“Gospođo Ruzvelt, ova katedrala je podignuta 300 godina prije otkrića Amerike!“, kratko je pred kotorskom katedralom Svetog Tripuna, ugledni bokeljski sveštenik i intelektualac don Niko Luković “pozdravio“ suprugu pokojnog američkog predsjednika Frenklina Delano Ruzvelta, gospođu Elenor Ruzvelt.

Jedna jedina, ali britka rečenica koju je don Niko izustio, bila je njegova gospodska i kulturna reakcija na molbu nestrpljive VIP Amerikanke da, obzirom da je “vrijeme novac”, sveštenik koji je bio njen vodič po znamenitostima Kotora, požuri sa svojom tumačenjima ovdašnje prebogate baštine. Don Niko je stoga, uz uljudan, ali suštinski prezriv osmjeh upućen visokog gošći, monolog o katedrali sveo na jednu jedinu rečenicu u kojoj je Ruzveltovoj objasnio sve što joj je mogao naširoko pričati o istorijatu ovog kraja, u kontekstu povijesti države iz koje je ona došla.

Autor teksta: Siniša Luković – novinar i publicista

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ida
Gost
Ida

Drugim riječima:”ne bacaj bisere pred svinje”

Slavko
Gost
Slavko

Ovaj autor reklamira djeda…

Leto
Gost
Leto

Pa ima i koga!!!

KLM
Gost
KLM

Don Niko je rekao to lijepo ali zabolje nju a i ovi danasnji Ameri nas gledaju kao indijance

Kapetan Boka
Gost
Kapetan Boka

Grad sa najbogatijom istorijom i najljepsom kulturom u CG i sire..Ne zasluzuje da se vezuje za neke klanove i slicne gluposti

Baki
Gost
Baki

Sjajno!!

Send this to a friend