Kultura Green Montenegro International Film Fest

Bečić: Crna Gora se voli tako što se brane njene rijeke od stavljanja u cijev

Sinoć je putem posebne online paltforme, otvoren Green Montenegro International Film Fest.

Na otvaranju šestog izdanja crnogorskog zelenog međunarodnog festivala govorili su Blagota Marunović, direktor Festivala, Ivana Vojinović, predsjednica Savjeta Festivala te princ Nikola Petrović Njegoš i Nikola Medenica članovi Savjeta Festivala.

Festival je svečano otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić koji je poručio da se Crna Gora se voli tako što se brane njene rijeke od stavljanja u cijev.

“Crna Gora se voli tako što se ne dozvoljava bespoštedna i nezakonita sječa šume. Crna Gora se voli tako što se nekad čak i svoje zdravlje dovodi u opasnost samo da se u opasnost ne dovede biodiverzitet na njenim planinama. Najzad, Crna Gora se voli i kroz ovakav ekstremno važan i u našoj državi jedinstveni projekat, u okviru kojeg možemo sve prethodno i još mnogo toga da vidimo kroz objektiv kamere talentovanih i kreativnih filmskih stvaralaca”, nagalsio je predsjednik Bečić.

“Zbog toga, uvaženi organizatori, vaša istrajnost na podizanju ekološke svijesti i promovisanju Crne Gore kao države koja se svojim najvišim pravnim aktom obavezala da čuva prirodu i zdravu životnu sredinu, što posvećeno činite već šest godina u kontinuitetu, ne predstavlja ništa manje od pravog i čistog Ustavnog patriotizma”, poručio je predsjednik Bečić na otvaranju GMIFF-a.

Publika je imala priliku da tokom prve večeri festivala pogleda sjajan aktivistički ruski film „Pacifički losos. Crvena riba”, zatim čuveni makedonski film nominovan za oskara „Zemlja meda“, holandski film „Čovjek”, te njemački film „Crna Gora. Od crnih planina do mora” i na kraju večeri promotivni film Nacionalnih Parkova Crne Gore „Priroda je moj dom”.

Za više informacije o programu drugog i trećeg dana festival, te o svim festivalskim zanimljivostima možete se informisati zvaničnoj web stranici www.greenmontenegro.me te na Instagram i Facebook profilima GMIFF-a.

Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine koji postaje prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore te kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite i očuvanja prirodnih resursa naše zemlje.

GMIFF se u redovnim okolnostima održava u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor, pored Crnog jezera, ali shodno novoj stvarnosti nastaloj globalnom pandemijom, festival se svrstao u grupu odgovornih produkcija, koje širom svijeta na sličan način organizuju manifestacije i tako održavaju kontinutet.

Na ovaj način demonstriraju posvećenost kinematografiji i ekološkoj ideji zbog koje postoji te u konačnom pokazuju obavezu prema opštem zdravlju i sigurnosti svih, ukazuju iz Direkcije Festivala.

Festival je edukativanog, nekomercijalanog i takmičarskog karaktera, podijeljen u tri kategorije: 1. Zaštita životne sredine, 2. Ekologija duše, 3. Promo-turistički filmovi. Pored priznanja za drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Organizator ovogodišnjeg festivala je Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM u partnerstvu sa Centrom za kulturu Žabljak, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Filmskog centra Crne Gore, Fondacije Petrović Njegoš, Agencije za zaštitu životne sredine i prirode, Ministarstva kulture i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Niro
Gost
Niro

Mali čovječe ,Crna Gora se voli da sačuva manastire i crkve koje su gradili vaši i naši preci.

nakvasali
Gost
nakvasali

Ovome samo glava raste.

sve strbi janic
Gost
sve strbi janic

i proda ili pokloni srbima ka sto ti i tvoji cinite ali nece ni tvoja do zore goreti……………..pihhhhhhhhhhh, sljame

Milosh
Gost
Milosh

Populizam malog covjeka, nesrazmjerno velike glave, u odnosu na sirinu ramena.

Send this to a friend