Kultura

“Basnama iz sjenke” Gran pri festivala

Svečanom dodjelom nagrada završeno je 6. izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva, koje je u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto” u glavnom gradu trajalo od 13. septembra.

Gran pri festivala za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je predstavi “Basne iz senke” u izvođenju kragujevačkog Pozorišta za decu, a rediteljki istog komada Biserki Kolevskoj pripala je nagrada za najbolju režiju.

Nagrada za najbolju dramaturgiju, koja nosi ime Dragana Radulovića dodijeljena je Emiliji Mrdaković za dramaturšku obradu teksta “Romeo i Julija” Viljema Šekspira u istoimenoj predstavi, u izvođenju ansambla Gradskog pozorišta Podgorica.

Nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka osvojila je Svila Veličkova za lutke u predstavama “Basne iz sjenke”, Pozorišta za djecu Kragujevac i “Romeo i Julija”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Za najbolju scenografiju nagrađena je Dijana Prvanova za scenografiju u predstavi “Petar Pan”, Teatra za djecu i mlade iz Skoplja, dok je za najbolju originalnu muziku nagrađen Jovan Obradović za muziku u predstavi “Romeo i Julija”, Gradskog pozorišta Podgorica.

Tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo dodijeljene su za dramske uloge Jeleni Simić i Vuletu Markoviću za uloge Julije i Romea u predstavi “Romeo i Julija” Gradskog pozorišta Podgorica, za animaciju lutke Tatjani Pavlovskoj Kočovskoj za ulogu Zvončiće u predstavi “Petar Pan” Teatra za djecu i mlade iz Skoplja i za animaciju Dariji Nešić, Milošu Milovanoviću, Milomiru Rakiću i Vladimiru Đokoviću za uloge u predstavi “Basne iz sjenke”, kragujevačkog Pozorišta za djecu. Dječiji žiri je za najbolju predstavu proglasio predstavu “Romeo i Julija” Gradskog pozorišta Podgorica. O nagradama je odlučivao međunarodni stručni žiri u sastavu srpski teatrolog Miroslav Radonjić, bivša direktorica Gradskog pozorišta Mensura Vanja Popović i glumica Dubravka Drakić.

„Posebno me čini srećnim što smo odluke donijeli jednoglasno. Bilo je vrlo dobrih mišljenja i izvanrednih analiza. Ovaj festival je važan prije svega jer nosi sa sobom elemenat obrazovnosti i bio bih jako srećan kada bi se neke od predstava igrale i van Podgorice. Vidjeli smo tokom predstava kako su mladi reagovali što znači da su željni onoga što im je blisko i onoga što im treba, a čini mi se, bez obzira na to što drugi okreću glavu od nas, da na kulturi sve počiva”, kazao je predsjednik stručnog žirija Miroslav Radonjić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je KIC Pop hor uz soliste Jovana Aleksića, Katarinu Radulović, Lorenu Janković i Komnena Vukovića.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danilo
Gost
Danilo

Slažem se sa freeman-om. Kulturna dešavanja u Podgorici su izuzetno slabo medijski propraćena, a da ne govorimo o ostalim gradovima.

freeman
Gost
freeman

Mislim da bi ovom i rijetkim kulturnim desavanjima u nasem gradu trebalo posvetiti vise prostora. Da ih pravovremeno najavite i propratite kako bi gradjani bili bolje informisani o njima, a ne da saznajemo tek kada prodju. Molim vas, ubuduce, makar 50% da uzmete od Lukasa i hanume mu, Skaljaraca i Kavacha, ko je ubio Jelenu Marjanovic i sl. i da… Više »

Minut dva
Gost
Minut dva

Nema više dešavanja. Recimo, CNP ne radi par mjeseci jer su ljeti svi na odmore. Bukvalno nemaju o čemu da pišu, a kako je 90% crnogorskog novinarstva copy/paste sa regionalnih portala, nemaju odakle ni da prepišu.

Send this to a friend