Kultura

Aplauzi za umijeće mladih gitarista Muzičke akademije sa Cetinja

Mladi gitaristi Muzičke akademije sa Cetinja u klasi profesora Danijela Cerovića sinoć su svojim nastupom u punoj sali Dvorca kralja Nikole, započeli muzički dio programa drugog izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“.

Tom prilikom prisutni su uživali u djelima Bogdanovića, Brauera, Diensa, Bariosa i Rodriga koje su interpretirali Višnja Dukić, David Marton, Enes Alković, Stefan Kostić i Vuk Sandić. Kao kvintet, ovi mladi umjetnici premijerno su izveli „Four Souviners for Five guitars“ Elein Fine, a publika je gromoglasnim aplauzima nagradila njihovo umijeće.

Posjećenošću i podrškom barske publike pred kojom su nastupili prvi put zadovoljan je David Marton.

“Utisci su sjajni. Prvi put učestvujem na „Barskom ljetopisu“ i veoma sam zadovoljan. Publika je reagovala jako dobro i srećan sam što je ovoliki broj ljudi došao da nas podrži jer nam nastupi na ovakvim i sličnim festivalima jako znače kako bi stekli iskustvo na sceni i prevazišli tremu”, istakao je Marton.

Za profesora Danijela Cerovića koji rukovodi klasom gitare na Muzičkoj akademiji, rad sa studentima i mladim ljudima predstavlja zadovoljstvo.

“To je zapravo jedan specifičan proces u kojem, sa podjednakim aspiracijama i ambicijama, učestvuju i oni i ja. Večeras je publika bila u prilici da čuje nešto od njihovog standardnog programa koji je, na neki način, obavezan na Muzičkoj akademiji ali koji istovremeno čini okosnicu jednog savremenog i modernog repertoara za klasičnu gitaru”, kazao je Cerović.

Prema riječima profesora Cerovića, odabir repertoara za studente klasične gitare kreće se unutar nekog ustaljenog šireg okvira djela koja se trebaju izvoditi u nastavnom procesu i na ispitima, ali studenti imaju slobodu da, shodno svojim afinitetima, izaberu ono na čemu će raditi i čime će se predstaviti.

Aleksandra Vojvodić Jovović, selektorka dijela muzičkog programa „Ljetopisa“ koji je posvećen crnogorskim muzičarima a koji je započet sinoć, veoma je zadovoljna koncertom i smatra da mlade muzičare treba staviti u fokus pažnje kada je riječ o koncipiranju selekcije programa.

“Trudiću se da na ovu scenu dovedem mlade umjetnike, koji možda po prvi put nastupaju i kojima treba pružiti šansu da pokažu svoje umijeće. Svakako, tokom Zimske scene imaćemo priliku da čujemo i neke od afirmisanih crnogorskih muzičara koji već dugo koncertiraju kako u Crnoj Gori tako i širom regiona”, dodala je Vojvodić Jovović.

Naredni program na Zimskoj sceni „Barskog ljetopisa“ održaće se u četvrtak 15. novembra. U Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 20h publiku očekuje promocija knjige Bilder eines Dichters / Slike pesnika Igora Remsa, pjesnika i slikara iz Bara koji živi i stvara u rodnom gradu i Kelnu.

Send this to a friend