Kultura

Aplauzi za novo čitanje stare drame

Foto: Duško Miljanić

Tekstovi poznatog makedonskog dramskog pisca Dejana Dukovskog sinonim su za devedesete, raspad Jugoslavije, ali prije svega za rastakanje moralnog sistema i svih mogućih vrijednosti. Tako je i sa dramom „Mamu mu…ko je prvi počeo”, koja je igrala na mnogim eks-Ju scenama, pa je upravo prvi put izvedena i u Crnogorskom narodnom pozorištu kao diplomska predstava glumaca klase profesora Branimira Popovića.

Novim čitanjem ovog teksta u režiji italijanskog reditelja Luke Kortine svršeni studenti treće godine glume na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti: Milica Šćepanović, Anđela Radović, Vanja Jovićević, Goran Vujović, Marko Todorović i Vukan Pejović i zvanično su zakoračili pod svjetla pozorinice.

U stvaranju predstave po tekstu koji je 1997. godine nagrađen Gran prijem na BITEF-u Dukovski je učestvovao od početka. Kako je i obećao stigao je i na premijeru i poklonio se publici koja je aplaudirala nakon spuštanja zavjese na Sceni „Studio”.

Foto: Duško Miljanić

Dukovski koji je pisao ovu turbulentnu dramu kada je rat počeo, nije krio zadovoljstvo predstavom. Na neki način, ovo čitanje pokazalo je da njegove drame nisu vezane samo za devedesete nego da se mogu „pročitati” i dvadesetak i tridesetak godina kasnije. Kako se pokazalo, nažalost, rat jeste prošao, ali rane koje je ostavio za sobom nijesu zacijelile.

“Moji tekstovi mi se ne dopadaju. Nažalost nikako da dođe neko novo vrijeme. Luka je uspio sa mladim glumcima da napravi veoma duboku predstavu”, prokomentarisao je za „Dan” Dukovski.

Ovaj tekst je pisao nakon kultnog komada „Bure baruta”, kada je rat počeo. Zato je prepun gorčine, objasnio je Dukovski.

“Moram vam reći da ne volim kad čujem svoje riječi u tekstovima, jer su veoma agresivne. Jeste stvar je u kontekstu. To su bile ratne godine. Bilo je provokacija pa su mi govorili da ima puno psovki. Pa šta. Odgovarao sam da su nam vijesti vulgarnije od mojih psovki”, kazao je pisac.

I reditelj je bio zadovoljan predstavom i reakcijama publike. To je od predstava koju bi, kaže, volio da gleda, jer „postavlja dobra pitanja i trasira pitanja za pronalaženje dobrih odgovora”.

Jeste da je nakon nastanka drame „Mamu mu … ko je prvi počeo” prošlo više od 20 godina, ali tekst nije izgubio na aktuelnosti.

Foto: Duško Miljanić

“Prije dvadeset godina bilo nam je lakše da razumijemo kako se sistem raspalo. No, sada ova drama u današnje vrijeme priča o tome kako se raspadaju ljudi, kako se raspadaju njihova osjećanja. To je bio osjećaj koji smo imali tokom rada. Gledaš iza sebe i nađeš neki novi smisao u prošlosti”, objasnio je Kortina kako je drama Dukovskog uticala na ansambl i na stvaranje ovog komada.

Nije krio zadovoljstvo zbog saradnje sa studentima, jer kako je istakao, to što su oni veoma mladi donosi samo prednost kada se priprema ovako jedan višeslojan tekst.

“Ne da nije bilo teško, nego je bilo veoma uzbudljivo. To što nam jedan glumac igra više uloga omogućilo nam je da istražimo i otkrivamo odnose među likovima u ovoj drami”, objasnio je Kortina.

Uzbuđenje koje je prevladalo mladom glumicom Milicom Šćepanović nedugo nakon posljednje scene predstave kojom je diplomirala bilo je očigledno. Naravno, da njoj i njenim kolegama sa scene nije ovo prvo pojavljivanje pred publikom, ali činjenica da su dobili šansu da rade sa profesionalcima, od šminkerke do reditelja, dalo je ovoj premijeri na posebnom značaju, kaže ona.

“Uzbuđena sam poprilično. S nestrpljenjem želim da čujem komentare, i pozitivne i negativne, jer šta god da izazovemo bitno je i za nas i za predstavu. Mislim da smo napravili dobru stvar. Lijep je ovo proizvod, koji nečim zrači sa scene, a toga nam često nedostaje”,, poručila je ona.

U stvaranju ovog ovog komada, koji je postao dio repertoara CNP-a učestvovali su i dramaturg Balša Poček, scenografkinja Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Tijana Todorović, muzički saradnik Rade Vukčević i Tamara Vujošević Mandić, koja je osmislila scenski pokret.

Send this to a friend