Kultura

Bard našeg glumišta: Veljko Mandić je znao da zasijeni i Batu Živojinovića

Rođeni Nikšićanin Veljko Mandić, najpoznatiji po ulozi đeda Miladina iz popularne “Đekne”, važio za vedrog, uvijek nasmijanog i opuštenog glumca.

https://www.youtube.com/watch?v=sPX8DlgMtyg

Bio je neumoran kada je riječ o teatru, njegovoj velikoj strasti, a opet teško da je moguće zamisliti bez njegove pojave sve filmove i serije u kojima je glumio.

Jedan je od osnivača ovdašnjeg Narodnog pozorišta, a ovaj autentični bard crnogorskog glumišta, bio je izuzetno cijenjen prvenstveno kao pozorišni stvaralac.

Naime, Veljko je za života napisao i desetinu dramskih komada, i gotovo svi su komedije, postavljane na pozorišnim scenama širom bivše Jugoslavije. Bio je predan dramskoj umjetnosti, stvaranju i na posljetku, publici.

Bio je glumac „Narodnog pozorišta“ u Nikšiću, teatra u Kragujevcu i Crnogorskog narodnog pozorišta.

Od velikog broja uloga na pozorišnim scenama, izdvajaju se one u predstavama „Lažni car Šćepan Mali“, „Ujka Vanja“, „Kanjoš Macedonović“, „Gorski vijenac i „Put generala Dromire“.

Ostvario je veliki broj uloga u filmovima i televizijskim serijama renomiranih crnogorskih i jugoslovenskih reditelja: „Zle pare“, „Lelejska gora“, „Nizvodno od sunca“, „Horoskop“, „Tišine“, „Hajka“, „Maratonci trče počasni krug“, „Petrijin venac“, „Dorotej“, „Šest dana juna“, „U ime naroda“ i„Pusta zemlja“.

Mandić je 1979. godine na Festivalu u Puli nagrađen Zlatnom arenom za najbolju sporednu mušku ulogu, u morbidnoj ratnoj drami “Vrhovi Zelengore”. U ovom neobičnom filmu Mandić je svojom interpretacijom zasijenio Sergeja Bondarčuka i Batu Živojinovića, glavne zvijezde filma.

Na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu za ovu rolu dobio je nagradu za najbolju epizodnu ulogu. Isto priznanje dobio je i za ulogu Kara-Zaima, u filmu „Derviš i smrt“.

Nakon prestanka sa radom pozorišta u Nikšiću, aktivno je učestvovao u razvoju pozorišne djelatnosti nikšićkog „Zahumlja“.

Dvostruki je laureat najvišeg državnog priznanja Crne Gore – Trinaestojulske nagrade.

Vedri humoristički prizori Veljka Mandića ni do danas nijesu izgubili svoju svježinu i aktuelnost, dramsku ubjedljivost, smijeh, tendenciju za humanizacijom čovjeka, a posebno za deblokiranjem anahronog dijela crnogorske svijesti koja je prijetnja razvoju“.

Mandić je po svom estetskom habitusu, prije svega glumac izuzetnog kreativnog dometa u svim oblicima glumačkog izraza – u pozorištu, na filmu i televiziji. Više nego dovoljno za bogatu glumačku biografiju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Velika glumacka veličina.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Dovoljno je reći glumačka veličina. Bez velika.

Dula
Gost
Dula

Odlican glumac. Znao je DOBRO da zasmije.

Mrgud
Gost
Mrgud

Za tvoj naklon sa pozornice,naklon do zemlje za legendu!

dragan
Gost
dragan

U svakom filmu ili seriji nebitno sto je imao sporednu ulogu,uvijek je bio upecatljiv i dominantan.

Virus
Gost
Virus

Vazda je glumio četnika, a to mi se naročito dopadalo

Badzana
Gost
Badzana

Možda je bitno da je samo glumio to si zaboravio

pakol
Gost
pakol

e ti ga ne glumis blago ti u pamet

Jaro
Gost
Jaro

U pravu si . I meni se dopadalo kako je interpretirao cetnicke karaktere u filmovima, predocavajuci na pravi nacin onima koji ih nijesu zapamtili, kakvi su bili cetnici. Bio je cesto neobrijan i i pomalo neuredan kao glumacki boem, sto ga je cinilo i vizuelno pogodnim da glumi cetnike.

Virus
Gost
Virus

Magarad na aparatima, to je čudo kako ih lako podbodem

Mrgud
Gost
Mrgud

Nisi džabe virus.

AuthenticNichil
Gost
AuthenticNichil

U Djekni je bio za koplje iznad svih

Rogodjed
Gost
Rogodjed

Da se dogovorimo ko ce da ide. Dogovoricemo se da ti ides. Hahaha. Veliki Miladin! Mora dobiti ulicu u Niksic.

Gojko
Gost
Gojko

Mala zanimljivost da iako je u Djekni igrao Radosavovog oca – on i Drago su bili pribliznih godina tada…

Branka
Gost
Branka

Stric moje majke 🙂 Prerano je otisao…

Gordan
Gost
Gordan

Veliki Veljko Mandić !!!

ND
Gost
ND

Brend Crnogorskog i Jugoslovenskog glumišta.

Žeks
Gost
Žeks

Sjećam se kao dijete sam često vidjao Veljka Mandića ispred kuće u kojoj je živio u Nk, u ulici Lazara Sočice! Nikšić je nažalost izgubio svoju čar i zaboravio mnoge Niksicane, nažalost!

Middle Finger
Gost
Middle Finger

Velicina

Pjer
Gost
Pjer

Legenda veliki umjetnik

BogdanS
Gost
BogdanS

Legenda je legenda…..

Razocarani
Gost
Razocarani

Mandic je uz Petra Bozovuca i Lausevica SAMI VRH Baljanskog Stvaralastva.Mogu BARABAR da se uporede sa Cuvenim Beogradskim glumcima koje je iznjedrila Svetski cuvena BEOGRADSKA Akademija,uz Prasku sigurno vodece u Evropi

Send this to a friend