Kultura

Baletom “Mediteran” otvoren prvi Jadranski festival igre

Baletska predstava "Mediteran"

Premijernim izvođenjem baletske predstave “Mediteran” Muzičkog centra Crne Gore, na najljepši način je otvoren prvi Jadranski festival igre u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva.

Baletska predstava “Mediteran”

Uz fantastične instrumentale Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića, pet balerina Crnogorskog baletskog ansambla, u koreografiji Saše Evtimove, predstavile su sinoć publici koja je ispunila sva mjesta na sceni između crkava u Starom gradu, ples Mediterana, svu raskoš ovog podneblja, istoriju i prirodu, neprestanu borbu i uznemirenost, ali i tišinu i smirenost uz šum talasa i igre vjetra.

Baletska predstava “Mediteran”

Pažljivo iskorišteni motivi crnogorske etno muzike, uz usaglašene pokrete mladih balerina i vizuale prirodnih ljepota koji su se utopili u kamene zidove, sinoć su stvorili jedinstveni doživljaj koji će budvanska publika dugo pamtiti.

Publika je umjetnice nagradila dugim i burnim aplauzom.

Jadranski festival igre su otvorili Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva i poznata balerina i koreograf Sonja Vukićević.

Sonja Vukićević

Festival nastavlja već večeras u 21 sat, na istoj sceni, koncertom “Jugoslovenske filmske muzike”, u izvođenju Jadranskog revijskog orkestra kojim će dirigovati Fedor Vrtačnik. Numere iz poznatih filmova koji su obilježili mnoga djetinjstva i odrastanja, izvodiće solisti: Dado Topić, Jelena Gavrilović, Dušan Svilar i Zuzi Zu.

Festival koji će trajati sve do 27. juna i povezati kroz umjetnost cjelokupni prostor Jadrana, među kojima i nekadašnje i buduće Evropske prijestonice kulture (Rijeka, Nova Gorica i Budva), organizuje TO Budva. Urednik baletskog programa je Miloš Isailović.

Send this to a friend